6 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Amos Antik Kent’te Athena’ya adanmış alan çıkarılacak

Amos Antik Kent’te Athena’ya adanmış alan çıkarılacak

Haberton - Haberton
23 Eylül 2021
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Amos Antik Kent'te Athena'ya adanmış alan çıkarılacak

Amos Antik Kent'te Athena'ya adanmış alan çıkarılacak

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Marmaris’te Amos Antik Kent’inde tanrıça Athena’ya adanmış kutsal alan ortaya çıkarılmaya çalışılacak

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, Karia uygarlığının başkenti olarak bilinen M.Ö. 6’ncı yüzyıla dayanan Amos Antik şehrin gün yüzüne çıkarılması için sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında tanrıça Athena’ya adanmış kutsal alanın ortaya çıkarılmaya çalışıldığı belirtildi.

Proje Danışmanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Gürbüzer, “Bu sene bu noktadaki çalışmalarımız kesin olarak milattan önce 6’ncı yüzyıla kadar giden bir tarih, yani kısacası 2 bin 600 yıllık geçmişi olan kentin izlerini bize sunuyor” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Arkeoloji Bölümü, Marmaris Belediyesi ve Marmaris Ticaret Odası sponsorluğunda Marmaris Müze Müdürlüğü başkanlığında gerçekleştirilen Amos Antik Kenti’ndeki arkeolojik çalışmalara devam ediliyor. Turunç Mahallesi’nde bulunan antik kent ile aynı ismi taşıyan Amos Mevkii’nde kazılar sürdürülüyor. Geçen yıl yüzey araştırmasının birinci aşamasında başlayan kazılarda Athena Tapınağı ile çeşitli lahit, sikke ve tarihi eserler gün yüzüne çıkmaya başladı.

Koronavirüs salgını ile ara verilen çalışmaların ikincisi bir ay önce başladı. Yüzeysel kazıları yerinde inceleme yapmak için gelen Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan, Marmaris Müze Müdürü Şehime Atabey’e Proje Danışmanı MSKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Gürbüzer bilgilendirmede bulundu.

Amos Antik Kent’te Athena’ya adanmış alan çıkarılacak

‘SON KAZILARDAKİ KEŞİFLE M.Ö. 6’NCI YÜZYILA KADAR GİDİYOR’

Kazı çalışmalarını inceleyen ekibe proje hakkında sunum yapan Proje Danışmanı MSKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Gürbüzer, “Bu seneki çalışmalarımızı kentin akropolis noktasında sürdürüyoruz. Geçen sene kentin nekropolisinde bir kurtarma kazısı gerçekleştirdik. Bu sene de Amos’ta ilk defa sistematik bir kazıya başladık. Bu kazıları Marmaris Müze Müdürlüğü başkanlığında benim de bilimsel danışmanlığımda yürütüyoruz.

Bu çalışmaların ana hedefi kentin akropolis bölgesindeki bir kutsal alan oluşturuyor bu üzerinde bulunduğumuz kutsal alan yaptığımız çalışmalar neticesinde büyük bir ihtimalle tanrıça Athena’ya adanmış olmalı. Elde ettiğimiz olgularda onu büyük oranda destekliyor, yaklaşık bir aydır çalışmalarımıza devam ediyoruz. Nekropolis Türkçe karşılığıyla ‘Ölüler Diyarı’, ‘Ölüler Ülkesi’, ‘Ölüler Kenti.’ Yani modern tabiriyle mezarlık diye tanımlayabiliriz akropolis de aslında yukarı kentin en üst tarafıntaki yerleşim, bu savunma tahkimatı içerisindeki ana yerleşim oluşturuyor. Burası hiyerarşik açıdan da değerlendirdiğimizde aslında kentin yönetici ve kraliyet kesiminin yaşadığı Prestige’yi oluşturuyor.

Destekleyen bulgular da olmasına karşın ki bunlar milattan önce 6’ncı yüzyılı işaret ediyordu ama bu seneki çalışmalardaki kadar bize çok yoğun verileri olmamıştı. Ancak bu sene bu noktadaki çalışmalarımız kesin olarak milattan önce 6’ncı yüzyıla kadar giden bir tarih, yani kısacası 2 bin 600 yıllık bir geçmiş olan kentin izlerini bize sunuyor” dedi.

Amos Antik Kent’te Athena’ya adanmış alan çıkarılacak

‘KAÇAK KAZILARLA TAHRİP EDİLMİŞ’

Geçen sene Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile yüzeysel kurtarma çalışması başlattıklarını kaydeden Marmaris Müze Müdürü Şehime Atabey, “Kazı serüvenimize, kurtarma kazısı daha önceki yıllarda defineciler tarafından tahrip edilmiş bir mezar alanıydı. Geçen yıllarda sınırlı zamanda sınırlı alanda kazı yaptık. O kadar kısa bir dönemde bizi şaşırtacak bulgular çıktı. Bize şunu gösterdi, buradaki kazıların sonucu oradaki mezarlar antik dönemde de sonraki dönemde de konmuştu. Biz zamanında yakalayabilmiştik onları, pişmiş toprak kaplar sikkeler ele geçirildi. Şu an müze müdürlüğünde koruma altında, restorasyon çalışmalarından sonra sergilenecek” diye konuştu.

‘MARMARİS GÜZELLİKLERİ İÇİN SEFERBERİZ’

Kazı çalışmalarına sponsor olan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Marmaris tarihi adına çok önemli bir yer, kendi tarihimizi kendi geçmişimizi buradan öğrenip gelecek nesillere de aktaracağız. Kendimizden olmayan faktörler sebebi ile ne yazık ki geç kalındı. Hepimiz Marmaris için çalışıyoruz, kentimizin değerlerini ön planda tutuyoruz. Tek çıkarımız Marmaris’in güzelliklerini ortaya çıkarmak. Bu alanda yapılan kazı çalışmaları için emeği geçen herkese teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Doğa ve insan tahribatını önleyip koruma altına alarak yeni bir kültür rotası oluşturmaya çabaladıklarını söyleyen Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan ise, “Biz Marmaris’te kültürel mirasımıza sahip çıkmak onları turizme kazandırmak ve bunun yanında hem doğal hem insani tahribatın engellenmesi hususunda koruma altına alınması konusunda çalışmalara destek veriyoruz. Marmaris’te bir kültür rotası oluşturulması konusunda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Etiketler: Muğla
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bursa’da asayiş uygulaması 300 polisle yapıldı

Sonraki Haber

Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

4 kişilik aile, 'Troya' gösterisinde birlikte sahneye çıktı
Kültür ve Sanat

4 kişilik aile, ‘Troya’ gösterisinde birlikte sahneye çıktı

5 Ağustos 2026
Pluxee Sinema Günleri'nin ağustos programı açıklandı
Kültür ve Sanat

Pluxee Sinema Günleri’nin ağustos programı açıklandı

5 Ağustos 2026
Özgür Aras'ın çok konuşulan kitabına yeni baskı! Geliri yine TOÇEV'e bağışlandı
Kültür ve Sanat

Özgür Aras’ın çok konuşulan kitabına yeni baskı! Geliri yine TOÇEV’e bağışlandı

5 Ağustos 2026
“İzmir'de zeybek bilmeyen kalmasın” çağrısı 500 kişilik topluluğa dönüştü
Kültür ve Sanat

“İzmir’de zeybek bilmeyen kalmasın” çağrısı 500 kişilik topluluğa dönüştü

5 Ağustos 2026
Çalışma alanları konser sahnesine dönüşüyor
Kültür ve Sanat

Çalışma alanları konser sahnesine dönüşüyor

5 Ağustos 2026
Hasan Âli Yücel Kütüphanesi, çocuklar için öğrenme ve keşif merkezi oldu
Kültür ve Sanat

Hasan Âli Yücel Kütüphanesi, çocuklar için öğrenme ve keşif merkezi oldu

5 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat

Egzersiz eş anlamlısı sağlıklı hayat

En Güncel Haberler

Eskişehir’de şarampole devrilip takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı
Yerel Haberler

Eskişehir’de şarampole devrilip takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

6 Ağustos 2026
Bursa'da İznik Gölü'ne düşen bir kişi hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Bursa’da İznik Gölü’ne düşen bir kişi hayatını kaybetti

6 Ağustos 2026
Bursa'da elektrikli  bisiklet uçuruma yuvarlandı: 3 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da elektrikli bisiklet uçuruma yuvarlandı: 3 yaralı

6 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Okul saldırısında ölen Adnan Göktürk’ün babası: Cumhurbaşkanımız taleplerimizi olumlu karşıladı

5 Ağustos 2026
Yaşam

2 yaşındaki bebeği Heimlich manevrasıyla kurtaran personele ödül

5 Ağustos 2026
Yaşam

Çiftliğin havalandırması arızalanınca 4 bin tavuk öldü

5 Ağustos 2026
Yaşam

Denizde boğulma tehlikesi geçiren Batın, kurtarılamadı

5 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Nefes borusuna cisim kaçan kadın, Heimlich manevrasıyla kurtarıldı; o anlar kamerada

Nefes borusuna cisim kaçan kadın, Heimlich manevrasıyla kurtarıldı; o anlar kamerada

- Haberton
6 Ağustos 2026

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bir kuaförün önünde nefes borusuna cisim kaçan kadın, kuaför çalışanının yaptığı Heimlich manevrası ile kurtarıldı. O anlar...

Yapay zekâ dolandırıcılığı nedir? Sesinizi ve görüntünüzü kopyalayarak hedef alabiliyorlar

İnsanlar neden giderek daha unutkan oluyor? Günlük alışkanlıklar hafızayı sessizce zayıflatıyor

Sürekli terleme hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Kelebekler gerçekten sadece 1 gün mü yaşıyor? Yıllardır doğru sanılan bilgi ortaya çıktı

Güncel Haber

Eskişehir’de şarampole devrilip takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

Eskişehir’de şarampole devrilip takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

6 Ağustos 2026
Bursa'da İznik Gölü'ne düşen bir kişi hayatını kaybetti

Bursa’da İznik Gölü’ne düşen bir kişi hayatını kaybetti

6 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton