26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Ayçiçeği üreticisi yüksek verim bekliyor

Ayçiçeği üreticisi yüksek verim bekliyor

Haberton - Haberton
25 Mart 2022 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Ayçiçeği üreticisi yüksek verim bekliyor

Ayçiçeği üreticisi yüksek verim bekliyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Edirne’de ayçiçeği üreticisi, ekim için tarlasını hazırlamaya devam ederken, kış aylarındaki yoğun yağışlarla yüksek verim bekliyor.

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, “Şu ana kadar Trakya bölgesinde ve tüm Türkiye’de kış yağışları çok güzel geçti. Özellikle tahıl grubunda çok başarılı olacağımıza inanıyoruz. Geçen yıla göre verimimiz kesinlikle artacak. Trakya bölgesi olarak geçen sene Türkiye rekorunu kırmıştık, bu sene de kıracağız” dedi.

Türkiye’nin yüzde 30 yemeklik ayçiçeği ihtiyacının karşılandığı Edirne’de, mart ayının gelmesiyle üretici, ekim öncesi mesaiye başladı. Bu yıl soğuk havaların devam etmesi nedeniyle ekim dönemi sarkan üretici, kış aylarında düşen yağışlardan dolayı verimde rekor bekliyor. Bitkiyi zorlamamak amacıyla uygun ekim zamanının önemine değinen Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, ekim için toprak ısısının 10 derecenin üzerinde olması gerektiğini belirtti. Toruk, ayçiçeğinde tohum seçiminin de önemine vurgu yaptı.

‘UYGUN ZAMAN ÇOK İYİ SEÇİLMELİ’

Ayçiçeği üreticisi yüksek verim bekliyor
Ayçiçeği üreticisi yüksek verim bekliyor

Bu yıl havaların soğuk gitmesinden dolayı ekim döneminin gecikebileceğini belirten Toruk, “Trakya’da geçen yıllarda Edirne’de, Lüleburgaz’ın bazı kısımlarında 15 Mart’ta ekim yapılırdı. Bu sene havaların çok serin gitmesinden dolayı çiftçinin beklemesi gerekiyor biraz daha. Uygun ekim zamanında bütün bitkiler için toprak sıcaklığı çok önemli. Bitkinin hızlı bir şekilde çimlenmesi gerekiyor yoksa ektiğimiz zaman toprak sıcaklığı düşük olursa geç çimlenme oluyor ve bu da ilaçtaki yarılanma ömründen dolayı hastalıklar çıkarabiliyor. Onun için bitkiyi zorlamamak adına uygun zamanı çok iyi seçmek gerekiyor yani toprak ısısının 10 derecenin üzerine çıktığı zaman ekilmesi gerekiyor” dedi.

‘TOHUM SEÇİMİ ÖNEMLİ’

Ayçiçeğinde tohum seçiminin de önemli olduğuna vurgu yapan ayçiçeği üreticisi Toruk, “Ayçiçek tohumu seçimi, bölgenin özelliklerine çok paralel gider. Her bölgede farklı zararlılar, hastalıklar mevcut. Her bölgenin ekolojisi değişik. Piyasada mevcut olan tohum firmalarımız ve bölgemizdeki Edirne Tarımsal Araştırma Enstitüsü sürekli denemeler yapıyor. O denemelerin sonucunda çeşidi o bölgeye de uygun daha önce ekilmiş, denenmiş işte yağış bölgesi sulamaya uygun nem alabilen daha hassas çeşitler ekilmeli çünkü verim potansiyeli yüksek olur ama kurak bir bölgeyse kuraklığa dayanıklı çeşitler kullanmak önemli” diye konuştu.         

Ekim öncesi toprak analizi de yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Toruk, “Toprak analizi sadece ayçiçeğinde değil bütün ürünlerde önemli çünkü biliyorsunuz bitkinin verim alabilmesi için bitki beslemek çok önemli. Yanlış bitki beslemede çevreye zarar. Bu ikisini dengelemek açısından toprak analizini yapmamız lazım. Toprağın PH’ı, toprağın kireçlik durumu, topraktaki mikro, makro besin elementlerini gördükten sonra o bitkiye göre gübreleme sistemini belirlemek gerek. Onun için toprak analizi tarımın vazgeçilmezlerinden biri ve zorunludur” dedi. 

‘TÜRKİYE REKORUNU YİNE KIRACAĞIZ’

Ayçiçeğinde verim artırılması için otla mücadelenin de önemine vurgu yapan Toruk, “Ayçiçeğinin gençlik döneminde herhangi bir strese denk gelmemesi için ot mücadelesinin çok iyi yapılması gerekiyor. Eğer toprak analizi ve iyi bir gübreleme yaparsak o ekolojiye göre maksimum verimi alırız. Tabi ki keşke Türkiye’de sulu alanlarımız çok olsa da sulasak suladığımız zaman mevcut ortalamamızı yüzde 50 arttırabiliriz bu da bizim ayçiçeği tüketimimizin neredeyse yüzde 100’ünü karşılamaya yeterli olacaktır” diye konuştu. 

Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Edirne'de ayçiçeği üreticisi, ekim için tarlasını hazırlamaya devam ederken, kış aylarındaki yoğun yağışlarla yüksek verim bekliyor.
Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Edirne’de ayçiçeği üreticisi, ekim için tarlasını hazırlamaya devam ederken, kış aylarındaki yoğun yağışlarla yüksek verim bekliyor.

