17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - ANTİKAD, kadınların siyasetteki varlığını arttırmayı hedefliyor

ANTİKAD, kadınların siyasetteki varlığını arttırmayı hedefliyor

Haberton - Haberton
15 Şubat 2025
- İş Dünyası
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
ANTİKAD, kadınların siyasetteki varlığını arttırmayı hedefliyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Antalya İş Kadınları Derneği (ANTİKAD), kadınların siyasetteki varlığını ve tarihsel gelişimini vurgulamak amacıyla bir aylık etkinlik programı oluşturdu.

Antalya İş Kadınları Derneği (ANTİKAD), Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 91’inci yılı ve ilk kadın milletvekillerinin TBMM’ye girişinin 90’ıncı yılı kapsamında, kadınların siyasetteki temsiliyetini artırmaya yönelik toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla, 8 Mart’a kadar sürecek dizi etkinlik düzenliyor. Antalya ve Ankara başta olmak üzere ulusal düzeyde ve çeşitli platformlarda planlanan etkinlikler kapsamında, ANTİKAD’dan 21 kişilik heyet Antalya’dan Ankara’ya gelerek temaslarda bulundu. 11-12 Şubat tarihlerindeki ziyaret kapsamında ilk günü TBMM’de geçiren ANTİKAD heyeti, ikinci güne Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Ardından TBMM’ye geçerek siyasi partilerle görüşmelerini tamamlayan heyet, Ankara’daki kadın dernekleriyle de buluşmalar gerçekleştirdi.

ANTİKAD’ın programı kapsamında 11 Şubat’ta Antalya’dan Ankara’ya gelen heyetin TBMM’deki ilk günü, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ziyaretiyle başladı. Ardından heyet, AK Parti tarafından düzenlenen kahvaltı organizasyonunda ağırlandı. Kahvaltının ardından AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta başkanlığında gerçekleşen toplantıya, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili, Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve AND Parlamentosu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik Ve Spor Komisyonu Üyesi Ankara Milletvekili Zehranur Aydemir katıldı.

Ekonomi, kadının siyasetteki yeri ve Türkiye’nin geleceği üzerine değerlendirmelerin yapıldığı bu görüşmenin ardından heyet, Cumhuriyet Halk Partisi ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya, Genel Başkan Özgür Özel’in yanı sıra CHP Grup Başkan Vekili Murat Emir, CHP Antalya Milletvekilleri Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi ve Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu Üyesi Aliye Coşar, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cavit Arı, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mustafa Erdem, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Sururi Çorabatır ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Aykut Kaya katıldı. Görüşmede, Antalya’nın ekonomik, tarımsal ve turizm alanlarındaki gelişimi ve kadın girişimciliğini destekleyen projeler ele alındı.

Ankara programının ikinci günü, Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakan heyet, ardından TBMM’de İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve İYİ Parti Grup Başkanvekili M. Satuk Buğra Kavuncu, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, İYİ Parti Stk Sorumlu Başkanı Av. Alper Akdoğan, Antalya İYİ Parti İl Başkanı Ali Adnan Kaya ile görüştü. Öğle yemeğinde MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan’ın ev sahipliğinde ağırlanan ANTİKAD heyeti, MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç ve MHP Milletvekilleri Pelin Yılık, Ayşe Sibel Ersoy, Zuhal Karakoç Dora ile bir araya geldi. Toplantıda, iş dünyasında kadınların rolü ve Türkiye’nin kalkınmasına yönelik fikir alışverişi yapıldı. Ardından heyet, İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz ile de görüşerek Antalya’nın iş dünyası, kadın girişimciliği ve ekonomik gelişimi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

‘KADINLARIN SİYASETTE DAHA FAZLA YER ALMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’

Ankara programına dair açıklama yapan Antalya İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Kotanak, “Kadınların siyasal temsiliyeti, güçlü bir demokrasi için vazgeçilmezdir. 8 Şubat 1935’te TBMM’ye ilk kadın milletvekillerinin girişi, sadece bir başlangıçtı. Bugün hala kadınların siyasette daha fazla yer alması için mücadele ediyoruz. ANTİKAD olarak, kadınların hem iş dünyasında hem de siyasette daha fazla temsil edilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte, kadınların karar alma mekanizmalarındaki yerini güçlendirecek politikaların hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

ANTİKAD tarafından hazırlanan raporun, Ankara’daki tüm temaslarda ilgililerle paylaşıldığına değinen Kotanak, “Rapor kadınların toplumsal, ekonomik, siyasi ve kültürel alanda güçlenmesi ve Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi için önerilen politika ve stratejileri içeriyor. Kadınların toplumsal yaşamın her alanında etkin bir şekilde yer alabilmesi için sistematik reformlar, devlet destekli teşvikler, eğitimsel farkındalıklar ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir yaklaşım benimsenmesi gerekiyor. Antalya’nın hızlı büyüyen nüfusu ve turizm potansiyeliyle birlikte şehir altyapısının güçlendirilmesi, su kaynaklarının verimli kullanılması ve sürdürülebilir şehirleşme gibi konularda da önemli adımlar atılması gerektiğine işaret ediyor” diye konuştu.

1935 yılında kadın milletvekili sayısının 18, mecliste kadınların temsiliyetinin yüzde 4,3 olduğuna dikkat çeken Kotanak, 2023’te yapılan son genel seçimde 121 kadın milletvekilinin Meclis’e girdiğini, temsiliyetin yüzde 20’nin üstüne çıktığını söyleyerek, “Bu konuda dünya ortalaması yüzde 26,5. En yüksek oranı yüzde 61,3 ile Ruanda’da görüyoruz. Özellikle, İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi ülkelerde kadınların parlamentodaki temsil oranları yüzde 40’ın üzerindedir. Birleşik Krallık’ta yüzde 34,2 ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ise yüzde 29,4. Bu oranlara bakarak, mevcut cinsiyet eşitsizliğinin kapanmasının uzun yıllar alacağını söylemek yanlış olmaz” dedi.

Kadınların iş dünyasındaki temsiliyetinin de artmasına ihtiyaç olduğunu söyleyen Fatma Kotanak, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Türkiye genelinde kadın girişimcilerin oranı yüzde 10 civarında. Antalya özelinde ise yüzde 22’ye kadar çıkıyor. Kadın istihdamı oranları ise Türkiye genelinde yüzde 31,8 olurken, Antalya’da yüzde 33,5. Kadınların iş dünyasında daha fazla temsil edilmesi için daha çok çaba sarf edilmesine ihtiyaç var.”

ANKARA KAİSDER İLE İŞ DÜNYASINDA İŞ BİRLİĞİ

ANTİKAD heyeti, Ankara Kadın Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (KAİSDER) ile bir araya gelerek Türkiye ekonomisi, kalkınma ve iş dünyasında kadınların rolü üzerine görüşmeler gerçekleştirdi. Toplantıda, Antalya ve Ankara iş dünyasının ortak projelerde iş birliği yapması, bölgesel kalkınmanın desteklenmesi ve ekonomik çözüm yollarının geliştirilmesi konularında fikir alışverişi yapıldı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

‘Kahtalı Mıçe’ yaşamını yitirdi

Sonraki Haber

Son 50 yılda, 2 Marmara Denizi büyüklüğünde sulak alan kaybedildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Limak Gayrimenkul Yatırım Departmanı kuruldu
İş Dünyası

Limak Gayrimenkul Yatırım Departmanı kuruldu

17 Temmuz 2026
BtcTurk Hisse, ‘Hemen Kullan’ özelliğini ABD borsalarına taşıdı
İş Dünyası

BtcTurk Hisse, ‘Hemen Kullan’ özelliğini ABD borsalarına taşıdı

17 Temmuz 2026
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 0,5 arttı
İş Dünyası

Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 0,5 arttı

17 Temmuz 2026
TOBB, kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı
İş Dünyası

TOBB, kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı

17 Temmuz 2026
Demirören Medya’dan şeffaf ve veriye dayalı İK modeli
İş Dünyası

Demirören Medya’dan şeffaf ve veriye dayalı İK modeli

17 Temmuz 2026
Ericsson Mobilite Raporu: Dünyada 5G abone sayısı 3 milyarı aştı
İş Dünyası

Ericsson Mobilite Raporu: Dünyada 5G abone sayısı 3 milyarı aştı

16 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Son 50 yılda, 2 Marmara Denizi büyüklüğünde sulak alan kaybedildi

Son 50 yılda, 2 Marmara Denizi büyüklüğünde sulak alan kaybedildi

En Güncel Haberler

Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı
Öne Çıkan

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
Kastamonu'da 6 hektar orman yandı
Gündem

Kastamonu’da 6 hektar orman yandı

17 Temmuz 2026
Ahbap soruşturmasında firari Alper Çelik adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Ahbap soruşturmasında firari Alper Çelik adliyeye sevk edildi

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avcılar’da ‘Boyaya geleceğim’ yalanıyla saçını yaptırdı para vermeden gitti; ‘Bir daha dükkanıma gelmesin’

17 Temmuz 2026
Yaşam

Kasaplığa başlayınca veganlığı bıraktı

17 Temmuz 2026
Yaşam

İş Bankası’ndan lise öğrencileri için girişimcilik programı: WorkupOnBoard

17 Temmuz 2026
Yaşam

Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

17 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Antalya'da hava 'aşırı', deniz 'çok' sıcak

Antalya’da hava ‘aşırı’, deniz ‘çok’ sıcak

- Haberton
17 Temmuz 2026

Hava sıcaklığının 40 dereceye yükseldiği Antalya'da nem yüzde 21 ölçüldü. Sıcaktan bunalanların serinlemek için tercih ettiği sahillerde deniz suyu sıcaklığı...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
Kastamonu'da 6 hektar orman yandı

Kastamonu’da 6 hektar orman yandı

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton