25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Ailesinde tiroid kanseri görülenler takip edilmeli

Ailesinde tiroid kanseri görülenler takip edilmeli

Haberton - Haberton
1 Temmuz 2020 - Güncellenme Tarihi 26 Ocak 2021
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Genetik yatkınlık, çevre kirliliği, iyot eksikliği ve sigara tüketiminin tiroid nodüllerine neden olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Atasoy, Türkiye’de erişkin yaş grubunda her 3-4 kişiden birinde tiroid nodülleri tespit edildiğini söyledi.

GENETIK YATKINLIK, CEVRE KIRLILIGI, IYOT EKSIKLIGI VE SIGARA TUKETIMININ TIROID NODULLERINE NEDEN OLDUGUNU BELIRTEN GENEL CERRAHI UZMANI DOC. DR. DENIZ ATASOY, TURKIYE’DE ERISKIN YAS GRUBUNDA HER 3-4 KISIDEN BIRINDE TIROID NODULLERI TESPIT EDILDIGINI SOYLEDI. ATASOY, AILESINDE TIROID KANSERI OLANLARIN TIROID NODULLERININ DAHA YAKIN TAKIP EDILMESI UYARISINDA BULUNDU. (ISTANBUL-DHA)

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Genetik yatkınlık, çevre kirliliği, iyot eksikliği ve sigara tüketiminin tiroid kanserine neden olduğunu belirten Doç. Dr. Deniz Atasoy, Türkiye’de erişkin yaş grubunda her 3-4 kişiden birinde tiroid nodülleri tespit edildiğini söyledi.

Atasoy, ailesinde tiroid kanseri olanların tiroid nodüllerinin daha yakın takip edilmesi uyarısında bulundu.

Tiroid dokusu içinde oluşan farklı yapıda ve değişik büyüklüklerde olabilen anormal yumrular veya kitleleri tiroid nodülü olarak adlandırdıklarını belirten Medicana Çamlıca Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Atasoy, “Bunların büyük kısmı zararsız ve iyi huyludur. Genellikle 2 santimetre gibi bir çapa ulaşıp çıplak gözle görülebilir hale gelinceye kadar fark edilmeyebilirler. Bu nodüller yüzde 7-15 oranında kanser riski taşırlar.

Türkiye’de her 6 kişiden birinde guatr görülüyor. Guatrlı her 6 kişiden birinde ise nodül tespit ediliyor. Yani tiroid nodülleri ülkemizde çok sık rastlanan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. ABD gibi iyot eksikliğinin ortadan kaldırıldığı ülkelerde toplumun yüzde 4-7’sinde tiroid nodülüne rastlanırken, Türkiye gibi iyot eksikliğinden etkilenen ve yöreye özgü guatr bölgeleri bulunduran ülkelerde bu oran yüzde 10- 15 seviyelerine kadar çıkabiliyor” dedi.

“ERKEKLERDE YÜZDE 1, KADINLARDA YÜZDE 5 ORANINDA GÖRÜLÜYOR”

İçinde sıvı ya da katı madde olan yumruları nodül olarak tanımladıklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Atasoy, “Nodüllere, içinde sıvı olduğunda kistik, katı olduğunda ise solid nodül denmektedir. Tiroid nodüllerinin yaygınlığı erkeklerde yüzde 1 kadınlarda yüzde 5’tir. Ultrasonla bakıldığında bu oranlar artmakta ve yüzde 19-68 arasına yükselmektedir. Yaşlandıkça nodül sıklığı artmaktadır. Nodüllerde tiroid kanseri ihtimali yüzde 7-15 arasında değişmektedir. Kadınlarda nodüller daha yaygın iken erkeklerde nodüllerde kanser riski daha yüksektir. Görüntüleme testlerinin artmasıyla bu oranlar da artmıştır” diye konuştu.

“İNCELEME İÇİN TİROİD ULTRASONU YAPILIR”

Bir santimden küçük nodüllerde riskin düşük olduğunu söyleyen Doç. Dr. Deniz Atasoy, “İstisnalar olmakla birlikte genelde 1 cm’den büyük olan nodüllerde ileri inceleme yapılmaktadır. İnceleme için tiroid ultrasonu yapılmaktadır. Bu sırada boyundaki lenf düğümlerine de bakılmaktadır. Tiroid ultrasonu ile kanda TSH testi de istenmektedir. Bu testin düşük veya yüksek çıkmasına göre Sintigrafi de istenebilir. Sintigrafi ile nodüllerin sıcak veya soğuk olduğuna karar verilir. Sıcak nodüller hormon salgılaması artmış, soğuk nodüller ise hormon salgılaması azalmış nodüllerdir” dedi.

Hastada tek nodül veya çok sayıda nodül olması durumunun tiroid kanseri riski açısından aynı değerde olduğunu söyleyen Doç. Dr. Deniz Atasoy, bazı araştırmalar sonucu tek nodül olanlarda da kanser riskinde hafif artmış gözlemlendiğini belirtti.  

“TİROİD NODÜLLERİNDE BİYOPSİ”

Medicana Çamlıca Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı, Doç. Dr. Deniz Atasoy, tiroid dokusu ile benzer salgı işlevi olan nodüller de olabileceğini söyledi ve “Sıcak nodüllerden genelde biyopsi yapılmaz çünkü kanser riski çok düşüktür. Biyopsi iğne ile yapılmakta ve İnce iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) denmektedir. Bu yöntemle nodüllerin içinden hücre örnekleri alınmakta ve patolojiye gönderilerek mikroskop altında incelenmektedir. Her 1 santimetreden büyük nodüle biyopsi yapmaya gerek yoktur. Eğer şüpheli bulgular varsa biyopsi yapılır. Eğer risk çok düşük ise bu nodüller 2 santimetreyi geçtiklerinde biyopsi yapılabilir. Eğer biyopsi sonucu benign (iyi huylu) olarak rapor edildiyse şüpheli olan nodüllerde biyopsi 12 ay sonra tekrar edilir. Eğer şüphe düşük ise biyopsi tekrarı 24 ay sonra yapılmaktadır. Biyopsi sonucu iki defa benign olarak rapor edilmişse tekrara gerek yoktur” dedi.

HANGİ DURUMDA CERRAHİ OPERASYON GEREKTİRİR?

Türkiye’de nodüllerin en sık sebebi iyot eksikliği olduğunu belirten Doç. Dr. Atasoy, “Nodülleri yok eden veya küçülten herhangi bir ilaç tedavisi yoktur. Bu sebeple genellikle iyotlu rafine sofra tuzu kullanımı önerilmektedir. Büyüyen nodüller ve şikayete neden nodüller iyi huylu olmasına rağmen ameliyat edilebilir. Nodüllerin neden olduğu şikayetler arasında yutma güçlüğü, ses kısıklığı, nefes alma sıkıntısı, yutkunurken boğazda takılma hissi ve boyunda kozmetik bozukluklar gibi şikayetler bulunmaktadır. Ameliyatta sadece nodüller alınmaz, tiroid bezi de çıkartılmaktadır. Tiroid bezinin yarısının mı yoksa tamamının mı çıkartılması kararı test sonuçlarına bağlıdır.  Ailesinde tiroid kanseri olanların Tiroid nodülleri daha yakın takip edilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Santa Harabeleri’nde ‘kaçak kazı’ tehlikesi

Sonraki Haber

ELİSA testi ile hem antikorun düzeyi tespit ediliyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

SMA Tip 2 hastası Fidan Ebrar: Arkadaşlarım gibi koşup oynamak istiyorum
Sağlık Haberleri

SMA Tip 2 hastası Fidan Ebrar, Srkadaşları gibi koşup oynamak istiyor

25 Nisan 2026
‘Lazer göz cerrahisinde kişiye özel detaylı analiz şart’
Sağlık Haberleri

Lazer göz cerrahisinde kişiye özel detaylı analiz şart

25 Nisan 2026
Samsun’da ani kalp durmalarına karşı 3 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi
Sağlık Haberleri

Samsun’da ani kalp durmalarına karşı 3 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi

24 Nisan 2026
Kanser alanında geliştirilen yeni aşı yaklaşımları umut vadediyor
Sağlık Haberleri

Kanser alanında geliştirilen yeni aşı yaklaşımları umut vadediyor

24 Nisan 2026
Beyin tümörünün 6 önemli sinyali
Sağlık Haberleri

Beyin tümörünün 6 önemli sinyali

24 Nisan 2026
Uyku apnesı̇ yaşam kalı̇tenı̇zı̇ etkilemesin!
Sağlık Haberleri

Uyku apnesı̇ yaşam kalı̇tenı̇zı̇ etkilemesin!

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Geliştirme Laboratuvarı'nda, 2 ay önce başlanan ve çalışması tamamlanan ELİSA testi sayesinde vücuttaki hem koronavirüsün, hem de antikor düzeyi kısa sürede tespit edilecek.

ELİSA testi ile hem antikorun düzeyi tespit ediliyor

En Güncel Haberler

DEM Parti'li Doğan: Sonbaharda olağan kongremizi yapacağız
Politika

DEM Parti’li Doğan: Sonbaharda olağan kongremizi yapacağız

25 Nisan 2026
Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi
Yerel Haberler

Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi

25 Nisan 2026
CHP Konya İl Teşkilatı'nda 'mezar taşlı' gerginlik
Politika

CHP Konya İl Teşkilatı’nda ‘mezar taşlı’ gerginlik

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

‘Çanakkale Zafer Kupası Yarışları’ başladı

25 Nisan 2026
Yaşam

Nesli tükenme tehlikesi altındaki çakal tarlada görüntülendi

25 Nisan 2026
Yaşam

Rize’de sahilde erkek cesedi bulundu

25 Nisan 2026
Yaşam

Motosikletin hafif ticari araca çarptığı kaza kamerada

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul'un güvenliği için yegane çözüm, kentsel dönüşümdür / Geniş haber

İstanbul’un güvenliği için yegane çözüm, kentsel dönüşümdür

- Haberton
25 Nisan 2026

'Ev Sahibi Türkiye' kampanyası kapsamında İstanbul'da yapılacak 100 bin konutun kura çekim töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul'un güvenliği için yegane...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

DEM Parti'li Doğan: Sonbaharda olağan kongremizi yapacağız

DEM Parti’li Doğan: Sonbaharda olağan kongremizi yapacağız

25 Nisan 2026
Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi

Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton