6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - Adıyaman’da ön inceleme raporu hazırlandı

Adıyaman’da ön inceleme raporu hazırlandı

Haberton - Haberton
2 Mart 2023
- Yaşam
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Adıyaman'da ön inceleme raporu hazırlandı

Adıyaman'da ön inceleme raporu hazırlandı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İTÜ İnşaat Fakültesinden Doç. Dr. Beyza Taşkın, Adıyaman’da ön inceleme raporunda yer verdiği bulguları anlatarak uyarılarda bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesinden Doç. Dr. Beyza Taşkın, “Kamuoyunda bir infial çıktı. Gölbaşı’nda çok yeni binalar yıkıma maruz kaldıkları için ‘Yeni binalara da güvenemeyeceğiz galiba’ diye endişe duyuldu. Bu endişelerin aslında çokta doğru olmadığı bulgusuna vardık” dedi.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya’da büyük yıkıma yol açtı. Depremin ardından inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği, mimarlık gibi alanlardaki uzman isimlerden oluşan İTÜ’lü 21 bilim insanı, gruplar halinde bölgedeki şehirlerde inceleme ve gözlemlerde bulundu. Kamu yapılarının mevcut hasar durumlarının incelenmesine yönelik olarak inşaat mühendisliği bölümünden

21 kişilik ekip Adıyaman Merkez, Tut ve Çelikhan ilçeleri ile Pınarbaşı beldesinde tespitler yapıldı. İncelemelerde toptan göçmeye maruz kalmış binalar hariç tutulurken 33 okul binası, 10 hastane binası, 27 idari bina, 11 otel, pansiyon ve lojman binası, 14 cami, 17 de diğer grupta tanımlanan müze, taziye evi, halk eğitim merkezi olmak üzere toplam 112 yapı değerlendirildi. İTÜ İnşaat Fakültesinden Doç. Dr. Beyza Taşkın, ön inceleme raporunda yer verdiği bulguları anlatarak uyarılarda bulundu.

Adıyaman'da ön inceleme raporu hazırlandı
Adıyaman’da ön inceleme raporu hazırlandı

“TURİZM UYGULAMA OTELİ BİNASINI HIZLICA İNCELEDİK, GÜVENLİ OLDUĞUNA KANAAT GETİRDİK”

Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde faaliyet gösteren Adıyaman Turizm Uygulama Otelini acilen inceleyip güvenli olduğunu tespit ettikten sonra hizmet veren ekiplerin gece orada kaldığını belirten Doç. Dr. Beyza Taşkın, “İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 21 öğretim üyesi olarak, 8 lojistik ekibimizle toplam 29 kişi depremin 6. günü Adıyaman Merkez’e intikal ettik. Ne gözlemledik? Şimdi ilk giden gruplar olarak, ilk gün Adıyaman’da incelemelerde bulunduk.

Adıyaman’ın merkezi oldukça ovalık, yumuşak zemin koşullarında inşa edilmiş bir bölge. Havalimanından sonra depremin etkilediği merkez bölgesine yaklaştığınız zaman hemen hemen her sokakta bir tane toptan göçmüş bina olduğunu, bunların dışında deforme olmuş, dönmüş, her an bir artçı sarsıntı esnasında yıkılabilecek binalar olduğunu gözlemledik. Zaten maalesef onların bir kısmı artçı depremler olunca yıkıldı. Yollar kapalıydı, ana bulvar yıkıntılarla kapalıydı fakat daha yamaçlara ilerlediğiniz zaman yine merkez ilçesinde hasarın çok sınırlı olduğunu gözlemledik. Orada kendimize kalacak bir yer bulmak durumundaydık. Arama kurtarma ekibi gibi tüm ekipler kalacak yer sıkıntısı taşıyorlardı.

Biz bu kapsamda hemen biraz daha yamaçta bulunan turizm uygulama oteli binasını hızlıca inceledik, hemen onun arkasında bulunan pansiyon binasını inceledik güvenli olduğuna kanaat getirdik ve orada yatmaya başladık. Biz yatmaya başlayınca, ‘ Teknik üniversitesi hocaları da burada kalıyorsa biz rahat rahat kalabiliriz’ diyerek bir anlamda ekiplerin psikolojilerinin rahatlamalarına hizmet ettik. Çelikhan, Tut ilçesi ve Pınarbaşı beldelerini de görme şansımız oldu. Buralar daha dağlık bölgeler. İyi zemin koşullarına sahip bölgeler. Elbet hasarlar vardı ama daha sınırlı olduğunu, çok olumsuz koşullara sahip binaların oralarda da kısmen veya toptan göçtüğünü gözlemleme imkanımız oldu” dedi.

“BU ENDİŞELERİN ÇOKTA DOĞRU OLMADIĞI BULGUSUNA VARDIK”

Ön inceleme raporunda yer verdiği bulguları anlatan Doç. Dr. Beyza Taşkın, “Bizim ön değerlendirme raporumuz ansiklopedi gibi oldu. Yer bilimleri açısından değerlendirmek noktasından başlayıp, yer hareketlerini, yapısal hasarları, şehir bölge planlamasını, uzaktan algılama uydu sistemlerinin bu tip deprem ve afetlerinin  yönetimindeki uygulamaları barındıran ve sonrasındaki dönüşümün nasıl olması gerektiğini tariflemeye çabalayan bir rapor oldu.

Elbette hızlı yazıldığı için hatalar vardır. Düzeltilmesi ve eklenmesi gereken noktalar vardır. Ben kendi branşım adına konuşmak noktasında şunları ifade edebilirim. Hasarın gözlemlenen temel nedenleri açıklanmaya gayret edildi. Kamuoyunda bir infial çıktı. Gölbaşı’nda çok yeni binalar yıkıma maruz kaldıkları için ‘Yeni binalara da güvenemeyeceğiz galiba’ diye endişe duyuldu. Bu endişelerin aslında çokta doğru olmadığı bulgusuna vardık.

İTÜ İnşaat Fakültesinden Doç. Dr. Beyza Taşkın, Adıyaman'da ön inceleme raporunda yer verdiği bulguları anlatarak uyarılarda bulundu.
İTÜ İnşaat Fakültesinden Doç. Dr. Beyza Taşkın, Adıyaman’da ön inceleme raporunda yer verdiği bulguları anlatarak uyarılarda bulundu.

Geçmişteki depremlerde yapmış olduğumuz gözlemler ile çok paralel nedenlerin bu depremlerde de maalesef karşımıza çıktığını gözlemledik. Yerel zemin koşullarının ne kadar önemli olduğunu bir yapının deprem esnasında ve sonrasındaki artçılarda hasar görmemesi anlamında uygun temel sistemlerinin titizlikle dizayn edilip yerinde uygulanması gerektiği sonuçlarına vardık. Bir diğer nokta, bundan sonraki süreçte hızlı yapılabilecek yapı sistemlerinin neler olabileceğine dair birtakım önerilerle kendi adıma olan branş bölümünü kapattık” diye konuştu. 

“HIZLI AKSİYON ALMAK ADINA SÖKÜLEBİLİR KALICI ŞEHRİN OLUŞTURULMASINI TERCİH EDİYORUZ”

100 binler şu an konut kullanamayacak durumda olduğunu belirten Doç. Dr. Beyza Taşkın şöyle devam etti:

“Bundan sonrası için iyi bir mekandan planlama şart. Toplum öncelikli afetlere dirençli yapıların inşa edilip kullanılmasıyla, bilinç düzeyinin toplumsal olsak yükseltilmesiyle hızlı inşaatlar gerekiyor. Orada binlerce belki de 100 binler şu an konut kullanamayacak durumdalar. Konutları aslında hasarsız veya hafif hasarlı olan vatandaşlar elbette çok haklı olarak endişe duyuyorlar.

Dolayısıyla kenti mekânsal olarak planlayarak, uygun koşullara ve yerel zemin koşullarına dikkat edilerek yeni yerleşim bölgelerinin ve cazibe merkezlerinin iyi bir planlama ile yapılması gerektiğini şahsen düşünüyorum. Burada hızlı aksiyon almak adına daha sonra sökülebilir, kalıcı şehrin oluşturulması öncesinde sökülebilir hazır sistemlerin tercih edilebileceğini önemsiyoruz. Örneğin, prefabrike, hafif çelik yapılar olabilir. Çok kısa sürede konteyner kent kurulabilir. Dolayısıyla acil olan barınma ihtiyacı kısa sürede hallolur diye düşünüyoruz”

Etiketler: Deprem
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Spor fotoğrafçısı Onur Çam toprağa verildi

Sonraki Haber

Tutuklanan Nurdağı Belediye Başkanı’ndan ilk açıklama

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Vali Karakaya: Nemrut'u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Kars Çayı'na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Bursa’da sağanak ve dolu etkili oldu
Yaşam

Bursa’da sağanak ve dolu etkili oldu

5 Haziran 2026
Bakırköy'de 50 milyon TL değerinde 4 otomobilin yandığı olayla ilgili 5 gözaltı
Yaşam

Bakırköy’de 50 milyon TL değerinde 4 otomobilin yandığı olayla ilgili 5 gözaltı

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Tutuklanan Nurdağı Belediye Başkanı'ndan ilk açıklama

Tutuklanan Nurdağı Belediye Başkanı'ndan ilk açıklama

En Güncel Haberler

Tarkan, Ankara'da sevenleriyle buluştu
Kültür ve Sanat

Tarkan, Ankara’da sevenleriyle buluştu

6 Haziran 2026
Hatay'da iş yerine silahlı saldırı:1 yaralı
Yerel Haberler

Hatay’da iş yerine silahlı saldırı:1 yaralı

6 Haziran 2026
Sutopu Süper Ligi’nde şampiyon Galatasaray
Spor Haberleri

Sutopu Süper Ligi’nde şampiyon Galatasaray

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İnşaatta ölü bulunan Dorukhan’ın annesi: İnsanlık suçu işlediler

İnşaatta ölü bulunan Dorukhan’ın annesi: İnsanlık suçu işlediler

- Haberton
5 Haziran 2026

İzmir'de 2018 yılında bir inşaat şantiyesinde Dorukhan Büyükışık'ın (26) ölü bulunmasıyla ilgili devam eden davanın üçüncü celsesinde sanıkların tutukluluk hallerinin...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Tarkan, Ankara'da sevenleriyle buluştu

Tarkan, Ankara’da sevenleriyle buluştu

6 Haziran 2026
Hatay'da iş yerine silahlı saldırı:1 yaralı

Hatay’da iş yerine silahlı saldırı:1 yaralı

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton