26 Mayıs 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - ‘Anadolu’yu ikiye ayırabilecek gerinim hattı’ makalesi bilimsel dergide yayımlandı

‘Anadolu’yu ikiye ayırabilecek gerinim hattı’ makalesi bilimsel dergide yayımlandı

Haberton - Haberton
23 Mart 2026
- Yaşam
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Prof. Dr. Kutoğlu'nun ‘Anadolu’yu ikiye ayırabilecek gerinim hattı’ makalesi uluslararası dergide

Prof. Dr. Kutoğlu'nun ‘Anadolu’yu ikiye ayırabilecek gerinim hattı’ makalesi uluslararası dergide

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve ekibinin 3 yıl süren, Anadolu’nun Ankara’nın batısı ve doğusu olarak zıt yönlü hareket ettiğini ve milyonlarca yıl sonra birbirinden ayrılabileceğini içeren araştırması, uluslararası bilimsel dergide yayımlandı.

Prof. Dr. Kutoğlu, “Anadolu’nun bu gerinim devam ettiği takdirde milyonlarca yıl sonra ortadan ikiye ayrılması da söz konusu olabilir” dedi.

BEUN Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Fırat Üniversitesi’nden Arş. Gör. Elif Akgün ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Softa ile birlikte yazdıkları ve hakem ispatı 3 yıla yakın süren orijinal adıyla ‘Delineating the Central Anatolia Transition Zone (Catz): Constraints from Integrated Geodetic (Gnss/InSAR) and Seismic Data’ (Orta Anadolu Tektonik Geçiş Bölgesi’nin Saptanması: Entegre Jeodezik (Gnss/InSAR) ve Sismik Verilerden Elde Edilen Kısıtlamalar) isimli makalesi uluslararası bilimsel bir dergide yayımlandı. Radar uydu verilerinden de yararlanarak hazırlanan çalışmada, Anadolu’nun doğusu ile batısı arasında farklı yönlerde bir yer hareketi olduğu, bu nedenle de Karadeniz Ereğli’den başlayıp Ankara’dan Antalya’ya kadar uzanan bir gerinim zonunun bulunduğu ifade edildi.

Buna göre, bu farklı yöndeki hareketin devamı halinde milyonlarca yıl sonra Anadolu’nun doğusu ile batısının birbirinden ayrılacağı belirtildi.

Ankara’nın Doğusu Kuzeye, Batısı Güneye Doğru Hareket Ediyor

Türkiye’nin batıya doğru bir hareket yaptığının bilinen gerçek olduğunu söyleyen Kutoğlu, “Analizlerimizi derinleştirdiğimizde şunu gördük; Ankara’nın doğusunda kalan kısmı, kuzeye doğru hareket ederken, Ankara’nın batısı güneye doğru hareket ediyor. Bunun neticesinde de 0 hattı dediğimiz, haritada beyazla gösterilen bir geçiş kuşağı oluşuyor. Bu geçiş kuşağı aynı zamanda bir gerinim hattı. Bizim yaptığımız analizlerde bu gerinim hattı üzerinde bazı bölgelerde irili ufaklı geçmişten bugüne depremler olduğu görünüyor. Ama bu jeolojik süreci biraz daha uzattığımızda milyonlarca yıl sonra buradaki gerinim nedeniyle Türkiye’nin doğusuyla batısının bu zıt yönlü hareket nedeniyle ileride ayrışacağı ve birbirinden uzaklaşacağı, birbirinden kopacağı öngörüsü yapmak mümkün bu hareket devam ettiği takdirde. Güneyden Antalya’dan yukarı doğru çıkarken bu gerinim hattının Kuzey Anadolu Fayı’na (Kaf) yaklaştığında büküldüğünü görüyoruz. Bunun sebebi de Kaf’ın yılda 3 santimetre gibi ortalama bir hızla sağ yanal hareket yapması, bu hattı büküyor. Bu bükülmenin boyutuna baktığımızda, 4,5 milyon yılda meydana gelmiş olabileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Anadolu’nun İkiye Ayrılması Söz Konusu

Zonguldak Ereğli’ye uzanan gerinim zonunun Kuzey Anadolu Fayı (Kaf) ile birleşerek ‘S’ şeklinde hat oluşturduğunu anlatan Kutoğlu, “Kuzey’de geçiş zonunun Karadeniz Ereğli’de son bulduğunu görüyoruz. Buraya baktığımız zaman, Ereğli burnunun aynı Kaf’ta oluşan ‘S’ şeklindeki hatla benzer şekilde bu çıkıntının da 4,5 milyon yılda meydana gelmiş olabileceğini ortaya koyduk. Bu hareket devam ettiği takdirde Ereğli burnundaki bu Karadeniz’in içine girme durumu da devam edecek. Milyonlarca yıllık bir jeolojik dönem süresi boyunca Anadolu’nun ikiye ayrılması da söz konusu olabilecek. Bu ilk defa bu çalışmayla ortaya kondu. Biz de bunu Elif Akgün ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Mustafa Softa Hocamızla birlikte uluslararası saygın bir dergide yayınladık” diye konuştu.

Doğu Anadolu İle Kuzey Anadolu Fayı Birleşebilir

Doğu Anadolu Fayı’nın da kuzeyden belli bir açı ile geldiğini ancak dik bir şekilde aşağıya kıvrılmasının da aynı hareketin sonucu gibi durduğunu ifade eden Kutoğlu, “Antalya’nın güneyinde Afrika kıtası yılda 6 milimetre hızla kuzeye doğru hareket ediyor. Buna karşı Arap plakası 1,8 santimetrelik bir hızla hareket ediyor. Dolayısıyla Arap plakası Afrika plakasından 1,2 santimetre daha hızlı. Milyonlarca yılda bu 1,2 santimetre birikerek kilometrelere ulaşıyor. Bunun neticesinde Doğu Anadolu Fayı milyonlarca yıl önce Bingöl’den aşağıya doğru dik bir hat şeklinde bulunmalı ama bu 1,2 santimetrelik hareket farkı milyonlarca yılda onlarca kilometreye ulaşıyor, bunun sonucunda şimdiki görüntüsüne ulaşmış. Bu hareket de devam ettiği sürece Doğu Anadolu Fayı’nın kuzey kısmı giderek kapanacak ve Kuzey Anadolu Fay hattının üzerine yapışması gibi bir durum söz konusu olacak. Bunun neticesinde de Hatay bölgesinden Doğu Anadolu Fayı’nın geri kalan kısmı yukarıya doğru bir dik hat oluşturacak diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Gerinim Zonu Yakın Zamanda Tehlike Oluşturmuyor

Gerinim hattının yakın zamanda büyük tehdit oluşturmayacağını düşündüklerini söyleyen Kutoğlu, şöyle konuştu:

“Bu hat üzerindeki sismik olayları incelediğimizde küçük boyutlarda, 3, 4 büyüklüklerinde depremlerin zaman içerisinde meydana geldiğini görüyoruz. Ama bu enerji birikimi milyonlarca yıl içerisinde birikerek çok daha uzun hatların kırılması gündeme gelebilir. Hatta Anadolu’nun bu gerinim devam ettiği takdirde milyonlarca yıl sonra ortadan ikiye ayrılması da söz konusu olabilir. Yakın zamanda büyük bir deprem tehlikesi yok ama jeolojik süreç içerisinde bunlar meydana gelebilir. Çünkü orta bölgede, beyaz hat üzerinde yılda birkaç milimetrelik hızlarda gerinim birikimleri söz konusu.”

Etiketler: AnkaraAntalyaDepremHatayTürkiyeZonguldak
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İspanya’dan ‘Hürmüz Boğazı’ çağrısı

Sonraki Haber

Mezatlarıyla ünlü tespihçilerden vergi denetimine destek

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Şırnak’ta iki aile arasında taşlı, sopalı ve bıçaklı kavga: 8 yaralı, 17 gözaltı
Yaşam

Şırnak’ta iki aile arasında taşlı, sopalı ve bıçaklı kavga: 8 yaralı, 17 gözaltı

26 Mayıs 2026
Terminalde unutulan 3,5 milyon TL değerinde ziynet eşyası dolu çanta sahibine teslim edildi
Yaşam

Terminalde unutulan 3,5 milyon TL değerindeki ziynet eşyası sahibine teslim edildi

26 Mayıs 2026
Trabzon’da heyelan; minibüsteki 3 kişi son anda kurtuldu
Yaşam

Trabzon’da heyelan; minibüsteki 3 kişi son anda kurtuldu

26 Mayıs 2026
Yaşam

Muş’ta dereye düşen kadını arama çalışmaları Batman’da sürüyor

26 Mayıs 2026
Ev, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi
Yaşam

Ev, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi

26 Mayıs 2026
Balıkesir'de otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı
Yaşam

Balıkesir’de otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

26 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Mezatlarıyla ünlü tespihçilerden vergi denetimine destek

Mezatlarıyla ünlü tespihçilerden vergi denetimine destek

En Güncel Haberler

Öne Çıkan

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile telefonda görüştü

26 Mayıs 2026
Kütahya'da kurban bayramı öncesi hayvan pazarında hareketlilik
Yerel Haberler

Kütahya’da kurban bayramı öncesi hayvan pazarında hareketlilik

26 Mayıs 2026
Sivas'ta Yukarı Tekke Mezarlığı'nda 'arife' yoğunluğu
Yerel Haberler

Sivas’ta Yukarı Tekke Mezarlığı’nda ‘arife’ yoğunluğu

26 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Şırnak’ta iki aile arasında taşlı, sopalı ve bıçaklı kavga: 8 yaralı, 17 gözaltı

26 Mayıs 2026
Yaşam

Terminalde unutulan 3,5 milyon TL değerindeki ziynet eşyası sahibine teslim edildi

26 Mayıs 2026
Yaşam

Trabzon’da heyelan; minibüsteki 3 kişi son anda kurtuldu

26 Mayıs 2026
Yaşam

Muş’ta dereye düşen kadını arama çalışmaları Batman’da sürüyor

26 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bodrum'da konteynerde yangın

Bodrum’da konteynerde yangın

- Haberton
26 Mayıs 2026

Muğla'nın Bodrum ilçesinde konteyner, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi. Konteynerde yaşlı bir çiftin yaşadığı ancak yangın sırasında içerde olmadıkları belirtildi....

İnternetten kurban bağışı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Ayakkabı kokusunu azaltmanın etkili yöntemleri

Geleceğin meslekleri neler olacak?

Dijital çağda yalnızlaşan çocukluk

Güncel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile telefonda görüştü

26 Mayıs 2026
Kütahya'da kurban bayramı öncesi hayvan pazarında hareketlilik

Kütahya’da kurban bayramı öncesi hayvan pazarında hareketlilik

26 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton