16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Atatürk TBMM Genel Kurulu’nda anıldı

Atatürk TBMM Genel Kurulu’nda anıldı

Haberton - Haberton
11 Kasım 2022
- Politika
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Atatürk TBMM Genel Kurulu'nda anıldı

Atatürk TBMM Genel Kurulu'nda anıldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ölümünün 84’üncü yıl dönümünde Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk TBMM Genel Kurulu’nda anıldı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Haydar Akar Başkanlığı’nda toplandı. Genel Kurul’da, Ulu Önder Atatürk’ün ölümünün 84’üncü yıl dönümü nedeniyle; iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Meclis Başkanvekili Haydar Akar, “Cumhuriyetimizin kurucusu, yüzyılın en büyük lideri ve komutanı, eşsiz devlet adamı Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84’üncü yılında ulusça saygı, sevgi ve şükranla anıyoruz. Atatürk, yalnız bir asker, ileri görüşlü bir devlet adamı değil; aynı zamanda büyük bir devrimci ve düşünce adamıdır. Atatürk’ün yıllar önce açıkladığı düşünceleri, dinamik yapısıyla güncelliğini korumakta ve çağdaşlık yürüyüşünde yolumuzu aydınlatmaktadır” dedi.

Grup başkanvekilleri de söz alarak, Atatürk’ün, ölümünün 84’üncü yıldönümü ile ilgili konuştu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokrasi ve özgürlük mimarı, Türk milletinin yiğit evladı, ortak hüznümüz Başbuğ Atatürk’ü ebediyete uğurlayışımızın 84’üncü yıl dönümünde minnet, saygı ve şükranla yad ediyorum.

Çökmekte olan bir imparatorluktan, işgal edilmiş bir memleketten ve fakru zaruret içindeki bir milletten genç bir cumhuriyet çıkaran büyük devlet adamı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk sadece Türk tarihinin değil, dünya tarihinin istisna şahsiyetlerinden birisi olarak gönüllerde saygın bir yer edinmiştir” ifadelerini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da “Atatürk’ü anmak ve anlamak; onun fikirlerini, ufkunu, azmini, cesaretini ve Türk milletine armağan ettiği Türkiye Cumhuriyeti’ni anlamak demektir. Türkiye Cumhuriyeti, Türk milletinin eseri ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetidir. Bugün, gururla söyleyebiliriz ki: Türkiye, Atatürk’ün açtığı yolda, gösterdiği hedefe kararlı bir şekilde ilerlemekte, Cumhuriyetin 100’üncü yılına ve yeni yüzyıla emin adımlarla yürümektedir” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Uluç ise “10 Kasım dolayısıyla Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve saygıyla anıyoruz. Cumhuriyetin kimsesizlerin kimsesi ve demokratik olması hedefini, gereğini ve güncelliğini bu vesileyle bir kez daha vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’de 10 Kasım’a dikkat çekerek şöyle dedi:

“Cumhuriyetimizin kurucusu, 1’inci Cumhurbaşkanımız, Milli Mücadele’mizin ve Kurtuluş Savaşı’mızın lideri, partimizin 1’inci Genel Başkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84’üncü yıl dönümü.

Anıtkabir’de ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Atatürk Anıtı’nın önündeki anma törenlerine hep beraber iştirak ettik. ‘İki büyük eserim vardır: Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhuriyet Halk Partisi’ diyen Ata’mızın iki büyük emanetine ve devrimlerine yılmadan, yorulmadan sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Genç Cumhuriyetimizin devrimlerini, atılımlarını aşındırmaya çalışan, değersizleştiren, küçük gösterme niyeti taşıyanlara karşı Cumhuriyetimize sahip çıkacağız. Cumhuriyetimizin kurucusu, kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla ve minnetle anıyoruz.”

Atatürk TBMM Genel Kurulu'nda anıldı
Atatürk TBMM Genel Kurulu’nda anıldı

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da günün anlam ve önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

“1881 yılında Selanik’te başlayan dünyaya geliş mücadelesi, 19 Mayıs 1919’da içinde bulunduğumuz süreci, Birinci Dünya Savaşı’ndan çıkmış yorgun bir ülkeyi Samsun, Erzurum, Amasya, Sivas gibi illeri, Anadolu’yu gezerek önce Büyük Millet Meclisini kurmuş, arkasından da 29 Ekim 1923’te 100’üncü yılına girdiğimiz Türkiye Cumhuriyeti’ni bize armağan etmiştir.

Atatürk’ün çizdiği yolda, onun gösterdiği hedef doğrultusunda muasır medeniyet seviyesini aşabilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ülkemizi gençliğe emanet etmiş, gençliğe daha yaşanabilir bir ülke, daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak hep birlikte, büyük bir gayret içerisinde çalışıyoruz. Tekrar, Ulu Önder Atatürk’ü saygıyla, rahmetle yâd ediyorum, tüm silah arkadaşlarına da Allah’tan rahmet diliyorum.”

CHP, HDP VE İYİ PARTİ’NİN GRUP ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ

Konuşmaların ardından, muhalefet partilerinin grup önerilerine geçildi. Genel Kurul’da, İYİ Parti’nin, ‘İstanbul’da boşaltılan askeri ve kamu arazileri’, HDP’nin ‘iş kazaları’, CHP’nin ise ‘yargı yetkisi’ konularında verdiği araştırma önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılmasına ilişkin önerileri ele alındı. Görüşmeler sonunda İYİ Parti, HDP ve CHP’nin grup önerileri reddedilirken, AK Parti Grubu’nun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi ise kabul edildi.

Kabul edilen AK Parti’nin grup önerisine göre; Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gündemin ön sıralarına alındı.

Ayrıca Genel Kurul’un, görüşmelerine salı günü başlanan cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin bitimine kadar çalışması önerisi kabul edildi. Ardından, Vergi Usulü Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun teklifinin görüşmelerine geçildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Genel Kurul’da görüşmeleri süren kanun ile ilgili konuştu. Elitaş, kanun teklifi ile önemli düzenlemelerin getirildiğini kaydederek, “Özellikle bir madde var ki geçen ay da yaşadığımız Amasra’daki maden kazasında hayatını kaybeden şehitlerimizle ilgili bir düzenleme var. Biliyorsunuz, ilk düzenleme 2013 yılında yapılan Soma kazasındaki şehitlerle ilgiliydi. İkinci düzenleme de Ermenek’le ilgiliydi ama bunlar geçici madde ve 2003 yılından itibaren başlayan maden kazalarıyla ilgili düzenlemeydi.

Fakat şimdi getirdiğimiz kanun teklifine koyduğumuz düzenleme ilk gözüken maden kazasından 1930 yılından bugüne kadar hayatını kaybetmişlere maaş bağlama imkanı, varsa yakınlarına da kamuda iş verme imkanı sağlayan, geçici değil, kalıcı maddenin olmasıyla ilgili bir düzenleme” açıklamasında bulundu.

DOKUNULMAZLIK TARTIŞMASI

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Seyit Torun ve Turan Akdoğan hakkında, Yalova 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sırasında mahkemeye yönelik sözleri nedeniyle, hakimlere alenen hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından hazırlanan fezleke tartışması yaşandı.

Genel Kurul’da söz alan; CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, AK Parti’li milletvekillerinin genel kurulda kendisine yönelik, ‘mahkeme basıldı’ ifadelerine yanıt verdi.

Başarır, Yalova’da katıldıkları duruşma ile ilgili konuşarak, “Bir deli kuyuya taş atıyor, 40 akıllı çıkaramıyor. Bakın, biz 9 buçukta olan duruşmaya saat dokuzu yirmi geçe 30 milletvekili, Genel Başkanlıktan 4 arkadaşımızla katıldık ve mahkeme bir ara karar verdi, ara karardan sonra mahkeme salonunu terk ettik biz” dedi.

AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu oturduğu yerden, “Mahkemeyi niye bastınız, onu söyleyin” sözleri üzerine tartışma çıktı.

CHP’li Başarır, Gündoğdu’nun sözlerine, “Yazıklar olsun, AKP’nin hakimleri gibi davranıyorsunuz; yazıklar olsun. Hakime savcıya baskı yapıyorsun, bir de burada çıkıp konuşuyorsun” diyerek karşılık verdi.

AK Partil’i milletvekilleri ve CHP’li Başarır arasındaki tartışma karşılıklı bir süre devam etti.

Başarır’ın, “Bir deli kuyuya taş attı” sözlerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “30 milletvekiliyle birlikte mahkemeye gidiyorlar. Görüntülere bakıyoruz, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcıları bir kişiye sarılmış, tutmaya çalışıyorlar, ‘Hadi dışarı çıkarın’ diyorlar.

O kişi, sonradan görüntülerden öğreniyoruz ki bu milletvekili, biraz önce kürsüde konuşan milletvekili. Yani Cumhuriyet Halk Partili 30 milletvekiline sormak lazım: O görüntülerde, biraz önce Mahir Başarır dedi ya ‘Bir deli kuyuya taş attı’ diye; burada ki deli kim?” eleştirisi yaptı.

Elitaş devamla, “Deli kim, kurtarmaya çalışanlar kim? Onu iyi değerlendirmek gerekir. 30 milletvekilinin 29’u, 29 kişi mahkeme başkanına saldıran bir kişiyi tutmaya çalışıyor.

O görüntüleri de kim verdi bilmiyorum yani oradaki görüntülerde, eğer doğruysa ki itiraz etmediler aynen kabul ettiklerini söylüyorlar, mahkemeye saldıran bir kişi var, görüntüde Mahir Başarır, tutmaya çalışan Genel Başkan Yardımcıları var yani deli kim, tutmaya çalışan 40 akıllı kim onu sorgulamak gerekir” ifadelerini kullandı.

Tartışmanın ardından Genel Kurul’da yasa teklifinin görüşmelerine devam edildi. 

Etiketler: AtatürkTBMM
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İnşaat kazı alanında patlama; 2 yaralı

Sonraki Haber

Atatürk’ün 350 metre uzunluğundaki dev posteri taşındı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde
Politika

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

15 Mayıs 2026
İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi
Politika

İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi

15 Mayıs 2026
Büyük Birlik Partisi'nin 13'üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak
Politika

Büyük Birlik Partisi’nin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak

15 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak
Politika

Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak

15 Mayıs 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz
Politika

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
Vali Gül: Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak
Politika

Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Atatürk'ün 350 metre uzunluğundaki dev posteri taşındı

Atatürk'ün 350 metre uzunluğundaki dev posteri taşındı

En Güncel Haberler

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama
Yerel Haberler

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

16 Mayıs 2026
Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı
Yerel Haberler

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı
Yerel Haberler

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Erdemli Vadisi’nde selin zarar verdiği alanlara ‘imece’ usulü tadilat

15 Mayıs 2026
Yaşam

Tekirdağ’da 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla ‘Gençlik Yürüyüşü’

15 Mayıs 2026
Yaşam

Mehmetçikten, dost ve müttefik ülkelerle ortak eğitim

15 Mayıs 2026
Yaşam

Muğla’da engellilerin askerlik sevinci

15 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Samsunspor’da 1 antrenör ve 4 futbolcuyla yollar ayrılıyor

Samsunspor’da 1 antrenör ve 4 futbolcuyla yollar ayrılıyor

- Haberton
15 Mayıs 2026

Samsunspor, sanal medya hesaplarından 1 antrenör ve 4 futbolcu ile yollarını ayırdığını açıkladı. Samsunspor, antrenör Luis Boa Morte ile futbolcular...

Instagram keşfete nasıl düşülür? 2026 algoritmasının öne çıkardığı kritik detaylar

Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Telefon ve sosyal medya beyni nasıl etkiliyor?

Panik atak anında ne yapılır? İşte uzmanların hayat kurtaran önerileri

İngilizce nasıl geliştirilir? Dizi izlemek gerçekten işe yarıyor mu?

Güncel Haber

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

16 Mayıs 2026
Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton