7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Antidepresan kullanımı arttı; Ruh sağlığımız alarm veriyor

Antidepresan kullanımı arttı; Ruh sağlığımız alarm veriyor

Haberton - Haberton
9 Mayıs 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Antidepresan kullanımı arttı; Ruh sağlığımız alarm veriyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

DEVA Partili Hasan Karal, “Antidepresan ilaç kullanımı son 10 yılda yüzde 67 arttı, ruh sağlığımız alarm veriyor” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye’de antidepresan kullanımında son yıllarda yaşanan dikkat çekici artışı Meclis gündemine taşıdı. Soru önergesi veren Karal, “Antidepresan kullanımı son 10 yılda yüzde 67 arttı. Ekonomik kriz, işsizlik, hayat pahalılığı ve geleceğe dair belirsizlikler, toplumun sadece ekonomik değil, ruhsal sağlığını da tehdit ediyor” dedi.

DEVA Partili Hasan Karal, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

“Ruh sağlığı politikalarının ve sağlık sisteminin sürdürülebilirliği açısından endişe verici bir tablo var”

Türkiye’de antidepresan kullanımında son yıllarda kaygı verici bir artış gözlemlendiğini belirten Milletvekili Karal, verilere göre 2014 yılında 39 milyon 134 bin 225 kutu olan antidepresan kullanımının, 2024 yılında 65 milyon 591 bin 252 kutuya ulaşarak son 10 yılda yüzde 67 oranında arttığına dikkat çekti. Bu artışın, ruh sağlığı politikalarının ve sağlık sisteminin sürdürülebilirliği açısından endişe verici bir tablo ortaya koyduğunun altını çizen Karal, “Mevcut durum devam ederse, 2025 yılı sonunda antidepresan kullanımının 68 milyon kutuyu aşması bekleniyor” diye konuştu.

“Sadece yetişkinlerde değil çocuk ve gençlerin kullanımında da artış var”

Karal, pandemi, doğal afetler ve savaş gibi toplumsal travmaların yanı sıra sosyal izolasyonun da ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunun altını çizdi. Antidepresan kullanımındaki artışın yalnızca yetişkinlerle sınırlı olmadığını vurgulayan Karal, çocuk ve gençler arasında da bu yönde bir yükseliş olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de psikiyatrist sayısının yetersizliği, kamu hastanelerindeki psikolojik destek hizmetlerinin eksikliği ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin erişilebilir olmaması, ruh sağlığı alanındaki bu derinleşen krizi daha da büyütmektedir” şeklinde konuştu.

“Ekonomik kriz, işsizlik ve hayat pahalılığı gibi unsurların ruh sağlığı üzerindeki etkilerine dair bir değerlendirme yapılmış mıdır?”

Karal, verdiği önergede Bakan Memişoğlu’dan şu sorulara yanıt vermesini talep etti:

  • “1) Türkiye’de antidepresan kullanımının son yıllarda hızla artmasının temel nedenleri nelerdir? Bakanlığınız bu nedenleri araştıran herhangi bir çalışma yapmış mıdır?
  • 2) Depresyon ve kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıkların artışındaki en büyük etkenlerden biri olarak gösterilen ekonomik kriz, işsizlik ve hayat pahalılığı gibi unsurların, ruh sağlığı üzerindeki etkileri konusunda Bakanlığınızın bir değerlendirmesi var mıdır?
  • 3) Psikolojik rahatsızlıkların artışında toplumsal travmaların (pandemi, doğal afetler, savaşlar vb.) ve sosyal izolasyonun etkisi nedir? Bu bağlamda vatandaşlara yönelik psikolojik destek hizmetleri ne ölçüde sunulmaktadır?
  • 4) Türkiye’de ruh sağlığı alanındaki sağlık personeli yeterli midir? Ülkemizde kaç psikiyatrist ve psikolog bulunmaktadır? Bu sayının ülke nüfusuna oranı dünya ortalamasıyla kıyaslandığında nasıl bir tablo ortaya çıkmaktadır?
  • 5) Devlet hastanelerinde psikolojik destek ve terapi hizmetlerinin yaygınlaştırılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
  • 6) Son yıllarda çocuk ve gençler arasında psikolojik rahatsızlıkların ve antidepresan kullanımının arttığına dair veriler bulunmaktadır. Bakanlığınız bu yaş grubuna yönelik özel bir araştırma ya da önlem planı yürütmekte midir?
  • 7) Psikiyatri randevularına ulaşımın zorluğu, terapi hizmetlerinin pahalı olması gibi nedenler ilaç kullanımını artıran unsurlar arasında mıdır?
  • 8) Ruh sağlığı alanında koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Çin müzakereler öncesinde ABD’ye tarifeleri kaldırma çağrısı yaptı

Sonraki Haber

Küçükçekmece’de ‘Afet Risk Yönetimi Çalıştayı’

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

CHP'li Dinçer, Kapıkule'de gurbetçilerle buluştu
Politika

CHP’li Dinçer, Kapıkule’de gurbetçilerle buluştu

7 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'da
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan’da! Üçlü ortak savunma anlaşması imzalanacak

7 Ağustos 2026
Bakan Yumaklı: GEKİS sayesinde her hayvanın dijital bir kimliği olacak
Politika

GEKİS sayesinde her hayvanın dijital bir kimliği olacak

7 Ağustos 2026
Malatya Arkeoloji Müzesi yarın yeniden ziyarete açılıyor
Politika

Malatya Arkeoloji Müzesi yarın yeniden ziyarete açılıyor

7 Ağustos 2026
Bakan Gürlek: Artık suç örgütleri ve illegal yapılanmaların bir adım önündeyiz
Politika

Artık suç örgütleri ve illegal yapılanmaların bir adım önündeyiz

7 Ağustos 2026
Bakan Bayraktar: Ceyhan'ı petrol ticaret merkezi haline dönüştürebiliriz
Politika

Bakan Bayraktar: Ceyhan’ı petrol ticaret merkezi haline dönüştürebiliriz

7 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Küçükçekmece'de afet risk yönetimine ilişkin çalıştay yapıldı

Küçükçekmece'de 'Afet Risk Yönetimi Çalıştayı'

En Güncel Haberler

'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava
Öne Çıkan

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı
Öne Çıkan

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026
Yüksel Yıldırım: Gabriele Guarino, Samsunspor’a hayırlı olsun
Spor Haberleri

Yüksel Yıldırım: Gabriele Guarino, Samsunspor’a hayırlı olsun

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekirdağ’da Kur’an kursu öğrencileri, harçlıklarını Filistin’e bağışladı

7 Ağustos 2026
Yaşam

Böbrek hastası Zehra’nın ‘Ay’ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu

7 Ağustos 2026
Yaşam

İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Altay'a ilk destek Folkart'tan

Altay’a ilk destek Folkart’tan

- Haberton
7 Ağustos 2026

3'üncü Lig'de mücadele edeceği yeni sezon öncesi mali ve idari sıkıntılar nedeniyle hazırlıklarına bugün başlayacak Altay'a ilk can suyu Folkart'tan...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton