28 Temmuz 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - ASKİ’den 1,1 milyar dolarlık dev yatırım: Ankara’nın Geleceğine büyük adım

ASKİ’den 1,1 milyar dolarlık dev yatırım: Ankara’nın Geleceğine büyük adım

Haberton - Haberton
3 Nisan 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
ASKİ’den 1,1 milyar dolarlık dev yatırım: Ankara’nın Geleceğine büyük adım
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Ankara’nın Geleceğine Yatırım Yapıyoruz” programında ASKİ Genel Müdürlüğü’nün önemli projelerinin temel atma törenini ve yapımı tamamlanan projelerin açılışını gerçekleştirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programda ASKİ Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen; Kesikköprü- İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi Arası 4. Hat, Koyunbaba- Çubuk Barajları Arası Ana İsale Hattı yapım işleri başta olmak üzere;  Çamlıdere Barajı İvedik Su Arıtma Tesisi Arası Ana İletim Hattı Projesi, Çayırhan-Beypazarı Arası Ana İsale Hattı, Pompa İstasyonları ve Depo İmalatları Yapım İşi, Ankara Merkezi (İvedik) İçme Suyu Arıtma Tesisi (4.Ünite) Kapasite Artışı Yapım İşi, Beypazarı İçme Suyu Arıtma Tesisi, Ankara Metropol Kent İçme Suyu Ana İsale Hattı Projesi Yapım İşi, TC-2 İçme Suyu Deposu İletim Hattı Yapım İşi, Şereflikoçhisar Atık Su Arıtma Tesisi, Keçiören İlçesi Atık Su ve Yağmur Suyu Hatları İmalatı,  Macun Havzası (Yenimahalle/Keçiören) Atık Su ve Yağmur Suyu Yapım İşi, Mamak Samsun Yolu Boğaziçi Köprüsü Hatip Çayı Kapalı Kısmının Açık hâle getirilmesi işi, Ankara Metropol (Yenimahalle/Keçiören) Atık Su ve Yağmur Suyu Yağım İşleri’nin temel atma ve açılış töreni yapıldı.

ASKİ’DEN 1,1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Törenin açılış konuşmasını yapan ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, yapımı tamamlanan ve temeli atılan projeler hakkında bilgi verdi. Akçay, ASKİ olarak yapımı devam etmekte olan yatırımların yaklaşık 500 milyon dolar, planlanan yatırımların bedelini 600 milyon dolar olarak açıkladı. Toplam maliyet ise 1,1 milyar dolar olarak açıklandı.

Daha sonra kürsüye çıkan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, su sıkıntısı ve kontrolsüz yapılaşmaya karşı göreve geldikleri tarihte ilk olarak bir master plan hazırladıklarını söyledi. Yavaş, “Çünkü bu kadar hızlı büyüyen bir Ankara’da ayrıca çarpık kentleşme olunca önümüzdeki elli yılda neler olacak bunları görmek istedik. Ve master planını ihale ettik ve sonuç raporunu da devlet su işleriyle de paylaştık. ASKİ’de bu doğrultuda çalışmalarına başladı” dedi.

YAVAŞ: “2019 YILINDA SU SIKINTISINI DEVLET SU İŞLERİ’NE BİLDİRDİK”

Yavaş, yaşanan kuraklıkla ilgili çok önceden önlemler aldıklarını belirterek, “Örneğin hiç kuraklık olmasa bile 2029 yılında Ankara’da su sıkıntısı olabileceğini Devlet Su İşleri’ne yazdırdık. Bize ilave su kaynakları ve tahsis yapılmasını da ta o tarihte bildirdik. Ancak hâlâ Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün önünde Ankara’nın ‘2050 yılına kadar su sıkıntısı çözüldü tabelası’ hâlâ duruyor” diye konuştu.

Türkiye’de ilk kez baraj üzerine güneş enerji sistemi inşa ettiklerini belirten Yavaş, “Türkiye’de bir ilktir. Şu anda da Kesikköprü’de aynı şekilde yerinde güneş enerjisi yapıp ASKİ’nin çünkü en büyük giderlerinden birisi enerjidir. Oradan su basılıyor ve çok büyük miktarda enerjiye ihtiyacı var. Orada şimdi güneş enerjisi sistemi kuruluyor” dedi.

“BİR SÖZ VERDİK”

Yavaş, seçimde bir söz verdiklerine değinerek, şunları söyledi:

“Kırsalların çoğunda ne kanalizasyon ne de su var. Başkent burası. Yani dolayısıyla siz Ankara’daki bu Ankara’nın tümünde görev sahamız olduğuna göre bu sorunları aşmadan başka hiçbir yatırıma girmemeniz lazımdı. Çok şükür bir söz verdik. Ankara’nın kırsalın hiçbir yerinde su ve kanalizasyon sorunu kalmayacak diye yüzde 80 oranında bu gerçekleştirildi inşallah önümüzdeki günlerde de bunu bitirmeye çalışacağız.”

“ALTYAPIYI TÜMÜYLE TAMAMLAMAK İSTİYORUZ”

ASKİ’nin en az bütçeyle en fazla işi yapmasının amaç olduğunu belirten Yavaş, “En büyük amacımız şu, kimsenin evini su basmadan, sokaklarda yağmur, sel deryası olmadan görevimizi tamamlamak. Yani altyapıyı tümüyle tamamlamak istiyoruz. Ancak şu gerçeği kabul etmemiz gerekiyor. Bütün dünyada iklim değişikliği nedeniyle şehir sellerinin önüne geçilemiyor. Çünkü artık her yer asfalt, her yer kaldırım olunca su toprakla buluşmuyor. Doğal dengeyi de bozuyoruz ve buralarda sel olup akıyor. Şehir selleri bütün dünyada büyük problem ya yağmur olmuyor ya arsada belli bir miktara gelip olağanüstü yağışlar bırakma suretiyle bütün dünyada gördüğümüz şehir sellerini yaşıyoruz. İnşallah iklim krizinde bu yapılan çalışmalar nedeniyle bütün dünyada bu konuda ülkemizde de çalışmalar var. İnşallah alınacak tedbirlerle bu da ortadan kalkar. Normal yağış rejimine geçeriz. Şu anda hiçbir şeyimiz normal değil. Yazın çok sıcak oluyor.  Zaten iklim değişikliğinin sonucu bu” diye konuştu.

“HİÇBİR SU SIKINTI VE SEL BASKANI OLMADAN YAŞAYACAĞIMIZ GÜNLERİ GÖRMEK İSTİYORUZ”

Yavaş sözlerine şöyle bitirdi:

“Ama son olarak söyleyeceğim şu, Orta Anadolu’nun büyük oranda çölleşeceği ortada. Bütün raporlar Orta Anadolu’nun çölleşeceği üzerine veriliyor ileriki yıllarda. Dolayısıyla nihayet çözüm Karadeniz’den su getirmek, Çamlıdere Barajı’na 80 km civarında bu suyu getirmek zorundayız. Bunun da projesini, hazırlığını şimdiden biz yapıyoruz. Ama ileriki dönemlerde de ihtiyaç hasıl olduğu zaman oradan deniz suyu arıtılarak Ankara’ya takviye su getirilmesinden başka çare görünmüyor bizim Master raporumuza göre. Ben yeni açılacak tesislerin hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah Ankara’mız için bu Kesikköprü Hattı’nda bir yıl içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. İnşallah bir daha Ankara’da hiçbir su sıkıntısı ve sel baskını olmadan yaşayacağımız günleri görmek istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Ben tekrar hayırlı olsun diyor katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum.”  Ardından canlı bağlantılarla temel atma töreni gerçekleştirildi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İnsanlar aç, çocuklar korunamıyor, kanunlar eksik!

Sonraki Haber

Kalıcı makyajda yeni dönem

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Özgür Özel duyurdu: "Yeni Parti'nin kuruluşu tamamlandı"
Politika

Özgür Özel duyurdu: “Yeni Parti’nin kuruluşu tamamlandı”

28 Temmuz 2026
Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin ilk kapalı grup toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu
Politika

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin ilk kapalı grup toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu

28 Temmuz 2026
Bakan Kacır: Model fabrikalarımızın sayısını 16'ya çıkaracağız
Politika

Model fabrikalarımızın sayısını 16’ya çıkaracağız

28 Temmuz 2026
Bakan Uraloğlu: Osmaneli-Bursa hattında yakında test sürüşlerine başlayacağız
Politika

Osmaneli-Bursa hattında yakında test sürüşlerine başlayacağız

28 Temmuz 2026
Hepatitle mücadele eden vatandaşlarımızın yanındayız
Politika

Hepatitle mücadele eden vatandaşlarımızın yanındayız

28 Temmuz 2026
Bakan Göktaş: 504 bin 638 hak sahibine doğal gaz tüketim desteği gerçekleştirdik
Politika

Bakan Göktaş: 504 bin 638 hak sahibine doğal gaz tüketim desteği gerçekleştirdik

28 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Kalıcı makyajda yeni dönem

Kalıcı makyajda yeni dönem

En Güncel Haberler

Türkiye'nin e-ihracatına dev destek! ETİD ile TİM stratejik iş birliği protokolü imzaladı
İş Dünyası

Türkiye’nin e-ihracatına dev destek! ETİD ile TİM stratejik iş birliği protokolü imzaladı

28 Temmuz 2026
Balık tutarken düştüğü nehirde kayboldu
Yerel Haberler

Balık tutarken düştüğü nehirde kayboldu

28 Temmuz 2026
Fransa'da devam eden yangın nedeniyle 4 bin kişi daha tahliye edildi
Dış Haberler

Fransa’da devam eden yangın nedeniyle 4 bin kişi daha tahliye edildi

28 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakanlıktan Nizip OSB’ye atık su deşarjı cezası

28 Temmuz 2026
Yaşam

Edirne’nin meşhur Karaağaç acı biberinde, oyun havalarıyla hasat

28 Temmuz 2026
Yaşam

Kızılay’dan ‘Mahallenin Gücü İyilikle Büyür’ kan bağışı kampanyası

28 Temmuz 2026
Yaşam

İyilik Derneği bir ayda 3 yeni ekibini daha AFAD’a akredite etti

28 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Edirne’nin meşhur Karaağaç acı biberinde, oyun havalarıyla hasat

Edirne’nin meşhur Karaağaç acı biberinde, oyun havalarıyla hasat

- Haberton
28 Temmuz 2026

Edirne’de, kentin meşhur lezzeti tava ciğerin yanında 'olmazsa olmaz' olarak adlandırılan, yöreye özgü Karaağaç acı biberinin hasadı, Trakya'nın 9/8'lik oyun...

Sahte SMS’leri nasıl ayırt edebilirsiniz? Uzmanlardan dolandırıcılık mesajlarına karşı hayati uyarılar

Neden sürekli canımız tatlı çekiyor? Uzmanlar en sık görülen nedenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı

Yalnızlık hissi neden son yıllarda arttı? Uzmanlar dijital çağın görünmeyen tehlikesine dikkat çekiyor

Çocuğunuzda dikkat eksikliği olabilir mi? Uzmanlar erken fark edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Güncel Haber

Türkiye'nin e-ihracatına dev destek! ETİD ile TİM stratejik iş birliği protokolü imzaladı

Türkiye’nin e-ihracatına dev destek! ETİD ile TİM stratejik iş birliği protokolü imzaladı

28 Temmuz 2026
Balık tutarken düştüğü nehirde kayboldu

Balık tutarken düştüğü nehirde kayboldu

28 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton