28 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Adnan Menderes idam edilişinin 63’üncü yılında anıldı

Adnan Menderes idam edilişinin 63’üncü yılında anıldı

Haberton - Haberton
17 Eylül 2024
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Adnan Menderes idam edilişinin 63'üncü yılında anıldı

Adnan Menderes idam edilişinin 63'üncü yılında anıldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Eski Başbakan Adnan Menderes idam edilişinin 63’üncü yılında Topkapı’daki Anıt Mezar’da tören düzenlendi. Törende konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Aradan geçen 63 yıl gösterdi ki, Adnan Menderes, milletimizin gönlünün, en müstesna yerinde yaşamaya ve yaşatılmaya devam ediyor. Onun kalemini kıranlar da hakkı ve hukuku hiçe sayanlar da tarihin çöplüğünde birer zalim olarak anılıyor anılmaya da devam edecekler” dedi.

Merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, idam edilişlerinin 63’üncü yılında Topkapı’daki anıt mezarda düzenlenen törenle anıldı. Törene İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topçu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Serkan Tezel, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören Kuran’ı Kerim okunmasıyla başlarken, Menderes, Polatkan ve Zorlu için dualar edildi. Menderes’in kabrine karanfil bırakıldı. Daha sonra 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kabri ziyaret edilerek dua edildi ve karanfil bırakıldı.

‘TÜM DARBE, İHANET VE KALKIŞMALARI BİR KEZ DAHA LANETLİYORUZ’

Anma Töreni’nde konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Merhum Adnan Menderes’in manevi huzurunda, bağımsızlığımıza ve milli irademize vurulmaya çalışılan prangaları, 27 Mayıs’ı, 12 Eylül’ü, 15 Temmuz’u; Tüm darbe, ihanet ve kalkışmaları bir kez daha lanetliyoruz. Bu hain saldırılar, Milletimizin istiklal ve istikbaline; devletimizin bekasına kurulmuş pusulardı. Ülkemiz ne zaman, ‘Muasır medeniyetler seviyesinin en üstüne çıkma’ idealine doğru ilerlese, seçilmiş hükümetlerimiz ne zaman necip milletimizle hemhal olsa, kirli ve karanlık odaklar hep harekete geçti ve piyonlarını sahneye sürdü.

İşte merhum Adnan Menderes. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadeleriyle; O, ‘Bu milletin adamıydı’, ‘Başkalarının adamları olanlar ise ne Menderes’ten ne de onun gibi ülkemizin demokrasi ve kalkınma atılımlarında imzası olanlardan, asla hazzetmediler’. Oysa ne demişti Menderes ve arkadaşları: ‘Yeter Söz Milletin’. Evet, söz gerçek sahibine bırakılacaktır. Bu amaçla yola çıkılmıştı” dedi.

Adnan Menderes idam edilişinin 63'üncü yılında anıldı
Adnan Menderes idam edilişinin 63’üncü yılında anıldı

‘BİR NAR AĞACI VAR, BİR DE DAR AĞACI. NAMERDE NAR DÜŞTÜ, YİĞİDE DAR AĞACI’

Bakan Yerlikaya, “Menderes Türkiye’sinde yeni bir hikâye yazılıyordu artık. Peki sonra ne oldu? Tarihe kara bir leke olarak geçen 27 Mayıs darbesi yaşandı. Ve bu yükseliş hikâyesinin en acı dolu, en yürek burkan günleri yaşanmaya başladı. Yassıada günleri. Başta 3. Cumhurbaşkanımız Sayın Celal Bayar ve nezaket timsali başvekilimiz Sayın Adnan Menderes olmak üzere, aralarından bakanların, milletvekillerinin, komutanların ve bürokratların olduğu 592 kişi 11 ay boyunca yargılandılar. Kıymetli Misafirler, yaşananlar sadece demokrasi adına değil adalet adına da, insanlık adına da utanç vericiydi. Kalem kırılmıştı. O’nu ve iki arkadaşını, bir seher vakti idam sehpasına çıkardılar.

Oysa, Menderes ve dava arkadaşlarının şahsında mahkum edilen de, dar ağacına çıkarılan da, bizatihi milletimizin özgür iradesiydi. Merhum Necip Fazıl, O unutulmaz dizelerinde diyor ya: ‘Bir nar ağacı var, bir de dar ağacı. Namerde nar düştü, yiğide dar ağacı…’ Sanmışlardı ki, başvekili asarsak, o yiğit adamı, o milletin adamını, halkın gönlünden de söküp atarız. Oysa aradan geçen 63 yıl gösterdi ki, Adnan Menderes, milletimizin gönlünün, en müstesna yerinde yaşamaya ve yaşatılmaya devam ediyor. Onun kalemini kıranlar da, hakkı ve hukuku hiçe sayanlar da, tarihin çöplüğünde birer zalim olarak anılıyor anılmaya da devam edecekler.

Peki o hüzün adası, Yassıada?.. Yassıada 11 yıldır, Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği iradeyle artık Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak yaşıyor. Yaşatılan sadece, Demokrasi ve Özgürlükler Adası değildir. Merhum Adnan Menderes’in ve dava arkadaşlarının hayalini kurduğu, ‘Büyük ve Güçlü Türkiye’ hedefi son 23 yıldır, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde AK Parti tarafından yaşatılmaya, Sürdürülmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

’27 MAYIS ARTIK BAYRAM OLMAKTAN ÇIKTI’

İstanbul Valisi Davut Gül, “Hepimiz zamanın ve mekânın şahitleriyiz. Yassıada’ya gidip gezdiğimizde, Yassıada’da, o Demokrasi Müzesi’nde yapılanları gördüğümüzde aslında kabahatler kanununa göre bile suç olduğu tartışılacak bir konuda, birkaç konuda, ağır ceza mahkemelerinin milletin seçtiği başbakanımızı, bakanlarımızı ve milletvekillerimizi yargıladığını, bunları idama götürdüğünü gördük. Millet olarak; Anadolu’nun her köşesinde bunlar yaşanırken için için dua eden, ağlayan, çocuklarına şehitlerimizin ismini veren, soy isimlerini veren bir milletimiz vardı. Aslında bugünkü tören, devlet töreninden ziyade bir millet töreni. Çünkü; ihtilalden sonra yıllarca bayram olarak kutlanan 27 Mayıs, milletimizin iradesiyle, milletimizin demokrasiye sahip çıkmasıyla birlikte, artık bayram olmaktan çıktı. Şehitlerimizin anıldığı, şehitlerimize dua edildiği bir ortama dönüştü” diye konuştu.

‘UMARIM GÜZEL ÜLKEMİZ BİR DAHA BÖYLE ACILAR YAŞAMASIN’

Adnan Menderes’in gelini Ümran Menderes ise, “Maalesef biz İstiklal Madalyası sahibi başvekilimizi ve de çok değerli dışişleri vekilimiz ve maliye vekilimizi astık. Düzmece bir mahkemenin üyelerinin dahi, ‘Sizleri buraya tıkan güç böyle istiyor’ demeleri, olayın vahametinin ne kadar da büyük olduğunu bizlere gösteriyor. Umarım ve dilerim güzel ülkemiz bir daha böyle acılar yaşamasın” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

8’inci kattan düşen inşaat işçisi öldü

Sonraki Haber

Başakşehir’de doğalgaz borusu patladı; 3 kişi hastaneye kaldırıldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Mehmet Akif Ersoy üzerinden ‘tahliye’ vaadi! Biri avukat 4 şüpheli suçüstü yakalandı
Öne Çıkan

Mehmet Akif Ersoy üzerinden ‘tahliye’ vaadi! Biri avukat 4 şüpheli suçüstü yakalandı

28 Ağustos 2026
Ünlüleri dolandırdığı gerekçesiyle 20 yıl hapis cezasıyla aranan 'Ponzi Mine' yakalandı
Öne Çıkan

20 yıl hapis cezasıyla aranıyordu! Ünlüleri dolandırdığı öne sürülen ‘Ponzi Mine’ yakalandı

28 Ağustos 2026
Kahramanmaraş’ta orman yangını! Ahır Dağı’nda alevlere müdahale sürüyor
Öne Çıkan

Kahramanmaraş’ta orman yangını! Ahır Dağı’nda alevlere müdahale sürüyor

28 Ağustos 2026
3 kardeşin sır ölümünde yeni bulgulara ulaşıldı: İntihar ihtimâli değerlendiriliyor
Öne Çıkan

3 kardeşin sır ölümünde yeni bulgulara ulaşıldı: İntihar ihtimâli değerlendiriliyor

28 Ağustos 2026
Bayrampaşa Belediyesi soruşturmasında sıcak gelişme: Hasan Mutlu ve 78 şüpheliye 'rüşvet' ve 'zimmet'ten dava
Öne Çıkan

Bayrampaşa Belediyesi soruşturmasında sıcak gelişme: Hasan Mutlu ve 78 şüpheliye ‘rüşvet’ ve ‘zimmet’ten dava

28 Ağustos 2026
İçişleri Bakanlığı'ndan 28-29 Ağustos tarihleri için sağanak uyarısı
Öne Çıkan

İçişleri Bakanlığı 28-29 Ağustos için uyardı! Kuvvetli sağanak ve fırtına geliyor

28 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Başakşehir'de doğalgaz borusu patladı; 3 kişi hastaneye kaldırıldı

Başakşehir'de doğalgaz borusu patladı; 3 kişi hastaneye kaldırıldı

En Güncel Haberler

Mehmet Akif Ersoy üzerinden ‘tahliye’ vaadi! Biri avukat 4 şüpheli suçüstü yakalandı
Öne Çıkan

Mehmet Akif Ersoy üzerinden ‘tahliye’ vaadi! Biri avukat 4 şüpheli suçüstü yakalandı

28 Ağustos 2026
İstanbul Boğazı'nda makine arızası nedeniyle sürüklenen tekne kurtarıldı
Yerel Haberler

İstanbul Boğazı’nda makine arızası nedeniyle sürüklenen tekne kurtarıldı

28 Ağustos 2026
Mohamed Salah’tan Trabzonspor mesajı: Buraya kazanmaya geldim
Spor Haberleri

Mohamed Salah’tan Trabzonspor mesajı: Buraya kazanmaya geldim

28 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kapıkule Sınır Kapısı’nda son 3 yılın araç çıkış rekoru kırıldı

28 Ağustos 2026
Yaşam

Güngören’de taksi ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

28 Ağustos 2026
Yaşam

Serik’te 3 mahallede zirai alan yangını: Evlere sıçramadan söndürüldü

28 Ağustos 2026
Yaşam

YÖK Başkanı Özvar: Küresel ölçekte süper güçlerle rekabet edebilecek bir altyapıya ve kapasiteye sahibiz

28 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Düğün dönüşü uçuruma yuvarlanan araçta ölen 4 kişi toprağa verildi

Düğün dönüşü uçuruma yuvarlanan araçta ölen 4 kişi toprağa verildi

- Haberton
28 Ağustos 2026

Bingöl’ün Genç ilçesinde düğün dönüşü hafif ticari aracın yaklaşık 600 metrelik uçuruma yuvarlandığı kazada hayatını kaybeden 2’si çocuk, 4 kişinin...

Telefonunuz sizi dinliyor mu? Dijital gözetleme, mikrofon izinleri ve gizlilik özelliklerine dikkat

Üzerinize kayıtlı taşınmazları kontrol edin! e-Devlet’ten tapu sorgulama nasıl yapılır?

Türkiye’de deniz koruma alanları ve mavi vatan stratejisi: Ekolojik güvenlikten, jeopolitik egemenliğe

Özgürlükten rutine sert iniş: Tatil dönüşü sendromu ve işe uyumun psikolojik haritası

Güncel Haber

Mehmet Akif Ersoy üzerinden ‘tahliye’ vaadi! Biri avukat 4 şüpheli suçüstü yakalandı

Mehmet Akif Ersoy üzerinden ‘tahliye’ vaadi! Biri avukat 4 şüpheli suçüstü yakalandı

28 Ağustos 2026
İstanbul Boğazı'nda makine arızası nedeniyle sürüklenen tekne kurtarıldı

İstanbul Boğazı’nda makine arızası nedeniyle sürüklenen tekne kurtarıldı

28 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton