5 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Aynı ölçü her insana uymaz! Sınavlar, sıralamalar, mizaçlar ve görünmeyen emekler üzerine çağımızın hali

Aynı ölçü her insana uymaz! Sınavlar, sıralamalar, mizaçlar ve görünmeyen emekler üzerine çağımızın hali

Ayşe Gül Keskin Çetin - Ayşe Gül Keskin Çetin
26 Mart 2026
- Yazarlar
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Aynı ölçü her insana uymaz! Sınavlar, sıralamalar, mizaçlar ve görünmeyen emekler üzerine çağımızın hali
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bazı çağlar insanı anlamaya çalışır. Bazı çağlar ise insanı ölçmeye Bizim çağımız, ne yazık ki ikincisine daha yakın duruyor.

Çocukları notla, gençleri sıralamayla, çalışanları performans puanıyla, insanları da görünür başarılarıyla tartan bir zamanın içinden geçiyoruz. Sayılar çoğaldıkça hakikatin berraklaşacağını sandık. Oysa çoğu zaman olan şu oldu: Ölçebildiğimizi büyüttük, ölçemediğimizi ihmal ettik. Sonra ihmal ettiğimizi değersizleştirdik. En sonunda da görünmez kıldık.

Bugün bir öğrencinin ne kadar bildiğinden çok, bunu ne kadar hızlı gösterdiği önemseniyor. Bir insanın ne kadar derin olduğu değil, ne kadar fark edildiği konuşuluyor. Bir kurumun ne kadar fayda ürettiği değil, ne kadar görünür olduğu öne çıkarılıyor. Böylece hayat, yavaş yavaş bir olgunlaşma yolculuğu olmaktan çıkıp bir sıralama oyununa dönüşüyor.

Oysa insan, sıralanacak bir veri değildir.
İnsan, anlaşılmayı bekleyen bir âlemdir.

Hele eğitim söz konusu olduğunda bunu daha açık görüyoruz. Her çocuk aynı şekilde öğrenmiyor. Her zihin aynı hızda açılmıyor. Her kalp aynı dilden güç almıyor. Buna rağmen aynı sınav, aynı süre, aynı yöntem, aynı beklenti ile herkesi aynı çizgide yürütmeye çalışıyoruz. Sonra da geride kalanlara “eksik”, öne çıkanlara “başarılı” diyoruz. Belki de burada sormamız gereken soru şudur: Geride kalan gerçekten yetersiz mi, yoksa onun hakikati yanlış ölçüyle mi değerlendiriliyor?

Mizaç ilmi tam da burada bize daha merhametli, daha adil bir kapı açıyor. Çünkü mizaç, insanın sadece ne yaptığını değil, nasıl var olduğunu anlamaya çağırır. Dört element yaklaşımıyla bakıldığında, her öğrencinin başarıya hazırlanma biçimi de, yorulma eşiği de, motive olma dili de farklıdır.

Hava tabiatlı bir öğrenci çoğu zaman hızlı düşünür, bağlantı kurar, konuşarak öğrenir. Fikirleri canlıdır; fakat zihni dağılmaya da açıktır. Böyle bir çocuğu yalnızca “dikkatsiz” diye yaftalamak kolaydır. Oysa ona doğru nefes, kısa çalışma blokları, anlatım ve tekrar imkânı verildiğinde parlayabilir.

Su tabiatlı öğrenci ise duyguyla öğrenir. Ortamın sertliği, sesin tonu, evdeki huzur, öğretmenin yaklaşımı onun performansını doğrudan etkiler. Güvende hissetmediği yerde bildiğini de gösteremez. Onu anlamadan yalnızca puanına bakmak, çiçeğin toprağını kurutup neden açmadığını sormaya benzer.
Toprak tabiatlı öğrenci daha sabırlı, düzenli, istikrarlı ilerleyebilir. Fakat bazen ağır açılır. Dışarıdan bakıldığında yavaş sanılır; oysa kökü derine gider. Onun gücü hızında değil, sağlamlığındadır. Böyle öğrenciler için planlı çalışma, tekrar sistemi ve adım adım ilerleme büyük destek olur.

Ateş tabiatlı öğrenci ise atak, iddialı, rekabete açık ve sonuç odaklı olabilir. Fakat aynı zamanda çabuk gerilebilir, hata karşısında öfkelenebilir, kendini başarıyla özdeşleştirebilir. Onun da desteğe ihtiyacı vardır; ama bu destek yalnızca “daha çok çalış” demek değildir. Denge, nefes, beden hareketi ve iç baskıyı yumuşatacak bir yaklaşım gerekir.

Demek ki aynı sınava giren dört öğrenci, aslında dört ayrı iç dünya ile o masaya oturuyor. Biri dikkatini toplamak için desteğe, biri güvene, biri zamana, biri sakinleşmeye ihtiyaç duyuyor. Fakat sistem bunların çoğunu görmüyor. Çünkü sistem daha çok sonucu ölçüyor; süreci, mizacı, iç emeği ve görünmeyen mücadeleyi değil.

Hayatın başka alanlarında da durum farklı değil. İletişimde de, ilişkilerde de insanları kendi doğalarına göre değil, dışarıdaki performanslarına göre değerlendiriyoruz. Az konuşanı ilgisiz, çok konuşanı baskın, duygusal olanı zayıf, yavaş olanı isteksiz sanıyoruz. Oysa belki de herkes kendi elementi, kendi mizacı, kendi yaradılış ritmi içinde var olmaya çalışıyor.

Ben inanıyorum ki gerçek başarı, herkesi aynı ölçüye uydurmak değil; her insanın kendi hakikatine uygun şekilde açılmasına yardım etmektir. Eğitim de, ilişki de, rehberlik de burada güzelleşir. Çünkü insanı zorlayarak değil, tanıyarak büyütebiliriz.

Belki artık daha çok ölçmekten önce biraz daha çok anlamaya ihtiyacımız var.
Çünkü bazı çocuklar notlarının gerisinde, bazı insanlar sessizliklerinin içinde, bazı emekler de hiçbir puan cetveline sığmayacak kadar derin bir hakikat taşır.
Ve bazen en kıymetli olan şey, tam da ölçülemeyen yerde saklıdır.

Sevgiyle kalın…

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Öğretmenin taciz suçlamasında okul müdür yardımcısına 3 ay hapis cezası

Sonraki Haber

37 öğrenci ‘farkındalık’ için bir günü sadece 5’er litre suyla geçirdi

Ayşe Gül Keskin Çetin

Ayşe Gül Keskin Çetin

Ayşe Gül Keskin Çetin – Danışman | Terapist | Eğitmen | Yazar Ayşe Gül Keskin Çetin, Eskişehir doğumludur. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir’de tamamladıktan sonra üniversite eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü’nde başlamış, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ile akademik gelişimini sürdürmüştür. Geleneksel kadim bilgilere ilgisi, küçük yaşlarda dedesinin öğretilerine tanıklığıyla başlamış; bu ilgi zaman içinde bilimsel disiplinlerle birleşerek profesyonel bir danışmanlık anlayışına dönüşmüştür. Yurtiçinde ve yurtdışında alanında uzman hocalardan çeşitli eğitim ve seminerler almış; bu birikimleri kendi tecrübesiyle harmanlayarak özgün bir bütüncül yaklaşım geliştirmiştir. Kurucusu olduğu A.Y.Ş. Holistik Yaşam Modeli – Anlamlandırarak Yenilenme Şekilleri ile bireyin ruhsal, enerjisel, zihinsel ve bedensel bütünlüğünü merkeze alarak; her bireyin mizacını, potansiyelini ve öz değerini keşfetmesi yönünde farkındalık ve dönüşüm süreçlerine rehberlik etmektedir. Telif Uyarısı: Bu yazının tüm hakları Ayşe Gül Keskin Çetin’e aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilse dahi kopyalanamaz, çoğaltılamaz, değiştirilemez veya yeniden yayımlanamaz. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamındadır.

İlgili Haberler

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?
Yazarlar

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?

4 Ağustos 2026
Sorgulamamanın sessizliği
Yazarlar

Sorgulamamanın sessizliği

3 Ağustos 2026
Ankara insanı ile sarı etiketin dillere destan hikâyesi
Yazarlar

Ankara insanı ile sarı etiketin dillere destan hikâyesi

3 Ağustos 2026
Gamsız mektup
Yazarlar

Gamsız mektup

2 Ağustos 2026
Ankara’nın parklarında romantizm sökmez, racon işler!
Yazarlar

Ankara’nın parklarında romantizm sökmez, racon işler!

2 Ağustos 2026
Yarın da avukat olmak istiyorum!
Yazarlar

Yarın da avukat olmak istiyorum!

1 Ağustos 2026
Sonraki Haber
37 öğrenci ‘farkındalık’ için bir günü sadece 5'er litre suyla geçirdi

37 öğrenci ‘farkındalık’ için bir günü sadece 5'er litre suyla geçirdi

En Güncel Haberler

Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı
Yerel Haberler

Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı

5 Ağustos 2026
Edirne’de tek katlı metruk ev alev alev yandı
Yerel Haberler

Edirne’de tek katlı metruk ev alev alev yandı

5 Ağustos 2026
Şırnak Emniyet Müdürü Sazak: Uyuşturucu baronlarını şehrimizde yaşatmayacağız
Yerel Haberler

Şırnak Emniyet Müdürü Sazak: Uyuşturucu baronlarını şehrimizde yaşatmayacağız

5 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Srebrenitsa’dan yola çıkan ‘Filistin Konvoyu’ Konya’da

4 Ağustos 2026
Yaşam

Muğla’da yangından etkilenen üreticiler için hasar tespit çalışmaları sürüyor

4 Ağustos 2026
Yaşam

Diyarbakır’da iki aile arasında arazi anlaşmazlığı kavgası: 7 yaralı

4 Ağustos 2026
Yaşam

Vücutlarında 1 kilo 392 gram metamfetamin taşıyan 4 şüpheli tutuklandı

4 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Mardin'de dereye düşen 3 yaşındaki Eslem, hayatını kaybetti

Mardin’de dereye düşen 3 yaşındaki Eslem, hayatını kaybetti

- Haberton
4 Ağustos 2026

Mardin'in Derik ilçesinde dereye düşen 3 yaşındaki Eslem Talan, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Olay, akşam saatlerinde Derik ilçesine bağlı kırsal...

Yapay zekâ dolandırıcılığı nedir? Sesinizi ve görüntünüzü kopyalayarak hedef alabiliyorlar

İnsanlar neden giderek daha unutkan oluyor? Günlük alışkanlıklar hafızayı sessizce zayıflatıyor

Sürekli terleme hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Kelebekler gerçekten sadece 1 gün mü yaşıyor? Yıllardır doğru sanılan bilgi ortaya çıktı

Güncel Haber

Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı

Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı

5 Ağustos 2026
Edirne’de tek katlı metruk ev alev alev yandı

Edirne’de tek katlı metruk ev alev alev yandı

5 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton