6 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Arktik bölgesinin bize sunduğu çok büyük kaynaklar var

Arktik bölgesinin bize sunduğu çok büyük kaynaklar var

Haberton - Haberton
8 Ocak 2023
- Dış Haberler
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Arktik bölgesinin bize sunduğu çok büyük kaynaklar var

Arktik bölgesinin bize sunduğu çok büyük kaynaklar var

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Dr. Öğretim Üyesi Ebru Caymaz, “Arktik bölgesinin bize sunduğu çok büyük kaynaklar, fırsatlar var” dedi.

‘Kutup Bilimlerinde 100 Kadın’ projesine giren ilk Türk olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Ebru Caymaz, “Bilhassa Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası Türkiye’nin Arktik (Kutup) bölgesindeki öneminin tekrardan altı çizildi. Bu süreçte ülke olarak hem bilim diplomasisi bağlamında hem ekonomik bağlamda hem de iklim değişikliğinin çok boyutlu araştırmalarını gerçekleştirme bağlamında yer alabiliriz. Diğer yandan kaynak bazlı çekişmeler devam ediyor. Bu şekilde bölgenin bize sunduğu çok büyük kaynaklar, fırsatlar var. Türkiye’de neden bu fırsatlardan faydalanmasın?” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Dr. Öğretim Üyesi Ebru Caymaz, 2015 yılından bu yana Arktik bölgesinde çeşitli araştırmalar yaptı. Arktik bölgesinin ekonomik anlamda önemli olduğunu belirten Dr. Caymaz, deniz buzunun erimesi ile birlikte yeni açılan Arktik deniz ticaret rotalarının önemine vurgu yaptı.

Arktik bölgesinin bize sunduğu çok büyük kaynaklar var
Arktik bölgesinin bize sunduğu çok büyük kaynaklar var

Arşivleri tarayıp, kutup bölgelerinde yapılan araştırmaların tarihii güncelleyen Dr. Caymaz, “Türkiye’nin özellikle son yıllarda kutuplara ilgi duyduğuna dair genel bir kanı vardı. Yaptığımız araştırmalarda 1900’lü yılların başından itibaren Türkiye’nin devlet politikası olarak o bölgeye ilgi gösterdiğini ortaya koyduk. Bunu da İletişim Başkanlığı’mızın yayımlamış olduğu İletişim ve Diploması Dergisi’nde kaleme aldık ve ‘Ülke Markalama’ başlıklı özel sayısında güncellenen kutup araştırmaları tarihçemiz yayımlandı. Arşiv çalışmalarını devam ettirirken her seferinde daha farklı bulgulara ulaştık.

Şu anda halihazırda devam eden bir çalışma. Türkiye’nin kutuplara ilgisi özellikle 1900’lerde yoğun. Atatürk döneminde de bu konuya oldukça ilgi gösterilmiş. Daha sonra Uluslararası Kutup Yılları’na ülke olarak aktif bir şekilde katılım sağlanmış. Dolayısıyla bu bilgilere ulaşmak bizim için mutluluk vericiydi” dedi.

‘ARKTİK BÖLGESİNİN BÜYÜK BİR KISMINI GEZDİM’

İklim değişikliğinin Arktik bölgesindeki yerli halklara yönelik olumsuz etkileriyle araştırma çalışmalarının başladığını söyleyen Dr. Caymaz, “Bölgeye ilk defa 2015 yılında gittim. Arktik bölgesinin büyük bir kısmını gezdim. Özellikle ‘Kutup Gecesi’ dediğimiz, 7/27 karanlık olan bir dönemin bir kısmını yerli halklarla geçirdim. Doğrudan ve derinlemesine görüşmeler gerçekleştirdim. Başta iklim değişikliği olmak üzere çeşitli çevresel, kültürel, ekonomik sorunların yerli halkın hayatına etkilerine yönelik incelemeler gerçekleştirdim.

Bir yandan da Türkiye’nin bu konulara uzak olmadığı içime doğuyordu. Türkiye’nin böyle bir çalışması var mıydı? Ya da Uluslararası Kutup Yılı’na neden katılmadık? Katılan ülkelerin neler yaptığına yönelik çalışmalar yaparken; Türkiye olarak bu konulara aslında ilgi gösterdiğimiz gerçeği ile karşılaştım. Kendi yaptığım çalışmalar, Türkiye’nin yaptığı çalışmalarla çakışmış oldu” diye konuştu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde Dr. Öğretim Üyesi Ebru Caymaz, "Arktik bölgesinin bize sunduğu çok büyük kaynaklar, fırsatlar var" dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Dr. Öğretim Üyesi Ebru Caymaz, “Arktik bölgesinin bize sunduğu çok büyük kaynaklar, fırsatlar var” dedi.

‘ÖZELLİKLE ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILLIK SÜREÇ ÇOK ÖNEMLİ’

TÜBİTAK bünyesinde Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün kurulduğunu dile getiren Dr. Caymaz, şöyle devam etti:

“Şu an süreç daha iyi ve koordine bir şekilde yürüyor. Çünkü TÜBİTAK bünyesinde Kutup Araştırmaları Enstitüsü kuruldu. Bu enstitünün kurulması çok önemli. Çünkü artık çalışmalarımız daha kurumsal bazlı ilerleyebiliyor. Arktik sosyal bilimler biraz daha göz ardı edilen bir alandı. Ancak Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün kurulması ile birlikte bu konuda da çalışmalar yapılmaya başlandı. Şu anda öncelikler arasında yer alan konulardan biri. Özellikle önümüzdeki 10 yıllık süreç çok önemli. Çünkü 2033’te diğer ‘Kutup Yılı’ geliyor. Bu ‘Kutup Yılı’na, Türkiye olarak çok katkı sağlamamız gerekiyor. Halihazırda bölgeye yönelik ilgimizi aslında Svalbard Anlaşması’nı imzalayarak beyan ettik ve antlaşma şu anda meclisimizde görüşülüyor.

Bu anlaşmayı imzalama süreci tamamlandığında ve onaylandığında Türkiye Antarktika’ya ek olarak Arktik bölgesinde de bir bilim üssü kurabilecek. Orada bilimsel çalışmalarımızı devam ettirebilecek. Aslında Türkiye’nin sadece bilimsel değil; ekonomik bağlamda da bu bölgeye yönelik ilgisi var. Özellikle Ukrayna-Rusya Savaşı’nda Türkiye’nin aracılık rolü üstlenmesi çok önemli. Çünkü 2 tarafla da objektif bir şekilde diplomasi yürütebilecek, bilim diplomasisini etkin bir şekilde kullanabilecek konumda.”

‘CİDDİ BİR YER ALTI KAYNAĞI VE PETROL POTANSİYELİ VAR’

Türkiye’nin bölgedeki öneminin son günlerde yeniden gündeme geldiğini söyleyen Dr. Caymaz, “Atomflot gibi Rusya’nın önde gelen şirketleri, Türk tersanelerinin Arktik bölgesinde belli bir tecrübe düzeyine ulaştığını kabul ettiler ve bunu 2022 yılında beyan ettiler. Bu süreçte ülke olarak hem bilim diplomasisi bağlamında hem ekonomik bağlamda hem de iklim değişikliğinin çok boyutlu araştırmalarını gerçekleştirme bağlamında yer alabiliriz.

Bu önümüzdeki süreçte bize farklı açılımlar da sağlayacaktır. Arktik bölgesinde ciddi bir yer altı kaynağı ve petrol potansiyeli var. Deniz buzunun erimesi ve çekilmesi ile birlikte yeni açılan Arktik deniz ticaret rotaları var.  Bu rotalar, güneydeki alternatiflere kıyasla çok daha kısa sürede seyir imkanı sağlıyor. Daha kısa sürede seyir sunması ve Süveyş Kanalı’nın etrafında deniz haydutlarının faaliyetleri daha az riskli bölgeler olması oldukça önemli” dedi.

‘KAYNAK BAZLI ÇEKİŞMELER DEVAM EDİYOR’

Arktik bölgesinde, özellikle deniz buzunun çekildiği dönemlerde herhangi bir risk olmadığını vurgulayan Dr. Caymaz, “Hem daha kısa sürede hem de daha risksiz bir ortamda seyir ederek teslimatı sağlayabiliyorsunuz. Doğal gaz, petrol ve diğer yer altı kaynakları bağlamında da yine potansiyeli çok yüksek.

Böyle olduğu için başta Amerika ve Rusya olmak üzere bölgede ciddi bir mücadele olduğunu görüyoruz. Diğer yandan NATO’nun genişlemesi hususu var. Finlandiya ve İsveç’in üyeliği. Onlar da üye olursa Rusya dışındaki tüm Arktik devletleri NATO’ya üye olmuş olacak. Bu da Rusya’nın istemediği bir senaryo. Diğer yandan kaynak bazlı çekişmeler devam ediyor. Bu şekilde bölgenin bize sunduğu çok büyük kaynaklar, fırsatlar var. Türkiye’de neden bu fırsatlardan faydalanmasın?” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Beraber yaşadığı Hülya’yı öldüren sanık indirim aldı

Sonraki Haber

Türkiye’den 2 Ay tutulması izlenecek

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Nijerya’da askeri helikopter düştü: 32 ölü
Dış Haberler

Nijerya’da askeri helikopter düştü: 32 ölü

5 Ekim 2026
Tayland'da şiddetli yağışların neden olduğu selde hayatını kaybedenlerin sayısı 31'e yükseldi
Dış Haberler

Tayland’da şiddetli yağışların neden olduğu selde hayatını kaybedenlerin sayısı 31’e yükseldi

5 Ekim 2026
Danimarka'da 8,8 milyon kişinin verileri çalındı
Dış Haberler

Danimarka’da 8,8 milyon kişinin verileri çalındı

5 Ekim 2026
Rusya: Ukrayna'nın enerji ve liman altyapısına saldırılar düzenledik
Dış Haberler

Rusya: Ukrayna’nın enerji ve liman altyapısına saldırılar düzenledik

5 Ekim 2026
İspanya'da erken seçim kararı
Dış Haberler

İspanya’da erken seçim kararı: Konut yasasının reddedilmesiyle parlamento feshedildi

5 Ekim 2026
Ukrayna: ABD, ekim sonuna kadar üçlü formatta teknik düzeyde toplantı düzenlemeyi öneriyor
Dış Haberler

Ukrayna: ABD, ekim sonuna kadar üçlü formatta teknik düzeyde toplantı düzenlemeyi öneriyor

5 Ekim 2026
Sonraki Haber
Türkiye'den 2 Ay tutulması izlenecek

Türkiye'den 2 Ay tutulması izlenecek

En Güncel Haberler

Yola çıkan çocuk, kazaya neden oldu
Yerel Haberler

Yola çıkan çocuk, kazaya neden oldu

6 Ekim 2026
Şanlıurfa’da ‘uçakta patlayıcı var’ notu ekipleri harekete geçirdi
Yerel Haberler

Şanlıurfa’da ‘uçakta patlayıcı var’ notu ekipleri harekete geçirdi

6 Ekim 2026
Ankaralı sporcu ve yöneticiler, ‘Sporda Ankara’ya Değer Katanlar 2026 Ödül Gecesi’nde bir araya geldi
Spor Haberleri

Ankaralı sporcu ve yöneticiler, ‘Sporda Ankara’ya Değer Katanlar 2026 Ödül Gecesi’nde bir araya geldi

6 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bursa’da sevgilisi tarafından boğazı kesilerek öldürülen Gökçe için yürüyüş düzenlendi

6 Ekim 2026
Yaşam

Çorum’da kaza: 1 ölü, 2 yaralı

5 Ekim 2026
Yaşam

Nefes borusuna yiyecek kaçan öğrencisini Heimlich manevrasıyla kurtardı

5 Ekim 2026
Yaşam

Ovacık’ta yaylaya kar yağdı

5 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TUSAŞ ve ROKETSAN arasında HÜRSAT için proje sözleşmesi imzalandı

TUSAŞ ve ROKETSAN arasında HÜRSAT için proje sözleşmesi imzalandı

- Haberton
5 Ekim 2026

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), milli imkanlarla üretilen HÜRSAT’ın ikinci uydusunun geliştirilmesine yönelik ROKETSAN ile proje sözleşmesi de imzalandığını duyurdu....

4 gün çalışma 3 gün tatil modeli Türkiye’de uygulanabilir mi?

Ekrandaki güzellik, gerçek hayata sızıyor

Türk Tabipleri Birliği nedir? Türkiye’nin sağlık politikalarındaki rolü, etkisi ve tartışmalar

Arabanız sürekli su eksiltiyorsa dikkat: Motor arızasının habercisi olabilir

Güncel Haber

Yola çıkan çocuk, kazaya neden oldu

Yola çıkan çocuk, kazaya neden oldu

6 Ekim 2026
Şanlıurfa’da ‘uçakta patlayıcı var’ notu ekipleri harekete geçirdi

Şanlıurfa’da ‘uçakta patlayıcı var’ notu ekipleri harekete geçirdi

6 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton