26 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Asgari ücret Diyanet’in fitre hesabına denk geliyor

Asgari ücret Diyanet’in fitre hesabına denk geliyor

Haberton - Haberton
10 Aralık 2021
- Politika, CHP Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Asgari ücret Diyanet'in fitre hesabına denk geliyor

Asgari ücret Diyanet'in fitre hesabına denk geliyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TÜİK, “Üzerimize kalıyor” diyerek asgari geçim hesabını yapmaktan kaçtı. Bakanlığın asgari ücret önerisi, Diyanet’in fitre hesabına denk geliyor.

Bu detaya dikkat çeken CHP’li vekil Mahmut Tanal, “Galiba kıyamet yaklaşıyor! Diyanet hesap işleriyle gündeme geldiğine göre TÜİK de yakında din işleriyle karşımıza çıkar!” yorumunu yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Tanal, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını tanımadıkları yönündeki sözlerine sert tepki gösterdi.

Tanal, Erdoğan’ın sözlerini “Akıl tutulması” olarak nitelendirdi.

ERDOĞAN’A ANAYASA 90. MADDE HATIRLATMASI

AİHM’deki yargılamaların, verilen kararların dayanağının, Türkiye’nin imzalayıp onayladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) olduğunu anlatan Tanal, Anayasa’nın 90. maddesine göre “usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası anlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda, uluslararası anlaşma hükümlerinin esas alındığını” hatırlattı.

Erdoğan’ın AİHM kararlarını hedef alan çıkışıyla Anayasa’nın 90. maddesini ihlal ettiğini kaydeden Tanal, “Erdoğan’ın ‘Tanımıyoruz. Yok farz ediyoruz’ şeklindeki açıklaması, Anayasa’yı ihlal suçunu oluşturmaktadır. Erdoğan’ın beyanları, uluslararası ortamda ülkemizi zor duruma sokacaktır. Uluslararası camia, Erdoğan’ın rahatsız edici ifadelerinden; hukuk devleti kurallarına riayet edilmeyeceği, insan haklarının ihlal edileceği manasını çıkaracaktır. Partili Cumhurbaşkanı, hukuk güvenliğini tehdit eden, yatırımcıları korkutan açıklamalarıyla ülkemizi her geçen gün biraz daha fakirleştiriyor. İstihdamı azaltacak, işsizliği artıracak açıklamalara son verilmelidir. Erdoğan’ın etrafında, kendisini uyaracak hiç kimse yok mu? Bir an önce yanlıştan dönmelidir” dedi.

KAVALA OLAYI, İNSAN HAKKI İHLALİNİN EN SOMUT ÖRNEĞİ

AİHM’in kararı uygulanarak, 1500 gündür cezaevinde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayan Tanal, “Türkiye’de insan haklarının ihlal edildiğinin en somut örneği, Osman Kavala’nın durumudur. Kavala, hukuki gerekçelerle değil, siyasi gerekçelerle özgürlüğünden mahrum ediliyor. Osman Kavala’ya, Ergenekon ve Balyoz gibi kumpaslara karşı çıkmasının bedelini ödetiyorlar. Kin ve nefretin esirleri, Kavala’yı akıllarınca cezalandırıyor” değerlendirmesini yaptı.

BAKANLIĞIN ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİNDE ‘FİTRE’ DETAYI!

CHP’li vekil Mahmut Tanal, AKP iktidarının 20 yıldır hüküm sürdüğü Türkiye’de, ifade ve basın özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı, sendikalaşma, örgütlenme özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü gibi konulardaki ihlallerin yanı sıra işsizlik, açlık, yoksulluk, pahalılık ve iş hayatında eşitsizlik kaynaklı insan hakları ihlallerinin de yaşandığı söyledi.

Asgari ücretin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ruhuna uygun olarak, insan onuruna yakışır bir seviyede belirlenmesi gerektiğini kaydeden Tanal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın asgari geçim tutarını 3 bin 567 TL olarak hesaplamasını eleştirerek, şunları aktardı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Fevkaladenin de fevkinde’ dediği tutar bu mu? Sadaka gibi öneriyi reddediyoruz! TÜİK, ‘Üzerimize kalıyor’ diyerek, asgari geçim hesabını yapmaktan kaçınıyor. TÜİK kenara çekilince anlaşılan iktidar, Diyanet’in fitre hesabıyla asgari ücreti belirliyor.

Çünkü 3 bin 567 rakamı, Diyanet’in fitre rakamına denk geliyor. Nasıl mı? Diyanet İşleri Başkanlığı, 2021 yılı için Ramazan ayı fitre miktarını 28 lira olarak belirlemişti. 4 kişilik bir aile için günlük 28 lirayı hesapladığımızda 112 TL yapar. Bunu aya çarptığımızda 3 bin 360 TL’lik rakam ortaya çıkar. Diyanet, fitre rakamını Mart ayında açıklamıştı. Aralık ayında asgari ücret konusunda kolları sıvayan iktidar da 207 liralık bir farkla 3 bin 567 rakamını dayatıyor.

Tek Adam rejiminde kurumlar asli görevleriyle anılmıyor. Düşünsenize asgari ücretin belirleyicisi TÜİK değil, Diyanet oluyor! Bu arada Diyanet’in 2020 yılına göre 1 TL’lik artışla fitreyi 28 lira olarak belirlemesini de eleştirmiştim. Tepkimi ‘Fitrenin amacı bir fakiri sabah akşam doyurmaktır. Gıda enflasyonu ortadayken 28 TL’yle kim doyar? Mâide Suresi’nin 89. Ayeti Kerimesindeki ‘Ailenize yedirdiğinizin ortalama seviyesinden’ vurguyu dikkate almanızı öneririm’ demiştim. Galiba kıyamet yaklaşıyor! Diyanet hesap işleriyle gündeme geldiğine göre TÜİK de yakında din işleriyle karşımıza çıkar!”

Etiketler: Asgari Ücret
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İşitme engelli sporcu bronz madalya aldı

Sonraki Haber

ABD Beyaz Saray Sözcüsü’nden kritik Rusya açıklaması

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cevdet Yılmaz: Bugün Kerbela Gazze'dir, bugünün Yezidileri Netanyahu ve destekçileridir
Politika

Cevdet Yılmaz: Bugün Kerbela Gazze’dir, bugünün Yezidileri Netanyahu ve destekçileridir

25 Haziran 2026
CHP'den sanal medya düzenlemesine ilişkin AYM'ye iptal başvurusu
Politika

CHP’den sanal medya düzenlemesine ilişkin AYM’ye iptal başvurusu

25 Haziran 2026
Bakan Bolat: Latin Amerika ile ticaret hacmimiz 25 yılda 18 kat arttı
Politika

Latin Amerika ile ticaret hacmimiz 25 yılda 18 kat arttı

25 Haziran 2026
TMO hububat alımlarında ödemelere başladı
Politika

TMO hububat alımlarında ödemelere başladı

25 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Alevi canlarımızı asla ihmal etmedik
Politika

Erdoğan’dan Alevi vatandaşlara mesaj: Asla ihmal etmedik

25 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: BTK Akademi ile gençlerimizi geleceğin mesleklerine hazırlıyoruz
Politika

BTK Akademi ile gençlerimizi geleceğin mesleklerine hazırlıyoruz

25 Haziran 2026
Sonraki Haber
Beyaz Saray Sözcüsü'nden kritik Rusya açıklaması

ABD Beyaz Saray Sözcüsü'nden kritik Rusya açıklaması

En Güncel Haberler

Avcılar'da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi
Yerel Haberler

Avcılar’da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi

26 Haziran 2026
Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı
Yerel Haberler

Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı

26 Haziran 2026
Kütahya’da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi
Yerel Haberler

Kütahya’da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi

26 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Sazlığa düşen tayı kurtarmak için suya atladı; o anlar kamerada

26 Haziran 2026
Yaşam

Iğdır’da Kerbela şehitleri anıldı

25 Haziran 2026
Yaşam

Meslek lisesi, elektriğini güneşten karşılıyor

25 Haziran 2026
Yaşam

Deprem şehidi babasının izinden giden Şehriban, polis oldu

25 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu

- Esra Sinem Karataş
25 Haziran 2026

Modern dünyanın en büyük yanılgılarından biri, insanın aradığını dışarıda bulacağını sanmasıdır. Daha çok kazanmak, daha çok görünmek, daha çok sahip...

Duş alma sıklığı sağlık açısından önemli mi? Uzmanlar doğru dengeyi açıkladı

Emekli maaşında yeni düzenleme gelir mi? Gözler kritik tarihte

Telefon bataryası neden hızlı tükenir? En yaygın 7 hata

Sıcaklıklar neden mevsim normallerinin üzerine çıktı? Uzmanlar kritik nedenleri açıkladı

Güncel Haber

Avcılar'da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi

Avcılar’da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi

26 Haziran 2026
Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı

Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı

26 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton