7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Antalya kıyılarında 2700 yıllık 8 gemi batığı bulundu

Antalya kıyılarında 2700 yıllık 8 gemi batığı bulundu

Haberton - Haberton
16 Ekim 2021
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Antalya kıyılarında 2700 yıllık 8 gemi batığı bulundu

Antalya kıyılarında 2700 yıllık 8 gemi batığı bulundu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Antalya kıyılarında farklı yüzyıllarda aynı kaderi paylaşan, en eskisi 2700 yıllık 8 gemi batığı bulundu

Antalya’nın batısında rüzgara göre ters akıntılarıyla bilinen boğazın, batıklarla birlikte Tunç Çağı’na ait çapaların da bulunmasıyla, Akdeniz’in en hareketli deniz ticaret yolu üzerinde 5 bin yıl öncesinde gemilerin korkulu rüyası olduğu ortaya çıktı.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle 2021 yılında Antalya’dan Mersin’e kadar olan kıyılarda 4 ay süren arkeolojik su altı çalışmalarında, en eskisi 2700 yıllık 33 gemi batığı bulduklarını belirtti. 2500, 2400, 2000 ve 1000 yıllık batıkların çoğunun yüklerinin amforalar içerisinde zeytinyağı, şarap, kurutulmuş et ve balık, bakliyat olduğunu kaydeden Doç. Dr. Öniz, 33 batık arasında altı farklı boy ve formda tabak ile kiremit taşıyan 2 batık da bulunduğunu açıkladı.

Tespit edilen batıklardan 8’inin bulunduğu bölgenin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Öniz, Antalya’nın batısındaki bu bölgenin, batıklar ve Tunç Çağı’na ait çapaların ışığında, 5 bin yıldır gemicilerin korkulu rüyası olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Antalya kıyılarında 2700 yıllık 8 gemi batığı bulundu

DENİZ TİCARET YOLU ÜZERİNDE ANTALYA’DAKİ TEHLİKELİ BOĞAZ

2021 yılında Antalya’dan Mersin’e kadar olan bölgedeki su altı arkeoloji çalışmalarında tespit ettikleri 33 gemi batığının birbirine yakın bölgelerde bulunduğunu belirten Öniz, 8 batığın bulunduğu yerin ise Antik Çağ’da Akdeniz’in en hareketli deniz ticaret yolu üzerinde, ters akıntıları ve rüzgarıyla meşhur bir boğaz olduğunu ifade etti.

Antalya’nın batısındaki bu boğazda geçmiş yıllarda tespit ettikleri batıklarla birlikte 20 batık bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Öniz, “Bölgede batıklarla birlikte Tunç Çağı’na ait 5 bin yıllık çapalar tespit ettik. Buradan anlıyoruz ki 5 bin yıl öncesinde gemilerin korkulu rüyası olan boğaz, aslında fırtınalardan güvenli bölgeye kaçmak isteyen gemilerin geçmek zorunda oldukları bir boğaz. Antik dönemdeki en hareketli ticaretin yapıldığı Akdeniz’de maalesef bu boğaz fırtınadan kaçıp güvenli bölgeye ulaşmak isteyen gemilerin sonunu getirmiş. Bu gemiler farklı yüzyıllarda aynı kaderi paylaşmış” dedi.

” Bu gemiler farklı yüzyıllarda aynı kaderi paylaşmış “

YÜKLERİ ZEYTİNYAĞI, ŞARAP, KURU BALIK, BALIK SOSU

Tespit ettikleri 8 batığın 2700, 2500, 2400 ve 2000 yaşlarında olduğunu kaydeden Öniz, bu batıkların yüklerinin zeytinyağı, şarap, balık sosu, kurutulmuş et ve balık olduğunu belirtti. “Dolayısıyla bu batıklarda bu gıda ürünlerinin muhafaza edildiği taşıma kapları olarak kullanılan amforalar bulduk” diyen Doç. Dr. Öniz, bölgenin Akdeniz’de uluslararası deniz yolu üzerinde, İspanya, Fransa, İtalya ve Filistin kıyılarından Mısır’a kadar ciddi ticaret hareketliliğinin yaşandığı bir bölge olduğunu kaydetti. Akdeniz’de, doğudan batıya, batıdan doğuya olan ticari hareketliliğin gemiler vasıtasıyla gerçekleştiğini vurgulayan Öniz, çok miktardaki yükün ancak gemilerle taşınabildiğini belirtti.

33 BATIKTAN BİRİ TABAK, DİĞERİ KİREMİT BATIĞI

Antalya ve Mersin kıyılarını kapsayan sualtı arkeoloji çalışmalarında buldukları, yükleri zeytinyağı, şarap, balık sosu, kurutulmuş et ve balık olan 33 gemi batığı arasında biri tabak, diğeri kiremit taşıyan iki gemi batığı olduğunu da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Öniz, şunları kaydetti:

“Muhtemelen Roma dönemine ait olan tabak batığında çorba kasesinden büyük balık tabağına kadar 6 ayrı form ve büyüklükte tabaklar tespit ettik. Tabakların nerede üretildiğini ya da nereye gittiğini şimdilik bilemiyoruz, çünkü Roma döneminde kullanılan tabaklar, tüm Akdeniz’de kullanılan birbirine benzeyen tabaklardı. Bunların üzerinde herhangi bir desen yok. Formlarından anladığımız kadarıyla en az 6 ayrı boyda üretilmiş. Tabak batığının dışında bir de kiremit taşıyan gemi batığı tespit ettik. Tabi onun da nereden nereye gittiğini bilmiyoruz.”

YAKLAŞIK 10 YILDA 350 BATIK TESPİT EDİLDİ

Yaklaşık 10 yıldır Antalya ve Mersin kıyılarında devam eden çalışmalarda 350’ye yakın batık bulduklarını da vurgulayan Doç. Dr. Öniz, “Yaklaşık 900 kilometrelik kıyı şeridinde bu kadar çok batığın bulunması iddialı bir rakam. Her bir batığı raporlayıp Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunuyoruz. Bu kadar çok batık bulunuyor olmasının nedeni elbette bir kültürel zenginlik. Mesela en erken yelkenliler Mısır ile birlikte Anadolu kıyılarında da ortaya çıkmıştır. Ticaretin de yapıldığı bu kıyılarda bu kültürel zenginlikle karşılaşmamız çok normal” dedi.

Su altı arkeoloji araştırmalarında kullandıkları 27 metrelik ‘Arkeo’ adlı geminin önemine de değinen Öniz, geminin basınç odası da dahil olmak üzere teknolojik imkanlara sahip olduğunu kaydetti. Böylelikle denizin daha derinlerinde araştırma yapabildiklerine dikkat çeken Öniz, çalışmalardın Türk Tarih Kurumu, Antalya Deniz Ticaret Odası ve Akdeniz Arkeolojisi Derneği’nce de desteklendiğini sözlerine ekledi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ortahisar Sevgi Aşısı kentte ilgi ile karşılandı

Sonraki Haber

Prof. Dr. Yavuz: Grip salgınları da dönebilir

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

AK Parti'li Çelik'ten Aspendos'ta bulunan 'Asklepios' heykeline ilişkin paylaşım
Kültür ve Sanat

Aspendos’ta 1800 yıllık tarihi keşif! Asklepios heykeli gün yüzüne çıkarıldı

7 Ağustos 2026
Mert Demir, Grammy'nin oy kullanacak jüri üyeleri arasına seçildi
Kültür ve Sanat

Mert Demir, Grammy’nin oy kullanacak jüri üyeleri arasına seçildi

7 Ağustos 2026
İngiliz Piyanist Charles Owen, Gümüşlük’te festivalin konuğu idi… 
Kültür ve Sanat

İngiliz Piyanist Charles Owen, Gümüşlük’te festivalin konuğu idi… 

7 Ağustos 2026
AKM’de caz konserleri başlıyor
Kültür ve Sanat

AKM’de caz konserleri başlıyor

6 Ağustos 2026
Antalya'da Aspendos Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda 'sağlık tanrısı' Asklepios ile iyileşmenin simgesi oğlu Telesphoros’u birlikte betimleyen 2,20 metre boyunda mermer heykel grubu bulundu.
Fotoğraf: Ankara, (DHA)
Kültür ve Sanat

Aspendos’ta ‘sağlık tanrısı’ ve oğlunun heykeli bulundu

6 Ağustos 2026
Edirne'de Gazi Mihal Bey Hamamı'nın restorasyonunda ilk etap bitti
Kültür ve Sanat

Edirne’de Gazi Mihal Bey Hamamı’nın restorasyonunda ilk etap bitti

6 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Prof. Dr. Yavuz: Grip salgınları da dönebilir

Prof. Dr. Yavuz: Grip salgınları da dönebilir

En Güncel Haberler

Avcılar Belediyesi’ne yönelik operasyon: 12 şüpheliye tutuklama talebi
Öne Çıkan

Avcılar Belediyesi’ne yönelik operasyon: 12 şüpheliye tutuklama talebi

7 Ağustos 2026
'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava
Öne Çıkan

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı
Öne Çıkan

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekirdağ’da Kur’an kursu öğrencileri, harçlıklarını Filistin’e bağışladı

7 Ağustos 2026
Yaşam

Böbrek hastası Zehra’nın ‘Ay’ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu

7 Ağustos 2026
Yaşam

İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

6 yaşındaki Miraç ve Yaman’ın, Saros Körfezi’nde paramotorla uçuş heyecanı

6 yaşındaki Miraç ve Yaman’ın, Saros Körfezi’nde paramotorla uçuş heyecanı

- Haberton
7 Ağustos 2026

Edirne’nin Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Enez ilçesine bağlı Karaincirli köyü sahilinde paramotorla ilk kez uçuş yapan Miraç Sarı (6) ve...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

Avcılar Belediyesi’ne yönelik operasyon: 12 şüpheliye tutuklama talebi

Avcılar Belediyesi’ne yönelik operasyon: 12 şüpheliye tutuklama talebi

7 Ağustos 2026
'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton