26 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Akkuyu Nükleer Genel Müdürü, Rusya’da konuştu

Akkuyu Nükleer Genel Müdürü, Rusya’da konuştu

Haberton - Haberton
26 Mart 2024
- Dış Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Akkuyu Nükleer Genel Müdürü, Rusya'da konuştu

Akkuyu Nükleer Genel Müdürü, Rusya'da konuştu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen ATOMEXPO-2024 Forumu’nda açıklamalarda bulunan Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, “Hiçbir sivrisinek ısırığı, hiçbir küçük kirli numara bize engel olamaz” dedi.

Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, 13’üncüsü Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen nükleer enerji zirvesi ATOMEXPO-2024 Forumu’nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali hakkında açıklamalarda bulunan Anastasia Zoteeva, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin kendine özgü çok özelliği var. Çok güzel bir doğada ve o çevreyle uyumlu bir şekilde inşa edilmesi en önemli özelliklerinden biri.

Ayrıca teknolojik anlamda da pek çok farklı ve kendine has özelliği içinde barındırıyor. Akkuyu hem Rus hem Türk hem de farklı diğer milletlerden temsilciler tarafından inşa edilmekte olan bir nükleer güç santrali. Mersin’de yapımı devam eden nükleer güç santralinin bir diğer önemli özelliği ise inşa aşamasında izlenen yöntem ve modeldir. Dünyada ilk ‘yap-işlet-sahip ol’ modeli bu projede uygulanmıştır. Umarım bu modelin başka örnekleri de olur. Bu özgün modeli başarıyla nihayete erdirmek için her türlü gayreti sarf ediyoruz” dedi.

“NÜKLEER ENERJİ SANTRAL SAHASINDA ÇALIŞMAK KOLAY DEĞİL”

Nükleer güç santralindeki çalışma koşulları hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Zoteeva, “Akkuyu NGS inşaat sahası devasa bir şantiyedir. Farklı ülkelerden temsilcilerin bir araya geldiği bu çok uluslu yapıda tek hedef doğrultusunda bir çalışma yürütülüyor. Bu kadar büyük ve kompleks bir ekibi yönetmek çok karmaşık ve zor. Halihazırda sahada 30 bin kişi çalışıyor. Çok uluslu bir ekibi yönetirken birbirimizin geleneklerine ve farklılıklarına saygı duyarak hareket ediyoruz. İşçilerimizin çalışma koşullarından bahsedecek olursak personel için kantin, yemekhane ve ibadethane var.

Bir projenin değerini insana verilen değer belirler. Çünkü bir ülkeyi müreffeh kılan şeyin temeli insanlardır ve bu insanlar çocuklarına bir gelecek verir. Nükleer enerji santrali sahasında çalışmak kolay değil. Bu yüzden çalışanlarımıza tatiller de düzenliyoruz. Yarışmalar düzenliyoruz ve bazen bu yarışmalara personelimizin çocukları da dahil oluyor. Çünkü bir çocuk ailesinin nerede çalıştığını görünce gurur duyabilir, mutlu olabilir. Bunu çok önemsiyoruz. Kısaca çalışanlarımıza bu zor çalışma alanında rahat ve konforlu bir alan sunabilmek için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“SİSTEMLERİ TEST ETMEYE BAŞLADIĞIMIZ AŞAMAYA GELDİK”

Akkuyu’nun yapım aşamasında gelinen noktaya ilişkin de açıklamalarda bulunan Zoteeva, “Geldiğimiz aşama yalnızca son aşama değil, aynı zamanda sistemlerimizi kontrol etmeye ve test etmeye başladığımız aşamadır. Ana inşaat çalışmaları tamamlandı. Birbiriyle çok uyumlu çalışması gereken binlerce sistem var ve bunların birbiriyle uyumunu test ediyoruz. Bir güç ünitesinin işletmeye alınmasını bir bütün halinde düşünmek gerekiyor. Bu nedenle sadece reaktör binası değil, yüzlerce ekipmanın hazır hale getirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz aşama; bütün bu ekipman ve sistemlerin kurulumundan sonra teker teker test edilmesi ve bunun akabinde de uyum içinde işletmeye ne kadar hazır olduklarının kontrol edilmesini ifade ediyor” diye konuştu.

“TÜRK HALKI KENDİSİNİN MANİPÜLE EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEK”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde açık ve kapalı yaptırımlarla karşı karşıya kalındığına ve Rosatom’un bazı sıkıntılı durumlar ile karşı karşıya olduğuna yönelik açıklamasına ilişkin gelen soruya yanıt veren Zoteeva, “Öncelikle sayın Bakan’a tamamen katılıyorum. Açık ve kapalı ifadesine yasal çerçevede olup olmadığına bakarak gündeme getirmek daha doğru olur. Malumunuz olduğu üzere biz birtakım zorluklarla karşılaşıyoruz. Bu sorunlar yasal olursa başka, yasa dışı olursa başka bir anlam ifade eder.

Aslında bizler her türlü zorluğun üstesinden gelebilecek kapasiteye sahibiz. Şunu da belirtmek isterim tedarik anlamında bize birtakım sıkıntılar yaratılıyorsa bunlar yükümlülükleri yerine getirmekten daha ziyade projemize engel yaratmak amacıyla olan sorunlar. Bu sorunların üstesinden gelebiliriz. Uzun yıllardır Türkiye’de yaşıyorum ve Türk halkını çok iyi tanıyorum. Türk halkı kendisinin manipüle edilmesine izin vermeyecek güçlü bir halktır. Bu nedenle bu tür sorunlarla kesinlikle birlikte başa çıkacağız. Hiçbir sivrisinek ısırığı, hiçbir küçük kirli numara bize engel olamaz ve planlarımızı bozamaz. Bunu tamamen söyleyebilirim” dedi.

Etiketler: Rusya
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Mahallenin ‘süper muhtar’ı, evlere yemek servisi yapıyor

Sonraki Haber

Pet shopta yasaklanan hayvan satışı sosyal medyada arttı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Venezuela Geçici Devlet Başkanı Rodriguez'den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür
Dış Haberler

Venezuela Geçici Devlet Başkanı Rodriguez’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür

25 Haziran 2026
Belçika'da aşırı sıcaklar nedeniyle kırmızı alarm verildi
Dış Haberler

Belçika’da aşırı sıcaklar nedeniyle kırmızı alarm verildi

25 Haziran 2026
ABD Senatosu, İran'a yönelik askeri faaliyetleri sınırlandıracak tasarıyı reddetti
Dış Haberler

ABD Senatosu, İran’a yönelik askeri faaliyetleri sınırlandıracak tasarıyı reddetti

25 Haziran 2026
Bakan Kurum, Londra'da Kral 3'üncü Charles'ın ev sahipliğindeki resepsiyona katıldı
Dış Haberler

Bakan Kurum, Londra’da Kral 3’üncü Charles’ın ev sahipliğindeki resepsiyona katıldı

25 Haziran 2026
Kolombiya'da Ulusal Seçim Konseyi, seçimi kazanan Espriella'yı cumhurbaşkanı ilan etti
Dış Haberler

Kolombiya’da Ulusal Seçim Konseyi, seçimi kazanan Espriella’yı cumhurbaşkanı ilan etti

25 Haziran 2026
ABD: Venezuela'ya arama kurtarma ekipleri, tıbbi kaynaklar ve insani yardım gönderiyoruz
Dış Haberler

ABD, Venezuela’ya arama kurtarma ekipleri, tıbbi kaynaklar ve insani yardım gönderiyor

25 Haziran 2026
Sonraki Haber
Pet shopta yasaklanan hayvan satışı sosyal medyada arttı

Pet shopta yasaklanan hayvan satışı sosyal medyada arttı

En Güncel Haberler

Avcılar'da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi
Yerel Haberler

Avcılar’da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi

26 Haziran 2026
Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı
Yerel Haberler

Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı

26 Haziran 2026
Kütahya’da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi
Yerel Haberler

Kütahya’da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi

26 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Sazlığa düşen tayı kurtarmak için suya atladı; o anlar kamerada

26 Haziran 2026
Yaşam

Iğdır’da Kerbela şehitleri anıldı

25 Haziran 2026
Yaşam

Meslek lisesi, elektriğini güneşten karşılıyor

25 Haziran 2026
Yaşam

Deprem şehidi babasının izinden giden Şehriban, polis oldu

25 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu

- Esra Sinem Karataş
25 Haziran 2026

Modern dünyanın en büyük yanılgılarından biri, insanın aradığını dışarıda bulacağını sanmasıdır. Daha çok kazanmak, daha çok görünmek, daha çok sahip...

Duş alma sıklığı sağlık açısından önemli mi? Uzmanlar doğru dengeyi açıkladı

Emekli maaşında yeni düzenleme gelir mi? Gözler kritik tarihte

Telefon bataryası neden hızlı tükenir? En yaygın 7 hata

Sıcaklıklar neden mevsim normallerinin üzerine çıktı? Uzmanlar kritik nedenleri açıkladı

Güncel Haber

Avcılar'da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi

Avcılar’da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi

26 Haziran 2026
Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı

Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı

26 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton