25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Abdullah Güler: Daha adil bir emeklilik sistemi inşa etmemiz lazım

Abdullah Güler: Daha adil bir emeklilik sistemi inşa etmemiz lazım

Haberton - Haberton
30 Ağustos 2024 - Güncellenme Tarihi 13 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Abdullah Güler: Daha adil bir emeklilik sistemi inşa etmemiz lazım

Abdullah Güler: Daha adil bir emeklilik sistemi inşa etmemiz lazım

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilikle ilgili Avrupa ülkelerindeki örneklerin dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Bizim mutlaka hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım” dedi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sisteminin güncellenmesi, haftalık çalışma süresinin düşürülmesi ve bazı davaların istinafa gitmeden doğrudan Yargıtay’a gönderileceği yönündeki iddialarla ilgili DHA’ya değerlendirmede bulundu. Güler, emeklilik sistemini incelerken dünyadaki örneklerin dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Gelişmiş ülkelerdeki uygulamayı esas alırsak emeklilikte üç tane başlık öne çıkıyor. Bir tanesi, ödediğiniz prim miktarı, ödediğiniz süre ve yaş. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde bizim ülkemizde olduğu gibi 40’lı, 45’li ve 50’lili yaşlarda bir emekliliğe rastlayamazsınız. Avrupa’da emeklilik yaşı 65’tir, 67’dir. Kimi ülkelerde de 70 yaşına kadar emeklilik yaş durumu vardır. Bu, sürdürülebilirlik çizgisi açısından önemlidir.

Dünya ortalamasına baktığımızda 3 ila 4 çalışana karşılık bir emekli vardır. Ama şu an ülkemize baktığımızda halihazırda yaklaşık 32 milyon çalışan ve 16 milyon 100 civarında emekli olduğunu görüyoruz. Yani 2 çalışana 1 emekli olduğunu görüyoruz. Bizim bu manada mutlaka hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım. Vatandaşlarımızın da seçmiş oldukları tercih noktasında ona göre bir emekli maaşına kavuşması lazım” ifadelerini kullandı.

‘GELİŞMİŞ ÜLKELERDEKİ UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR’

Güler, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın desteğiyle en düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olduğunu belirterek, “Bu desteğin uygulanmadığı takdirde emekli maaşı daha düşük oranda olacaktır. Dolayısıyla bu durum düzeltilmeli, bu durum sürdürülebilir hale gelmeli; daha dengeli, daha adil bir hale gelmeli. İnşallah önümüzdeki dönemlerde evrensel, dünya ülkelerinde gelişmiş ülkelerin de uyguladığı bu sistem üzerinden benzer bir uygulamayı, çalışmayı bizim ülkemizde de hayata geçirmemiz gerekiyor. Şu anda bizim toplumun her kesimiyle yeni istişareler yapmamız lazım ve dünya örneklerini, gelişmiş ülke örneklerini ortaya koymamız lazım. Bu çerçeve içerisinde de bunu daha makul bir çerçevede ortaya koymamız lazım. Tabii bakanlığımızın bu konuda çalışmaları var ama henüz şu anda bir yasal düzenleme açısından elimizde böyle bir metin yok. Bunu ilerleyen zaman dönemi içerisinde daha geniş çerçevede çalışmak lazım” diye konuştu.

‘HAFTALIK ÇALIŞMA SAATLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİYLE İLGİLİ DÜZENLEMEMİZ YOK’

Kamu ve özel sektörde haftalık çalışma saatlerinin düşeceği yönünde bir çalışmanın da olmadığını kaydeden Güler, “Öyle bir çalışma söz konusu değil. Gerek haftalık çalışma saatleri gerekse günleri açısından gündemimizde böyle bir çalışma yok. Ancak pandemiyle beraber belli sektörlerde, belli meslek gruplarında daha kısa süreli çalışma, daha esnek çalışma modelleri de tabii burada gerek işveren, gerekçe çalışanlar açısından öneriliyor, çalışılıyor. Bu mahiyette eğer olabilecekse sadece belli meslek kollarında ve belli mesleğin icrası noktasında uzaktan çalışma modeli gibi daha kısa süreli haftalığın belli günlerinde çalışabilecek bazı öneriler ve teklifler var. Bu yönüyle olabilecektir. Yoksa mevcut çalışma hayatımız içerisinde gerek haftalık çalışma günleri gerekse de haftalık çalışma saatleriyle ilgili düşürülmesiyle ilgili herhangi bir düzenlememiz yok. Herhangi bir hayata geçecek bir çalışma şu anda bulunmuyor” dedi.

‘DOSYALARIN DOĞRUDAN YARGITAY’A GÖNDERİLMESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMA YOK’

Güler, adam öldürme, uyuşturucu ticareti ve çocuk istismarı gibi suç dosyalarının istinafa gitmeden doğrudan Yargıtay tarafından değerlendirilmesine ilişkin bir çalışmanın da olmadığını ancak yargı işlemlerinin daha hızlı tamamlanabilmesi için önerilerin olduğunu söyledi. Güler, “Hukuk camiasında belli suç tipleri açısından yani doğrudan istinafta da olsa Yargıtay’a gitmesi kesin olan dosyaların, doğrudan istinaf mahkemesi görmeden Yargıtay’a gönderilmesiyle ilgili bazı öneriler, bazı doktrin çalışmaları var. Ama bunu şu yönüyle beraber değerlendirmek lazım; hemen darbeden sonraki dönemlerde Bölge İstinaf Mahkemelerimiz kuruldu ve hayata geçti. Ceza davalarının yaklaşık yüzde 85 civarındaki dosyalar istinaf süreci tamamlandıktan sonra kesinleşiyor.

Yani bu ne demektir? 5 yılın altındaki cezalar, yerel mahkeme tarafından verildikten sonraki süre içerisinde istinaf itirazıyla beraber ya bozuluyor veya kesinleşebiliyor. Tabii yüzde 15’lik dilim yani 5 yıl ve üzerindeki cezalarla ilgili olan dava dosyaları da bu süreçte Yargıtay ilgili ceza dairesine temyiz yapılmak suretiyle gönderiliyor. Tabii burada bu makul süreyi gözetirken bu çalışma içerisinde aynı zamanda ilgili failin, şüphelinin, acil yargılanma hakkı ve savunma hakkının bu manada herhangi bir ihlali, herhangi bir mağduriyetine sebebiyet vermeyecek çerçeveyi de gözetmek gerekiyor. Şu anda öyle bir öneri, teklif gündemimizde yok ama beklentiler açısından bu yönüyle beraber bize iletilen hususlar var” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İki elini kullanarak aynı anda iki resim çiziyor

Sonraki Haber

8 milyon yıllık domuz kafatası bulundu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Fidan: ABD/İsrail-İran Savaşı’nda iki haftalık ateşkesi memnuniyetle karşıladık
Politika

ABD/İsrail-İran Savaşı’nda iki haftalık ateşkesi memnuniyetle karşıladık

25 Nisan 2026
Bakan Bak: Formula 1 artık Türkiye’de olacak
Politika

Formula 1 artık Türkiye’de olacak

24 Nisan 2026 - Güncellenme Tarihi 25 Nisan 2026
Belçika Ekonomik Misyonu, Türkiye ziyareti öncesi basın toplantısı gerçekleştirdi
Politika

Belçika Ekonomik Misyonu, Türkiye ziyareti öncesi basın toplantısı gerçekleştirdi

24 Nisan 2026 - Güncellenme Tarihi 25 Nisan 2026
Dervişoğlu: İYİ Parti'nin hedefi milleti birleştirmek
Politika

İYİ Parti’nin hedefi milleti birleştirmek

24 Nisan 2026
Bakan Çiftçi: Bağımlılıkla mücadeleyi çok boyutlu yaklaşımla ele alıyoruz
Politika

Bağımlılıkla mücadeleyi çok boyutlu yaklaşımla ele alıyoruz

24 Nisan 2026
Bakan Tekin, öğrencilerle 1'inci TBMM'ye yürüdü
Politika

Bakan Tekin, öğrencilerle 1’inci TBMM’ye yürüdü

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
8 milyon yıllık domuz kafatası bulundu

8 milyon yıllık domuz kafatası bulundu

En Güncel Haberler

Bodrumlu öğrenci dünya şampiyonu oldu
Spor Haberleri

Bodrumlu öğrenci dünya şampiyonu oldu

25 Nisan 2026
Kahramanmaraş merkezli uyuşturucu soruşturmasında 45 tutuklama
Yerel Haberler

Kahramanmaraş merkezli uyuşturucu soruşturmasında 45 tutuklama

25 Nisan 2026
Albayrak Finans, reklam filminde Taşacak Bu Deniz’in oyuncularını bir araya getirdi
Kültür ve Sanat

Albayrak Finans, reklam filminde Taşacak Bu Deniz’in oyuncularını bir araya getirdi

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Batman’da yasadışı bahis operasyonunda 4 tutuklama

25 Nisan 2026
Yaşam

Hava sıcaklığı eksi derecelere düştü, nisanda da soba yaktılar

25 Nisan 2026
Yaşam

1 ton 130 kiloluk kurbanlık dana, 450 bin liraya satışa çıkartıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Sahiplerinin yaşamını yitirdiği evden 1 kamyon çöp çıkarıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

1 ton 130 kiloluk kurbanlık dana, 450 bin liraya satışa çıkartıldı

1 ton 130 kiloluk kurbanlık dana, 450 bin liraya satışa çıkartıldı

- Haberton
25 Nisan 2026

Hatay'ın Arsuz ilçesinde besici Sinan Zorlu, 'Emir' adını verdiği 1 ton 130 kilo ağırlığındaki kurbanlık danayı 450 bin liradan satışa...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Bodrumlu öğrenci dünya şampiyonu oldu

Bodrumlu öğrenci dünya şampiyonu oldu

25 Nisan 2026
Kahramanmaraş merkezli uyuşturucu soruşturmasında 45 tutuklama

Kahramanmaraş merkezli uyuşturucu soruşturmasında 45 tutuklama

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton