15 Mayıs 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - AK Parti’den 49 maddelik TSK teklifi

AK Parti’den 49 maddelik TSK teklifi

Haberton - Haberton
1 Nisan 2023
- Politika, Ak Parti Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
AK Parti'den 49 maddelik TSK teklifi

AK Parti'den 49 maddelik TSK teklifi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

AK Parti 49 maddelik TSK Personel Kanunu hakkında düzenlemeler içeren  yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin ortak imzası ile TBMM Başkanlığı’na sunulan 49 maddelik Yasa Teklifi ile ‘Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununda’ değişiklik öngörüyor. Teklif ile 21 Ocak 2021 tarihli ve 6771 sayılı Kanunla Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında yapılan değişiklikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildiğine atıfta bulunularak, bu kapsamda 10 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile idarede değişiklik yapıldığı vurgulandı.

UYUM DÜZENLEMELERİ

Uyum düzenlemeleri çerçevesinde yapılan değişiklikle; mevzuatın güncellenmesi yeniden yapılıyor. Teklifle; Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile general ve amirallerin işlediği askeri suçlarda, soruşturma izni vermeye yetkili merciler ile soruşturma ve kovuşturma makamlarının belirlenmesinde anılan kişilerin son rütbeleri ve görevlerinin esas alınması amaçlanıyor. Ayrıca kamu görevlisi olan harp malulleri ile vazife malulü sayılanların da anne ve babasına ödenecek aylığın asgari ücretin net tutarından az olmaması düzenleniyor.

Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması nedeniyle; ayrıca, Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanına bağlanması ve Genelkurmay Başkanlığı teşkilatının Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilmesi sebebiyle düzenlemeye gidiliyor.

Teklif ile erbaş ve erlerin genel sağlık sigortalısı sayıldıkları süre içerisinde yaralanması, hastalanması veya bir sakatlığının söz konusu olması durumunda, Sağlık Bakanlığı hastanelerince tedaviye yönelik bazı hizmetlere sınırlamalar getiriliyor. (Örneğin fizik tedavi belirli sayıda seans ile sınırlı) bu sınırlamalar kapsamında anılan kişilerin tedavilerinde mağduriyetler yaşandığına dikkat çekilerek, teklif ile bu mağduriyetlerin giderilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda; mağduriyetlerin önlenmesi maksadıyla sağlık hizmet bedelleri, reçete edilen ilaçlar için ortaya çıkan eşdeğer ilaç farkları ile tıbbi cihaz/malzeme fiyat farklarının ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden karşılanması amaçlanıyor. Düzenleme ile terhislerinden sonra tedavileri devam eden erbaş ve erlerin tedavileri süresince yol ücretleri ve gündeliklerinin ödenmesine yönelik düzenlemeler yapılıyor.

Teklif ile Yüksek Askeri Şura kararı ile general ve amirallerin bir üst rütbeye yükseltilmesinde aranan karar yeter sayısına ilişkin düzenleme yapılması, yurt dışına öğrenim, kurs ve staj için gönderilen subay ve astsubayların yurt dışında bu sebeplerle geçirdikleri sürelerin, hizmet gereği zorunlu olarak simülatör eğitimlerine katılanlar hariç, toplam 6 ayı geçen kısmının yükümlülük süresinden sayılması, askeri kaynaktan müfettiş yardımcısı atanmasına ilişkin usul ve esaslar Anayasa Mahkemesinin iptal kararı çerçevesinde yeniden düzenleniyor.

Muvazzaf kıdemli binbaşılar ile hizmet yılını tamamlamış muvazzaf astsubayların özlük hakları düzenlenerek tecrübeli personelin meslekte kalmalarının sağlanması hedefleniyor. Ayrıca, emekli, adi malul veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış emekli subay ve emekli astsubaylardan, hizmet yıllarında görev yaparken emekli olanların emekli aylıklarında iyileştirme yapılması düzenleniyor.

Teklif ile yabancı devlet harp okullarında okutulan askeri öğrencilerin eğitim sürelerinin, gönderilecek okulun durumuna göre yıl ve dönem bazında belirlenebilmesi, mezun olana kadar değil, belirli sürelerle yabancı devlet harp okullarına öğrenci gönderilebilmesi, yabancı devlet harp okullarında okutulan bir öğrenciye ayrılacak bütçe ile daha fazla öğrencinin kısmi süreli olarak yabancı devlet harp okullarına gönderilebilmesi, ayrıca eğitim süreleri bakımından denk olmayan ve öğrenci gönderilemeyen bazı ülkelerin harp okullarına da askeri öğrenci gönderilebilmesi amaçlanıyor. Diğer taraftan, kısmi süreli okutulacak öğrencilerin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmaları halinde Devletçe yapılan masraflarının tespit ve tahsiline ilişkin düzenleme yapılması, kısmi süreli okutulacak öğrencilerin nasıplarının ve sınıflandırılmalarının yabancı devlet harp okullarından mezun olacak askeri öğrenciler ile aynı usullere tabi olmasına yönelik düzenlemeler yapılıyor.

Teklif ile şehitlerin anne ve babalarının Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneğine üye olabilmesi ve disiplin cezaları nedeniyle belli bir disiplin ceza puanına ya da sayısına ulaşılması sonucunda askeri personelin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiğinin kesileceği düzenleniyor. 

Etiketler: TBMM
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İstanbul Valiliği’nden İYİ Parti açıklaması

Sonraki Haber

Gustavo Campanharo’nun sözleşmesi feshedildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Göktaş: Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak
Politika

Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak

15 Mayıs 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz
Politika

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

15 Mayıs 2026
Vali Gül: Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak
Politika

Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak

15 Mayıs 2026
İletişim Başkan Yardımcısı Şahin: Sanal medyanın aşırı kullanımı riskleri beraberinde getiriyor
Politika

Sanal medyanın aşırı kullanımı riskleri beraberinde getiriyor

15 Mayıs 2026
Bakan Yardımcısı Turan: Küçük bir fikir, yarın ülkemize büyük ihracat kapıları açabilir
Politika

Bülent Turan’dan genç girişimcilere mesaj

15 Mayıs 2026
Ümit Özdağ: Sanal kumar milli güvenlik tehdidi haline geldi
Politika

Sanal kumar milli güvenlik tehdidi haline geldi

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Gustavo Campanharo'nun sözleşmesi feshedildi

Gustavo Campanharo'nun sözleşmesi feshedildi

En Güncel Haberler

Jandarma Piyade Tüfeği ve Tabanca Atış Yarışması'nın kazananları belli oldu
Yerel Haberler

Jandarma Piyade Tüfeği ve Tabanca Atış Yarışması’nın kazananları belli oldu

15 Mayıs 2026
Adana'da ATM'ye taşlı saldırı kamerada
Yerel Haberler

Adana’da ATM’ye taşlı saldırı kamerada

15 Mayıs 2026
Fenerbahçe Beko'da EuroLeague Final Four'u öncesi medya günü düzenlendi
Spor Haberleri

Fenerbahçe Beko’da EuroLeague Final Four’u öncesi medya günü düzenlendi

15 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mehmetçikten, dost ve müttefik ülkelerle ortak eğitim

15 Mayıs 2026
Yaşam

Muğla’da engellilerin askerlik sevinci

15 Mayıs 2026
Yaşam

İstanbul Boğaz Komutanlığı’nda engelli bireyler için temsili askerlik töreni

15 Mayıs 2026
Yaşam

Aynı gün hayatını kaybeden anne ve oğlu toprağa verildi

15 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

- Haberton
15 Mayıs 2026

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, “Hürmüz Boğazı ile ilgili söylenen iki çift lafın, vahşi kapitalizmin elinde ne...

Instagram keşfete nasıl düşülür? 2026 algoritmasının öne çıkardığı kritik detaylar

Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Telefon ve sosyal medya beyni nasıl etkiliyor?

Panik atak anında ne yapılır? İşte uzmanların hayat kurtaran önerileri

İngilizce nasıl geliştirilir? Dizi izlemek gerçekten işe yarıyor mu?

Güncel Haber

Jandarma Piyade Tüfeği ve Tabanca Atış Yarışması'nın kazananları belli oldu

Jandarma Piyade Tüfeği ve Tabanca Atış Yarışması’nın kazananları belli oldu

15 Mayıs 2026
Adana'da ATM'ye taşlı saldırı kamerada

Adana’da ATM’ye taşlı saldırı kamerada

15 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton