3 Ekim 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Asma katlı yapılar binalar yıkımın birinci neden

Asma katlı yapılar binalar yıkımın birinci neden

Haberton - Haberton
13 Mart 2023
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Asma katlı yapılar binalar yıkımın birinci neden

Asma katlı yapılar binalar yıkımın birinci neden

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İnşaat mühendisi Dr. İhsan Karagöz, asma katlı yapıların ve bodrumu olmayan binaların yıkımın birinci nedenlerinden olduğunu söyledi. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerde asma katlı yapıların ve bodrumu olmayan binaların yıkıma uğradığını ifade eden Beykent Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi. İnşaat Mühendisi İhsan Karagöz, “Adana’da 17 veya 20 katlı binalarda tek kat bodrum yapıldığını ve bu binaların hasar aldığını gördük. Yani siz ne kadar yükseğe çıkarsanız yapılar da o kadar derine doğru inmek zorunda. Ne kadar derine inerseniz yapının o salınımı azaltır, toprağın ritmiyle binanın salınım ritmini birbirine uyumlu hale getirmiş olursunuz” dedi. 

Asma katın katlar arası düzensizliğe neden olduğunu ve binanın simetrisini bozduğunu ifade eden İhsan Karagöz, yüksek katlı binalarda ise mutlaka bodrum katı olması gerektiğini belirterek, “Siz bir gökdelen yapıyorsanız 17,20 veya 25 katlı en azından dört beş kat aşağı doğru binayı çakmanız gerekiyor. Yani binayı çaktığınız zaman şu oluyor; yapının o salınımı azalıyor, toprağın ritmiyle binanın salınım ritmi birbirine uyumlu hale geliyor. Bizim de amacımız bu” diye konuştu.

“ASMA KATLAR YIKIMIN NEDENLERİNDEN BİR TANESİ”  

Karagöz, “Kahramanmaraş merkezli depremlerde binaların yıkılış nedenlerini incelediğimizde, yumuşak kat dediğimiz asma katların yıkımın nedenlerinden bir tanesi olduğunu gördük. Aynı zamanda kısa kolon etkisi yaratan tasarımlar ve bodrumu olmayan binaların yine bu depreme karşı hasar aldığını gördük. Özellikle Adana’da 17 veya 20 katlı binalarda tek kat bodrum yapıldığını ve bu binaların hasar aldığını gördük. Dolayısıyla buradaki bodrumların bir katta yapılmasının yetersiz olduğunu gördük. Biz bunlara katlar arası düzensizlik diyoruz. İstiyoruz ki bir yapıda katlar arası düzensizlik olmasın. Burada asma katı kastetmiyorum. Belki yüksek katı düşünebiliriz. Yüksek kat yapılabilir ama o zamanda onun kolonlarını, kirişlerini yani taşıyıcı sistemini ona göre tasarlamanız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

“SONRADAN ASMA KAT YAPAMAZSINIZ”  

Binalarda kullanıcı müdahalesiyle yapılan hataların ölümcül sonuçları olduğunu belirten İnşaat Mühendisi İhsan Karagöz, “Asma katlar sonradan kaçak olarak yapılmıyor projelendirilirken yapılıyor veya yüksek kat yapılıyor. Mesela diyelim ki siz giriş katını 6 metre yüksekliğinde yapıyorsunuz veya 5 metre yüksekliğinde yapıyorsunuz. Diğer katları 3’er metre yüksekliğinde yapıyorsunuz. Daha sonra bu 5 metre olan kata ara bir kat atıyorsun. Biz buna asma kat diyoruz.

Deprem bölgesinde karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi buydu. Yani siz binayı mühendislik etiğine ve mühendislik bilimine göre yaptınız, teslim ettiniz ama kullanıcı daha sonra binaya müdahale ediyor. Nasıl müdahale ediyor? Orada asma kat yok, asma kat ilave ediyor. Veya kolon var orada kolonu kesiyor, kolonun ebadını küçültüyor. Ya da duvar var orada, duvarı ortadan kaldırıyor camekan yapıyor. Bunlar kullanıcının müdahalesiyle yapılan hatalar. Bu olmaması gereken bir şey. Eğer ilk planladığınız betonarme projede asma kat yoksa sonradan oraya asma kat yapamazsınız” diye konuştu. 

Asma katlı yapılar binalar yıkımın birinci neden

“BALKONLARDAKİ İLAVE YÜKLER SAKINCA DOĞURUYOR”  

Yapılara daha sonradan yapılan başka müdahaleler de olduğunu söyleyen İnşaat Mühendisi Karagöz, “Örneğin balkonlar odaya katılıyor. Odalara çamaşır makinesi konuluyor. Orası bir yaşam alanına katılıyor. Eğer siz o balkonu çamaşır makinesi veya buzdolabı için tasarlanmadıysanız oraya ilave yük getirmiş oluyorsunuz. Esasında bu da yine bir sakınca doğuruyor. Tasarlarken düşünmediğiniz daha sonra yaptığınız her şey her şey binaya ilave yük oluyor.

Nasıl ki kolonu kestiğiniz zaman yapının bir bacağını yok ediyorsanız, onu dengesiz hale getiriyorsanız hiç düşünülmeyen bir yükü yüklediğiniz zaman bu da yapının dengesini bozar. Başka yapılan bir şey de örneğin yapı beş katlı olarak tasarlanmış, bunun üzerine daha sonra herhangi bir şekilde iki kat daha yapılmış, yani her katta dört daire var üst katta sekiz daire daha olmuş. Baktığımız zaman ilk başta düşünmediğimiz statik hesapta dikkate almadığımız iki daire gelmiş oluyor. Bu da yapılara zarar verir. Aynı şekilde işte çatı dubleksi yapılıyorsa, herhangi bir şekilde o çatı kaldırılıp oralara betondan çatı katı yapılıyorsa bunların hepsi ilave yük anlamına gelir ki bu da yine yapılara zarar veren yaklaşımlardır” ifadelerini kullandı.  

“YÜKSEK KATLI BİNALARDA MUTLAKA BODRUM KATI OLMALI”  

Yüksek katlı binalarda mutlaka bodrum katı olması gerektiğini söyleyen Karagöz, “İstanbul’dan bahsedersek mesela Şişli, Bağcılar, Sarıyer gibi hemen hemen 39 ilçede binaların hepsi çok katlı. Mutlaka bodrum katı olması gerekiyor. En son Maraş depreminden örnek vereyim; Depremden önce Adana’da Seyhan Barajı’nın kenarında 12 tane bina yıkıldı ve oradaki birçok yüksek katlı binalarda hasar aldı. Yine Maraş’ta yeni yapılan binaların yine yüksek katlı olup oradaki binaların da hasar almasının nedenlerinden bir tanesi bodrum katın yeterince yapılmayışı.

Yani siz ne kadar yükseğe çıkarsanız yapılarda o kadar da derine doğru gitmek zorundasınız. Dolayısıyla siz bir gökdelen yapıyorsanız 17,20 veya 25 katlı en azından dört beş kat aşağı doğru binayı çakmanız gerekiyor. Yani binayı çaktığınız zaman şu oluyor; yapının o salınımı azaltıyor, toprağın ritmiyle binanın salınım ritmi birbirine uyumlu hale geliyor. Bizim de amacımız bu” dedi.

İnşaat Mühendisi İhsan Karagöz bir bina yapılırken yer seçiminin çok önemli olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi:  

“Mutlaka, zemin etüdü yapılmalı. O zemine uygun olarak temel sistemi tasarlanmalı yani zemin mekaniği dediğimiz temel sistemi tasarlanmalı. Bu temel sistemin içerisinde temeli nasıl tasarlayacağız? Kaç metre toprağın altına gireceğiz? Kaç kat bodrum yapacağız?  Bodrum’u nasıl tasarlayacağız? Bunları planlamalıyız. Ondan sonra mutlaka iyi bir taşıyıcı sistemi tasarlanmalı. Burada kaliteli beton ve kaliteli donatı kullanılmalı. Katlar arası düzensizliğe dikkat edilmeli. Yatay düzensizliği ortadan kaldırılmalı. Projeler yapıldıktan sonra da acele etmeden iyi bir mühendis tarafından uygulanmalı. Uygulanırken denetlenmeli. Denetlendikten sonra da bu yapı kullanıcıya aktarılmalı. Kullanıcı da bu yapıya müdahale etmemeli. Yani kirişi delmemeli, kolonu kesmemeli ve duvarı ortadan kaldırmamalı. İlave kat çıkmamalı. Yani beş katlıysa bu bina altı, yedi katlı olmamalı. Dolayısıyla bunu yaparsak herhalde birçok sorunu kendiliğinden çözmüş olacağız.”   

ASMOLEN DÖŞEMELERE MÜSAADE EDİLECEK Mİ?  

İBB Meclisi’ne sunulan düzenlemenin doğru bir karar olduğunu fakat geç kalındığını sözlerine ekleyen Karagöz, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve yetkililere şunu sormak istiyorum; deprem bölgesinde asmolen binaların çokça yıkıldığını gördük. Mesela asmolen döşemeleri için ne düşünüyorlar? İstanbul’da yeni yapılan asmolen döşemelerine müsaade edecekler mi?  Veya eğimi 70 dereceye varan bölgeler var bu bölgede yapılaşmalar hala devam ediyor. Mühendislik bilimine uymayan istinat duvarlarının yapıldığını görüyoruz. Bu yıkılacak olan istinat duvarları için bir önerileri var mı?” değerlendirmesinde bulundu. 

Etiketler: DepremKonut
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Konya-Antalya kara yolunda kar yağışı

Sonraki Haber

Bitlis’te sulama göleti taştı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Bolat: Eylül mal ihracatı Cumhuriyet tarihimizin, en yüksek ikinci aylık rakamıdır
Öne Çıkan

Bakan Bolat: Eylül mal ihracatı Cumhuriyet tarihimizin, en yüksek ikinci aylık rakamıdır

3 Ekim 2026
Beşiktaş’ın borcu açıklandı: Rakam dudak uçuklattı
Öne Çıkan

Beşiktaş’ın borcu açıklandı: Rakam dudak uçuklattı

3 Ekim 2026
Sermaye piyasası soruşturmasında 20 şüphelinin tamamı tutuklandı
Öne Çıkan

Sermaye piyasası soruşturmasında 20 şüphelinin tamamı tutuklandı

3 Ekim 2026
Ataşehir Belediyesi’ne operasyon: Başkan Vekili Murat Güneş dahil 13 kişi gözaltında
Öne Çıkan

Ataşehir Belediyesi’ne operasyon: Başkan Vekili Murat Güneş dahil 13 kişi gözaltında

3 Ekim 2026
MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu dahil 7 kişi için tutuklama talebi
Öne Çıkan

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu tutuklandı

3 Ekim 2026
Filozof İoanna Kuçuradi hayatını kaybetti
Öne Çıkan

Filozof İoanna Kuçuradi hayatını kaybetti

2 Ekim 2026
Sonraki Haber
Bitlis'te sulama göleti taştı

Bitlis'te sulama göleti taştı

En Güncel Haberler

Ali Babacan’dan fon sürecine sert çıkış: “Elinizi kolunuzu kim bağladı?”
Politika

Ali Babacan’dan fon sürecine sert çıkış: “Elinizi kolunuzu kim bağladı?”

3 Ekim 2026
Özgür Özel’den ‘yeni siyaset’ çıkışı: “Türkiye’yi birleşmeye davet ediyorum”
Politika

Özgür Özel’den ‘yeni siyaset’ çıkışı: “Türkiye’yi birleşmeye davet ediyorum”

3 Ekim 2026
Uçuruma yuvarlanan kamyonetin sürücüsü öldü, 2 çocuğu yaralandı
Yerel Haberler

Uçuruma yuvarlanan kamyonetin sürücüsü öldü, 2 çocuğu yaralandı

3 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kazada ölen belediye personeli defnedildi

3 Ekim 2026
Yaşam

Mardin’de sürücüler, itfaiye aracına ‘fermuar yöntemiyle’ yol verdi

3 Ekim 2026
Yaşam

Yağmura aldırmadan denize girdiler

3 Ekim 2026
Yaşam

İkinci çocuk isterken, dördüzleri oldu

3 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TIR'ın lastiklerinde çıkan yangına ilk müdahaleyi Yeni Parti ilçe başkanı yaptı

TIR’ın lastiklerinde çıkan yangına ilk müdahaleyi Yeni Parti ilçe başkanı yaptı

- Haberton
3 Ekim 2026

Bolu’da TIR’ın lastiklerinde çıkan yangına ilk müdahaleyi, Yeni Parti Merkez İlçe Başkanı Çetin Uç, aracından aldığı yangın söndürme tüpüyle müdahale...

Emeklilerin birikimleri hedefte: Dolandırıcıların kullandığı yeni yöntemlere dikkat

Türkiye’de akıl oyunları eğitimi: Satranç ve mangala çocukların bilişsel gelişimini nasıl destekliyor?

Türk kuru meyvesi dünyanın sofrasında: Kayısı, incir ve üzümde Türkiye’nin küresel liderliği

Türkiye’de kanser taraması: Erken tanı neden hayat kurtarıyor, kimler hangi testleri yaptırmalı?

Güncel Haber

Ali Babacan’dan fon sürecine sert çıkış: “Elinizi kolunuzu kim bağladı?”

Ali Babacan’dan fon sürecine sert çıkış: “Elinizi kolunuzu kim bağladı?”

3 Ekim 2026
Özgür Özel’den ‘yeni siyaset’ çıkışı: “Türkiye’yi birleşmeye davet ediyorum”

Özgür Özel’den ‘yeni siyaset’ çıkışı: “Türkiye’yi birleşmeye davet ediyorum”

3 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton