17 Mayıs 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - ABB’den konser soruşturmasına ilişkin açıklama

ABB’den konser soruşturmasına ilişkin açıklama

Haberton - Haberton
23 Eylül 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
ABB'den konser soruşturmasına ilişkin açıklama
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden, konser soruşturmasına ilişkin yapılan açıklamada, “Yapılan incelemede herhangi bir usulsüzlük ve kamu zararı olmadığına dair rapor düzenlenmiştir” denildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2021-2024 yılları arasında düzenlenen konserlerde kamu zararı oluştuğu iddiasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yapılan operasyonla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, konserlere yönelik yapılan harcamaların kamu zararına sebebiyet verdiği iddiaları adı altında bir takım gözaltılar olduğunun kamuoyuna yansıdığı belirtilerek, “Bu olayla ilgili daha önce 11.11.2014 tarihinde yaptığımız açıklamada olay ayrıntıları ile izah edilmiştir. Olay derhal Belediyemiz Teftiş Kuruluna bildirilmiş, konu ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve yapılan incelemede herhangi bir usulsüzlük ve kamu zararı olmadığına dair rapor düzenlenmiştir.

Daha sonra Mülkiye Müfettişleri konuyu incelemiş, ardından 9 kişi hakkında soruşturma açılmış ve 6 kişi için soruşturma izni verilmiştir. İlgililer ve savcılığın itirazı üzerine 9 kişi hakkında soruşturma izni verilmiştir. Bu arada savcılığın dosyayı bilirkişiye gönderdiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Normal şartlarda, halen belediyede görev yapan çalışanlarımız emniyete davet edilerek ifadeleri alınabilirdi. Ancak alışıldığı üzere olay farklı bir boyuta çekilmek istenmiş ‘Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon’ adı altında kamuoyuna yansıtılmıştır. Oysa bu bahse konu kişiler davet edilseler hepsi de gidip ifade verebilecek durumdadır” denildi.

‘KÜLTÜR DAİRESİ İHALELERİNDE BULGUYA RASTLANMADI’

Daha önce Kültür Dairesi’nin tüm işlemlerinin Sayıştay tarafından denetlenip herhangi bir bulguya rastlanmadığı belirtilerek, “Ayrıca Mülkiye Müfettişlerince 2021-2022 yılları arasında geriye doğru 10 yıllık teftiş yapılmış, ihale usulüyle ilgili herhangi bir tenkit ya da bulguya rastlanmamıştır. Dolayısıyla Kültür Dairesi ihalelerinde herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmamıştır. Konserlerde en büyük masraf sanatçı ücretlerinden değil, sahne kurulumu ve ses sisteminden kaynaklanmaktadır. Sahnenin nasıl kurulacağı da konser alanının büyüklüğüne göre değişmektedir.

Nitekim idaremiz teftiş kurulu başkanlığı tarafından yapılan soruşturmada kamuoyuna yansıyan konserleri tahkik ettiğinde, bu çapta iş yapabilen bir başka firmadan teklif almış ve aynı çapta konser için 56 milyon TL bedel bildirilmiştir. Yapılacak yargılama sırasında muadili konserlerle ilgili özel veya Kültür Bakanlığının yaptığı Kültür Yolu Festivali ve resmi kurumların gerçekleştirdiği konser bedelleri dosyaya intikal ettiğinde, kamu zararı olup olmadığı netleşecektir” ifadeleri kullanıldı.

‘ESKİ DÖNEME AİT 100 DOSYADA ŞİKAYETTE BULUNDUK’

AK Parti döneminde 2014-2019 arasında yapılan 80 etkinliğe 33 milyon dolar, 2019’dan itibaren 29 Ekim 2024’e kadar ise 426 etkinliğe 30 milyon dolar harcandığı belirtildi. Açıklamada, “Olay, kamuoyuna 154 milyon TL kamu zararı olarak yansıtılmıştır. Öncelikle belirtmek isteriz ki ABB bugüne kadar eski döneme ait yaklaşık 100 dosyada, ‘ihaleye fesat’ ve ‘kamu zararı’ iddiasıyla Melih Gökçek ve dönemin yetkilileri hakkında şikayette bulunmuştur.

Bu dosyalardan: 55 tanesinde bilirkişi raporu alınarak takipsizlik kararı verilmiştir. 11 tanesinde bilirkişi raporu alınmadan takipsizlik kararı verilmiştir. 11 tanesinde ise iddianame düzenlenmiştir. Ancak hiçbir dosyada adli yaptırım veya tutuklama kararı olmamıştır. Halen 5 dosya derdesttir. Bunlardan 2’si bizzat Melih Gökçek’in tarafı olduğu dosyalardır ve 5 dosya 6 yıldır hiçbir işlem yapılmadan bekletilmektedir. Beklentimiz; soruşturmaların herkese ayrıcalık tanınmadan eşit şekilde yürütülmesi ve adaletin sağlanmasıdır” denildi.

‘HEP AYNI BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLENDİRİLEMSİ CİDDİ SORUN’

Açıklamada, “Yakın zamanda bir basın toplantısıyla açıklayacağımız üzere, yaptığımız şikayetlerle ilgili hazırlanan bilirkişi raporlarının hep aynı kişiler tarafından yazıldığı, bu kişilerin hazırladığı raporlarla kapatılan dosyalar ve bu dosyalardaki şüphelilerin siyasi kimlikleri kamuoyu ile paylaşılacaktır. 4 bin bilirkişi arasından hep aynı kişilerin görevlendirilmesi ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Örneğin AKP İl Başkan Yardımcısına verilen teleferik ihalesinden kaynaklanan güncel zarar yaklaşık 58 milyon dolar (2,4 milyar TL) olmasına rağmen hiçbir işlem yapılmamıştır.

Yine aynı bilirkişiler; Melih Gökçek’in imzasının bulunduğu makam oluru olmasına rağmen ‘imzası yok’ diyerek bilirkişi raporu hazırlanmış akabinde savcılıkça takipsizlik kararı verilmiştir. Bir başka örneği de 2015’te Seymen su ile yapılan sözleşme kapsamında hiçbir hizmet alınmadan milyonlarca lira kamu zararı oluşmuştur. İlgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, dosyada 16 kez savcı değişmiş, halen iddianame düzenlenmemiştir. Bizim beklentimiz; bekletilen bu dosyalarla ilgili soruşturmaların derhal yapılması, şahıslar hakkında gözaltı, ev araması ve tutuklama tedbirlerinin uygulanmasıdır. Son olarak; operasyondan önce Melih Gökçek’in sosyal medya hesabından bunu duyurması bile olayın siyasi boyutunu gözler önüne sermektedir. Asıl kendisi soruşturulması gereken bu kişinin bu durumu haber vermesini de kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

PİYASA RAYİÇ BEDELİNİN ÜZERİNDE ÖDEME YAPILDI

Soruşturma dosyasına giren raporlara göre Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 2021-2024 yılları arasında düzenlenen konserlere ilişkin hizmet alımlarının usulüne uygun olmadığı belirtildi. ABB Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 130 konsere ilişkin hizmet alımları için KDV hariç toplam 759 milyon 148 bin 652,00 TL ödeme yapıldığı, 32 konser hizmet alımının, piyasa rayiç fiyatlarına uygun olmadığı, yüklenicilere ödenen bedellerin piyasa rayiç fiyatlarının çok üzerinde olduğu, idarenin zarara uğratıldığı, yaklaşık 154 milyon 453 bin 221,60 TL kamu zararı oluştuğu belirtildi. Yine raporlarda ABB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığınca yapılan konserlerin; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 22/b maddesi kapsamında, tek şirketten (kaynaktan) hizmet alınarak gerçekleştirildiği, idarenin, rekabete açık olması gereken bir alımı, kanuni şartları oluşmadığı halde ‘doğrudan temin’ yöntemiyle yaptığı, bu haliyle ihale mevzuatına aykırı davranıldığı belirtildi.

MASAK: YANILTICI BELGE DÜZENLENDİ

Konserler için ödenen toplam 759 milyon 148 bin 652,00 TL’nin, 608 milyon 047 bin 800,00 TL’sinin 4 firmaya ödendiği, bu tutarın 304 milyon 288 bin 200,00 TL’sinin sahibi S.Ç. olan organizasyon firmasına ödendiği belirtildi. MASAK tarafından firmalarla ilgili yapılan araştırmanın raporu da dosyaya girdi. MASAK raporunda 3 firmanın belirtilen adreslerde bulunmadığı, adresin sanal ofis olarak faaliyet gösteren ve usulsüz fatura kesilen bir adres olabileceği, bir firmanın adresinin restoran ve eğlence mekanı olduğu, 2 firmanın belediyeden aldığı konser paralarının bir kısmını başka bir organizasyon şirketine gönderdiği belirtildi. Bu firma adını kayıtlı hesaplardan da İ.Ç. ve M.Ö. adlı kişilerin çek tahsilatı yaptığı raporda yer aldı. Yine bu firmanın mal ve hizmet alımı karşılığında ödeme yaptığı 6 firmanın ise tek ortaklı yapıya sahip yeni kurulmuş firmalar olduğu, faaliyet adreslerinin genel itibarıyla apartman daireleri olduğu ve beyan ettikleri adreslerde olmadıkları, sigortalı şirket çalışanının olmadığı, faaliyet gösterdikleri alanların birbiriyle ve ödeme yapan firmanın faaliyet gösterdiği alanlarla alakasız olduğu, taraflar arasında gerçekleştiği beyan edilen mal/hizmet alım satımlarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Ayrıca muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlendiği ve kullanıldığı belirtildi.

SANATÇIYA YÜZDE 20

MASAK raporunda ayrıca konser veren sanatçılara ödenen ücretlerin belediye tarafından ödenen tutarların yaklaşık yüzde 20’sine tekabül ettiği, kalan yüzde 80’lik kısmın adı geçen firmalarda kaldığı belirtildi. Bilirkişi tarafından yapılan incelemede her ne kadar her bir konser için ayrı ayrı sahne kurulum, konser hizmet bedeli, müteahhit karı hesaplanmış olsa da bazı konserlerin aynı tarihlerde aynı yerde yapıldığı, bu haliyle de oluşan kamu zararının hesaplananın üzerinde olduğunun değerlendirildiği belirtildi.

Etiketler: Konser
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Karşıyaka erken havaya girmeyecek

Sonraki Haber

Yahya Arpacı ağabeyinin böbreğiyle hayata tutundu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Mezarlıktaki plastik varilde 21 insan cenini bulundu
Öne Çıkan

Mezarlıktaki plastik varilde 21 insan cenini bulundu

16 Mayıs 2026
Cesedi Kırşehir'de bulunan İranlı kadının cinayet şüphelileri adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Cesedi Kırşehir’de bulunan İranlı kadının cinayet şüphelileri adliyeye sevk edildi

16 Mayıs 2026
Ahırkapı'da gemide ölü bulunan Rus mürettebatın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı
Öne Çıkan

Ahırkapı’da gemide ölü bulunan Rus mürettebatın cenazesi Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Kadir İnanır’ın sağlık durumu hakkında hastaneden açıklama!

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

İBB soruşturmasını yürüten Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü görevden alındı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Başhekim, Gülistan’ın son görüldüğü bölgeden aracıyla geçmiş

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Filistinliler için devlet bir haktır

Filistinliler için devlet bir haktır

En Güncel Haberler

Duş almak için piknik tüpüyle su ısıttı; gaz sızıntısından zehirlenerek hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Duş almak için piknik tüpüyle su ısıttı; gaz sızıntısından zehirlenerek hayatını kaybetti

17 Mayıs 2026
Hatay'da otomobilin bahçe duvarına çarptığı anlar kamerada
Yerel Haberler

Hatay’da otomobilin bahçe duvarına çarptığı anlar kamerada

17 Mayıs 2026
Bursa'da kaldırıma ve site duvarına çarpan motosikletin sürücüsü yaralandı
Yerel Haberler

Bursa’da kaldırıma ve site duvarına çarpan motosikletin sürücüsü yaralandı

17 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

‘İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar’ etkinliği coşkuyla gerçekleştirildi

17 Mayıs 2026
Yaşam

Osmaniye’de ‘Lezzet Festivali’ renkli görüntülerle başladı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin için Nevşehir’e geldi

16 Mayıs 2026
Yaşam

Erzincan’da saklı cennet; Sohmarik Yaylası

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

DEM Parti’li Hatimoğulları: Barış, yepyeni bir sayfa açmak demektir

DEM Parti’li Hatimoğulları: Barış, yepyeni bir sayfa açmak demektir

- Haberton
16 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 17 Mayıs 2026

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “Barış, yepyeni bir sayfayı açmak demektir. Eski sayfaları karıştırmak, eski...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Duş almak için piknik tüpüyle su ısıttı; gaz sızıntısından zehirlenerek hayatını kaybetti

Duş almak için piknik tüpüyle su ısıttı; gaz sızıntısından zehirlenerek hayatını kaybetti

17 Mayıs 2026
Hatay'da otomobilin bahçe duvarına çarptığı anlar kamerada

Hatay’da otomobilin bahçe duvarına çarptığı anlar kamerada

17 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton