7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Altın elma dünyaya tanıtılacak

Altın elma dünyaya tanıtılacak

Haberton - Haberton
17 Şubat 2022 - Güncellenme Tarihi 19 Şubat 2022
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Altın elma dünyaya tanıtılacak

Altın elma dünyaya tanıtılacak

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi, mitolojik öyküye göre Çoban Paris’in, güzellik tanrıçası Afrodit’e verdiği altın elma dünyaya tanıtılacak.

Kaymakamlığın, ‘Her şeyin başladığı yer, Truva İda Dağı’ projesi kapsamında, İlçe Halk Eğitim Merkezi’nde seramik tozundan hediyelik altın elmaların üretimine başlandı. Kaymakamlık, mitolojik öykünün de yazılı olduğu bir şilt içerisindeki altın elmaları, ilçeye gelen konuklara hediye edecek. Seri üretime geçildikten sonra altın elmalar turistlere hediyelik eşya olarak da satılacak. 

Altın elma dünyaya tanıtılacak

Mitolojik adı ‘İda’ olan Kazdağları’nın kuzey yamaçlarındaki Bayramiç ilçesinin Ayazma Mesire Yeri’nde, uzun yıllardır düzenlenen İda Kültür ve Sanat etkinliklerinde, Çoban Paris’in güzellik tanrıçası Afrodit’e altın elmayı verdiği öykü canlandırılıyor. Bayramiç Kaymakamlığı da ilçenin tanıtımına katkı sağlamak için ‘Her şeyin Başladığı Yer, Truva İda Dağı’ projesini hazırladı. Proje kapsamında, ilçeye gelen konuklara hediye olarak verilmek üzere İlçe Halk Eğitimi Merkezi’nde kursiyerler tarafından seramik tozundan Çoban Paris’in Afrodit’e verdiği altın elmanın hediyelik üretimine başlandı. Mitolojik öyküde yer aldığı gibi, hediyelik altın elmaların üzerine Türkçe ve İngilizce olarak ‘en güzele’ yazıldı. Altın elmaların içine konduğu şiltlerin üzerinde ise mitolojik öykü yazıldı.

‘TANITIMDA ÖNEMLİ BİR AŞAMA KAYDEDECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, hem ilçenin tanıtımı hem de turistik ürün elde etmek için Troya efsanesinde geçen ve anlaşmazlık elması olarak da bilinen altın elmanın üretimine başladıklarını söyledi. Altın elmanın Troya efsanesinin de başlama sebebi olduğunu ifade eden Taş, “Efsaneye baktığımız zaman Prens Paris, üç tanrıça arasında ortaya çıkan anlaşmazlığı çözmek üzere görevlendiriliyor. En güzel tanrıçanın seçilmesi konusunda kendisine görev veriliyor.

Paris, bu altın elmayı Afrodit’e veriyor. Diğer iki tanrıça Helen ve Athena buna kızarak Troya’yı yıkacaklarını söylüyorlar. Altın elmanın anlaşmazlık elması olarak da anılması en güzelin kim olduğu konusundaki anlaşmazlıktan geliyor. Bu nedenle elmanın üzerindeki ‘en güzele’ ifadesi önemli ve biz de hediyelik altın elmaların üzerinde bu yazıyı kullandık. Troya efsanesinin başlamasına sebep olan altın elma ile hem ülkemizde hem de dünyada tanıtım anlamında önemli bir aşama kaydedeceğimizi düşünüyoruz” dedi.

‘KADINLARIMIZ ÖNEMLİ BİR GELİR ELDE EDECEK’

İlçe Halk Eğitimi Merkezi’ndeki kadın kursiyerlerin ürettiği altın elmaları içine koydukları kutuların üzerinde de efsanenin Türkçe ve İngilizce olarak anlatıldığını söyleyen Kaymakam Alper Taş, “Biz Troya hikayesinin özellikle İda’da geçen bu kısmını vurgulamanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Troya efsanesini anlamak için herkesin bu olayın başladığı İda’ya, yani Kazdağları’na gelmesi gerekiyor. Kazdağları’nın önemli bir kısmını sınırları içerisinde bulunduran ilçemize yerli ve yabancı turistleri bekliyoruz.

Altın elmaları ilçemizi ziyaret eden misafirlerimize hediye edeceğiz. Aynı zamanda da ilçemizde üretim yapan kadınlarımız önemli bir gelir elde edecek. Bu ürünler, hediyelik eşya satışı yapan yerlerde ilçemize gelen yerli ve yabancı turistlere satılacak. Bu şekilde de hem ilçemizin tanıtıma hem de efsanenin anlatılmasına büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

‘KALIPLARA SERAMİK TOZUNDAN ELMALAR DÖKÜLÜYOR’

Bayramiç Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Celalettin Öztürk ise, “Usta öğreticimiz gözetiminde kursiyerlerimize eğitimini veriyoruz. Değişik boyutta elma kalıplarımız var. Bu kalıplara seramik tozundan elmalar dökülüyor. Kuruyan elmalar kalıplardan çıkarılıyor. Zımpara ile düzeltildikten sonra boyanıyor ve cilalanıyor. Ardından da lazer ile üzerine Türkçe ve İngilizce olarak ‘en güzele’ yazısı yazılıyor” dedi.

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi, mitolojik öyküye göre Çoban Paris’in, güzellik tanrıçası Afrodit’e verdiği altın elma dünyaya tanıtılacak.
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi, mitolojik öyküye göre Çoban Paris’in, güzellik tanrıçası Afrodit’e verdiği altın elma dünyaya tanıtılacak.

ANLAŞMAZLIK ELMASI VE PARİS’İN YARGISI 

Bayramiç Kaymakamlığı tarafından hazırlanan şiltin üzerine ise şu yazı yazıldı: 

“Truva efsanesinde anlatılan hikayeye göre, Peleus ile Thetis’in evliliğini kutlamak için bir ziyafet verildi. Ancak, anlaşmazlık tanrıçası Eris davet edilmedi çünkü partiyi herkes için tatsız hale getireceğine inanılıyordu. Bu aşağılanmaya öfkelenen Eris, kutlamaya elinde altın bir elmayla geldi ve onu ziyafet için toplananların arasına attı. Elmanın üzerinde ‘En Güzele’ yazısı vardı. Bu, elma üzerinde hak iddia eden ve kendilerini en güzel olarak gören üç tanrıça Hera, Athena ve Afrodit arasında bir tartışmaya yol açtı. Bunun üzerine, Truvalı bir ölümlü olan Paris, aralarında hüküm vermek üzere seçildi.

Rehberleri Hermes olan üç aday, İda pınarında banyo yaptı ve ardından İda Dağı’nda Paris’le buluştu. Paris onları incelerken, her biri onu baştan çıkarmak için hediyeler sunmaya başladı; Hera, onu Avrupa ve Asya’nın kralı yapmayı teklif etti, Athena savaşta bilgelik ve beceri sundu ve Afrodit, dünyanın en güzel kadınının aşkını teklif etti. Bu, Sparta kralı Menelaus’un karısı Helen’di. Paris, Afrodit’in hediyesini kabul etti ve elmayı ona verdi.

Bu mitolojik sahneye ‘Paris’in Yargısı’ denir ve bu eylemiyle Paris sadece Helen’i değil, Yunanlıların ve özellikle Hera ve Athena’nın düşmanlığını da kazanmıştır. Böylece Eris’in ‘Anlaşmazlık Elması’ olarak adlandırılan Altın Elma, Yunanlıların Helen’i Truva’dan geri alma seferine yol açtı ve Truva Savaşı’nın mitolojik temeli oldu. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Dünya Genç Üniversiteler Sıralaması 2022

Sonraki Haber

Katolik rahibin tüm vaftizleri geçersiz

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Malatya Arkeoloji Müzesi yarın yeniden ziyarete açılıyor
Kültür ve Sanat

Malatya Arkeoloji Müzesi yarın yeniden ziyarete açılıyor

7 Ağustos 2026
AK Parti'li Çelik'ten Aspendos'ta bulunan 'Asklepios' heykeline ilişkin paylaşım
Kültür ve Sanat

Aspendos’ta 1800 yıllık tarihi keşif! Asklepios heykeli gün yüzüne çıkarıldı

7 Ağustos 2026
Mert Demir, Grammy'nin oy kullanacak jüri üyeleri arasına seçildi
Kültür ve Sanat

Mert Demir, Grammy’nin oy kullanacak jüri üyeleri arasına seçildi

7 Ağustos 2026
İngiliz Piyanist Charles Owen, Gümüşlük’te festivalin konuğu idi… 
Kültür ve Sanat

İngiliz Piyanist Charles Owen, Gümüşlük’te festivalin konuğu idi… 

7 Ağustos 2026
AKM’de caz konserleri başlıyor
Kültür ve Sanat

AKM’de caz konserleri başlıyor

6 Ağustos 2026
Antalya'da Aspendos Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda 'sağlık tanrısı' Asklepios ile iyileşmenin simgesi oğlu Telesphoros’u birlikte betimleyen 2,20 metre boyunda mermer heykel grubu bulundu.
Fotoğraf: Ankara, (DHA)
Kültür ve Sanat

Aspendos’ta ‘sağlık tanrısı’ ve oğlunun heykeli bulundu

6 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Katolik rahibin tüm vaftizleri geçersiz

Katolik rahibin tüm vaftizleri geçersiz

En Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'da
Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan’da

7 Ağustos 2026
Bakan Yumaklı: GEKİS sayesinde her hayvanın dijital bir kimliği olacak
Politika

Bakan Yumaklı: GEKİS sayesinde her hayvanın dijital bir kimliği olacak

7 Ağustos 2026
Antalya'da denize giren Muhammet ve Uğur boğuldu
Yerel Haberler

Antalya’da denize giren Muhammet ve Uğur boğuldu

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Böbrek hastası Zehra’nın ‘Ay’ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu

7 Ağustos 2026
Yaşam

İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

DMD’li Kerem, koşmak, oynamak, hayallerine kavuşmak istiyor

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Valilik otoparkında unutulan valizlerden kıyafet çıktı

Valilik otoparkında unutulan valizlerden kıyafet çıktı

- Haberton
7 Ağustos 2026

Bursa Valiliği Ek Hizmet Binası Otoparkı'nda unutulan 2 valiz polis ekiplerini harekete geçirdi. Yapılan kontrollerde valizlerden kıyafetler çıktı. Osmangazi ilçesi...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan’da

7 Ağustos 2026
Bakan Yumaklı: GEKİS sayesinde her hayvanın dijital bir kimliği olacak

Bakan Yumaklı: GEKİS sayesinde her hayvanın dijital bir kimliği olacak

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton