5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Atatürk Köşkü’nün eşyaları orijinal değilmiş

Atatürk Köşkü’nün eşyaları orijinal değilmiş

Haberton - Haberton
10 Kasım 2021
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Atatürk Köşkü'nün eşyaları orijinal değilmiş

Atatürk Köşkü'nün eşyaları orijinal değilmiş

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün konaklayıp, vasiyetini yazdığı Atatürk Köşkü’nün eşyaları orijinal değilmiş.

Trabzon’da 7 yıl önce kapsamlı restorasyondan geçirilmesine rağmen dış cephe sıvaları çatlayan, duvar boyaları kabaran, mermerleri kararan Atatürk Köşkü için oluşturulan bilimsel komisyon, raporunu hazırladı. Birçoğu zamanla değiştirilen, bazıları ise yakın zamanda konulan eşyaların aslına uygun olmadığının belirtildiği raporda köşkün tarihi dokudan uzaklaştığına yer verildi. Onaylanan restorasyon projesiyle yeniden tadilata alınacak köşk, 2023 yılında ziyarete açılacak. 

Kentin önemli tarihi ve turistik mekanları arasında yer alan, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği, Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün konaklayıp, vasiyetini yazdığı Atatürk Köşkü, Büyükşehir Belediyesi tarafından 16 Kasım 2013 tarihinde başlatılan rölöve ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla 8 Ağustos 2014’te ziyarete açıldı. 7 yıl önce kapsamlı restorasyondan geçirilmesine rağmen dış cephe sıvaları çatlayan, duvar boyaları kabaran, mermerleri kararan köşkün eşyalarının da çoğunun orijinal olmadığı ortaya çıktı.

RAPOR HAZIRLANDI

Köşk restorasyonu için aralarında üniversitelerden akademisyenler ile ilgili meslek odalarının temsilcilerinin de yer aldığı bilimsel komisyon, rapor hazırladı. Birçoğu zamanla değiştirilen, bazıları ise yakın zamanda konulan eşyaların aslına uygun olmadığının belirtildiği raporda köşkün tarihi dokudan uzaklaştığına yer verildi. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanan restorasyon projesiyle yeniden tadilata alınacak köşk, 2023 yılında ziyarete açılacak.

  • Atatürk Köşkü’nün eşyaları orijinal değilmiş
  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün konaklayıp, vasiyetini yazdığı Atatürk Köşkü’nün eşyaları orijinal değilmiş.

‘YANLIŞ BAZI RESTORASYONLAR YAPILDI’

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, hedeflerinin Atatürk Köşkü’nü tarihi dokusuna uygun restore etmek olduğunu söyledi. Zorluoğlu, “Dış cephesinden pencerelerine, zemininden tavanına, çatısına kadar bütünüyle köşkü elden geçireceğiz. Zaman içerisinde gerek yanlış yapılan bazı restorasyonlar, gerek zamanın getirdiği bazı eskitmeler ve sıkıntılar nedeniyle burası şu anda restorasyona muhtaç durumda. İlgili meslek odaları, üniversitelerin uzman hocaları ve belediyenin teknik elemanlarından oluşan bir heyet kurduk. Çok titiz bir çalışma yapıldı, projelendirmeler gerçekleştirildi. Onaylanan restorasyon projesi ihale aşamasına geldi. Temel hedefimiz burayı tarihi dokusuna uygun bir şekilde restore etmek. Ciddi bir çalışma ortaya koyacağız. Tamamen bilimsel yöntemlerle ve tarihi dokusuna aslına uygun bir restorasyon gerçekleştireceğiz” diye konuştu. 

‘RESTORASYION 8 İLA 12 AY SÜRECEK’

Köşkte bazı teknolojik uygulamalarla çalışmalar yapılacağını söyleyen Zorluoğlu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetnamesinin hazırlarken oluşturacağımız bir hologramı da burada teknolojik imkanlarından yararlanarak ortaya koyacağız. Köşk ulusal ve uluslararası anlamda kıymetli bir hale gelecek. Restorasyon 8 ile 12 ay arasında sürecek. Sonra yeniden ziyarete açacağız. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıldönümünde her boyutuyla köşkü hazır hale getireceğiz. 100’üncü yıl Cumhuriyet resepsiyonunu da bu güzel yapının bahçesinde kutlamak istiyoruz. Bu tarihi yapıya ve cumhuriyetimize şehir olarak sahip çıkmak istiyoruz” dedi.

ATATÜRK KÖŞKÜ

Trabzon’un Soğuksu bölgesinde çam ağaçlarıyla çevrili bir alanda yer alan Trabzon Atatürk Köşkü, Rum asıllı banker ve tüccar olan Konstantin Kabayanidis tarafından yaptırıldı. 1890 yılında yazlık olarak kullanılmak amacıyla inşaatı başlatılan yapı, 1912 yılında tamamlandı. 15-17 Eylül 1924 tarihlerinde kente gelen Mustafa Kemal Atatürk’ü ağırlayan tarihi bina, 1930’da Trabzon Özel İdaresi tarafından tescil edilerek İl Daimi encümeninin 18.05.1931 tarih ve 361 sayılı kararıyla Mustafa Kemal Atatürk’e temlik edildi.

10-12 Haziran 1937 tarihlerinde üçüncü ve son kez Trabzon’a geldiğinde iki gece köşkte kalan Atatürk, 11 Haziran 1937 gecesi bu köşkte bütün mal varlığını Türk ulusuna armağan etme kararı almış ve mal varlığının listesini hazırlayarak gereğinin yapılması için başbakana göndermiştir. Köşk müzede, 19’uncu yüzyılın sonuyla 20’nci yüzyıla ait mobilyalar, porselenler, halılar ve Atatürk’e ait tablolardan oluşan etnografik nitelikli 344 adet eser sergileniyor.

Etiketler: Atatürk
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Çocukları hastalıktan koruyacak 10 altın öneri

Sonraki Haber

Z kuşağı turizme ilgisiz

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

fizy Pop Bizde’nin ilk konuğu Edis oldu
Kültür ve Sanat

fizy Pop Bizde’nin ilk konuğu Edis oldu

5 Haziran 2026
Gazi Osman Paşa Yalısı ‘Seçkiler’ sergisiyle kapılarını açtı
Kültür ve Sanat

Gazi Osman Paşa Yalısı ‘Seçkiler’ sergisiyle kapılarını açtı

5 Haziran 2026
Maximum Gençlik Festivali 4’üncü yılında da gençlerle buluşuyor
Kültür ve Sanat

Maximum Gençlik Festivali 4’üncü yılında da gençlerle buluşuyor

5 Haziran 2026
Engel tanımayan öğretmen, bağlamayla öğrencilerine ilham oluyor
Kültür ve Sanat

Engel tanımayan öğretmen, bağlamayla öğrencilerine ilham oluyor

5 Haziran 2026
Üsküdar'da Sıfır Atık Haftası festivalle kutlanacak
Kültür ve Sanat

Üsküdar’da Sıfır Atık Haftası festivalle kutlanacak

4 Haziran 2026
'Kuğu Gölü' balesi AKM'de ayakta alkışlandı
Kültür ve Sanat

‘Kuğu Gölü’ balesi AKM’de ayakta alkışlandı

4 Haziran 2026
Sonraki Haber
Z kuşağı turizme ilgisiz

Z kuşağı turizme ilgisiz

En Güncel Haberler

2 2026 Tatbikatı'nda eğitim faaliyetleri yapıldı
Yerel Haberler

2 2026 Tatbikatı’nda eğitim faaliyetleri yapıldı

5 Haziran 2026
ABD'den Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel'e yaptırım kararı
Dış Haberler

ABD’den Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel’e yaptırım kararı

5 Haziran 2026
Yazarlar

Şiddetin kadını, kızı, ırkı olmaz!

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Yola inen bozayı ile 2 yavrusu görüntülendi

5 Haziran 2026
Yaşam

Elektrik akımına kapılan işçi, 4’üncü kattan düştü

5 Haziran 2026
Yaşam

5’inci kattan düşen Ebrar bebek, toprağa verildi

5 Haziran 2026
Yaşam

Malatya’da takside 28 bin uyuşturucu hap ele geçirildi; 4 gözaltı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Sahillerde ‘dumansız plaj’ dönemi

Sahillerde ‘dumansız plaj’ dönemi

- Haberton
5 Haziran 2026

Antalya’da ‘dumansız plaj’ uygulamasının hayata geçmesiyle plajlarda da önlemler artırıldı. Plajlara levhalar yerleştirildi, sigara içilmemesi gereken alanlar belirlendi. Bölge halkı...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

2 2026 Tatbikatı'nda eğitim faaliyetleri yapıldı

2 2026 Tatbikatı’nda eğitim faaliyetleri yapıldı

5 Haziran 2026
ABD'den Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel'e yaptırım kararı

ABD’den Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel’e yaptırım kararı

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton