6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Adnan Menderes ölümünün 62’inci yılında anıldı

Adnan Menderes ölümünün 62’inci yılında anıldı

Haberton - Haberton
17 Eylül 2023
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Adnan Menderes ölümünün 62'inci yılında anıldı

Adnan Menderes ölümünün 62'inci yılında anıldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Adnan Menderes ölümünün 62’inci yılında Topkapı’daki Anıt Mezar’da düzenlenen törende dualarla anıldı, kabirlerine karanfiller bırakıldı.

Merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, idam edilişlerinin 62’inci yılında Topkapı’daki anıt mezarda düzenlenen törenle anıldı. Törene İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topçu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören Kuran’ı Kerim okunmasıyla başlarken, Menderes, Polatkan ve Zorlu için dualar edildi. Tören konuşmaları öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.  Menderes’in kabrine karanfik bırakıldı. Daha sonra 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kabri ziyaret edilerek dua edildi ve karanfil bırakıldı.

ERDOĞAN’IN MESAJI OKUNDU

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.  Erdoğan mesajında  “6-17 Eylül 1961 tarihinde yaşanan idamlar milletimizin hafızasında derin yaralar açmıştır. Milli iradeyi ve milletin tercihlerini yok sayan 27 Mayıs darbesinin ardından Adnan Menderes ve arkadaşlarının haksız ve hukuksuz bir şekilde idam edilmeleri tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Tek Parti faşizmine karşı ‘Yeter söz milletin’ diyerek cesur bir yürüyüş başlatan Menderes ve yol arkadaşları, milletimizin büyük bir teveccühüne mazhar oldular. On yıllık iktidarları döneminde, Türkiye’de hak ve özgürlüklerden sanayileşmeye kadar pek çok alanda büyük atılımlar gerçekleştirdiler.

Milletimizin “DEMİRKIRATö diyerek sahiplendiği Demokrat Parti hareketi, ülkemizde sadece çok partili siyasi hayatın ve demokrasinin değil; aynı zamanda büyük bir kalkınma hamlesinin de sembolü haline geldi. Ülkesi ve milleti için gecesini gündüzüne katarak on yıl boyunca hizmet eden Merhum Menderes; dürüstlüğü, çalışkanlığı, tevazuu ve beyefendi kişiliğiyle insanımızın gönlünde taht kurmuştur. Her ne kadar birileri bu sevdaya halen tahammül edemese de; şehadetlerinin üzerinden geçen tam 62 yıla rağmen, Menderes ve arkadaşlarının aziz hatıraları milletimizin kalbinde yaşamayı sürdürüyor.

Merhum Menderes’i, Zorlu’yu ve Polatkan’ı iftiralarla darağacına gönderenler ise alınlarındaki lekeden hiçbir zaman kurtulamadılar. 27 Mayıs 1960’ta başlatılan; 1971, 1980, 1997 yıllarında tekrarlanan kötü geleneği hortlatma girişimini, 15 Temmuz 2016’da bir kez daha yaşadık. Asker üniforması giymiş FETÖ’cü hainlerin darbe teşebbüsünü, Allah’a hamdolsun, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte boşa çıkardık. Kahraman milletimiz, 15 Temmuz’da çıplak elleriyle tankları durdurarak, darbe defterini bir daha açılmamak üzere ülkemizde kapatmıştır. Artık darbelerin de, hukuku katleden Yassıada sahnelerinin de, İmralı’da kurulan idam sehpalarının da tekrarına izin vermeyeceğini göstermiştir. Her türlü oyunun sahnelendiği 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin sonuçlarını da, milletimizin bu kararlılığının yeni bir nişanesi olarak görüyoruz.

Adnan Menderes ölümünün 62'inci yılında anıldı
Adnan Menderes ölümünün 62’inci yılında anıldı

Milletimiz, terör örgütleriyle yol yürüyenleri sandığa gömmek suretiyle, iradesine ve geleceğine çok güçlü bir şekilde sahip çıkmıştır. Hükümet olarak biz de milletimizin güvenine layık olmak, sandıkta namusumuza emanet ettiği iradesine gölge düşürmemek için çalışıyoruz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum. Bu düşüncelerle şehadetlerinin 62’nci seneyi devriyesinde Merhum Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı bir kez daha rahmetle yâd ediyorum. Onların aziz hatıralarına sahip çıkmak ve mezarları önünde Fatiha okumak üzere bir araya gelen siz kardeşlerimi hürmetle selamlıyorum” ifadeleri yer aldı. 

‘MİLLETİMİZİN İSTİKLAL VE İSTİKBALİNE DEVLETİMİZİN BEKASINA KURULMUŞ PUSULARDI’

Anma programında konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Eylüller hazan aylarıdır. 17 Eylül tarihi ise sararıp toprağa düşen yaprakların aksine zorla hayattan koparılan üç şehidimizi anımsatır bizlere. Üç demokrasi şehidimizi vefatlarının 62’inci yıl dönümünde dualarla andığımız merhum Başvekilimiz Adnan Menderes ile dava arkadaşları merhum bakanlarımız Fatin Rüştü Zorlu Beyefendi ve Hasan Polatkan beyefendiye Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün düzenlediğimiz bu tören sadece bir yastan ibaret değil.

Bugün bizler merhum Adnan Menderes’in manevi huzurunda 27 Mayıs’ın, 12 Eylül’ün, 15 Temmuz’un tüm darbe ve ihanet kalkışmalarının karşısında dimdik durduğumuzu, tüm dünyaya ilan ediyoruz. Bu hain saldırılar sadece iktidar hırsıyla hareket eden cuntacıların basit bir kalkışması değildi. Milletimizin istiklal ve istikbaline devletimizin bekasına kurulmuş pusulardı. Ülkemiz ne zaman ilerleme istikametine girse kirli ve karanlık odaklar harekete geçti ve piyonlarını sahneye sürdü hep. İşte, merhum Adnan Menderes dönemi, Tek parti rejiminden sonra 1950 Yılında ‘Yeter söz milletin’ diyerek iktidara gelen Demokrat Parti çok kısa bir zaman içinde büyük ekonomik kalkınma hamlelerinin altına imzalar attı”  dedi. 

‘O SABAH DARAĞACINA ÇEKİLEN SADECE O DEĞİL MİLLETİN İRADESİYDİ’

Bakan Yerlikaya, “Yassı Ada Mahkemelerinde insanlık onuru ayaklar altına alındı. Aralarında bakanların, milletvekillerinin, komutanların ve bürokratların bulunduğu 592 kişi, 11 ay boyunca yargılandı. Her biri hücrelerde zindanlarda tutuldu. Yaşananlar sadece demokrasi adına değil. Adalet adına, insanlık adına da utanç vericiydi. 15 ay Yassıada’da tutuklu kalan şair Tarık Nafiz Çamlıbel, zindan duvarlarını dizelerinde şöyle anlatıyordu. ‘Bilmiyor gülmeyi sakinlerinin binde biri. Bir vatan derdi birikmiş bir avuçluk karada. Kuşu hicran getirir. Dalgası hüsran götürür. Mavi bir gölde elem katrasıdır Yassıada.’ Evet, bir elem damlasıydı Yassıada. Kalem kırılmıştı. Bir seher vakti İmralı Adası’na götürdüler. Merhum Menderes’i. İdam sehpasına dimdik büyük bir vakarla kelime-i şehadet getirerek gitti, Başvekil.

Son sözleri ‘Dilimizden korkmamalıydınız. Ama şimdi milletle el ele vererek Adnan Menderes’in ölümü, ölünceye kadar sizleri takip edecek ve bir gün sizi silip götürecektir. Buna rağmen merhametim sizinledir. Millet sağ olsun’ dedi. Evet, millet sağ olsun. Son sözlerinde dahi zarafetini, merhametini korumuştu, merhum Adnan Menderes. Bir Zeybekti o. Bir milli mücadele kahramanı, aslında o sabah darağacına çekilen sadece o değil milletin iradesiydi. Aradan 62 yıl geçti. Evet, koskoca bir 62 yıl. Ama başvekilimiz merhum Adnan Menderes’i bu aziz milletin ne kalbinden ne de aklından kimse söküp atamadı” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Abdulkadir Uraloğlu TUSAŞ’ı ziyaret etti

Sonraki Haber

Meral Akşener gazilerle bir araya geldi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir
Politika

Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
Dervişoğlu: Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır
Politika

Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır

5 Haziran 2026
Özgür Özel'den CHP'lilere çağrı; "Öfke yerine iktidar diye bağırın"
Politika

Özgür Özel’den CHP’lilere çağrı; “Öfke yerine iktidar diye bağırın”

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik
Politika

Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

5 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir / Geniş haber
Politika

Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir

5 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Meral Akşener gazilerle bir araya geldi

Meral Akşener gazilerle bir araya geldi

En Güncel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu
Yerel Haberler

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp 'yatırım dolandırıcılığı' yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp ‘yatırım dolandırıcılığı’ yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

- Haberton
5 Haziran 2026

İstanbul merkezli 27 ilde, banka yöneticileri ve yatırım uzmanlarının isim ve fotoğraflarını izinsiz kullanarak 'sahte yatırım grupları' oluşturan şüphelilere yönelik...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton