17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - AstraZeneca Türkiye ve TTOD, akciğer kanseri raporunu yayımladı

AstraZeneca Türkiye ve TTOD, akciğer kanseri raporunu yayımladı

Haberton - Haberton
6 Eylül 2025
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
AstraZeneca Türkiye ve TTOD, akciğer kanseri raporunu yayımladı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

AstraZeneca Türkiye ve TTOD birlikte hazırladığı ‘Türkiye’de Akciğer Kanseri: Güncel Veriler Işığında Politika Önerileri’ raporu yayımlandı.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Önceki Dönem Başkanı Prof. Dr. Murat Dinçer liderliğinde yürütülen rapor, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simten Malhan, TTOD Başkanı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Köksal, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Önceki Dönem Başkanı Prof. Dr. Uğur Selek, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik ve AstraZeneca Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Erdal Kiraz’ın katıldığı toplantıda kamuoyuna aktarıldı.

Raporda, dünyada en yüksek ölüm oranlarına sahip kanser türü olan akciğer kanserinde tanı süreçlerinin, toplumda belirtilere ilişkin farkındalığın düşük olması, sevk zincirlerindeki gecikmeler ve tanıdaki aksaklıklardan etkilendiği bildirildi. Erken evrelerde tanı konulması ve etkin tedavi uygulanması halinde beş yıllık sağ kalım oranlarının yüzde 80’e ulaşabileceği aktarıldı.

Raporda ayrıca, akciğer kanserinde tarama programlarının önemine dikkat çekildi. Türkiye’de meme, serviks ve kolon kanserlerinde olduğu gibi akciğer kanseri için de tarama programı ihtiyacının bulunduğu vurgulandı. Yapılan maliyet etkililik analizine göre, Nelson protokolünü temel alan bir tarama programının Türkiye’de hayata geçirilmesi halinde 7 binden fazla erken ölümün önlenebileceği ifade edildi.

Bilimsel kurul tarafından gerçekleştirilen analizlere göre, Türkiye’de akciğer kanserinin ekonomik yükünün 129 milyar TL’ye ulaştığı bildirildi. Hastalığın yalnızca tedavi maliyetleriyle değil, iş gücü kayıpları ve bakım giderleriyle de topluma ve ekonomiye ağır bir yük getirdiği kaydedildi.

‘ERKEN EVREDE CERRAHİ TEDAVİ AVANTAJ SAĞLIYOR’

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik, erken evre akciğer kanserlerinde cerrahi tedavinin önemine dikkat çekerek, “Bugün burada, erken evre akciğer kanserlerinin cerrahi tedavide nasıl avantajlı bir noktada olduğunu vurgulamak için söz almış bulunuyorum. Erken dönemde bir akciğer kanseri cerrahiyle tedavi edildiğinde çok ciddi avantajlar sağlıyor. Şöyle ki, bir santimden küçük bir akciğer kanserinin cerrahiyle tedavi edilmesi sonrasında hastaların yüzde 95’i bu hastalıktan kurtulabiliyor.

Dolayısıyla akciğer kanserini erken dönemde, küçük bir hastalık aşamasındayken tedavi etmek hem ciddi avantaj sağlıyor hem de hastaların yaşam süresine katkı yapıyor. Ayrıca erken dönemde tespit edilen akciğer kanserlerinin cerrahi tedavisi diğerlerine göre çok daha farklı oluyor. Bu hastaları, minimal invaziv akciğer kanseri cerrahisi ya da kapalı akciğer ameliyatı dediğimiz yöntemlerle tedavi edebiliyoruz. Bu yöntemlerde hastalar büyük kesiler olmadan, çok küçük kesilerle ya da küçük deliklerden tedavilerini olabiliyor. Bunun da hastalar için çok ciddi avantajları bulunuyor” ifadelerini kullandı.

‘ERKEN TANI, SAĞ KALIM ŞANSINI ARTIRIYOR’

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Uğur Selek ise, “Bugün burada olmamızın en önemli sebeplerinden biri, multidisipliner yani birçok disiplinin hastalarımız için bir araya gelmesinin önemini vurgulamak. Akciğer kanserinde her evrede etkili olduğunu bildiğimiz tedaviler, ne kadar erken yakalanırsa ve ne kadar erken dönemde tanı konulursa, hastalarımızın uzun soluklu sağ kalımına o kadar çok katkı sağlayabiliyor. Birçok hastamızı farklı evrelerde tedavi ediyoruz. Akciğer kanseri tanısı alan hastalarımızı çok erken dönemde, tümörü büyümüş, lenf düğümlerine yayılmış veya uzak metastazları olmuş evrelerde görebiliyoruz. Doğrudan bize başvuran ya da diğer meslektaşlarımızın yönlendirdiği hastalara, evresine göre elimizden gelen en iyi tedaviyi kişiselleştirerek yapmaya gayret ediyoruz. Ancak ne kadar erken yakalarsak, kür dediğimiz tamamen hastalıktan kurtulma ve hastalıksız yaşama şansını artırmış oluyoruz” dedi.

Prof. Dr. Selek sözlerini şöyle tamamladı:

“Sigaranın çok yoğun tüketildiği, genç yaşta kullanımın başladığı bir ülkedeyiz. Sigara ile mücadelede önemli bir noktadayız ancak sigara içilmesini tamamen engelleyemiyoruz. Bu nedenle erken dönemde yakalayabilmek için bir tarama programına ihtiyacımız var. Nasıl ki kolon, meme ve diğer bazı kanserlerde tarama programları varsa, akciğer kanserinde de erken tanı için aynı şekilde çaba göstermemiz gerekiyor.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

ABD’de salmonella alarmı; 7 kişinin hastaneye kaldırıldı

Sonraki Haber

Emzirme, annenin ruh sağlığını da koruyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Distoni hastası Fatih Mehmet: Benim gibi mücadele eden hastalara umut olmak istiyorum
Sağlık Haberleri

Distoni hastası Fatih Mehmet: Benim gibi mücadele eden hastalara umut olmak istiyorum

17 Temmuz 2026
Uzmanından 'Tip 2 diyabetin yüzde 80’i önlenebilir' uyarısı
Sağlık Haberleri

Uzmanından ‘Tip 2 diyabetin yüzde 80’i önlenebilir’ uyarısı

17 Temmuz 2026
Prof. Dr. Özlü'den 'yaz ishali’ uyarısı
Sağlık Haberleri

Prof. Dr. Tevfik Özlü’den ‘yaz ishali’ uyarısı

17 Temmuz 2026
‘İklim değişikliği inme riskini artırıyor’
Sağlık Haberleri

İklim değişikliği inme riskini artırıyor

17 Temmuz 2026
Bacaklardaki simetrik ağrı ve morarma, lipodemin işareti olabilir
Sağlık Haberleri

Bacaklardaki simetrik ağrı ve morarma, lipodemin işareti olabilir

16 Temmuz 2026
‘Kontrolsüz testosteron kullanımı kısırlığa neden olabilir’
Sağlık Haberleri

Kontrolsüz testosteron kullanımı kısırlığa neden olabilir

16 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Emzirme, annenin ruh sağlığını da koruyor

Emzirme, annenin ruh sağlığını da koruyor

En Güncel Haberler

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı
Öne Çıkan

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı
Öne Çıkan

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
Kastamonu'da 6 hektar orman yandı
Gündem

Kastamonu’da 6 hektar orman yandı

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avcılar’da ‘Boyaya geleceğim’ yalanıyla saçını yaptırdı para vermeden gitti; ‘Bir daha dükkanıma gelmesin’

17 Temmuz 2026
Yaşam

Kasaplığa başlayınca veganlığı bıraktı

17 Temmuz 2026
Yaşam

İş Bankası’ndan lise öğrencileri için girişimcilik programı: WorkupOnBoard

17 Temmuz 2026
Yaşam

Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

17 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Alkollü sürücünün neden olduğu kazada kızını kaybeden anne: Adalet istiyorum

Alkollü sürücünün neden olduğu kazada kızını kaybeden anne adalet istiyor

- Haberton
17 Temmuz 2026

Adana’da otomobilin arkadan çarptığı elektrikli bisikletin sürücüsü Serhan Kayatürk (58) hayatını kaybetti, annesi Hülya Büyükyolaçan (75) ise yaralandı. Kazanın ardından...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton