15 Eylül 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - Ağrı Dağı’na tırmanacak gruplara profesyonelik şartı

Ağrı Dağı’na tırmanacak gruplara profesyonelik şartı

Haberton - Haberton
25 Temmuz 2024
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Ağrı Dağı'na tırmanacak gruplara profesyonelik şartı

Ağrı Dağı'na tırmanacak gruplara profesyonelik şartı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Iğdır Valiliği, Ağrı Dağı’na tırmanacak gruplara profesyonel dağcı ve ilk yardım bilgisine sahip personel olma zorunluluğu olduğunu bildirildi.

Yılın hemen her mevsiminde ulusal ve uluslararası düzeyde yüzlerce dağcının tırmanış yaptığı Ağrı Dağı’nda yaşanan kazalar sebebiyle Iğdır Valiliği, genel emir yayınladı. Büyük Ağrı Dağı ve Küçük Ağrı Dağı’nda yapılacak etkinlikler sırasında alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin yayınlanan genel emirde turizm ve spor amaçlı gelen yerli ve yabancı kişilerin, sporcuların ve grupların en az 2 kişi olması gerektiği bildirildi. Iğdır sınırlarında kalan Büyük Ağrı Dağı ve Küçük Ağrı dağı bölgesine gelecek kişi ve grupların mesai saatleri içerisinde Iğdır Milli Parklar Müdürlüğü ve Iğdır Valiliğine, mesai saatleri dışında ise Iğdır İl Jandarma Komutanlığına bildirimde bulunmaları istendi.

LİSANS SAHİBİ, VELİ/VASİ İZNİ

Faaliyetleri için ilgili birimlere bildirim yapacak olan grupların meydana gelebilecek kaza, kaybolma gibi acil durumlarda en kısa sürede 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşmaları istenen genel emirde şu hususlar yer aldı:

“Bölgelerde spor faaliyetlerinde yer alacak 18 yaş altı çocuklar ve reşit durumda olanlar, Sicil Lisans Yönetmeliğine göre alınmış lisans sahibi olmalı. Federasyon faaliyetleri dışında yapılacak günübirlik gezi, kamp ve kampsız yürüyüş etkinliklerinde yer alacak 18 yaş altı çocukların veli/vasileri yanında olacak, veli/vasisinin yanında olmayan çocukların mutlaka veli/vasi izin belgeleri olacak ve madde 4’de belirtilen birimlere teslim edilecek.

Faaliyet yürütecek gruplar içerisinde dağcılık sporları ile ilgili eğitim almış en az 1 kişi ve acil durumlarda ilk müdahaleyi yapacak temel ilk yardım belgesine sahip olan 1 personel bulundurulacaktır. Kamp yapacak sporcuların ve grupların kamp merkezinde en az 1 kişi bulundurularak faaliyet yapan sporcu ve grupların irtibat ve takibini yapacaktır. Bahsi geçen bölgelerde GSM hatları verimli olmayacağı için acil durumlarda telsiz, uydu telefonu, yer belirleme cihazı ve kış aylarında çığ arama ve vericisi cihazı gibi araç ve gereçler imkanlar dahilinde bulundurulacaktır.”

KİŞİSEL KURTARMA MALZEMELERİ ZORUNLU

Faaliyetler sırasında kişisel kurtarma malzemelerinin bulundurulması gerektiğinin belirtildiği genel emirde, “Genel emir kapsamı içerisinde bulunan bölgelerde faaliyet yapanlar, faaliyetin türü, zamanı, mevsim şartları, irtifasına göre standartlara uygun teçhizat teknik araçlar ve giyim kuşam malzemelerini bulunduracaktır. İfa edilecek faaliyetler esnasında acil durumlar için gerekli olabilecek ilk yardım malzemeleri ve kişisel kurtarma malzemeleri bulundurmak zorundadır.

Yürütülecek faaliyet için valilik makamının meteorolojik uyarıları dikkate alınacaktır. Valilik, meteorolojik risklerin arttığını gördüğü anda tüm dağı veya belli bölgeleri tırmanışa kapatabilir veya devam eden faaliyetleri durdurabilir. Meteorolojik koşulların risk oluşturduğu zamanlarda yapılacak faaliyetler valilik özel iznine tabi olacaktır. Doğal yapı, orman, akarsu, nehir ve göller, çevre, jeolojik oluşumlar ve yaban hayatına zarar verecek faaliyetlerde bulunulmayacaktır” denildi.

Daha önceden belirlenmiş rotaların kullanılmasına özen gösterilmesi gerektiğinin bildirildiği genel emirde, rota dışında yapılacak faaliyetler için Iğdır Valiliği, Milli Parklar Müdürlüğü ve İl veya İlçe Jandarma Komutanlıklarına bilgi verilmesi istendi.

Turizm amaçlı gelen kişi ve gruplar da bildirimlerini Iğdır Milli Parklar Müdürlüğüne, Iğdır Valiliğine, mesai saatleri dışında ise İl veya İlçe Jandarma Komutanlıklarına bilgi verilmesi istenen genel emirde, Dağcılık Federasyonunun, spor kulüplerinin, STK veya grupların onaylanmış faaliyetleri kapsamında yapılacak etkinliğin yeri, amacı ve tarihi faaliyetten on gün önce resmi yazıyla, kafile listeleriyle birlikte ilgili makamlara bildirilmek üzere Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne teslim edilmesi gerektiği vurgulandı.

CEZAİ HÜKÜMLER

Iğdır Valiliği, genel emirlere uyulmaması halinde ceza verileceğini açıkladı. Yanlış ya da yanıltıcı ihbarda bulunanlar hakkında adli işlem yapılacağı belirtilerek, “Olası bir kaza durumunda yukarıdaki maddelerde belirtilen hususlara uyulmadığının, kaza geçirenlerin sağlık kuruluşundaki muayene bulguları ile ihbar içeriklerinin çelişkili olduğunun yanlış veya yanıltıcı ihbarda bulunulduğunun tespiti durumunda sorumlular hakkında gerekli idari ve adli işlem yapılacaktır. Genel emir kapsamı içerisindeki hususlara uymayan şahıs, firma vb. kişi veya kurumlara ait tutanaklar ilgili jandarma veya Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerince tanzim edilecek, cezai işlemler mülki amir onayına sunulacaktır.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Akdeniz meyve sineğiyle mücadele

Sonraki Haber

Arnavutköy’de İETT otobüsü yol kenarındaki boşluğa düştü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Beylikdüzü'nde dev hırsızlık zanlıları yakalandı: 1 milyon 500 bin lira değerinde ziynet eşyası çalmışlardı
Yerel Haberler

Beylikdüzü’nde dev hırsızlık zanlıları yakalandı: 1 milyon 500 bin lira değerinde ziynet eşyası çalmışlardı

15 Eylül 2026
Kayseri'de ilginç hırsızlık: Anahtarı üzerinde unutulan otomobili çalan 4 çocuk yakalandı
Yerel Haberler

Kayseri’de ilginç hırsızlık: Anahtarı üzerinde unutulan otomobili çalan 4 çocuk yakalandı

15 Eylül 2026
Nevşehir'deki 'faili meçhul' dosyasında sıcak gelişme: 7 şüpheli adliyede
Yerel Haberler

Nevşehir’deki ‘faili meçhul’ dosyasında sıcak gelişme: 7 şüpheli adliyede

15 Eylül 2026
Enerji nakil hattında şase meydana geldi
Yerel Haberler

Enerji nakil hattında şase meydana geldi: Ekiplerin vaktinde müdahalesi faciayı önledi

15 Eylül 2026
Batman’da seyir halinde alev alan otomobil yandı
Yerel Haberler

Batman’da seyir hâlinde alev alan otomobil yandı: Ekiplerin müdahalesiyle söndürüldü

15 Eylül 2026
Yoldan geçerken minibüsün çarptığı çocuk yaralandı; sürücü gözaltında
Yerel Haberler

Yoldan geçerken minibüsün çarptığı çocuk yaralandı; sürücü gözaltında

15 Eylül 2026
Sonraki Haber
Arnavutköy'de İETT otobüsü yol kenarındaki boşluğa düştü

Arnavutköy'de İETT otobüsü yol kenarındaki boşluğa düştü

En Güncel Haberler

Araştırma: D vitamini eksikliği ameliyat sonrası ağrıyı 3 kat artırıyor
Sağlık Haberleri

Araştırmalar D vitamini eksikliğinin ameliyat sonrası ağrıyı 3 kat arttırabildiğini ortaya koydu

15 Eylül 2026
Bakan Bolat, 'E-Ticaret ve Perakende Zirvesi'nde konuştu
Politika

Bakan Bolat, ‘E-Ticaret ve Perakende Zirvesi’nde konuştu

15 Eylül 2026
AK Parti MYK toplandı: Gözler Ömer Çelik’in açıklamasında
Politika

AK Parti MYK toplandı: Gözler Ömer Çelik’in açıklamasında

15 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kuraklıktan etkilenen ayçiçeğinde 3 farklı ekim yöntemi deneniyor

15 Eylül 2026
Yaşam

Cinayet davasında dikkat çeken savunma: “Annemi korumak istedim”

15 Eylül 2026
Yaşam

Eskişehir’de yasa dışı bahis operasyonu: 6 şüpheli gözaltında

15 Eylül 2026
Yaşam

Edirne’de çocuklar, Gazze’de barış için uçurtma uçurdu

15 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Milli Savunma Bakanı, kaymakam adaylarıyla bir araya geldi

Milli Savunma Bakanı, kaymakam adaylarıyla bir araya geldi

- Haberton
15 Eylül 2026

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen 111’inci Dönem Kaymakamlık Kursu’na katılan kaymakam adaylarıyla bir araya geldi. Bakanlıktan...

Sonbahar alerjileri: Küf sporları ve iç mekân hava kalitesi neden daha fazla önem kazanıyor?

Çocuk ders çalışmak istemiyorsa ne yapılmalı? Uzmanların önerdiği etkili yöntemler

EYT’den emekli olup çalışmaya devam edenlerin hakları neler? Maaş, kıdem, izin ve SGDP ayrıntıları

İkinci el otomobil alırken motorun iyi olduğu nasıl anlaşılır? Ustaların baktığı kritik işaretler

Güncel Haber

Araştırma: D vitamini eksikliği ameliyat sonrası ağrıyı 3 kat artırıyor

Araştırmalar D vitamini eksikliğinin ameliyat sonrası ağrıyı 3 kat arttırabildiğini ortaya koydu

15 Eylül 2026
Kuraklıktan etkilenen ayçiçeğinde 3 farklı ekim yöntemi deneniyor

Kuraklıktan etkilenen ayçiçeğinde 3 farklı ekim yöntemi deneniyor

15 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton