16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - CHP Haberleri - AKP çırak ve stajyerlere de yeşil ışık yakmadı

AKP çırak ve stajyerlere de yeşil ışık yakmadı

Haberton - Haberton
25 Ekim 2023
- CHP Haberleri, Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
AKP çırak ve stajyerlere de yeşil ışık yakmadı

AKP çırak ve stajyerlere de yeşil ışık yakmadı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Vekil Ömer Fethi Gürer’in çırak ve stajyerler için verdiği Kanun Teklifi AKP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi… AKP çırak ve stajyerlere de yeşil ışık yakmadı.

CHP’li Gürer’in verdiği Kanun Teklifi, AKP’lilerin oylarıyla reddedildi…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, çırak ve stajyerlikte geçen sürelerin yaşlılık sigortası  başlangıcı sayılması  için TBMM  genel kuruluna getirdiği Kanun Teklifi AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Kanun Teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü. Gürer, Önerge sahibi olarak oylamadan önce Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak, kanun teklifinin detaylarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ülkemizde çalışma yaşamının zorluklarına da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, stajyer ve çıraklarla ilgili kanun teklifine olumlu oy verilmesini istedi. 

 CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; “ 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğrenim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabii tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2574 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 46’ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerin çıraklık ve staj sürelerinde emekliliğe esas yaşlılık sigortasının başlatılmasını sağlamasını amaçlıyoruz” dedi. 

MAĞDURİYET GİDERİLMELİ 

Ülkemizde mesleki eğitimin de giderek geriye düştüğünü anlatan  Ö.Fethi Gürer, “Bunun bir nedeni, buraların cazibe merkezi olmaktan çıkarılması. Bunun yanı sıra, sanayicilerle görüştüğümüzde en çok dert yandıkları konuların başında ara eleman ihtiyacının yetersizliği geliyor.

Atama bekleyen 2 milyona yakın üniversite mezunu var ama  ara eleman açığı bulunuyor.  Bu sorun teknik liselerle aşılabilir. Endüstri meslek liseleri gibi teknik eğitim veren okullarda okuyan, çocuk yaşta staj için iş yerlerine giden o gençlerimize deniyor ki: “Siz şanslısınız, staj başladı.” Ama başlayan staj yalnızca kazayla ilgili ya da onların karşılaşabilecekleri olumsuzluklarla ilgili. Esas olan, onlar için yaşlılığa esas sigortanın başlaması. Bir kısım geçmişte çırak ve stajyer olarak çalışanlar eğer geriye dönük primlerini ödeseler bugün emekli olabiliyorlar. Onun için bu konuda bir düzenleme yapıp bu mağdurların mağduriyetini ortadan kaldırmamız gerekiyor. Her gün farklı milletvekillerine bu konuda çok sayıda başvuru oluyor. Stajyer ve çırak olarak çalışanların emekliliğe esas sayılacak yaşlılık sigortası staj ya da işe başladığı gün başlamalıdır” ifadelerini kullandı.

MESLEKİ EĞİTİMİ DAHA CAZİP HALE GETİREBİLİR

Çırak ve stajyerlikte geçen sürelerin yaşlılık sigortası kapsamında sayılmasının mesleki eğitim ve çırak okullarını daha cazip hale getireceğini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunu sağlayabilmenin yolu da emekliliğe esas olan yaşlılık sigortasının staj ve çırak olarak başladığı gün hemen başlatılmasından geçiyor. Ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda bugün staj ve çırak olarak işe başlatılan çocukların üzerine büyükleri kadar yük bindiriliyor yani onlara normal bir işçinin çalıştığı koşullara eş değer iş veriliyor.

Gittiğiniz zaman çoğu yerde buna bire bir tanık oluyorsunuz. Ucuz işçi olarak bunlar değerlendiriliyor ama bunun yanı sıra emekli olabilmeleri için bunlara fayda sağlayacak, bu süreçte değerlendirilmiyor. Örneğin, kadınlar bir gün sigortalı olduğu zaman annelik sürecinde o süre prim ödeyerek onlar için hak olarak işleme giriyor ama hiç çalışmamış bir kadının annelik süreci de emekliliğe esas sayılmıyor yani bir gün çalışana tanınan hak, annelik sürecinde hiç çalışmayan ama sonra sigortalı olan anneye tanınmıyor” diye konuştu.

ÇOK SAYIDA VATANDAŞI İLGİLENDİRİYOR

Çıraklarda ve stajyerlerde işe başladıkları günün yaşlılık sigortası başlangıcı sayılmasının çok sayıda vatandaşı ilgilendiren bir konu olduğunu da söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çırak ve stajyerlerin bu mağduriyetini gelin, el birliğiyle ortadan kaldıralım, onların da emekliliğe erişimini -geçmiş dönemde, özellikle 99 öncesinde başlamış olanların- bugün burada vereceğiniz oylarla çözümleyelim. Onun için sizleri bu konuda kanun teklifine destek vermeye davet ediyorum” şeklinde konuştu. 

AKP PARTİLİ MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in çırak ve staylerliktegeçen sürelerin yaşlılık sigortası kapmasına alınmasına ilişkin Kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, AK Partili milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Çocuğa küsmek en sinsi psikolojik şiddettir

Sonraki Haber

Kurtulmuş, Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel ile görüştü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Politika

Emine Erdoğan’dan Kazakistan paylaşımı

16 Mayıs 2026
Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde
Politika

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi
Politika

İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi

15 Mayıs 2026
Büyük Birlik Partisi'nin 13'üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak
Politika

Büyük Birlik Partisi’nin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak

15 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak
Politika

Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak

15 Mayıs 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz
Politika

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Kurtulmuş, Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel ile görüştü

Kurtulmuş, Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel ile görüştü

En Güncel Haberler

Haberler

Lemur ailesinin yeni üyesi Zabumafu oldu

16 Mayıs 2026
ABD'den ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması
Dış Haberler

ABD’den ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması

16 Mayıs 2026
Düzce’de 1 milyon liralık sentetik hap ele geçirildi; 1 gözaltı
Yerel Haberler

Düzce’de 1 milyon liralık sentetik hap ele geçirildi; 1 gözaltı

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Binalarına sızan suya çözüm istiyorlar

16 Mayıs 2026
Yaşam

Kırşehir’de kent merkezine inen karaca kamerada

16 Mayıs 2026
Yaşam

Avcılar sahilinde erkek cesedi bulundu

16 Mayıs 2026
Yaşam

Beykoz ve Pendik’te uyuşturucu operasyonu; 2 şüpheli gözaltına alındı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kırşehir'de kent merkezine inen karaca kamerada

Kırşehir’de kent merkezine inen karaca kamerada

- Haberton
16 Mayıs 2026

Kırşehir'de kent merkezine inen karaca, cep telefonu kamerasına yansıdı. Ekipler, karacanın yakalanması için çalışma başlattı. Kırşehir'de doğal yaşamın nadir görülen...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Lemur ailesinin yeni üyesi Zabumafu oldu

16 Mayıs 2026
ABD'den ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması

ABD’den ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton