30 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - ‘Antalya oturmuş bir turizm imparatorluğu’

‘Antalya oturmuş bir turizm imparatorluğu’

Haberton - Haberton
30 Mayıs 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
'Antalya oturmuş bir turizm imparatorluğu'

'Antalya oturmuş bir turizm imparatorluğu'

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, son yıllarda kitle turizminde öne çıkmaya başlayan Mısır'ın Hurghada şehri ile Antalya rekabetini değerlendirdi.

İki şehir arasındaki temel farkın 'kalite' olduğuna dikkati çeken Yavuz, "Antalya, oturmuş bir turizm imparatorluğu" dedi.

Mısır'ın turizmde parlayan yıldızı Hurghada'ya inceleme gezisi düzenleyen Recep Yavuz, iki destinasyonu karşılaştırdı. Akdeniz ve Kızıldeniz arasında yükselen turizm rekabetine dikkati çeken Yavuz, daha önce de birçok kez gittiği Kızıldeniz kıyısındaki Hurghada bölgesinde, dört gün süresince onlarca otelin yatırımcıları ve yöneticileriyle görüşerek, gözlem yaptığını söyledi.

Her toplantıda 'Hurghada gerçekten Antalya'ya rakip olabilir mi' sorusunun canlandığını belirten Yavuz, Antalya'nın onlarca yıllık tecrübesiyle Avrupa'nın en güçlü resort destinasyonlarından biri olduğunu, Hurghada'nın ise çok daha düşük maliyetlerle büyüyen, agresif yatırımlarla dikkati çeken, özellikle Avrupa pazarında hızla yükselen bir kent olduğunu kaydetti. Yavuz, Antalya turizminde 38 yıldır görev yapan biri olarak, genç turizmciler açısından bu değerlendirmenin önemli olduğuna dikkati çekti.

Hurghada Henüz Küçük Ölçekli

Antalya'nın yaklaşık 16-17 milyon yabancı ziyaretçi ağırlayan dev bir turizm ekonomisi haline geldiğini belirten Yavuz, "Antalya, oturmuş bir turizm imparatorluğu. Yatak kapasitesi 700 bine yaklaşmış durumda. Hurghada ise henüz daha küçük ölçekli görünse de yıl boyu devam eden iklim avantajı, uygun fiyat politikası ve yatırım iştahı sayesinde dünyanın en hızlı büyüyen resort bölgelerinden biri olma yolunda ilerliyor" dedi.

Krizlere Rağmen Sürekli Büyüdü

Antalya'nın yalnızca Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en güçlü tatil destinasyonlarından biri olduğunu kaydeden Yavuz, "Lara, Belek, Side, Kemer, Alanya ve Kaş gibi birbirinden tamamen farklı segmentlere hitap eden alt destinasyonlarıyla çok geniş bir turizm yelpazesine sahip. Son 10 yılda savaşlar, pandemi ve ekonomik krizler yaşanmasına rağmen Antalya sürekli büyümeyi başardı" diye konuştu. Recep Yavuz, "2015'te yaklaşık 11 milyon turist ağırlayan şehir, 2016'daki Rusya krizinde ciddi darbe aldı. Pandemi sonrası ise yeniden büyük bir sıçrama yaptı. Bugün Antalya'nın gücü aslında yalnızca deniz-kum-güneş turizminden gelmiyor. Bunlar tek başına bir turistin gelmesi için yeterli değil. Güçlü havalimanı altyapısı, çok gelişmiş 'all inclusive- her şey dahil' sistemi, deneyimli insan kaynağı. Golf, spor, sağlık ve kongre gibi farklı turizm ürünleri, operasyonel tecrübesi onu rakiplerinden ayırıyor" dedi.

Antalya Pahalılaşıyor' Algısı

Özellikle Belek bölgesinin artık sadece bir tatil merkezi değil, Avrupa golf turizminin en önemli merkezlerinden biri haline geldiğini anlatan Yavuz, "Ancak Antalya'nın bununla beraber sorunları da büyüyor. Artan enerji maliyetleri, personel sıkıntısı, yükselen işletme giderleri ve kontrolsüz yatak kapasitesi artışı sektör üzerinde baskı oluşturuyor. Son yıllarda Avrupa pazarında 'Antalya pahalılaşıyor' algısı da giderek güçlenmeye başladı. Açık konuşmak gerekirse Antalya bugün biraz kendi başarısının altında ezilmeye başladı" diye konuştu.

Yatak Kapasitesi Kontrolsüz Artıyor

En önemli sorun olarak kontrolsüz büyümenin devam etmesini gösteren Recep Yavuz, "Yatak kapasitesi kontrolsüz artıyor. Yeni oteller yapılmaya devam ediyor. Ben günün birinde Antalya'daki otelcilerin hep birlikte 'Artık yeni otel yapmayın' diye isyan edeceğini düşünüyorum. Çünkü mesele artık sadece yatak sayısını artırmak değil, o yatağı sürdürülebilir şekilde doldurabilmek" dedi.

Aynı Pazarlardan Besleniyorlar

Daha ucuz ve agresif Hurghada'nın Antalya'nın 30 yıl önceki hali gibi olduğunu belirten Yavuz, bölgenin özellikle Alman, Rus, İngiliz, Polonya, Çek ve Doğu Avrupa pazarında çok hızlı büyüdüğünü, Antalya'nın pazarlarından beslendiğine dikkati çekti. Çocuklu aileler, 12 ay girilebilir deniz, düşük maliyetler ve yüzde 20-40 daha ucuz oteller, dalış ve su sporları gibi avantajları da sıralayan Yavuz, şehir ve gastronomi kültürünün Antalya kadar gelişmediğini, kirlilik ve hijyen sorunları, eğitimli personel eksikliği ve güvenlik sorunu gibi Antalya'ya karşı dezavantajlarını da sıraladı.

Temel Fark Kalite

Yavuz, iki şehir arasındaki temel farkın ise kalite olduğunu belirterek, "Antalya uzun yıllardır kaliteyi yükselterek büyümeye çalıştı. En azından belli bölgelerde ve belli tesislerde bunu başardı. Hurghada ise şu an daha çok fiyat avantajıyla büyüyor. Yani biri kalite merkezli, diğeri fiyat merkezli model uyguluyor. Ama bugün itibarıyla gerçek şu; Antalya hala Akdeniz'in en güçlü turizm markalarından biri. Hurghada ise dünyanın en hızlı yükselen resort destinasyonlarından biri olmaya aday. Ve görünen o ki önümüzdeki yıllarda turizm sektörü bu iki destinasyonu çok daha fazla yan yana konuşacak. Gelecekteki rakibimiz artık Mayorka değil, Antalya'yı örnek alan Hurghada olacak" diye konuştu.

Etiketler: AntalyaRusyaTuristTurizmTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kelkit Çayı’na düşen 2 genç, 169 kişilik ekip tarafından aranıyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Hem kabin memuru hem maraton koşucusu
İş Dünyası

Hem kabin memuru hem maraton koşucusu

30 Mayıs 2026
MKE'den Malaman Akıllı Dip Mayını hakkında açıklama
İş Dünyası

MKE’den Malaman Akıllı Dip Mayını hakkında açıklama

29 Mayıs 2026
Camide bedensel engelli çocuktan etkilendi; işletmesinde engellilere ücretsiz yemek projesi başlattı
İş Dünyası

Camide bedensel engelli çocuktan etkilendi; işletmesinde engellilere ücretsiz yemek projesi başlattı

29 Mayıs 2026
Konya Ovası’nda Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesi bekleniyor
İş Dünyası

Konya Ovası’nda Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesi bekleniyor

29 Mayıs 2026
'Bayram tatili boyunca 2 milyon 700 bin yolcu taşımayı hedefliyoruz'
İş Dünyası

Bayram tatili boyunca 2 milyon 700 bin yolcu taşımayı hedefliyoruz

28 Mayıs 2026
Bozcaada’da bayram tatilinde konaklama tesislerinin doluluk oranı yüzde 100'e yaklaştı
İş Dünyası

Bozcaada’da bayram tatilinde konaklama tesislerinin doluluk oranı yüzde 100’e yaklaştı

28 Mayıs 2026

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

'Antalya oturmuş bir turizm imparatorluğu'
İş Dünyası

‘Antalya oturmuş bir turizm imparatorluğu’

30 Mayıs 2026
Kelkit Çayı'na düşen 2 genç, 169 kişilik ekip tarafından aranıyor
Yerel Haberler

Kelkit Çayı’na düşen 2 genç, 169 kişilik ekip tarafından aranıyor

30 Mayıs 2026
Avcılar’da yuvadan düşen yavru martıları itfaiye kurtardı
Yerel Haberler

Avcılar’da yuvadan düşen yavru martıları itfaiye kurtardı

30 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Terzisinden pazarcısına, kuaföründen muhtarına 40 kadın bir araya gelip, belediyenin bando takımını kurdu

30 Mayıs 2026
Yaşam

Saros’un güzelliklerini paramotorla keşfediyorlar

30 Mayıs 2026
Yaşam

Doğuştan bedensel engelli Hanifi, azmiyle müdürlüğü kadar yükseldi

30 Mayıs 2026
Yaşam

Evde çıkan yangından, pencereye uzatılan merdivenle kurtarıldılar

30 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Anadolu Otoyolu'nun Bolu geçişinde trafik yoğunluğu

Tatilcilerin dönüşü başladı: Otoyollarda uzun araç kuyrukları oluştu

- Haberton
30 Mayıs 2026

Kurban Bayramı tatili dönüşünde Anadolu Otoyolu'nun Bolu geçişi İstanbul yönünde trafik yoğunluğu oluştu. Kurban Bayramı tatilini memleketlerinde geçiren vatandaşların, yaşadıkları...

Çocuğumu seviyorum ama…: Koşullu sevginin görünmeyen etkileri

Estetik müdahaleler ne zaman bağımlılık haline gelir?

Kredi notu nedir ve nasıl yükseltilir?

Altın fiyatlarını en çok hangi faktörler etkiliyor?

Güncel Haber

'Antalya oturmuş bir turizm imparatorluğu'

‘Antalya oturmuş bir turizm imparatorluğu’

30 Mayıs 2026
Kelkit Çayı'na düşen 2 genç, 169 kişilik ekip tarafından aranıyor

Kelkit Çayı’na düşen 2 genç, 169 kişilik ekip tarafından aranıyor

30 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton