28 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Anayasa’yı yok sayarak Meclisin yetkileri gasp edilemez

Anayasa’yı yok sayarak Meclisin yetkileri gasp edilemez

Haberton - Haberton
20 Şubat 2025
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Anayasa'yı yok sayarak Meclisin yetkileri gasp edilemez
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, “Dolambaçlı yöntemlerle Anayasa’yı yok sayarak Meclisin yetkileri gasp edilemez” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, ‘Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin Yeni Yol Grubu adına söz aldı. Konuşmasında, Mecelle’nin ‘usul esasa mukaddemdir’ sözünü hatırlatarak iktidarın usulsüz yasa yapma şeklini eleştiren Avşar, yasama yetkisinin nasıl gasp edildiğini, Meclisin nasıl devre dışı bırakıldığını ve Anayasa Mahkemesi kararlarının nasıl yok sayıldığını anlattı.

Avşar, bu yöntemin artık sistematik bir hale geldiğini, yasama yetkisinin tek bir kişinin kararına indirgendiğini, Meclisin, Anayasa’ya aykırı kararnameleri kitaba uydurma yeri olamayacağını, bu yöntemin Meclisi itibarsızlaştırdığını ve bununla milletvekilleri olarak mücadele ettiklerini belirtti.

‘Usul esasa mukaddemdir’

Söz konusu kanun teklifini iki açıdan değerlendiren Avşar, birincisinin olayı usul açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, usulün esastan önce geldiğini ancak, hukuku bir araç olarak gören iktidarın yasa yapma usulü, Meclisin yetkilerini fiilen ortadan kaldırdığını belirtti.

‘Yasama yetkisi gasp edilmektedir’

Avşar, tartışılanın sadece bir kanun teklifi olmadığını, yasama yetkisinin nasıl gasp edildiğini, Meclisin nasıl devre dışı bırakıldığını ve Anayasa Mahkemesi kararlarının nasıl yok sayıldığının konuşulduğunu ifade etti. Bu yöntemin artık sistematik bir hale geldiğini söyleyen Avşar, “Önce Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile hukuka aykırı bir düzenleme yapılır. Sonra Anayasa Mahkemesi bunu iptal eder. Ardından iktidar, iptal edilen düzenlemeyi küçük değişikliklerle veya olduğu gibi Meclise yasa teklifi olarak getirir” dedi.

‘Yasama yetkisi tek bir kişinin kararına indirgenemez’

Süreçle yasama yetkisinin tek bir kişinin kararlarına indirgendiğini belirten Avşar şu örnekleri verdi:

 “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda aynısını yaşadık. KOSGEB ile ilgili düzenlemelerde aynı yol izlendi. Baroların yapısının değiştirilmesinde aynı yöntem kullanıldı.”

TÜBİTAK içinde aynı yöntemin denendiğini aktaran Avşar, “Ve şimdi de TÜBİTAK gibi bilim ve teknolojide Türkiye’nin geleceğini belirleyen bir kurum bu yöntemle düzenlenmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

‘Teklifin 9 maddesinden 8’i AYM tarafından iptal edilen düzenlemelerdir’

Avşar, “Peki, yasaları Meclis mi yapıyor, yoksa Anayasa Mahkemesi iptal ettikçe hükümet mi geri getiriyor?” sorusunu yöneltti. “Bugün önümüzdeki torba kanunun 9 maddesinden 8’i, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenlemelerin aynen tekrar Meclis’e getirilmesidir” dedi.

‘Bu yöntem, Meclisi itibarsızlaştırmaktadır’

Avşar, “Eğer yasaları burada tartışmayacaksak, eğer kararları tek bir kişi alıp, Anayasa Mahkemesi iptal ettikçe tekrar Meclis’e getiriyorsa, biz neden buradayız?” şeklinde konuştu. Avşar, torba kanunların yasama faaliyetlerini felç eden bir araç haline geldiğini, bu yöntemle yasalar hızla, tartışılmadan ve taraflar yeterince dinlenilmeden geçirildiğini, Meclisin sadece bir onay mercii olarak kullanıldığını belirtti.

2018’den bu yana onlarca Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Anayasa Mahkemesinden döndüğünü ifade eden Avşar, “Sonuç olarak TBMM, 2024 yılında mesaisinin büyük bir kısmını iptal edilen maddeleri tekrar yasalaştırmak için harcamıştır” dedi.

‘Meclis, iktidarın hukuka aykırı düzenlemelerini yasalaştırma makinesi olmuştur’

Avşar, 2025 yılında da durumun farklı olmayacağını, Meclisin iktidarın hukuka aykırı düzenlemelerini yasalaştırma makinesi haline getirildiğini ve bunun asli yasama faaliyetlerinin engellenmesi ve halkın gerçek sorunlarının göz ardı edilmesi olduğunu belirtti.

‘Meclis, Anayasa’ya aykırı kararnameleri kitaba uydurma yeri olmuştur’

Avşar, bugün bu yüce Meclis, Anayasa’ya aykırı kararnameleri kitaba uydurma yeri haline getirildiğini ve bunun kabul edilebilir olmadığını söyledi.

İkinci konu olarak esas açısından kanun teklifinin içeriğine değinen Avşar, TÜBİTAK kanunu olarak sunulan bu teklifin, aslında 4 farklı kanunu kapsayan bir torba yasa olduğunu, ancak teklife yakından bakıldığında, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen birçok düzenlemenin aynen korunduğunu söyledi.

Getirilen düzenlemelerin Anayasa hükümlerine açıkça aykırılık teşkil ettiğinden Anayasa Mahkemesinin iptal kararı verdiğini belirten Avşar, özellikle TÜBİTAK ile ilgili düzenlemeler, öğrencilere verilecek burslar, kurumun gelirleri ve KOSGEB’in veri toplama yetkisi yürütmenin yasama yetkisini gasp etmesi nedeniyle iptal edildiğini söyledi.

‘İktidar AYM’nin iptal ettiği düzenlemeleri küçük değişikliklerle Meclis’e getirmektedir’

 “Ancak hükümet, iptal edilen düzenlemeleri küçük değişikliklerle tekrar Meclis’e getirmiştir” diyen Avşar, Teklifin en kritik sorunlu taraflarına şöyle değindi. “Hukuki belirsizlik ve keyfi yetkilerle idareye geniş ve muğlak yetkiler verilmiş, bu durum keyfi uygulamalara zemin hazırlamakta ve hukuki güvenliği zedelemektedir.” TÜBİTAK ve KOSGEB’e ek bütçeler ve muafiyetler getirildiğini belirten Avşar, ancak bu bütçelerin nasıl kullanılacağına dair şeffaf bir denetim mekanizmasının olmadığını, geniş yetkiler tanıdığını ve hesap verilebilirliği sağlanmadığını söyledi.

‘TÜBİTAK siyasal bir aygıt haline getirilmeye çalışılmaktadır’

Liyakatsiz atamalar ve siyasi bağlantılarla verilecek burslar akademik başarıyı önemsemeyen anlayışı doğuracağını söyleyen Avşar, kişisel verilerin korunmasına ilişkin de endişeler barındıran geniş veri toplama yetkisi ve ticari sırların ifşası gibi durumları ifade etti.

Avşar, TÜBİTAK’a muğlak ifadelerle tanımlanan vergi muafiyetleri vergi adaletini zedelediğini, Ölçüler ve Ayar Kanunu’na eklenen yeni cezalar, küçük ve orta ölçekli işletmeleri zor durumda bırakacağını ve cezaların 10 kata kadar artırılması, ekonomik sıkıntı içindeki sektörleri daha da zorlayacağını belirtti.

‘Bu teklif, TÜBİTAK’ı bilimden uzaklaştıran, kurumları keyfi bir şekilde yöneten anlayışın ürünüdür’

“TÜBİTAK gerçekten bilime mi hizmet ediyor, yoksa siyasetin bir aracı haline mi getiriliyor?” sorusunu yönelten Avşar, bu teklifin, TÜBİTAK’ı bilimden uzaklaştıran, kurumları keyfi şekilde yöneten anlayışın ürünü olduğunu ve şimdi bu anlayışın, KOBİ’lerin ticari verilerini hükümetin kontrolüne verdiğini söyledi.

‘Meclis’in itibarı için mücadele ediyoruz’

Avşar, teklifin sadece bir yasa teklifi olmadığını, Meclisin itibarı, yasama yetkisinin korunması ve hukukun üstünlüğü için mücadele olduğunu belirtti. Son olarak eğer bu yasa geçerse, TÜBİTAK’ın tamamen siyasallaşacağını, KOBİ’lerin verilerinin hükümetin eline geçeceğini ve Anayasa Mahkemesi kararlarının yok sayılacağını ifade eden Avşar; “Türkiye’de yasa yapma yetkisi sadece TBMM’ye aittir. Bu Meclis, halkın iradesini temsil etmek için vardır!” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

ABD’de iki küçük uçak havada çarpıştı: 2 kişi öldü

Sonraki Haber

Türkiye’nin denizlerinde 5 yılda 105 bin 437 göçmen kurtarıldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Güler'den Yunanistan ve Ege mesajı: "Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz"
Politika

Bakan Güler’den Yunanistan ve Ege mesajı: “Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz”

27 Ekim 2026
Bakan Bolat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay ile görüştü
Politika

Bakan Bolat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile görüştü

27 Ekim 2026
30 üniversiteye 'TYÇ logosu' kullanım hakkı
Politika

30 üniversiteye ‘TYÇ logosu’ kullanım hakkı

27 Ekim 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan'ı kabul etti
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan’ı kabul etti

27 Ekim 2026
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda ‘Mekke Anlaşması’ kabul edildi
Politika

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda ‘Mekke Anlaşması’ kabul edildi

27 Ekim 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Devlet Bakanı Zeynula'yı kabul etti
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Devlet Bakanı Zeynula’yı kabul etti

27 Ekim 2026
Sonraki Haber
Türkiye'nin denizlerinde 5 yılda 105 bin 437 göçmen kurtarıldı

Türkiye'nin denizlerinde 5 yılda 105 bin 437 göçmen kurtarıldı

En Güncel Haberler

Beyoğlu'nda 5 katlı metruk bina çöktü -1
Yerel Haberler

Beyoğlu’nda 5 katlı metruk bina çöktü -1

28 Ekim 2026
Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı
Yerel Haberler

Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

28 Ekim 2026
Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
Yerel Haberler

Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

27 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da su altı ekosistemini koruma projesi: ‘Üç Adalar’ saha ziyareti gerçekleştirildi

27 Ekim 2026
Yaşam

Datça’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

27 Ekim 2026
Yaşam

‘Polisiz’ deyip 1,2 kilo altını alarak dolandıran 3 şüpheli tutuklandı: “14 yıllık emeğimizi istiyorum”

27 Ekim 2026
Yaşam

Bingöl’de 7 büyüklüğünde deprem senaryolu tatbikat

27 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”

- Haberton
27 Ekim 2026

Süper Lig'in 9’uncu haftasında dün evinde Fenerbahçe'yi 2-1 mağlup eden Galatasaray, karşılaşmanın ardından meydana gelen olaylara ilişkin kulübün resmi internet...

Okulda akran zorbalığı, tehdit ve şiddet varsa ne yapılmalı? Veliler nereye şikâyet edebilir, öğrencilere hangi cezalar uygulanır?

Sonbaharda zihninizi dinlendiren 7 farkındalık egzersizi! Doğada mindfulness ile stresten uzaklaşmanın yolları

Kasım indirimleri öncesi e-ticarette büyük hareketlilik bekleniyor! Gözler yılın en yoğun alışveriş döneminde

Türkiye’de saatler neden geri alınmıyor? Kalıcı yaz saati uygulamasının günlük yaşama etkileri

Güncel Haber

Beyoğlu'nda 5 katlı metruk bina çöktü -1

Beyoğlu’nda 5 katlı metruk bina çöktü -1

28 Ekim 2026
Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

28 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton