25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - Amasra’daki maden faciası davasında 3’üncü gün

Amasra’daki maden faciası davasında 3’üncü gün

Haberton - Haberton
27 Nisan 2023
- Yaşam
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Amasra'daki maden faciası davasında 3'üncü gün

Amasra'daki maden faciası davasında 3'üncü gün

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden faciası davası, 3’üncü günde devam ediyor. Bugünkü duruşmada, başmühendis Mehmet Tural ve müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca’nın savunma yapması bekleniyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde geçen yıl 14 Ekim’de, 43 işçinin hayatını kaybettiği, 10 işçinin de yaralandığı patlama sonrası yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Amasra Müessese müdürü Cihat Özdemir, müdür yardımcısı Salih Atmaca, işletme müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim başmühendisi Volkan Soylu, başmühendis Mehmet Tural, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı, 15 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Faciaya ilişkin savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame, Bartın 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

HER MADENCİ İÇİN 25 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

116 müştekinin yer aldığı iddianamede, tutuklu Amasra Müessese müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim başmühendisi Volkan Soylu ve başmühendis Mehmet Tural hakkında, yaşamını yitiren her madenci için ‘Olası kast ile öldürme’ suçundan 25 yıla kadar hapis istendi. Yöneticiler hakkında ayrıca, ‘Olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama’ suçundan da ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis talep edildi. Diğer 4’ü tutuklu, 19 kişi için de ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapsi talep edildi.

BAŞMÜHENDİS VE MÜDÜR YARDIMCISI İFADE VERECEK

Dün akşam saatlerinde ara verilen duruşma, bugün 3’üncü günde yeniden başladı. Duruşma için, sabah saatlerinde Bartın Adliyesi önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Adliye çevresinde bomba arama köpekleriyle tarama yapıldı, adliye girişinde polis ekipleri kimlik kontrolü yaptı. Madenci yakınları, sanık ve müşteki avukatlarının katıldığı duruşmada, bugün başmühendis Mehmet Tural ve müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca’nın savunma yapması bekleniyor. 

‘PATLAMA ÖNCESİ VANTÜP BİLEZİKLERİNDEN BİRİNİN ARIZALI OLDUĞU BİLDİRİLDİ’

Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden faciası davasının 3’üncü gününde tutuklu sanık eski Üretim Başmühendisi Mehmet Tural ifade verdi. Mehmet Tural, olay günü kendisinin de gazdan etkilenerek hastanelik olduğunu belirtip, “Olay günü ocağa erken inmeyi düşünüyordum. O gün Enerji Bakanlığı’ndan gelen 2 mühendisle metan drenajı konusunda yapılacak çalışmalarla ilgilendim. Ocakta herhangi bir olumsuzluk görmedim.

Diğer arkadaşlara sorduğumda herhangi bir olumsuz durum olmadığını söylediler. Sadece eksi 350 kotunda pervanelerinin bileziklerinde sorun olduğunu ve bu sorunu çözeceklerini söylediler. Görevimi tamamlayıp, mesaimi bitirip eve gittim. Patlama olayını evimde öğrendim. Hemen geldim, ilk ocağa inenlerden biri de benim. Sonrasında gazdan etkilenmem nedeniyle hastaneye kaldırıldım. Tedavimden sonra iş yerime geri geldim. Bilirkişinin üzerime atılı suçlamalarından hiçbirini kabul etmiyorum. Kimse ikinci patlamanın olduğunu duymadığını söylüyor.

İlk patlamadan sonra kömür tozu patlaması olduğunu düşünmüyorum. Vantüpler (Havalandırma), patlamadan sonra alevleri taşımış olabilir. İşçi kıyafetleri inceleme için TÜBİTAK’a gönderilmiş ama bence vantüplerin de gönderilmesi gerekiyordu” dedi. 

Amasra'daki maden faciası davasında 3'üncü gün
Amasra’daki maden faciası davasında 3’üncü gün

‘İKİNCİ BİR PATLAMA OLDUĞUNU GÖSTEREN EMARE YOK’

Sanık Tural, savunmasının sonunda 2022 yılında özel bir denetim firması ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın patlamadan 10 gün önceki denetimlerinde, havalandırma, tozla mücadele, iş güvenliği eğitimleri konusunda hiçbir kusur bulunmadığını söyledi. Tural ayrıca, “Olay günü vardiya mühendisi beni aradı, ‘iki yerde elektrik arızası var’ dedi. İkinci bir patlamanın olduğunu gösteren bir emare yok. Bu yer altındaki araştırmalardan sonra belli olur” ifadelerini kullandı.

Sanık Mehmet Tural’a taş tozu uygulamasıyla ilgili soruya, “Taş tozu uygulamasının planlaması olmaz. Yönetmelik gereği üretilen kömüre göre taş tozu serilir. Taş tozunun hangi bölümde, ne kadar uygulanacağını iş güvenliği belirler” cevabını verdi.

Müşteki avukatlardan birinin “Üretim baskısı var mıydı, hafta sonu çalışma oluyor muydu?” sorusuna Tural, “Üretim baskısı yoktu. Hafta sonu emniyet nezaretçileri çalışırdı, taş tozu uygulaması yapılırdı. Hafta sonu üretim olmazdı” dedi.

‘FİİLİ OLARAK HİÇ GÖREV VERİLMEDİ’

Amasra’daki maden faciası davasının 3’üncü günde eski müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca da hakim karşısına çıktı. Tutuklu sanık Atmaca, 6 aydır haksız yere tutuklu olduğunu belirterek, “2018 yılında Amasra’da başladım. Pandemide tansiyon rahatsızlığım nedeniyle resmi izne ayrıldım. 2020 yılından sonra bana bağlı birimler direkt Müessese Müdürlüğü’ne bağlandığı için benden sorumlukları alındı. Sonrasında fiili olarak hiç görev verilmedi” dedi. Atmaca, savunmasına şöyle devam etti:

“Müessese Müdürlüğü tarafından bilirkişiye sunulan yönetim şeması gerçeğe aykırıdır. İddianame kapsamında olay anında görevde değildim. O anda görev olarak hiyerarşi içinde olmadım. Odamda oturdum. Hatta bana ‘Odandan çıkma’ dendi. Emekli olmak istedim. ‘Bekle’ dediler. Müessese müdürü, beni hiçbir yere davet etmemiştir.”

‘TECRÜBE VE LİYAKAT SIKINTISI VAR’

Mahkeme başkanının “Sana göre, bu olay nasıl oldu?” sorusuna ise Atmaca, “Benim hiçbir bilgim yok. Bilirkişi raporunu okudum. İşçi arkadaşlarımızın hiçbir kabahati yoktur, bunu yüreklilikle söylüyorum. Mühendis arkadaşlarımızın var diyemeyiz, herkes hata yapabilir. Sistemde sıkıntı var. Tecrübe ve liyakat sıkıntısı vardır. Yanlış atamalar vardır” cevabını verdi.

‘İŞÇİ İHMALİNDEN DOLAYI BİR PATLAMA YOK’

Kendisinden bütün imza yetkilerinin alındıktan sonra hiçbir çalışmanın içinde olmadığını anlatan Atmaca, “Benden sonraki çalışmalar, müessese müdürünün takdiriydi. Ona soracaksınız. Kömür tozu patlamasına ben de inanmıyorum. Patlama olabilir, grizu yangını olabilir. İşçilerimizi hayattan koparan bir durum var; bu, kesin. İşçilerimizin ihmallerinden dolayı bir patlama yok” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Gol kralı Ahmet Arslan’a Süper Lig ekipleri talip

Sonraki Haber

Hakkari’de kar kalınlığı 5 metreyi aştı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali'nin açılışına katıldı
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Ankara'da hayvanseverlerden yürüyüş
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi
Yaşam

Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi

25 Nisan 2026
Afiş asarken üst geçitten düşüp, otomobilin altında kalarak öldü
Yaşam

Afiş asarken üst geçitten düşüp, otomobilin altında kalarak öldü

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Hakkari'de kar kalınlığı 5 metreyi aştı

Hakkari'de kar kalınlığı 5 metreyi aştı

En Güncel Haberler

Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama
Yerel Haberler

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

25 Nisan 2026
Sivas'ta 2 katlı müstakil ev yan yattı
Yerel Haberler

Sivas’ta 2 katlı müstakil ev yan yattı

25 Nisan 2026
Aracından indiği sırada silahlı saldırıda yaralandı
Yerel Haberler

Aracından indiği sırada silahlı saldırıda yaralandı

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Suriye-Türkiye sınırında, insan kaçakçılarıyla kovalamaca anı kamerada: 3 gözaltı

Suriye-Türkiye sınırında, insan kaçakçılarıyla kovalamaca anı kamerada: 3 gözaltı

- Haberton
25 Nisan 2026

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde, sınır hattında insan kaçakçılığı yaptığı öne sürülen şüpheliler ile jandarma ekipleri arasında yaklaşık 10 kilometre süren kovalamaca...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

25 Nisan 2026
Sivas'ta 2 katlı müstakil ev yan yattı

Sivas’ta 2 katlı müstakil ev yan yattı

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton