28 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Atatürk’ün 18 Mart’tan önce yazdığı mektup ortaya çıktı

Atatürk’ün 18 Mart’tan önce yazdığı mektup ortaya çıktı

Haberton - Haberton
18 Mart 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Atatürk'ün 18 Mart'tan önce yazdığı mektup ortaya çıktı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çanakkale Deniz Savaşı sırasında Maydos Mıntıka Komutanı olarak görev yapan Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 Mart’tan önce yazdığı mektup ortaya çıktı.

Çanakkale Deniz Savaşı sırasında Maydos Mıntıka Komutanı olarak görev yapan Mustafa Kemal Atatürk’ün arkadaşı Madam Corinne’ye yazdığı mektupta bir detay ortaya çıktı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, “Mustafa Kemal Bey, 18 Mart’tan bir gün önce 17 Mart tarihinde arkadaşına yazdığı mektupta, burada bulunduğu sürece daima başarılı olacağını ifade etmişti. Nitekim muharebelerin ilerleyen süreçlerinde sadece Arıburnu’nda değil, Conkbayırı’nda ve Anafartalar’da da kendinden emin bir şekilde bu başarıya ulaşmış ve mektupta yazdığı gibi öngörüsünde haklı çıkmıştı” dedi.

ÇOMÜ AÇASAM Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, Çanakkale Deniz Zaferi’nden 1 gün önce Mustafa Kemal Atatürk’ün Maydos Mıntıka Komutanı iken 17 Mart’ta arkadaşı Madam Corinne yazdığı mektuptaki bir detaya dikkat çekti. Dr. Sabah, Fransızca yazılan mektubun, Mustafa Kemal’in ileri görüşlülüğünü, kendinden ne kadar emin olduğunu yansıttığını vurguladı. Mustafa Kemal Bey’in 19’uncu Tümen Komutanı iken 25 Şubat 1915 sabahı Eceabat’a geldiğini söyleyen Dr. Sabah, “Burası Mustafa Kemal Atatürk’ün 25 Şubat ile 25 Mart tarihleri arasında yani bir ay boyunca Maydos Mıntıka Komutanlığı görevi esnasında kullandığı karargah binasıdır. Mustafa Kemal Bey Eceabat’a geldiğinde burada 9’uncu Tümen bağlısı olup ve kendisine bağlanan 26’ncı ve 27’nci alaylarla birlikte aynı zamanda Maydos Mıntıka Komutanlığı’nı yürütmüş ve 1 ay bu görevi sürdürmüştü. Maydos Mıntıka Komutanlığı görevini üstlenmesiyle birlikte Mustafa Kemal Bey aynı zamanda Gelibolu Yarımadası’nı olası bir çıkarmaya karşı da savunmakla yükümlü bir subay haline gelmişti” ifadelerini kullandı.

‘BİGALI MEHMET ÇAVUŞ BÜYÜK BİR ROL OYNAMIŞTI’

Dr. Sabah, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yani Gelibolu Yarımadası’nın çıkarmaya karşı savunulmasının sorumluluğu birinci derecede Mustafa Kemal Bey’e ait olmuştu. Nitekim 4 Mart 1915 tarihinde böyle bir hadise gerçekleşmiş, 19 Şubat ve 25 Şubat tarihlerinde Çanakkale Boğazı’nın giriş istihkamlarını tahrip etmek ve dolayısıyla Birleşik Filo’nun boğaza girişini emniyetli bir hale getirmek için gerçekleşen saldırılar sonucunda sağ kalan ya da tahrip edilmemiş topları yok etmek amacıyla İngilizler tarafından hem Seddülbahir’e hem de Kumkale’ye tahrip müfrezeleri çıkarılmıştı. Fakat o gün Mustafa Kemal Bey ise bu karargah binasında değil, Cevat Paşa ile birlikte Kilitbahir’deki istihkamları denetlemek için Kilitbahir’de bulunmaktaydı. Bu esnada ise Seddülbahir’de Bigalı Mehmet Çavuş namında bir askerimiz büyük bir fedakarlık ve kahramanlıkta karaya çıkan tahrip müfrezelerinin geri atılmasında büyük bir rol oynamıştı. Eceabat’a dönüşünde bu haberi alan Mustafa Kemal Bey hemen 26’ncı Alay’a telefon ederek ‘Oraya gelişime kadar İngilizleri derhal denize dökün’ emrini vermiş ve akşam saatlerinde oraya vardığında emrettiği gibi İngilizlerin döküldüğünü görmüştü.”

‘MEKTUPTA DAİMA BAŞARILI OLACAĞINI İFADE ETMİŞTİR’

Yaşanan olaylardan sonra 17 Mart tarihinde Mustafa Kemal Bey’in arkadaşı Madam Corinne’ye mektup yazdığını söyleyen Dr. Sabah, “Mustafa Kemal Bey, bu mektupta bir ay boyunca burada olduğunu, bir aydır Çanakkale Boğazı’nı savunduğunu ve eğer burada kalmaya devam ederse daima başarılı olacağını ifade etmiştir. Aslında bu öngörüsünün Çanakkale Muharebelerinde ne kadar haklı olduğunu ve gerçekleştiğini de ilerleyen süreçte göreceğiz. Nitekim muharebelerin ilerleyen süreçlerinde sadece Arıburnu’nda değil, Conkbayırı’nda ve Anafartalar’da da kendinden emin bir şekilde bu başarıya ulaşmış ve mektupta yazdığı gibi öngörüsünde haklı çıkmıştı. Nitekim bir gün sonra 18 Mart hadisesi gerçekleşmiş ancak o esnada karadan bir harekat gerçekleşmemişti. Ancak gerçekleşmiş olsaydı karadaki birlikleri komuta eden kişi olarak Mustafa Kemal Bey bu çıkarmaya karşı koyacaktı. Kendinden emin bir şekilde başarılı olacağını öngören Mustafa Kemal Bey muhtemeldir ki bu çıkarmaya karşı da zaten başarılı olacaktı. Ancak 18 Mart hadisesinden sonra Mustafa Kemal Bey’in Maydos Mıntıka Komutanlığı görevi son bulmuş ve 5’inci Ordu’nun kurulmasıyla birlikte kendisine de ordunun genel ihtiyatı olma görevi verilmişti. Bunun üzerine de tümeniyle birlikte Bigalı köyüne intikalini tamamlamıştı. Daima başarılı olacağını ifade eden Mustafa Kemal Bey, 25 Nisan’da çıkarmalar başladığında kendi inisiyatifiyle adeta ateşten gömleği de giyerek, 57’nci Alay ile birlikte büyük bir sorumluluk örneği göstererek harekete geçmiş ve daha ilk gün Çanakkale Muharebelerinin seyrine çok büyük ölçüde tesir etmiştir” ifadelerini kullandı.

‘MEKTUPTA YAZDIĞI GİBİ ÖNGÖRÜSÜNDE HAKLI ÇIKMIŞTI’

Mustafa Kemal Bey’in 3 Mayıs 1915 tarihinde Harbiye Nazırı Enver Paşa’ya bir mektup gönderdiğini belirten Dr. Sabah, “Bu raporda da ‘Zamanında Maydos Mıntıka Komutanı iken almış olduğum tedbirler değiştirilmemiş olsaydı şu an düşmanın karaya çıkmasına müsaade edilmemiş olabilirdi. 5’inci Ordu komutanı Liman Paşa bizi, askerimizi ve memleketimizi tanımadığı için ve layıkıyla tanıyacak bir süresi de bulunmadığı için çıkarma noktalarını açık bıraktı’ diyerek aslında Maydos Mıntıka Komutanı iken almış olduğu tedbirlerin ne kadar yerinde olduğunu ifade etmişti” dedi.

‘DAİMA DA MUVAFFAK OLACAĞIM’

Mustafa Kemal Atatürk’ün arkadaşı Madam Corinne yazdığı mektubun Türkçeye çevirisinde ise şu ifadeler yer alıyor:

“İki aydır buradayım ve Çanakkale Boğazı’nı müttefiklerin ihraç teşebbüsünde bulunan donanmalarına ve kuvvetlerine karşı müdafaa ediyorum. Bu ana kadar aziz Corrine, hep muvaffak oldum ve aynı yerde kalırsam, kuvvetle ümit ediyorum ki daima da muvaffak olacağım. Burada benim ismimin duyulmamasına hayret etmemeli, çünkü ben mühim bir muharebenin kahramanı olarak Mehmed Çavuş’a şeref kazandırmayı tercih ettim. Tabii şüphe etmezsiniz ki muharebeyi idare eden sizin dostunuzdu ve savaş gecesi muharebelerin saflarında Mehmed Çavuş’u bulan da o idi.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Borcu nedeniyle cezaevine giren 3 çocuk babasının borcu ödendi

Sonraki Haber

Eski Almanya Cumhurbaşkanı, Şişli Belediye Başkanı’nı ziyaret etti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Beyoğlu'nda 5 katlı metruk bina çöktü -1
Öne Çıkan

Beyoğlu’nda 5 katlı metruk bina çöktü

28 Ekim 2026
DMM'den tutuklu Hasan Mutlu'nun sağlık durumuna ilişkin açıklama
Öne Çıkan

DMM’den tutuklu Hasan Mutlu’nun sağlık durumuna ilişkin açıklama: Felç iddiaları yalanlandı

27 Ekim 2026 - Güncellenme Tarihi 28 Ekim 2026
CHP'de İstanbul depremi! 3 belediye başkanı ve 1 başkan vekili YENİ Parti'ye katıldı
Öne Çıkan

CHP’de İstanbul depremi! 3 belediye başkanı ve 1 başkan vekili YENİ Parti’ye katıldı

27 Ekim 2026
Emekli maaşlarına yeni düzenleme yolda! Refah payı ve ek ödeme masada
Öne Çıkan

Emekli maaşlarına yeni düzenleme yolda! Refah payı ve ek ödeme masada

27 Ekim 2026
Fenerbahçe'de sürpriz ayrılık! İsmail Kartal dönemi sona erdi
Öne Çıkan

Fenerbahçe’de sürpriz ayrılık! İsmail Kartal dönemi sona erdi

27 Ekim 2026
Öne Çıkan

Güllü’nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter hakkında ‘hastalara eziyet’ iddiasıyla soruşturma

27 Ekim 2026
Sonraki Haber
Eski Almanya Cumhurbaşkanı, Şişli Belediye Başkanı'nı ziyaret etti

Eski Almanya Cumhurbaşkanı, Şişli Belediye Başkanı'nı ziyaret etti

En Güncel Haberler

Trump: Venezuela bir gün ‘ABD'nin 51’inci eyaleti’ olabilir
Dış Haberler

Trump: Venezuela bir gün ‘ABD’nin 51’inci eyaleti’ olabilir

28 Ekim 2026
Sağlık Haberleri

Sağlığın tüm aktörleri Voice of Health’te aynı masada buluşuyor

28 Ekim 2026
Çantasından 1 kilo metamfetamin çıkan yolcu tutuklandı
Yerel Haberler

Çantasından 1 kilo metamfetamin çıkan yolcu tutuklandı

28 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Metro sevgisi boyundan büyük: Hayali doğum gününde gerçek oldu

28 Ekim 2026
Yaşam

Ümraniye’de hafif ticari araç alev alev yandı

28 Ekim 2026
Yaşam

Türk bayrağına ve Atatürk’e hakaret içerikli paylaşımda bulunan öğretmen gözaltına alındı

27 Ekim 2026 - Güncellenme Tarihi 28 Ekim 2026
Yaşam

Antalya’da su altı ekosistemini koruma projesi: ‘Üç Adalar’ saha ziyareti gerçekleştirildi

27 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Ankara'da yol kenarında bir kişinin cansız beden bulundu

Ankara’da yol kenarında bir kişinin cansız beden bulundu

- Haberton
28 Ekim 2026

Ankara-Eskişehir yolu üzerinde Polatlı ilçesinde yol kenarında hareketsiz yatan bir kişinin hayatını kaybettiği belirlendi. İlk incelemelerde, kimliği henüz belirlenemeyen kişiye...

Okulda akran zorbalığı, tehdit ve şiddet varsa ne yapılmalı? Veliler nereye şikâyet edebilir, öğrencilere hangi cezalar uygulanır?

Sonbaharda zihninizi dinlendiren 7 farkındalık egzersizi! Doğada mindfulness ile stresten uzaklaşmanın yolları

Kasım indirimleri öncesi e-ticarette büyük hareketlilik bekleniyor! Gözler yılın en yoğun alışveriş döneminde

Türkiye’de saatler neden geri alınmıyor? Kalıcı yaz saati uygulamasının günlük yaşama etkileri

Güncel Haber

Trump: Venezuela bir gün ‘ABD'nin 51’inci eyaleti’ olabilir

Trump: Venezuela bir gün ‘ABD’nin 51’inci eyaleti’ olabilir

28 Ekim 2026
Metro sevgisi boyundan büyük: Hayali doğum gününde gerçek oldu

Metro sevgisi boyundan büyük: Hayali doğum gününde gerçek oldu

28 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton