26 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Adanalı çiftçiler plansızlığın kurbanı

Adanalı çiftçiler plansızlığın kurbanı

Haberton - Haberton
7 Ağustos 2024
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Adanalı çiftçiler plansızlığın kurbanı

Adanalı çiftçiler plansızlığın kurbanı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, “Tarihi yanlıştan vazgeçin, üretimi ve üreticiyi daha çok mağdur etmeyin. Adanalı çiftçiler işbilmezlik ve plansızlığın kurbanı” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana’da DSİ ve Sulama Birliği tarafından ‘Güzlük ürün ekimi yapmayın, sulama suyu verilmeyecek’ kararına sert tepki gösterdi, yanlıştan derhal dönülmesini istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana’da DSİ ve Sulama Birliği tarafından çiftçilere gönderilen ‘Güzlük ürün ekimi yapmayın, sulama suyu verilmeyecek’ kararına sert tepki gösterdi, tarihi yanlıştan derhal dönülmesini istedi. Aynı zamanda Adana’da çiftçilik yapan Ayhan Barut, “Tarihi yanlıştan vazgeçin, üretimi ve üreticiyi daha çok mağdur etmeyin. DSİ ve Sulama Birliği’nin plansızlığı, işbilmezliği ve beceriksizliğinin bedelini çiftçimize ödetmeyin. Ülke tarımı ve ekonomisini, gıda egemenliğimizi tehlikeye atanlar, çiftçimizi zarara uğratanlar hesap vermelidir” dedi.

“SORUMLU BELLİDİR”

Sulama Birlikleri ve DSİ tarafından Adana’da tarımsal sulamada tasarruf gerekçesiyle güzlük ekime hazırlanan çiftçileri mağdur eden uygulamaya tepki gösteren Ayhan Barut, “Türkiye sanılanın aksine su zengini değil, üstelik su fakiri olma yolunda hızla ilerliyor. Ne yazık ki tüm yaşanan vahim tablo karşısında çok ciddi bir seferberlik ve acil eylem planı hazırlanmıyor. İçme suyundan tarımsal sulamaya dek çok fazla acil adım atılması gereken hususlar var. Bunlardan biri de kuşkusuz gıda egemenliğimiz için tarımsal sulama sorunudur. Küresel iklim değişikliği ve bununla alakalı AKP iktidarının öngörüsüzlüğü ve plansızlığı, ülke tarımı ve çiftçimizi olumsuz etkiliyor. Her gün daha da ağırlaşan maliyet yükü altında ezilen ve ürünü para etmeyen çiftçimiz, bir yandan da iklim değişikliğiyle ilgili ulusal ve bölgesel planlama yapamayan iktidarın yanlışlarıyla sürekli olarak mağdur ediliyor” diye konuştu.

“YAZI UNUTUP KIŞIN SU SALDILAR”

Türkiye ve dünyanın en önemli tarımsal üretim alanlarının başında gelen Çukurova Bölgesi’nde yaşananların vahim durumu ortaya koyduğunu ifade eden Ayhan Barut, şöyle konuştu:

“Çukurova Bölgesi’nde her yıl olduğu gibi bu sene de küresel iklim değişikliğiyle beraber artan sıcaklar ve bununla alakalı susuzluk tarıma ve çiftçimize darbe vurmuştur. Yağış yetersizliği ve aşırı sıcaklar, bölgemizde tarımsal üretime ve çiftçiye zarar vermiş, narenciyeden ayçiçeğine, mısırdan pamuğa bir çok üründe ciddi verim kaybı yaşanmıştır. Bunu öngörmeyip kış döneminde Seyhan Baraj Gölü ve nehirden taşkın olabileceği bahanesiyle boşa su salımı olmuştur. Bu riskler yetkili kurum ve kişilerce öngörülmemiş, hiçbir hazırlık yapılmamıştır. Daha geçen ay içinde DSİ ve Sulama Birlikleri’nin plansızlık ve işbilmezliği nedeniyle su tasarrufu gerekçesiyle rotasyon uygulaması üreticilerimizi perişan etmişti. Bugüne dek iklim değişikliğine bağlı etkin ve acil eylem planı çağrılarımıza kulak tıkayanlar nedeniyle, kapalı sulama sistemleri yatırımları da uygulamaya girmemişti. Aşırı sıcak, kuraklık ve verim kayıpları nedeniyle Çukurova’nın afet bölgesi ilan edilmesi çağrımıza yanıt bile vermediler.”

“İŞBİLMEZLİK VE PLANSIZLIK”

Seyhan ve Ceyhan Nehirlerinin beslediği, Çukurova’da sorunların büyüdüğünü ifade eden Barut, şunları kaydetti:

“Yaşanan sorunlarla ilgili tüm uyarı ve önerilerimize rağmen şimdi çiftçimizi susuz bıraktılar. İşbilmezliğin, plansızlığın ve beceriksizliğin bedelini tarıma ve üreticiye ödetiyorlar. DSİ ve Sulama Birliği eliyle işbilmezliğin kanıtı gibi bir adım atmış oldular. Daha önce emeğiyle üreten çiftçiye suyu rotasyonlu vermeye çalışarak üreticiyi ve üretimi baltalayanlar, şimdi ise çiftçi ve tarımsal üretim için büyük bir kriz yarattılar. DSİ ve Sulama Birliği aracılığıyla ‘Güzlük ürün ekimi yapmayın’ diye yazı gönderilmesi tam bir amıl tutulmasıdır. Büyüm bir yanlıştır. Tekrar ediyorum. Küresel iklim değişikliği ve kuraklık, aşırı sıcaklar ve afet riskine karşı defalarca uyardık, kapalı sulama sistemi yatırımları için çağrı yaptık. Sulama krizine karşı önlem alın, plan yapın, hazırlıklı olun dedik, söz dinletemedik. Ülke ekonomisi, tarımı ve çiftçisine yapılanlar kabul edilemez. Bu tarihi vebalin sorumluları çiftçiye hesap vermelidir. Üretim kaybını önlemek, çiftçi zararını derhal karşılamak ve zararın büyümesini engellemek için acil adım atılmalıdır. Bugüne kadar meydana gelen aşırı sıcak, kuraklık, verilmeyen sulama suyu nedeniyle oluşan çiftçi zararı tüm yönleriyle tespit edilip karşılansın. Üreticilerimize üretimin sürmesi, tarlaların boş kalmaması, ülke gıda güvenliğinin tehlikeye girmemesi için ayni ve maddi destek verilsin!”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Niğde Belediyesi tarafından yapılan köpek katliamı için soru önergesi

Sonraki Haber

Şehit olan Habip Murat Alp’in acı haberi baba evine ulaştı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cevdet Yılmaz: Bugün Kerbela Gazze'dir, bugünün Yezidileri Netanyahu ve destekçileridir
Politika

Cevdet Yılmaz: Bugün Kerbela Gazze’dir, bugünün Yezidileri Netanyahu ve destekçileridir

25 Haziran 2026
CHP'den sanal medya düzenlemesine ilişkin AYM'ye iptal başvurusu
Politika

CHP’den sanal medya düzenlemesine ilişkin AYM’ye iptal başvurusu

25 Haziran 2026
Bakan Bolat: Latin Amerika ile ticaret hacmimiz 25 yılda 18 kat arttı
Politika

Latin Amerika ile ticaret hacmimiz 25 yılda 18 kat arttı

25 Haziran 2026
TMO hububat alımlarında ödemelere başladı
Politika

TMO hububat alımlarında ödemelere başladı

25 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Alevi canlarımızı asla ihmal etmedik
Politika

Erdoğan’dan Alevi vatandaşlara mesaj: Asla ihmal etmedik

25 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: BTK Akademi ile gençlerimizi geleceğin mesleklerine hazırlıyoruz
Politika

BTK Akademi ile gençlerimizi geleceğin mesleklerine hazırlıyoruz

25 Haziran 2026
Sonraki Haber
Şehit olan Habip Murat Alp'in acı haberi baba evine ulaştı

Şehit olan Habip Murat Alp'in acı haberi baba evine ulaştı

En Güncel Haberler

Kütahya’da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi
Yerel Haberler

Kütahya’da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi

26 Haziran 2026
Bolu'da düğünde çıkan kavgada damatla birlikte 3 kişi yaralandı
Yerel Haberler

Bolu’da düğünde çıkan kavgada damatla birlikte 3 kişi yaralandı

26 Haziran 2026
Kadıköy’de kafe çalışanına saldıran kişi kamerada
Yerel Haberler

Kadıköy’de kafe çalışanına saldıran kişi kamerada

26 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Sazlığa düşen tayı kurtarmak için suya atladı; o anlar kamerada

26 Haziran 2026
Yaşam

Iğdır’da Kerbela şehitleri anıldı

25 Haziran 2026
Yaşam

Meslek lisesi, elektriğini güneşten karşılıyor

25 Haziran 2026
Yaşam

Deprem şehidi babasının izinden giden Şehriban, polis oldu

25 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

oğulun yakılarak öldürüldüğü davada kayıp telefonun araştırılması talebi reddedildi

Baba ve oğulun yakılarak öldürüldüğü davada kayıp telefonun araştırılması talebi reddedildi

- Haberton
25 Haziran 2026

Diyarbakır'da Remzi Sati ile oğlu Muhammed Sati'nin öldürülüp, kamyonetlerinin yakılmasına ilişkin davanın ikinci duruşmasında ailenin avukatları, kayıp telefonun bulunması halinde...

Duş alma sıklığı sağlık açısından önemli mi? Uzmanlar doğru dengeyi açıkladı

Emekli maaşında yeni düzenleme gelir mi? Gözler kritik tarihte

Telefon bataryası neden hızlı tükenir? En yaygın 7 hata

Sıcaklıklar neden mevsim normallerinin üzerine çıktı? Uzmanlar kritik nedenleri açıkladı

Güncel Haber

Kütahya’da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi

Kütahya’da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi

26 Haziran 2026
Bolu'da düğünde çıkan kavgada damatla birlikte 3 kişi yaralandı

Bolu’da düğünde çıkan kavgada damatla birlikte 3 kişi yaralandı

26 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton