25 Ağustos 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - ‘Alet İşler’ kitabı okurla buluştu

‘Alet İşler’ kitabı okurla buluştu

Haberton - Haberton
12 Aralık 2022 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
'Alet İşler' kitabı okurla buluştu…

'Alet İşler' kitabı okurla buluştu…

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye’nin ilk el aletleri üretim firması ve yalnız ülkemizin değil Avrupa’nın da güvendiği bir marka olan Kanca’nın 55’inci yılı için hazırlanan Alet İşler kitabı okuyucusuyla buluştu.

Türkiye’de bir ilke imza atan ve alanında büyük bir boşluğu dolduran kitabın Beşiktaş Deniz Müzesi’nde gerçekleşen tanıtımında konuşan Kanca Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca: “Aletler üzerine müze kurmaya çalışırken el aletleri konusunda yayımlanmış hiçbir kitap, sergileyeceğimiz aletlerle ilgili bir literatür olmadığını fark ettik ve kendi literatürümüzü kendimiz yaratmalıyız dedik.”

**

Aletlerin dünyadaki ve Anadolu coğrafyasındaki seyrine ışık tutan 564 sayfalık ‘Alet İşler’ kitabı okurla buluştu. Türkiye’nin ilk el aletleri üretim şirketi Kanca’nın 55. yılı için hazırlanan kitabın tanıtımı 10 Aralık’ta İstanbul Deniz Müzesi’nde gerçekleşti.

Sunumunu Başak Koç’un yaptığı etkinlikte konuşan Kanca Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, kitabın hacmi itibariyle kendisini anlattığını belirterek, “Ben bu kitap noktasına nasıl geldik, neden bir kitap oluşturmak zorunda kaldık bunu izah etmek istiyorum” dedi.  Kanca, öğrenci olduğu dönemde babası Abdullah Kanca ile Avrupa’da birçok sanayi kuruluşunu ziyaret ettiklerini aktararak, şunları aktardı: “Gördüğüm bütün bu işletmelerde küçük de olsa o firmaların kuruluşta ürettikleri ürünlerinin yer aldığı küçük bir müzeleri olurdu. Birçok Alman, Fransız firmasında buna benzer koleksiyonlar müzeler vardı, bizim ülkemizde hiçbir büyük firmanın böyle bir koleksiyonu yoktu” diye konuştu.

‘Alet İşler’ kitabı okurla buluştu

‘MÜZE KURMAK İSTERKEN ALETLERİN BİR LİTERATÜRÜNÜN OLMADIĞINI FARK ETTİK’

Kanca, “Neden Türkiye’deki şirketler bir koleksiyon yapmazdı, bu içimde bir ukteydi” ifadelerinin ardından, yıllar sonra gençlik hayalini gerçekleştirmek için Bayram Çiçek ile birlikte yüzlerce el aleti topladıklarını aktardı. Kanca, kitap fikrinin gelişmesini ise şu sözlerle anlattı: “Anadolu’yu karış karış gezerek 4 bin civarı alet topladık. Müze için mekan gerekiyordu.

Sonra şunu fark ettim ki, asıl sorun bilgi sorunu idi, el aletleri konusunda yayımlanmış hiçbir kitap yoktu, yani sergileyeceğimiz aletlerle ilgili bir literatür yoktu. Sonra kendi literatürümüzü kendimiz yaratmalıyız’ dedik ve kitap üzerine bir çalışma başlattık.” ‘Alet İşler’ kitabıyla bu alanda büyük bir boşluğun giderileceğini umduğunu belirten Kanca, emeği geçen isimlere teşekkür etti. Kanca son olarak müze hayalinin devam ettiğini, kaynak oluşturma çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

AKİF KURUÇAY: ‘BU ÇALIŞMA ALTERNATİF BİR TARİH ALGISI’

Kitabın editörü Akif Kuruçay ise, Türkiye’de merkezine objeleri ele alan maddi kültür çalışmalarının yeni bir alan olduğunu vurgulayarak, “Bu tür çalışmalar insanlık tarihini kültürle, gündelik yaşam pratikleri ile ilişkilendiren alternatif bir tarih algısı sunuyor. El aletleri maddi kültür kümesinin öne çıkan en önemli objeleri, çünkü biz her şeyi bu el aletleri ile yapıyoruz. Bu sahnelere odaklanmış her çalışma uygarlık sahnesindeki pozisyonumuzu da belirlemesi açısından büyük önem taşıyor” dedi. Kuruçay, milli kimliğin oluşmasında aletlerin yerinin yadsınamayacağını, hiçbir zanaatın aletsiz icra edilemeyeceğini vurgulayarak, kitapta aletler temasını disiplinler arası bir yaklaşımla, eğlenceli ve keyifli bir zeminde ele aldıklarını söyledi.

Türkiye’nin ilk el aletleri üretim firması ve yalnız ülkemizin değil Avrupa’nın da güvendiği bir marka olan Kanca’nın 55’inci yılı için hazırlanan Alet İşler kitabı okuyucusuyla buluştu.

NEZİH BAŞGELEN: ‘DÜNYA TARİHİNDE EZBER BOZDUK’

Kitabın yazarlarından arkeolog Nezih Başgelen de, Türkiye’nin uygarlık tarihi açısından çok özel bir coğrafya olduğu görüşünü aktararak, “Biz gerçekten dünya tarihinde alet edavatların tarihi açısından da ezberleri bozduk. İnsanoğlunun dünyayı değiştirme öyküsünün en önemli aktörleri aslında aletlerdir. Bizim coğrafyamız da gerçekten alet arkeolojisi aletin tarihi ve gelişiminin uygarlık açısından taşıdığı rolü gösteren örneklerle dolu” ifadelerini kullandı. Başgelen, kitapta çok ilginç bulguların yer aldığını vurgulayarak, kendi yaptığı bir çalışma sırasında bulduğu, Balıkesir Karabayır’da açılan bir nekropolde aletleri ile gömülü bulunan bir ustanın hikayesinin de en iyi şekilde işlendiğini söyledi.

Kitapta ‘Türk Resminde İş, Ekmek ve Alet’ başlıklı makaleye imza atan Trabzon Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi İlkay Canan Okkalı da, makale ile birlikte Türkiye’deki sosyal toplumsal tarihsel değişimlerin Türk resmine yansımalarını da kronolojik bir şekilde izleyeceğimiz bir metin ortaya çıktığını kaydetti.

‘Keramet Alette Değil Eldedir!’ başlıklı makaleye imza atan Dokuz Eylül Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi, zanaatkâr Engin Topuzkanamış da, “Kitaba tek muhalif yazı benimki” diye konuştu. Topuzkanamış, amacının aletleri küçümsemek olmadığını, aletlerin, el becerisi ve göz izanı, ustanın mahareti ile anlam kazandığını aktarmak istediğini kaydetti.

İş ve kültür sanat dünyasından yüzlerce ismin katıldığı etkinlikte ayrıca Abdullah Kanca’nın Kanca şirketini kurma hikayesinin anlatıldığı 12 dakikalık bir belgeselin de gösterimi yapıldı. Etkinliğin ardından özel rehber eşliğinde Beşiktaş Deniz Müzesi’ni gezen konuklara, program sonunda ise ‘Alet İşler’ kitabı takdim edildi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Antalya’da şiddetli yağmurda mahsur kaldılar

Sonraki Haber

Bursa Cityfest’te eğlence zirvede

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Magazin

Güller ve Günahlar’ın 2’nci sezonu 12 Eylül’de

25 Ağustos 2026
Tarihçi Sinan Meydan Akşehir’de Büyük Taarruz’u anlattı
Kültür ve Sanat

Tarihçi Sinan Meydan Akşehir’de Büyük Taarruz’u anlattı

25 Ağustos 2026
Kültür ve Sanat

Çocuklara enerji bilinci tiyatroyla anlatıldı! İlk durak İskenderun oldu

25 Ağustos 2026
3 çocuk annesi Elif, çocukluk hayalini mumlara döktü
Kültür ve Sanat

3 çocuk annesi Elif, çocukluk hayalini mumlara döktü

25 Ağustos 2026
Yunus Emre Enstitüsü, Malazgirt Zaferi’nin 955’inci yılında Ahlat’ta ziyaretçilerle buluşuyor
Kültür ve Sanat

Yunus Emre Enstitüsü, Malazgirt Zaferi’nin 955’inci yılında Ahlat’ta ziyaretçilerle buluşuyor

24 Ağustos 2026
Rahatsızlandığı için sahneye geç çıkan Bülent Ersoy’dan 'saat kaç oldu’ diyen hayranına tepki: "Siz saygıdan ne anlarsınız?"
Kültür ve Sanat

Rahatsızlandığı için sahneye geç çıkan Bülent Ersoy’dan ‘saat kaç oldu’ diyen hayranına tepki: “Siz saygıdan ne anlarsınız?”

24 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Bursa Cityfest'te eğlence zirvede

Bursa Cityfest'te eğlence zirvede

En Güncel Haberler

Rojin Kabaiş dosyasında çarpıcı iddia: Bayıltılıp felç edilerek mi öldürüldü?
Öne Çıkan

Rojin Kabaiş dosyasında çarpıcı iddia: Bayıltılıp felç edilerek mi öldürüldü?

25 Ağustos 2026
Yerel Haberler

Silivri’de sitede 5 katlı binanın çatısında yangın

25 Ağustos 2026
Rusya'da kimya tesisinde yangın: 1 ölü, 130 yaralı
Dış Haberler

Rusya’da kimya tesisinde yangın: 1 ölü, 130 yaralı

25 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Dere kenarında ölü bulunan kız kardeşler, 30 metreden düşmüş

25 Ağustos 2026
Yaşam

Silahlı kavgada yaralandı, 3 gün sonra hastanede öldü

25 Ağustos 2026
Yaşam

Plakası kapalı aracıyla drift atan sürücüye 281 bin TL ceza

25 Ağustos 2026
Yaşam

Buzağıyı otomobilin arka koltuğunda taşıdılar

25 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kayserispor, Bursaspor maçının hazırlıklarına başladı

- Haberton
25 Ağustos 2026

1'inci Lig ekiplerinden Metro Holding Kayserispor, 4'üncü haftada sahasında konuk edeceği Bursaspor maçının hazırlıklarına başladı. 1'inci Lig'de ilk 3 haftayı...

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

İnternetten alınan ürün kaç gün içinde iade edilir? 14 günlük süreyi kaçırmayın

Araba rölantide neden titrer? Motor çalışırken hissedilen sarsıntının nedeni bu parçalar olabilir

Telefonunuza gelen bu linklere sakın tıklamayın: Sahte bağlantı nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Rojin Kabaiş dosyasında çarpıcı iddia: Bayıltılıp felç edilerek mi öldürüldü?

Rojin Kabaiş dosyasında çarpıcı iddia: Bayıltılıp felç edilerek mi öldürüldü?

25 Ağustos 2026

Silivri’de sitede 5 katlı binanın çatısında yangın

25 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton