17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - AB Zirvesi Sonuç Bildirisi yayınlandı

AB Zirvesi Sonuç Bildirisi yayınlandı

Haberton - Haberton
26 Mart 2021 - Güncellenme Tarihi 13 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
AB Zirvesi Sonuç Bildirisi yayınlandı

AB Zirvesi Sonuç Bildirisi yayınlandı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Dışişleri Bakanlığı, AB Zirvesi Sonuç Bildirisi’nde yer alan Türkiye ile ilgili rapor hakkında yazılı açıklama yayımladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Raporun tek yönlü bakış açısıyla kaleme aldındığı bildirilerek, “AB Zirvesi Sonuç Bildirisi’nde temel alınan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı/AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilci Borrell ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan ‘Türkiye ile AB arasında siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin durumu’ başlıklı raporun, değerlendirme bölümünde olumlu gündemin gereği vurgulanmış olsa da birkaç üye ülkenin dar görüşlü iddialarının etkisinde ve Türkiye- AB ilişkilerine tek yönlü bakış açısıyla kaleme alındığı görülmüştür. Bununla birlikte, Türkiye- AB ilişkilerini olumlu gündem temelinde ilerletme konusunda raporla ortaya konulan çabayı ve Zirve Bildirisi’ne yansıtılmaya çalışılan söylemi memnuniyetle karşılıyoruz” denildi. 

‘AB TARAFINDAN SOMUT VE YAPICI ADIMLAR ATILMASI HAKLI BEKLENTİMİZDİR’

Açıklamada, müzakere eden aday ülke olarak Türkiye’nin AB ile ilişkilerini üyelik hedefi doğrultusunda, iş birliği ve karşılıklı yarar temelinde geliştirmeyi içtenlikle arzu ettiği belirtilerek, “Zira, gerginliğin azaltılması ve diyalog kanallarının yeniden işler hale getirilmesi Türkiye’nin ve sağduyulu birçok AB üyesi ülkenin çabalarıyla mümkün olabilmiştir. Bu bağlamda, AB tarafından olumlu gündem temelinde somut ve yapıcı adımlar atılması haklı beklentimizdir. Bu adımların Zirve Bildirisi’nde koşullara bağlanması, sadece belli alanlara değinilmesi ve hazirana ertelenmesinin ise yakalanan olumlu ivmenin kaybolmasına sebebiyet vermemesini umut ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“18 Mart Mutabakatı’nın göç konusunda iş birliği dahil tüm unsurları ile yenilenerek uygulanmaya devam edilmesi için AB ile çalışmaya hazır olmamıza ve bu konuda somut öneriler sunmuş olmamıza rağmen, AB tarafının Mutabakatın kapsamlı içeriğini gözardı ederek seçici davranmak ve muğlak ifadelere yer vermek zorunda kalması, birlikte küresel aktöre dönüştürmek istediğimiz AB açısından zayıf adımlar olarak kalmıştır. 

Hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanlarında diyalogdan öte, katılım müzakereleri çerçevesinde fasıl bazında çalışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede, AB’nin 23 ve 24’üncü fasılları, yeni genişleme strateji çerçevesine de uygun olarak, açmasını bekliyoruz. Türkiye; Libya, Suriye, Güney Kafkasya gibi bölgesel krizlerin çözümü yönündeki çabalarını sürdürecektir. Bu konularda AB ile iş birliği, bölgesel barış ve istikrarın güçlendirilmesi ile ortak çıkarlarımızın ilerletilmesine katkı sağlayacaktır.

AB Zirvesi Sonuç Bildirisi yayınlandı
AB Zirvesi Sonuç Bildirisi yayınlandı

Bu bakımdan sadece bölgesel konularda ve sağlıkta değil, ekonomi, enerji, ulaştırma, terörle mücadele, göç yönetimi ve vize serbestisi gibi ortak çıkarlarımıza hizmet eden tüm alanlarda yerleşik üst düzey diyalog mekanizmalarının derhal başlatılmasından yanayız.”

‘TARAFLI VE ÖNYARGILI TUTUMUNUN DEVAM ETTİĞİNİ GÖSTERMEKTEDİR’

Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri ile ilgili anlaşmazlıkların da ele alındığı açıklamada, “Yunan- Rum ikilisinin maksimalist tutumunu, tek yönlü kışkırtıcı faaliyetlerini görmezden gelen ya da AB dayanışması ruhuyla engelleyemeyen AB’nin, ülkemizin ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerini yasa dışı olarak nitelendirmesi uluslararası hukuka aykırıdır.

AB’nin bu konuda yetki ve yargı hakkı da bulunmamaktadır. Kıbrıs konusundaki ifadeler ise Kıbrıs Rum tarafının çıkarlarını savunmaya yönelik, gerçeklikten kopuk yazımlardır ve olası bir uzlaşıya da katkıda bulunmamaktadır. Bildiride Kıbrıs Türklerine ve meşru hak ve çıkarlarına yine atıfta bulunulmaması da AB’nin Kıbrıs konusunda taraflı ve önyargılı tutumunun devam ettiğini göstermektedir” değerlnedirmesi yapıldı.

Açıklamanın sonunda, AB’nin ortak çıkarlar yönünde atacağı olumlu adımların, aday Türkiye tarafından olumlu adımlarla karşılanacağı vurgulandı. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Müziğin notaları

Sonraki Haber

Bilecik Belediye Başkanı hakkında soruşturma

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız
Politika

Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız

16 Temmuz 2026
Tarım ve Orman Bakanlığı 1874 personel alımı sürecini başlatıyor
Politika

Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alımı sürecini başlatıyor

16 Temmuz 2026
Bakan Güler, Kuveyt Genelkurmay Başkanı Al-Shuraian'ı kabul etti
Politika

Bakan Güler, Kuveyt Genelkurmay Başkanı Al-Shuraian’ı kabul etti

16 Temmuz 2026
Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi
Politika

Devlet Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi

16 Temmuz 2026
Bakan Gürlek: Sivil toplum, hukuki denetimden kaçmanın kalkanı olamaz
Politika

Sivil toplum, hukuki denetimden kaçmanın kalkanı olamaz

16 Temmuz 2026
Bakan Kurum'un ismi, Malatya'da caddeye verildi
Politika

Bakan Kurum’un ismi, Malatya’da caddeye verildi

16 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Bilecik Belediye Başkanı hakkında soruşturma

Bilecik Belediye Başkanı hakkında soruşturma

En Güncel Haberler

Ünlülere uyuşturucu soruşturması: İlyas Yalçıntaş'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi için tutuklama talebi
Öne Çıkan

İlyas Yalçıntaş dahil 4 kişi tutuklandı

17 Temmuz 2026
Oğuzhan Uğur "Ahbap soruşturmasından" gözaltına alındı!
Öne Çıkan

Oğuzhan Uğur “Ahbap soruşturmasından” gözaltına alındı!

17 Temmuz 2026
Ortak Türk Alfabesinin kültürel etkileri
Yazarlar

Ortak Türk Alfabesinin kültürel etkileri

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Ankara’da organize suç örgütüne operasyon: 12 tutuklama

17 Temmuz 2026
Yaşam

Gençlik ve Spor Bakanlığı 550 personel alımı yapacak

17 Temmuz 2026
Yaşam

TÜBİTAK’tan köy okullarına bilim ve teknoloji desteği

16 Temmuz 2026
Yaşam

Tekirdağ açıklarında yunuslar görüntülendi

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Eskişehir’de komşu iki aile arasında kavga: 1’i polis 11 yaralı

Eskişehir’de komşu iki aile arasında kavga: 1’i polis 11 yaralı

- Haberton
17 Temmuz 2026

Eskişehir’de aynı sokakta oturan komşu iki aile arasında çıkan kavgada 10 kişi ile onları ayırmak için müdahale eden 1 polis...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Ünlülere uyuşturucu soruşturması: İlyas Yalçıntaş'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi için tutuklama talebi

İlyas Yalçıntaş dahil 4 kişi tutuklandı

17 Temmuz 2026
Ankara'da organize suç örgütüne operasyon: 12 tutuklama

Ankara’da organize suç örgütüne operasyon: 12 tutuklama

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton