16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yükseldi

Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yükseldi

Haberton - Haberton
23 Ekim 2020 - Güncellenme Tarihi 25 Ağustos 2021
- Politika, Ak Parti Haberleri
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Erzurum 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’ndeki açılış töreninde Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının 1,06’ya yükseldiğini belirtti.

Varank, “Biz bu rakamları gördüğümüzde hedeflerimizle birebir uygun faaliyetlerimizi yürüttüğümüzü görebiliyoruz” dedi.

2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen açılış töreni ve bir dizi incelemelerde bulunmak üzere uçakla Erzurum’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Vali Okay Memiş’i makamında ziyaret etti. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’i ziyaret eden Bakan Varank, AK Parti İl Binası’nda partililerle buluştu. Bakan Varank, daha sonra 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Erzurum’da son 8 senede özel sektöre 2,5 milyar liralık yatırım teşviki desteğinde bulunduklarını kaydeden Bakan Varank, “Bu sayede 8 bin vatandaşımıza yeni iş kapıları açıldı. 4 bin KOBİ, KOSGEB desteklerinden faydalandı. Şehrimizdeki 3 organize sanayi bölgesi ve 9 sanayi sitesine toplamda 320 milyon liralık düşük faizli uzun vadeli kredi kullandırdık.

Birinci OSB’de Elektrik Enerjisi Nakil Hattı Projesini inşallah seneye tamamlıyoruz. Su ve doğalgaz altyapısına da 2,5 milyon lira kaynak aktarıyoruz. Bu proje sayesinde, bölgedeki sanayicilerimizin elektrik maliyetleri ortalama yüzde 14 azalacak. Tüm üreticilerimize şimdiden hayırlı, uğurlu olsun. Erzurum’u daha ileriye taşıyabilmek için bölgesel kalkınma projelerini hızla devreye aldık. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansımız ve DAP Bölge Kalkınma İdaremiz, ilimizde 500’ün üzerinde projeyi destekledi. Bu projeler sayesinde; tarım, sanayi, hayvancılık ve turizmde önemli başarılara imza atıldı, bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. İşte bugün Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında yatırımı tamamlanan projelerin resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu program kapsamında 4 farklı proje için toplamda 43 milyon liralık yatırım yaptık” diye konuştu.

Erzurum’un imalat sanayisinde daha fazla yer edinmesi hedefiyle yola çıktıklarına vurgu yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şunları söyledi:

“Verdiğimiz destekler sayesinde, Tekstilkent 1’inci etapta 4 fabrikanın inşaatı tamamlandı ve hâlihazırda 650 vatandaşımız iş başı yaptı. Bu fabrikalarda üretilen maske, önlük, tulum ve kaban gibi ürünler Almanya, Polonya, İspanya, İngiltere gibi ülkelere ihraç ediliyor. Yine bu projenin devamı niteliğinde olan ikinci etabı da destekliyoruz. Bu 2’nci etabın tamamlanmasıyla da 4 bin Erzurumlu hemşehrimize istihdam sağlanmış olacak. Tekstilkent yatırımları, sektöre girdi sağlayan KOBİ’lere de dinamizm getirecek. Ayrıca burada oluşan kümelenme; makine-ekipman üreticileri ve lojistik firmalarının Erzurum’a yatırım yapmasını da teşvik edecek. Böylece Erzurum’da istihdam ve rekabet gücü artacak. Sanayinin yanı sıra, şehrimizin turizmini de geliştirecek projeleri destekliyoruz.

Erzurum sadece kış turizmiyle anılmasın, 4 mevsim turist çeksin istiyoruz. Erzurum, spor turizmi için çok iyi bir destinasyon. Buradan hareketle Sporcu Performans Ölçüm Değerlendirme ve Rehabilitasyon Merkezini kurduk. Merkez; kamp yapan sporcuların performans ölçümlerini yaparak, potansiyel sakatlıkların önüne geçmeyi hedefliyor. Bu merkezle birlikte, aslında Erzurum’u yüksek irtifa sporcu kampları konusunda stratejik bir alternatif haline getirmiş olduk. Bu merkez, ülkemizde İstanbul ve Antalya’dan sonra üçüncü merkez olma niteliğini taşıyor. İnanıyorum ki; süper lig takımlarımızın yanı sıra, dünyanın dört bir yanından sporcular da zamanla Erzurum’u tercih etmeye başlayacaklar.”

ÜLKEMİZİN YAZILIMDAKİ KABİLİYETİNİ GÖRDÜK

“Ülkemizin yazılım sektöründeki kabiliyetlerinin şu an sadece bir kısmını gördük” diyen Bakan Varank, oyun, simülasyon, bulut teknolojileri, yapay zeka ve siber güvenlik gibi alanlarda sessiz ama derinden ilerleyen gencecik şirketlerin olduğunu söyledi. Bakan Varank, şöyle konuştu:

“Bu gençler inovasyona ve girişimciliğe daha yoğun bir biçimde odaklanırlarsa, kendi işlerini çok rahat bir şekilde kurabilirler. Erzurum’da bu manada çok ciddi bir potansiyel olduğunu biliyoruz. Bu amaçla Erzurum Teknik Üniversitesi bünyesinde Kristal Girişimcilik Merkezini kurduk. Bu merkezde; gençlere fiziki imkânların yanında, danışmanlık, eğitim ve mentörlük destekleri de sunuyoruz. Çok kısa bir zaman dilimi olmasına rağmen, bu yerleşkeden daha şimdiden 345 girişimci adayı faydalandı ve 100’ün üzerinde iş fikri değerlendirildi. Hatta yazılım ve görüntü işleme üzerine bir iş fikri de ticarileşti.

Ben buradan daha nice yeni fikirlerin çıkacağına, bunların ticarileşeceğine tüm kalbimle inanıyorum. Şunu samimiyetle söyleyeyim; ülkemizin yazılım sektöründeki kabiliyetlerinin şu an sadece bir kısmını gördük. Oyun, simülasyon, bulut teknolojileri, yapay zeka ve siber güvenlik gibi alanlarda sessiz ama derinden ilerleyen gencecik şirketlerimiz var. Eminim ki Erzurum’da da bu işlere kafa yoran gençler var. İşte açtığımız girişimci merkezi, bu çocukların hayallerine hızla koşmasına imkan verecek.”

STAR’I DEVREYE ALDIK

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği müjdeyi hatırlatan Mustafa Varank, “Lisans seviyesindeki öğrencilerimiz için, TÜBİTAK’ın Stajyer Araştırmacı Burs Programını (STAR) devreye aldık. İster birinci sınıf ister son sınıf, hiç fark etmez. Lisans eğitiminin her dönemindeki gençler bu programdan faydalanabilecek. Bölüm şartı da bulunmuyor. Yani; temel bilimler, mühendislik, sağlık bilimleri, sosyal ve beşeri bilimlerde eğitim gören gençler pekâlâ bu programa başvurabilir. Temel şartımız gençlerin TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projede çalışmak için başvurması. Burs programımızdan ilk etapta bin öğrencimiz faydalanacak. Bursiyerlik hakkı kazanan gençlerimize, 6 ay süresince ayda 750 lira destek vereceğiz. Daha da önemlisi gençlerimiz, kendi alanlarında en başından saha tecrübesi edinecekler, teoriyle pratiği birleştirebilecekler.

STAR Programı başvuruları 2 Kasım’da başlayacak. Ülkemizde ilk defa bu denli büyük proje tabanlı bir burs programı hayata geçiyor. Erzurumlu gençleri de bu programa bekliyoruz. Bizim zamanımızda maalesef böyle imkânlar yoktu. İstedik ki gençler, bizim karşılaştığımız zorlukları yaşamasınlar. Bakanlık olarak; gençleri yönlendirmeye, onlara yeni fırsatlar sunmaya ve kabiliyetlerini keşfetmelerini sağlamaya devam edeceğiz. TEKNOFEST, Deneyap teknoloji atölyeleri, verdiğimiz burslar ve sunduğumuz staj imkânları bu amaçla attığımız en temel adımlar. Elbette bu adımları daha da çeşitlendireceğiz” diye konuştu.

‘KATMA DEĞER ÜRETİM İNOVASYONDAN GEÇİYOR’

Konuşmasında bugün açıklanan Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 1,06’ya yükselmesiyle ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Varank, “Bunu özel sektörün gerçekleştiriyor olması önemli. Özel sektör, inovasyonun gerçekten farkında. Özellikle organize sanayi bölgemizden bu mesajı vermek istiyorum. Buradaki üreticilerimiz de katma değeri dikkate alarak faaliyetler yürütmelidir. Katma değer üretimine giden yolun inovasyondan geçtiğinin şuurunda olmaları lazım. Biz bu ramları gördüğümüzde hedeflerimize bireber uygun faaliyetlerimizi yürüttüğümüzü görebiliyoruz’’ dedi. 

‘DÜNYA SAĞIR VE DİLSİZ’

Açılış törenindeki konuşmasında Azerbaycan’a destek mesajı veren Bakan Varank, şunları söyledi:

“Biz bir asır önce istiklalimizi Erzurum’da büyük mücadeleler vererek kazandık. İşgalin, talanın, zulmün ne demek olduğunu benim Dadaş kardeşlerim çok iyi bilir. İşte hemen yanı başımızda, Azeri kardeşlerimiz de büyük bir mücadelenin içindeler. Maalesef dünya, 30 yıllık bu işgale, orada hayatını kaybeden sivil ve masum Azerbaycanlı kardeşlerimize karşı sağır ve dilsiz.

İşte birkaç gün önce televizyonlarda canlı izledik. Gence şehrinde çocuk yaşlı demeden sivilleri acımasızca hedef aldılar. Bir asır önce Erzurum’da Hınçak-Taşnak çeteleri ne yapıyorsa maalesef aynı sahnelere 21. yüzyılda Azerbaycan’da şahit oluyoruz. Ama biz buradan, Erzurum’dan, dadaşlarla birlikte bir kez daha ifade ediyoruz. Tüm dünya arkasını dönse de Türkiye Azerbaycan’ın yanında durmaya devam edecek. Azerbaycanlı kardeşlerimize hangi desteği nasıl vermemiz gerekiyorsa, eksiksiz ve istisnasız desteği vereceğiz. Biz tek millet, iki devletiz. Tüm dünya bunu öğrenecek.”

Kurdele kesimi sonrası Bakan Varank, tekstil fabrikasını gezdi. Burada işçilerle sohbet eden Bakan Varank, 2’nci organize sanayi bölgesinde yapılacak tekstil yatırımlarını destekleyeceklerini belirtti. 

Etiketler: Teknoloji
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ankara’da oksijen tüpleri füze gibi fırladı

Sonraki Haber

2021 yılını ‘Afet Eğitim Yılı’ ilan edeceğiz

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Tekin: Eğitim sisteminde kültüre daha fazla yer açmak için çalışıyoruz
Politika

Eğitim sisteminde kültüre daha fazla yer açmak için çalışıyoruz

16 Mayıs 2026
Bakan Çiftçi, 'Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nı ziyaret etti
Politika

Bakan Çiftçi, ‘Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nı ziyaret etti

16 Mayıs 2026
Politika

Emine Erdoğan’dan Kazakistan paylaşımı

16 Mayıs 2026
Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde
Politika

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi
Politika

İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi

15 Mayıs 2026
Büyük Birlik Partisi'nin 13'üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak
Politika

Büyük Birlik Partisi’nin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "2021 yılını Türkiye'de 'Afet Eğitim Yılı' olarak ilan edeceğiz ve buna yönelik çalışmalarımızı hızlandıracağız" dedi.

2021 yılını 'Afet Eğitim Yılı' ilan edeceğiz

En Güncel Haberler

TOMTAŞ'ta 'Özdemir Bayraktar Belgeseli' buluşması
Bilim & Teknoloji

TOMTAŞ’ta ‘Özdemir Bayraktar Belgeseli’ buluşması

16 Mayıs 2026
ABD'de bir eve uçak düştü: 2 ölü
Dış Haberler

ABD’de bir eve uçak düştü: 2 ölü

16 Mayıs 2026
MSB: Efes-2026'da topçu ve havan atışları yapıldı
Yerel Haberler

MSB: Efes-2026’da topçu ve havan atışları yapıldı

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Erzincan’da aşırı yağış, ekili arazileri vurdu

16 Mayıs 2026
Yaşam

Görme engelli anne, kızına okuyabilmek için kabartma kitap hazırlıyor

16 Mayıs 2026
Yaşam

Nefes borusuna et parçası kaçan turisti, restoran sahibi Heimlich manevrasıyla kurtardı

16 Mayıs 2026
Yaşam

İzmir’de gümrük kaçağı sigara ve uyuşturucu operasyonu; 1 gözaltı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İzmir'de gümrük kaçağı sigara ve uyuşturucu operasyonu; 1 gözaltı

İzmir’de gümrük kaçağı sigara ve uyuşturucu operasyonu; 1 gözaltı

- Haberton
16 Mayıs 2026

İzmir'in Gaziemir ilçesinde polis ekiplerince düzenlenen operasyonda çok sayıda gümrük kaçağı sigara, elektronik sigara ve uyuşturucu madde ele geçirildi; 1...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

TOMTAŞ'ta 'Özdemir Bayraktar Belgeseli' buluşması

TOMTAŞ’ta ‘Özdemir Bayraktar Belgeseli’ buluşması

16 Mayıs 2026
Erzincan'da aşırı yağış, ekili arazileri vurdu

Erzincan’da aşırı yağış, ekili arazileri vurdu

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton