14 Eylül 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Altınanahtar: Yaşlı nüfus artıyor

Altınanahtar: Yaşlı nüfus artıyor

Haberton - Haberton
21 Mart 2021
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Altınanahtar: Yaşlı nüfus artıyor

Altınanahtar: Yaşlı nüfus artıyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

1950’lerde dünya genelinde yüzde 8,5 olan yaşlı bağımlılık oranı günümüzde yüzde 15’lere çıktı. Yaşlı nüfus artıyor her 100 çalışana 65 yaş üstü 15 kişi düşüyor.

Yaşlılığın etkili çözümler bulunmadığı takdirde ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açabileceğini söyleyen Ekonomi Uzmanı Doç. Dr. Alper Altınanahtar, “Genç yaşta çalışırken 65 yaşından sonrasını düşünüp, ona göre finansal yatırımlarınızı planlayın. Kronik rahatsızlıkların önüne geçmek için beslenmeye dikkat edin ve düzenli spor yapın” dedi. Doç. Dr. Altınanahtar, ayrıca, kişileri emekli olunsa bile iş hayatında tutacak yolların bulunması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus 5 yılda yüzde 22,5 artarak, geçen yıl 7 milyon 953 bin 555 kişiye ulaştı. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı da 2020 itibarıyla yüzde 9,5’e çıktı.

Geçmişte savaşlar, hastalıklar, stres, işsizlik, yaşam şartları gibi kötü koşulların ortadan kalkmasıyla 1700’lü yılların sonunda dünyada 30 yıl olan ortalama yaşam beklentisinin günümüzde 80’lere çıktığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Alper Altınanahtar, insanların hayat kalitesinin arttığını dile getirdi. Uzun yaşamın ülkelerin ekonomisine belli başlı etkileri olduğunu belirten Doç. Dr. Altınanahtar, hem devletlerin hem de vatandaşların yaşlanmayı göz önünde bulundurarak alması gereken önlemlere yönelik bilgi verdi.

KİŞİLERİN YAŞAM ŞEKİLLERİ DEĞİŞTİ

Mevcut kaynakların yaşlı nüfusa görece daha az arttığını aktaran Doç. Dr. Altınanahtar, ihtiyacın da nüfusla doğru orantılı bir şekilde arttığını aktardı. Toplumsal yaşlılığa dikkat çeken Doç. Dr. Altınanahtar, “1950’lilerden sonra savaşların bitmesi ile ‘baby boomers’ dediğimiz nüfus patlaması yaşandı. 2010 yıllarında da o dönemde doğanlar 60’lı yaşlarına geldi.

Altınanahtar: Yaşlı nüfus artıyor
Altınanahtar: Yaşlı nüfus artıyor

Emekli oldular, ikinci baharlarına adım attılar. Ülkeler o zamana kadar bu konuda fazla bilinçli değildi. Gelişmiş ekonomiler tabii ki takip ediyordu ama işin doğasını engelleyemediler. 70’li yıllardan sonra özellikle gelişmiş ekonomilerde doğurganlıkta düşüş oldu. Bireylerin yaşam şekillerinin değişmesi en önemli etkendir. Böyle olunca doğumlar azaldı, yaşam uzadı yaşlı nüfus arttı” diye konuştu.

YAŞLI BAĞIMLILIK ORANI ARTIYOR

Ülkelerin iktisadi gelişmişlik seviyesi ne olursa olsun bu grubun ihtiyaçlarını karşılamakta tıbbi, sosyal ve mali sıkıntılar olacağını belirten Doç. Dr. Altınanahtar, yaşlanmayla hastalık oranı, kalıcı sakatlanma riski, bulaşıcı olmayan hastalıkların artmasının söz konusu olduğunu anlattı.

Tüm bunların sonucunda ülkelerin sağlık hizmetleri harcamalarının da artacağını söyleyen Doç. Dr. Altınanahtar, “1950’lerde dünya genelinde yüzde 8,5 olan yaşlı bağımlılık oranı günümüzde yüzde 15’lere çıktı. Bu her 100 çalışana 65 yaş üstü 15 kişi düşüyor anlamına gelir. Türkiye’de bu oranın 2040’lara doğru yüzde 25’lere gelmesi bekleniyor.

Japonya’da ise şimdiden yüzde 46’lara ulaştı. Çalışanlardan kesilecek emeklilik ve sigorta primleri emeklilere aktarılacak fon olarak düşünülürken artık ekonomik olarak karşılanması mümkün olmayacak. Daha çok çocuk sahibi olmak çözüm olabilir ama maddi imkânsızlıklar içinde o çocuklara bakamazsanız karşımıza başka problemler çıkacak. Her çalışanın gelirinin artırılması, bu kişilerden yapılacak kesintilerin 65 yaş üstü nüfusun hayat koşullarını iyileştirmede kullanılabilir. Bunun için de gelişmiş ülke statüsüne ulaşmak lazım. Teknoloji yaratabilir hale gelmeliyiz” ifadelerini kullandı.

YAŞLILIĞI SAĞLIKLI GEÇİRMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Doç. Dr. Alper Altınanahtar, “65 yaşından sonra kronik rahatsızlıkların gelişmesini önlemek için gençken kişileri sağlıklı yaşamaya teşvik etmeliyiz. Sigara ve alkol tüketimini en aza indirmek için çalışmalar yapılmalıdır. Düzenli spor, egzersiz, kolesterol seviyelerinin kontrol altında tutulması gibi etkenler yaş ilerledikçe yaşanacak rahatsızlıkları engellemede en önemli mekanizmalardır” dedi.

EVDE BAKIM HİZMETLERİ

Uzun dönem bakım hizmetlerinin kendi bakımını devam ettiremeyip, yatalak hale gelen 65 yaş üstü vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmasında kaçınılmaz olduğunu belirten Doç. Dr. Altınanahtar, “Bu konu ciddi anlamda profesyonel ilgiyi gerektiriyor. Yatalak bir hastaya bu konuda eğitim almamış, hissiyatıyla yaklaşan bir bireyin yeteri kadar yardımcı olması beklenemez. Yanlış müdahalelerle kişilerin sağlığının daha da kötüye gitmesine neden olabiliriz. Çünkü verilmesi gereken ilaçlar ve bu ilaçların belli zamanları var. Hekimler ve yetkin sağlık personeli hastanın gözlemlenmesini daha iyi yapacaktır” diye konuştu.

EMEKLİLİĞİNİZİ ŞİMDİDEN PLANLAYIN

1950’lerde dünya genelinde yüzde 8,5 olan yaşlı bağımlılık oranı günümüzde yüzde 15’lere çıktı. Yaşlı nüfus artıyor her 100 çalışana 65 yaş üstü 15 kişi düşüyor.
1950’lerde dünya genelinde yüzde 8,5 olan yaşlı bağımlılık oranı günümüzde yüzde 15’lere çıktı. Yaşlı nüfus artıyor her 100 çalışana 65 yaş üstü 15 kişi düşüyor.

Finansal altyapının iyi kurgulanması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Altınanahtar, “Kişileri bilinçlendirmeliyiz. Özellikle çalışan nüfusun 65 yaşından sonra ‘ben ne olacağım?’ sorusunu şimdiden cevaplaması ve yatırımlarını başlatması lazım. Şu andaki sistem her ne kadar belli bir yaştan sonra emekli olma imkânı sunuyorsa da çalışma imkânının da hakka dönüşmesi gerekiyor. Sağlığı yerinde olan biri 65-70 yaşından sonra yapabileceği işler varsa, çalışmak istiyorsa hukuki altyapının sağlanıp, bireylerin tam hakları korunmak kaydıyla iş hayatında olmaları sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

E-NABIZ GİBİ UYGULAMALAR YERİNDE

Doç. Dr. Altınanahtar, “Kişilerin teknoloji yardımıyla bütün sağlık sisteminde takiplerinin yapılması gerekiyor. Türkiye, bu konuda çok yol kat etti. E-nabız ve benzeri uygulamalar, yapılan tetkiklerin online platformlar üzerinden takip edilmesi, yeni bir doktor görse bile hastanın geçmişiyle ilgili bilgiye sahip olması, bu bilgileri analiz etmesi çok önemli” dedi.

Etiketler: TÜİK
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Yüksek riskli il Konya’da kısıtlama denetimi

Sonraki Haber

Altekma deplasmanda Spor Toto ile karşı karşıya

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kurtlar Vadisi senaristleri Kaşif Kozinoğlu soruşturmasına dahil oldu
Öne Çıkan

Kurtlar Vadisi senaristleri Kaşif Kozinoğlu soruşturmasına dahil oldu

13 Eylül 2026
Oyuncu Çağla Boz gözaltına alındı
Öne Çıkan

Oyuncu Çağla Boz gözaltına alındı

13 Eylül 2026
Elazığ'daki vahşice katledilen yaşlı çiftin soruşturması genişliyor
Öne Çıkan

Elazığ’daki vahşice katledilen yaşlı çiftin soruşturması genişliyor

13 Eylül 2026
Girne’deki gemi faciasında yeni aşama: Batığın içine girilecek
Öne Çıkan

Girne’deki gemi faciasında yeni aşama: Batığın içine girilecek

13 Eylül 2026
11 aylık Büşra bebeğin kaybolması kurgu mu? Anne itiraf etti
Öne Çıkan

11 aylık Büşra bebeğin kaybolması kurgu mu? Anne itiraf etti

13 Eylül 2026
Ankara’da orman yangını: Alevler rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı
Öne Çıkan

Ankara’da orman yangını: Alevler rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı

13 Eylül 2026
Sonraki Haber
Altekma deplasmanda Spor Toto ile karşı karşıya

Altekma deplasmanda Spor Toto ile karşı karşıya

En Güncel Haberler

Spor Haberleri

Okan Buruk: Çok fazla gol pozisyonuna girdik

14 Eylül 2026
Bursa’da evde çıkan yangın söndürüldü
Yerel Haberler

Bursa’da evde çıkan yangın söndürüldü

14 Eylül 2026
Fatih’te surlarda erkek cesedi bulundu
Yerel Haberler

Fatih’te surlarda erkek cesedi bulundu

14 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İnatçı boğa güreşten kaçtı, demir kapıdaki boşluktan arena dışına atladı

13 Eylül 2026
Yaşam

İzmir’de 12 ilçede atlı jandarma birlikleri görev yapıyor: Vatandaşların ilgi odağındalar

13 Eylül 2026
Yaşam

Mersin Limanı’nda geminin altına gizlenmiş 350 kilo kokain ele geçirildi

13 Eylül 2026
Yaşam

15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda dönüş yoğunluğu sürüyor: Okulların açılması da etkili

13 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Düzce’de kapı fabrikasında yangın

Düzce’de kapı fabrikasında yangın

- Haberton
14 Eylül 2026

Düzce’de faaliyet gösteren kapı üretim fabrikasında yangın çıktı. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi sürüyor. Merkeze bağlı Hacialiler köyü mevkisinde bulunan kapı...

Türk ihracat pazarları: İşte en çok ihracat yapılan 20 ülke

Türkiye’de belediye başkanlarının yetkileri: Yerel yönetim rehberi

Türk mutfağında sonbahar geçişi: Mevsim malzemeleriyle yeni tarifler

Yapay Zekâ ile tarım: Türkiye’de Precision Farming uygulamaları

Güncel Haber

Okan Buruk: Çok fazla gol pozisyonuna girdik

14 Eylül 2026
Bursa’da evde çıkan yangın söndürüldü

Bursa’da evde çıkan yangın söndürüldü

14 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton