26 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Alkolik hepatit vakaları arttı

Alkolik hepatit vakaları arttı

Haberton - Haberton
28 Temmuz 2024
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Alkolik hepatit vakaları arttı

Alkolik hepatit vakaları arttı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Viral hepatitlerin, dünya genelinde ciddi bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökhan Kabaçam, pandemi döneminden sonra alkolik hepatit vakalarında artış yaşandığını belirtti.

Kabaçam, “Alkolik hepatit, fazla miktarda ve düzenli olarak alkol tüketimine bağlı gelişen karaciğerde birikime bağlı bir hasarlanmadır. Pandemi öncesine göre alkolik hepatit yüzde 50’den fazla oranla artmış durumda. Bu, korkutucu bir tablo. Yağlı karaciğer hastalığı da başta olmak üzere çok sayıda hastalığın en önemli nedeni olan obezite artışı hepatiti tetikliyor . Hepatit C, artık yerini yağlı karaciğere bağlı hepatit hastalığına bırakmış durumda diyebiliriz” dedi.

Güven Hastanesi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı ve Karaciğer Nakli Kliniği Konsültanı Prof. Dr. Gökhan Kabaçam, Dünya Hepatit Günü’nde hastalığa ilişkin farkındalık yaratmak amacıyla açıklamalarda bulundu. Viral hepatitlerin, dünya genelinde ciddi bir hastalık olduğunu söyleyen Kabaçam, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2024’te yayımladığı ‘Küresel Hepatit Raporu’na göre de hepatit nedeniyle yaşanan ölümlerin arttığı bilgisini verdi.

“TÜRKİYE’DE ‘HEPATİT B’ VİRÜSÜ YAYGIN”

Obezite ve diyabetin artışı ile yağlı karaciğer hastalığının da artış gösterdiğini belirten Gökhan Kabaçam, şu açıklamalarda bulundu:

“Hepatit karaciğerin herhangi bir nedenle oluşan iltihabıdır. Bu iltihap durumu çözülemediği takdirde birçok ciddi hastalığın da kapısı aralanıyor maalesef.

Hepatit A, esas olarak enfekte hasta dışkısıyla, kirlenmiş gıdaların veya su kaynaklarının kullanılması yoluyla bulaşıyor. Bu nedenle, virüsten korunmada gıda hijyenine dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Anal ilişki ve kan transfüzyonu diğer potansiyel bulaşma etkenlerdir. Ülkemizde de en yaygın olan Hepatit B bulaşı için risk faktörleri, kan ve kan ürünleri, steril olmayan diş ve cerrahi tedaviler, dövme yaptırmak, damar içi ilaç bağımlılarının iğne paylaşması, cinsel ilişki, anneden çocuğa bulaş ve uzun süreli sosyal temas olarak sıralanabilir.

Enfekte bireyle aynı evde yaşayan tüm bireylerin aşılanması büyük önem taşıyor. Geçmiş yıllarda gelişmiş ülkelerde Hepatit C virüsü yaygınken, günümüzdeki yeni ve etkin tedavi yöntemleriyle bu oranda azalma yaşanıyor. Yine günümüze bakacak olursak, sağlıksız ve yanlış beslenme alışkanlıkları hızla artıyor. Bu tarz beslenme alışkanlıkları, Türkiye dahil olmak üzere tüm dünyada obeziteyi tetikledi. Obezite, yağlı karaciğer hastalığı da başta olmak üzere çok sayıda hastalığın en önemli nedeni. Hepatit C, artık yerini yağlı karaciğere bağlı hepatit hastalığına bırakmış durumda diyebiliriz.”

“ALKOLİK HEPATİT ARTIŞI KORKUTUYOR”

Pandemi döneminden sonra ise alkolik hepatit vakalarında hem Türkiye’de hem de dünyada belirgin bir artış göründüğünü söyleyen Prof. Dr. Kabaçam, “Alkolik hepatit, fazla miktarda ve düzenli olarak alkol tüketimine bağlı gelişen karaciğerde birikime bağlı bir hasarlanmadır. Pandemi öncesine göre alkolik hepatit yüzde 50’den fazla oranla artmış durumda. Bu, korkutucu bir tablo. Ülkemizde hala en sık görülen virüs Hepatit B ve bu virüsün sebep olduğu parazit virüs olarak da adlandırdığımız Hepatit D. Bunun yanı sıra da Alkolik Hepatit virüsünde, bol alkol tüketimine ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak ciddi bir artış söz konusu. Test ve taramalarla hastalığın farkında olup, iltihap ilerlemeden bu sorunu çözmek mümkün. Sağlıklı beslenerek ve her anlamda dikkat edeceğimiz hijyen ile virüslerle mücadele edebiliriz” dedi.

“SİROZ VE KANSER RİSKİ”

Prof. Dr. Kabaçam, “Bir kronik hepatiti olan yani uzun süreli karaciğer iltihap olan hastada zaman içerisinde karaciğer yetmezliği yani siroz ve buna bağlı olarak karaciğer kanseri riskinde artış görülür. Bu rahatsızlıklar zaman içerisinde sessizce ilerler. Bir akut virüs olan Hepatit A genellikle siroza dönüşmez. Hepatit B ve C kronik hepatit yapan virüslerdir ve siroza sebebiyet verirler. Bir diğer Hepatit çeşidi ise Delta’dır. Delta hepatit virüsü Hepatit B’li olgularda gelişen bir hepatit etkenidir. Ülkemizde özellikle iç içe yaşamın benimsendiği ve hareketliliğin az olduğu Güneydoğu Anadolu’da rastlanır. Hepatit D, seyrinde siroz ve kanser gelişimi hızlanır. Hastalar daha genç yaşlarda karşımıza çıkar” diye konuştu.

“GIDA HİJYENİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Hastalıktan korunmak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Kabaçam şunları ekledi:

“Viral hepatitlerden korunma amacıyla başlıca yapılacaklar; gıda hijyenine dikkat edilmesi, güvenilir olmayan yerlerde ve seyahat sırasında pişmemiş gıdaların tüketiminden, açık suların içilmesinden kaçınılması, kan temasına neden olabilen dövme, piercing, diş ve cerrahi uygulamalarda sterilite ve tek kullanımlık malzeme kullanılmasına dikkat edilmesini öneriyoruz. Erkek homoseksüeller ve anal ilişki hepatit bulaşı için büyük risk yaratabilir. Damar içi ilaç bağımlılarının iğne paylaşımından kaçınılması da çok önemli.”

“TEDBİRLER ALINMALI, MALİYETLER AZALMALI”

Prof. Dr. Kabaçam, “DSÖ’nün global viral hepatit eliminasyon programı 2030’da viralhepatitlerin dünya çapındaki kontrolü, önlenmesi ve tedavisinde halk sağlığı uygulamaları ve politik düzenlemeler ile büyük başarılar elde edilmesi planlanırken, araya giren COVİD pandemisi ile bu program sekteye uğradı. Testlerin ve tedavilerin ucuz ve ulaşılır olması, toplum taramalarıyla asemptomatik hastalara ulaşımın sağlanması hedefleniyordu. Pandeminin sosyo-ekonomik etkileri geçtikçe artan küresel hepatit vakaları ve ölümlerinin yeniden azaltılması ile ilgili gelişmeler sağlanıyor.

Son DSÖ raporu, bu noktalara parmak basıyor. Hükümetler düzeyinde alınacak tedbirler, uzun vadede hastalığa ve tedavilere bağlı oluşacak maliyetleri de azaltacak. Türkiye’de Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) ve Viral Hepatitle Savaş Derneği’nin (VHSD) önderliğinde ciddi eğitimler ve toplum bilgilendirme çalışmaları yapılıyor. Yine de birinci basamak hekimlerinde ve halk arasında farkındalık yeterli düzeyde değildir. Hepatit tedavi edilebilir bir hastalık olması yanı sıra erken saptanan hepatitlerin tedavisi son derece başarılıdır. Kontrol altına alınan bir hepatit virüsü, organ kaybına da sebebiyet vermeyecektir” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İklim koşulları tüm dünyada bitki göçüne yol açtı

Sonraki Haber

15 bin çocuğun sağlıklı ve aile ortamında büyümelerini sağlıyoruz

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kayıt alan gözlüğe yazılım geliştirdi, depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tanısında kullanılacak
Sağlık Haberleri

Kayıt alan gözlüğe yazılım geliştirdi, depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tanısında kullanılacak

25 Ağustos 2026
Çocuğun kulağından canlı kene çıkarıldı
Sağlık Haberleri

Çocuğun kulağından canlı kene çıkarıldı

25 Ağustos 2026
Sağlık Haberleri

Sünnet öncesi çocuklar mutlaka muayene edilmeli

25 Ağustos 2026
SMA hastası Feyyaz Alperen için zaman daralıyor
Sağlık Haberleri

SMA hastası Feyyaz Alperen için zaman daralıyor

25 Ağustos 2026
Fil hastası Kazım'ın tedavi olabilmesi için 82 kilo vermesi gerekiyor
Sağlık Haberleri

Fil hastası Kazım’ın tedavi olabilmesi için 82 kilo vermesi gerekiyor

25 Ağustos 2026
2 yaşındaki Aras’ın soluk borusundaki darlık balon ve lazerle açıldı
Sağlık Haberleri

Minik Aras’ın nefes borusundaki darlığa lazerli müdahale

25 Ağustos 2026
Sonraki Haber
15 bin çocuğun sağlıklı ve aile ortamında büyümelerini sağlıyoruz

15 bin çocuğun sağlıklı ve aile ortamında büyümelerini sağlıyoruz

En Güncel Haberler

Sancaktepe'de demirci dükkanı alev alev yandı
Yerel Haberler

Sancaktepe’de demirci dükkanı alev alev yandı

26 Ağustos 2026
Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

26 Ağustos 2026
Manisa’da uyuşturucu şüphelileri polisten kaçarken kaza yaptı: 3 yaralı
Yerel Haberler

Manisa’da uyuşturucu şüphelileri polisten kaçarken kaza yaptı: 3 yaralı

26 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

26 Ağustos 2026
Yaşam

Dere kenarında ölü bulunan kız kardeşler, 30 metreden düşmüş

25 Ağustos 2026
Yaşam

Silahlı kavgada yaralandı, 3 gün sonra hastanede öldü

25 Ağustos 2026
Yaşam

Plakası kapalı aracıyla drift atan sürücüye 281 bin TL ceza

25 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Asit sızıntısı ekipleri harekete geçirdi

Asit sızıntısı ekipleri harekete geçirdi

- Haberton
26 Ağustos 2026

Sakarya’nın Hendek ilçesinde seyir halindeki asit yüklü kamyonda meydana gelen sızıntı nedeniyle D-100 kara yolunun yan yolu geçici olarak trafiğe...

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

İnternetten alınan ürün kaç gün içinde iade edilir? 14 günlük süreyi kaçırmayın

Araba rölantide neden titrer? Motor çalışırken hissedilen sarsıntının nedeni bu parçalar olabilir

Telefonunuza gelen bu linklere sakın tıklamayın: Sahte bağlantı nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Sancaktepe'de demirci dükkanı alev alev yandı

Sancaktepe’de demirci dükkanı alev alev yandı

26 Ağustos 2026
Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

26 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton