5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Avrupa göçmenlere kapılarını kapattı

Avrupa göçmenlere kapılarını kapattı

Haberton - Haberton
22 Temmuz 2022
- Politika
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Avrupa göçmenlere kapılarını kapattı

Avrupa göçmenlere kapılarını kapattı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, “Avrupa göçmenlere kapılarını kapattı, öldürmek dahil her türlü eylemi yaptı” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Avrupa ülkelerinin göçmenlere kapılarını kapattığını belirterek, “Avrupa, göçmenlere karşı çok kesin kararlı bir biçimde kapılarını kapattı. Hatta bir fırsat bulup Afrika’dan aynı şekilde gelmeye, kendi kara topraklarına ulaşmaya çalışanları öldürmek dahil, botlarını şişleyerek batırmak dahil, çocuk, kadın ne olursa olsun her türlü eylemi yaptılar. Onun için yapılması gereken bu paradigmayı değiştirmektir” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kırklareli’de, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen 7’nci Bölgesel Kalkınma Toplantısı’na katıldı. Kırklareli Üniversitesi’ndeki toplantıya Şentop’un yanı sıra Kırklareli Valisi Birol Ekici, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu, bölge belediye başkanları ile kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. 

Avrupa göçmenlere kapılarını kapattı
Avrupa göçmenlere kapılarını kapattı

‘TÜRKİYE SALGIN DÖNEMİNDE İNSANİ DEĞERLERİ MERKEZE ALDI’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Şentop, pandeminin dünya tarihinde son 200 yıldır oluşan düşünceleri değiştirecek büyüklükte bir olay olduğunu belirtti. Şentop, devamında, “Bunun henüz tam olarak bu beklentiyi gerçekleştirmediğini düşünüyorum.

Çin’de bir şehirde ortaya çıkan bir virüsün çok kısa bir süre içerisinde dünyanın her yerine sarması, her yerine ulaşması, bulaşması şunu gösterdi, bu küreselleşme, globalleşme dediğimiz hadise sadece bizim zannettiğimiz gibi paranın daha sonra emtianın küreselleşmesi, serbest dolaşım suretiyle insanların küreselleşmesinden ibaret değil. Aslında her şey küreselleşmiş vaziyette. Hastalıklar küreselleşmiş vaziyette.

Aynen onun gibi aslında ilacın da tedavinin de aşının da küreselleşmiş olması gerekir diye düşünmemiz icap ediyordu. Fakat yaşanan süreçler gösterdi ki, salgının ilk ortaya çıktığı dönemlerde bugün bu birçok programın tezin, projenin öncülüğünü yapan ülkelerin birbirleriyle sağlık malzemeleri konusunda yaşadığı çok sıkıntılı, etnik, ahlaki bakımdan, insani değerler bakımından çok problemli, davranışlarına şahit olduk.

İşte Amerika Birleşik Devletleri, Fransa’nın parasını ödeyerek satın aldığı maskelerle dolu bir uçağını kendi ülkesine yönlendirdi. Benzer olay yaşadık bu dönem içerisinde. Fakat bu dönemde salgının başlangıcından itibaren Türkiye’nin insani değerleri esas olan insanı merkeze alan dış politikasının bir tezahürü olarak bu dönemde 154 ülkeye sağlık malzemesi yardımında bulunduğunu biliyoruz” dedi.

‘AŞILARIN İHTİYAÇTAN FAZLA STOKLANDIĞINI GÖRDÜK’

Aşı sürecinde de benzer sıkıntılar yaşandığını belirten Şentop, “Malumunuz biliyorsunuz, önce kendi ürettikleri aşıları kendileri kullanma, başka yerlere, başka ülkelerde üretilen aşıların geçerli sayılmaması, kabul edilmemesi gibi bir süreç yaşandı önce. Daha sonra ihtiyaçtan çok fazla miktarda aşı stoklarının yapıldığını biliyoruz.

İhtiyacı olan ülkelere de bunların iletilmesi konusunda sıkıntılar yaşandığını gördük. Daha sonra da artık kullanma tarihi sona eren veya ermek üzere olan aşıların bazı az gelişmiş ülkelere gönderilmesi durumunun dair birtakım süreç gördük. Dolayısıyla bu salgın sürecinin aslında insanların birbirine ne kadar muhtaç olduğunu, dünyanın neresinde olursa olsun bir insanın sağlığının huzurunun ve asıl bir insanın yaşamasının başka insanlar için de çok kıymetli bir durum olduğunu anlamamıza vesile olacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

‘HEPİMİZİN MESELESİ DAHA YEŞİL BİR DÜNYA’

Şentop, dünyanın önemli bir değişim içinde olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Avrupa göçmenlere kapılarını kapattı, öldürmek dahil her türlü eylemi yaptı" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, “Avrupa göçmenlere kapılarını kapattı, öldürmek dahil her türlü eylemi yaptı” dedi.

“Belki 20-25 yıldır yaşanan bir değişim var. Salgın süreci bu değişimi bir taraftan hızlandırdı. Bir taraftan da mahiyetini değiştirecek derecede yeni oluşumlar kattı. Bazı örneklerle dikkatinizi çekmeye çalıştığım husus aslında bir anlayış, bir paradigma problemini ortaya koyuyor. Dünyada şehirleşme bağlamının da işte yeşil şehirlerden ve şehirlerin dahil olmak üzere birçok hususun aslında bir zihniyetle bir paradigmayla alakalı olduğunu biliyoruz.

En son İtalya’da P20 zirvesinde, G20 ülkeleri parlamento başkanları zirvesinde ki o zaman Paris Antlaşması’nı yeni meclis geçirmiştik. Orada Amerika Birleşik Devletleri temsilciler meclis başkanı başta olmak üzere birçok ülkede yerel meclis başkanları Türkiye’ye bu anlamda teşekkür ettiler, tebrik ettiler. Hepimizin meselesi şüphesiz daha yeşil bir dünya.”

Dünyada son 200 yıldır yaşanan esas sorunun, yeryüzünde huzurun ve barışın bulunmaması olduğunu dile getiren Şentop, Avrupa’nın göçmen politikasını da eleştirdi. Şentop, “Tarım ürünleri ve dolayısıyla yeryüzünde huzurun, barışın bulunmaması, gelecek kuşakları helak edecek, bozacak, yok edecek bir tablonun ortaya çıkması. Yine benzer teoriler, testler görüyoruz.

Menfaatin önde olduğu, ayrımcılığın önde olduğu, adaletsizliğin önde olduğu bir süreci yürütmeye çalışıyorlar. Avrupa göçmenlere karşı çok kesin kararlı bir biçimde kapılarını kapattılar. Hatta bir fırsat bulup Afrika’dan aynı şekilde gelmeye, kendi kara topraklarına ulaşmaya çalışanları öldürmek dahil, botlarını şişleyerek batırmak dahil, çocuk, kadın ne olursa olsun her türlü eylemi işlemi yaptılar. Bunu yapacak bir kurum da oluşturdular; Frontex” dedi. 

‘BUGÜN YAŞANAN GÖÇ SORUNU, DAHA BAŞLANGIÇ’

Avrupa ülkeleri arasında bir tek Polonya’nın Ukrayna’dan gelen mültecilere yaklaşımının farklı olduğunu söyleyen Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu süreç, göçle ilgili süreçler aslında bize çok önemli bazı sinyaller verdi. Bu göç sadece yani insanların savaş ve içinde yaşadıkları hayatlarını güvende hissetmeme şartlarından kaynaklanmıyor. Ekonomik şartlar da var şüphesiz. Ama daha önemli bir demokratik gelişme var dünyada. 1950 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde yirmisi Avrupa’da yaşıyor.

Yüzde 55 civarında Asya’da yaşıyor. Yüzde 10-12 civarında da Afrika’da yaşıyor. Günümüzde yapılan tespitlere göre dünya nüfusunun yüzde 10’u Avrupa’da yaşıyor. Asya’da yine yüzde 50-55 arası. Afrika’da yüzde 16-17’lerde dünya nüfusu. Şimdi projeksiyon yapıyorlar, geleceğe doğru. 2050 yılında, dünya nüfusunun yüzde 5’i Avrupa’da yaşayacak. Afrika’da yüzde 40-45 arası dünya nüfusu yaşayacak. Çok ciddi bir nüfus birikimi Afrika’da oluşuyor. Bunun yerine Avrupa’da da bir azalma ve toplam nüfus, dünya nüfus içerisinde oransal olarak Avrupa nüfusunun azalması söz konusu. Şimdi bu süreç ne oluşturuyor?

Afrika’da insanların kendi bulundukları, doğdukları topraklarda yaşama imkanları, insanca yaşama imkanları bulamaması durumunda ki böyle bir tablo var, Bunların daha zengin yerde ayaklarını sürdürebilecekleri yerlere doğru bir akış söz konusu olacak. Yani bugün bizim göç sürecini yaşamış olduğumuz dünya olarak söylüyorum. Avrupa gelişmiş ülkeler olarak bugün yaşamış olduğumuz sorunların sadece bir giriş, bir mukaddime mahiyetinde olduğunu düşünüyorum. Ben bu sorunların bir yarım asır sonra bütün dünyanın gündeminde çok daha vahim bir büyüklükte olacağını düşünüyorum.”

‘KENDİ TOPRAKLARINDA İNSANCA YAŞAYABİLMELERİNİ SAĞLAMALIYIZ’

Esas yapılması gerekenin, göçmenlerin bulundukları topraklarda insanca yaşamalarını sağlamak olduğunun altını çizen Şentop, “Onun için yapılması gereken işte bu paradigmayı değiştirmektir. Biz insanları kendi bulundukları topraklarda insanca bir hayat süreci sürebilecekleri güvence içerisinde yaşayabilecekleri halde tutabilmeliyiz. Uzaklaştırmak için harcadığınız paraların o insanların kendi topraklarında ve ellerinde yaşaması için harcanması gerekiyor.

Bu anlayışın olmadığı sürece dünyamızı çok daha zor günlerin beklediğini düşünüyorum. Sadece insanlar arası ilişkiler bakımından değil insanların tabiata ne kadar bağlı olduğunu ne kadar bağımlı olduğunu ve aslında tabiatın bir parçası olduğunu anlamak bakımından da çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler: Göçmen
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Gaziantep’te dronlu yaya geçidi denetimi

Sonraki Haber

Gaziantep’te trafik kazaları kamerada

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
Bakan Tekin Rami Kütüphanesi'nde açılan 'Geleceğin Yazarları' fuarında öğrencilerle biraraya geldi
Politika

Yusuf Tekin, ‘Geleceğin Yazarları’ fuarında öğrencilerle biraraya geldi

5 Haziran 2026
Bakan Kacır: 2030'a kadar 5 milyar avronun üzerinde sanayi karbonsuzlaştırma yatırımını desteklemeyi hedefliyoruz
Politika

2030’a kadar 5 milyar avronun üzerinde sanayi karbonsuzlaştırma yatırımını destekleyeceğiz

5 Haziran 2026
Cemil Çiçek: Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz
Politika

Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz

5 Haziran 2026
Politika

İletişim Başkanı Duran’dan ‘Dünya Çevre Günü’ mesajı

5 Haziran 2026
Bakan Gürlek, Nevşehir'de
Politika

Akın Gürlek, Nevşehir’de

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Gaziantep'te trafik kazaları kamerada

Gaziantep'te trafik kazaları kamerada

En Güncel Haberler

Kapıkule'de 840 kilogram canlı kum midyesi ele geçirildi
Yerel Haberler

Kapıkule’de 840 kilogram canlı kum midyesi ele geçirildi

5 Haziran 2026
Gençlerbirliği Başkanı Çakmak: Kulübün toplam borcu ortalama 5 milyon euro
Spor Haberleri

Gençlerbirliği’nin toplam borcu ortalama 5 milyon euro

5 Haziran 2026
Beykoz Cam ve Billur Müzesi'nde Kompost Üretim Merkezi'nin tanıtımı yapıldı
İş Dünyası

Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nde Kompost Üretim Merkezi’nin tanıtımı yapıldı

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

60 kişilik bölümünün tek kadın öğrencisi Bahar’ın mezuniyet sevinci

5 Haziran 2026
Yaşam

Kağıthane’de ambulans devrildi; 4 yaralı

5 Haziran 2026
Yaşam

Ablasıyla aynı kaderi paylaşan motosiklet sürücüsü, yaşam mücadelesini kaybetti

5 Haziran 2026
Yaşam

Seyyar satıcı, esnaf çifti silahla yaralayıp, yaşamına son verdi

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Seyyar satıcı, esnaf çifti silahla yaralayıp, yaşamına son verdi

Seyyar satıcı, esnaf çifti silahla yaralayıp, yaşamına son verdi

- Haberton
5 Haziran 2026

Ankara'da seyyar tezgahta canlı tavuk satan Sancak Karıksız (52), pide-kebap salonu işleten Rıfat ve Zemzem Kaleli çiftini, tabanca ve tüfekle...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

60 kişilik bölümünün tek kadın öğrencisi Bahar'ın mezuniyet sevinci

60 kişilik bölümünün tek kadın öğrencisi Bahar’ın mezuniyet sevinci

5 Haziran 2026
Kağıthane'de ambulans devrildi; 4 yaralı

Kağıthane’de ambulans devrildi; 4 yaralı

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton