Türk Hava Yolları büyüme hedefleri doğrultusunda Avustralya aktarmasız direkt uçuşlara başladı. Filosuna katılacak yeni Airbus A350 tipi uçaklarda ise Crystal Business Class ve Premium Economy kabin sınıflarının 2028 yılında hizmete girmesi planlanıyor.
İngiliz merkezli The Times, THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Şeker ile bir röportaj gerçekleştirdi. Röportajın ardından gazete, havayolunun performansını ve gelecek planlarını değerlendirdi. Yapılan değerlendirmede havayolu şirketinin küresel havacılıktaki yükselişi ve gelecek hedefleri yer aldı. Ayrıca havayolu şirketinin yolcu sayısını 92 milyonun üzerine çıkarmasına ve İngiltere’nin bayrak taşıyıcı hava yolu olan British Airways’den yaklaşık iki kat daha fazla yolcu taşıyan bir küresel hava yolu haline gelmesine dikkat çekildi.
10 YILDA 50 MİLYAR DOLARLIK UÇAK YATIRIMI
THY’nin 559 uçaklık filosunun, British Airways filosunun yaklaşık iki katı büyüklüğüne ulaştığına işaret eden yayın, Türk bayrak taşıyıcının gelecek on yılda liste fiyatları üzerinden yaklaşık 50 milyar dolar değerinde yeni uçak yatırımı planladığını aktardı. Şirketin gelecek stratejisi doğrultusunda filosunu yaklaşık 850 uçağa çıkarmayı, yıllık gelirini 50 milyar doların üzerine taşımayı ve 350 uluslararası destinasyona ulaşmayı hedeflediği de haberin öne çıkan başlıkları arasında yer aldı.
TÜRKİYENİN COĞRAFİ AVANTAJI ELE ALINDI
Röportajda küresel havacılıktaki rekabete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Murat Şeker’in açıklamları doğrultusunda Türk Hava Yolları’nın filo yapısı ve Türkiye’nin coğrafi konumundan kaynaklanan avantajları dikkat çekti. İstanbul’un Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu arasındaki stratejik konumunu THY’nin büyümesindeki temel avantajlardan biri olarak öne çıkarıldı. Türkiye’nin yılda yaklaşık 60 milyon ziyaretçiyi ağırlayan dünyanın en fazla ziyaret edilen ülkelerinden biri olması ve İstanbul’un dünyanın en çok ziyaret edilen şehirleri arasında bulunması, THY’nin transfer trafiğinin yanında güçlü bir doğrudan yolcu talebine de erişmesini sağlayan unsurlar arasında gösterildi. Havayolu şirketinin Avrupa’dan doğuya seyahat eden yolculara ortalama bir Avrupa şehrinden 18 bin alternatif uçuş seçeneği sunabildiğine dikkat çekilerek geniş uçuş ağının sağladığı rekabet avantajına da yer verildi.
İNGİLTERE PAZARINDA BÜYÜME BEKLENİYOR
Yazıda ayrıca Prof. Dr. Murat Şeker, İngiltere’nin Türk Hava Yolları açısından önemli bir pazar olduğunu vurgularken mevcut Heathrow, Gatwick, Stansted, Manchester, Birmingham ve Edinburgh operasyonlarına ek olarak London City Airport’a da uçuş başlatma hedefini açıklandı.
AVUSTRALYA UÇUŞLARINDA YENİ DÖNEM
Haberde Türk Hava Yolları’nın gelecek dönem büyümesinin önemli elementlerinden biri olan Avustralya planları da ele alındı. Yeni nesil uzun menzilli Airbus A350 uçaklarının filoya katılmasıyla birlikte İstanbul’dan Sydney ve Melbourne başta olmak üzere Avustralya’nın büyük şehirlerine aktarmasız uçuşların hayata geçirilmesinin hedeflendiği belirtildi. Havayolu şirketi ayrıca filoya yeni katılacak Airbus A350 tipi uçaklarda yeni Crystal Business Class süitleri ile yolculara daha fazla hizmet sunacağını, Premium Economy kabininin ise ekonomi ve Business Class arasında konumlanacak şekilde yeni A350 uçaklarıyla 2028 yılında hizmete girmesinin planlandığını aktardı