Bugüne kadar Trakya bölgesinde ve Türkiye’de kış yağışlarının da çok güzel geçtiğini dile getiren Toruk, “Şu ana kadar Trakya bölgesinde ve bütün Türkiye’de kış yağışları çok güzel geçti. Özellikle tahıl grubunda çok başarılı olacağımıza inanıyoruz. Çok başarılı olacağımız için tabii ki nisan-mayıs yağmurları da önemli. Geçen yıla göre verimimiz kesinlikle artacaktır.  Biz Trakya bölgesi olarak geçen sene Türkiye rekorunu kırmıştık bu sene de yine kıracağız” dedi.

‘AYÇİÇEĞİ EKİMİMİZİ ARTIRDIK’

Edirne’nin merkeze bağlı Avarız köyünde ayçiçeği üretimi yapan Hasan Yapıcı da bu yıl üretimini artırdığını söyledi. Yapıcı, “Bu sene hazırlıklar hava şartlarından dolayı biraz erken başladı. Yerlerimizi karıştırmaya başladık. Kısmet olursa hafta sonu ekmeyi düşünüyoruz. Biraz bu sene ayçiçeğini artırdık. Bu yıl bir parça daha buğday ekecektik ama onun yerine biraz daha ayçiçeği ekmeye karar verdik. Gübre fiyatları bunda biraz etkili oldu. Maliyetler arttığı için ayçiçeğini tercih ettik. Bu sene gübresiz ekeceğiz. Tek isteğimiz girdiler biraz daha ucuzlasın ve Rabb’im ürün versin” diye konuştu.

Üretici Mustafa Yüceer de “Gün geçtikçe elimizden gayreti gösteriyoruz. Ayçiçeği için hazırlıklarımız devam ediyor. Gücümüz ne kadar yeter, ekonomik şartlar nereye kadar götürür, bilemiyoruz. Şu andaki fiyatlarla masrafları karşılayabiliriz ama elimizde ürün olmadığı için borçlanmak zorunda kaldık. 130 dekar yer hazırladık, hafta sonu ekeceğiz. Köyde de ayçiçeği ekimini artıran çok arkadaşımız var” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

25 Mart Cuma Spor Gündemi

Sonraki Haber

‘Koronavirüsün ardından ruhsal pandemi başladı’

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Sınırlı miktarda üretilen beyaz çayın kilosu 40 bin TL
İş Dünyası

Sınırlı miktarda üretilen beyaz çayın kilosu 40 bin TL

26 Nisan 2026
Klavyeyi bıraktı, merdaneyi ele aldı; yazılımcının 'pizzacıya' dönüşümü
İş Dünyası

Klavyeyi bıraktı, merdaneyi ele aldı; yazılımcının ‘pizzacıya’ dönüşümü

26 Nisan 2026
İş Dünyası

Türkiye genelinde dron eğitim merkezleri kuracağız

25 Nisan 2026
İş Dünyası

Yeni teşvikler Türkiye için yeni bir atılım süreci başlatabilir

25 Nisan 2026
'OYAKKENT Silüet, ulaşım ve yaşamın merkezinde konumlanıyor'
İş Dünyası

OYAKKENT Silüet, ulaşım ve yaşamın merkezinde konumlanıyor

24 Nisan 2026
'Yüzyılın Konut Projesi'nde İstanbul'un kurası yarın çekiliyor
İş Dünyası

‘Yüzyılın Konut Projesi’nde İstanbul’un kurası yarın çekiliyor

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
'Koronavirüsün ardından ruhsal pandemi başladı'

'Koronavirüsün ardından ruhsal pandemi başladı'

En Güncel Haberler

Türkiye Paintball Şampiyonası’nda ilk düdük Osmaniye’de çaldı
Spor Haberleri

Türkiye Paintball Şampiyonası’nda ilk düdük Osmaniye’de çaldı

26 Nisan 2026
Afiş asarken üst geçitten düşen ve otomobil çarpan işçi, son yolculuğuna uğurlandı
Yerel Haberler

Afiş asarken üst geçitten düşen ve otomobil çarpan işçi, son yolculuğuna uğurlandı

26 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD Başkanı Trump'a geçmiş olsun mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD Başkanı Trump’a geçmiş olsun mesajı

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tuncay Sonel’in Gülistan kaybolmadan önce kadına şiddetle mücadele toplantısındaki konuşması ortaya çıktı

26 Nisan 2026
Yaşam

Yörükler 27’nci kez geleneklerini canlandırdı

26 Nisan 2026
Yaşam

Antalya’da sıcak havayı fırsat bilenler sahile akın etti

26 Nisan 2026
Yaşam

Didim 2. Ege Lezzetleri Festivali’ne 2’nci günde de yoğun ilgi

26 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler

- Haberton
26 Nisan 2026

Göz kapağı egzaması, hassas cilt yapısı nedeniyle en sık görülen dermatolojik sorunlardan biri olarak öne çıkıyor. Kaşıntı, kızarıklık, kuruluk ve...

Kadına şiddet vakalarında artış iddiası: Gerçek tablo ne?

Gençlerde anksiyete ve depresyon artıyor mu? Uzmanlar uyardı

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahte nasıl ayırt edilir?

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor: Türkiye nasıl etkilenecek?

Güncel Haber

Türkiye Paintball Şampiyonası’nda ilk düdük Osmaniye’de çaldı

Türkiye Paintball Şampiyonası’nda ilk düdük Osmaniye’de çaldı

26 Nisan 2026
Afiş asarken üst geçitten düşen ve otomobil çarpan işçi, son yolculuğuna uğurlandı

Afiş asarken üst geçitten düşen ve otomobil çarpan işçi, son yolculuğuna uğurlandı

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton