4 Ekim 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türkiye ile Azerbaycan arasında eğitim iş birliği protokolü imzalandı

Türkiye ile Azerbaycan arasında eğitim iş birliği protokolü imzalandı

Haberton - Haberton
23 Eylül 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye ile Azerbaycan arasında eğitim iş birliği protokolü imzalandı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, eğitim iş birliği protokolüne imza attı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Amrullayev’in katılımıyla düzenlenen törende, iki ülke arasında mesleki eğitim alanındaki iş birliğini güçlendiren ek protokol imzalandı. Bakan Tekin, konuşmasında bu törende konuşulan birçok hususun altyapısı ve detaylarının 2013 yılında müsteşarken başlatılan, yürütülen ve geliştirilen ilişkilerin zeminine dayandığını söyledi.

Dünyanın çok farklı bir yere doğru evrildiğini kaydeden Tekin, “Bu evrilen dünyada birbirileriyle pragmatik ilişkilerin dışında farklı ilişkileri ve bağları olan devletlerin ve yapıların birbirlerini koruyabileceklerine ve güçlü olacaklarına inanıyorum. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti olarak kardeş devletlerimizle ilişkilerimizin iyi olması, gelişmesi gerekiyor. Bunu en çok yapması gereken ve bu konuda en çok sorumluluk alması gereken bakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı” ifadelerini kullandı.

Bu bilincin devam etmesi gerektiğini belirten Bakan Tekin, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’yle hedefimizi anlatmak istiyorum. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile bütün programlarımızı revize ettik. Bu revizyonu yaparken iki yaklaşımımız var. Biri, çağın pedagojik anlamda gerektirdiği formasyona göre eğitim sistemimizi revize etmek. Dünya hızlı değişiyor, eğitim metodolojilerinde de çok yoğun değişiklikler var. Eğitim öğretim sistemimizi bu değişiklikler perspektifinden değerlendirmemiz, revize etmemiz gerekiyor. Bunu her ülke yapıyor. Biz ilave olarak şunu yaptık: Dostlarımız, kardeşlerimiz, müttefik ülkelerle hukukumuzu geliştirecek bir program oluşturmaya çalıştık. Programlarımızda bu dostluk ilişkilerine maksimum düzeyde yer verecek bir adım attık. Bu anlamda da ilişkilerimiz geliştirmek için en çok üzerinde durduğumuz ülke, şüphesiz Azerbaycan.”

İki ülkenin Cumhurbaşkanının da bu ilişkiyi geliştirmek için birbirlerine kardeşçe davrandığını söyleyen Bakan Tekin, “Aralarındaki samimiyet inanılmaz. İki ülkenin halkları, milletleri birbirlerini seviyorlar. Cumhurbaşkanlarımız düzeyinde böyle bir sempati var. Toplum, millet düzeyinde böyle bir sempati var. Bize düşen de kamusal görevlerimizi ifa ederken bize Cumhurbaşkanlarımızın çizdiği bu perspektifte, toplumun bizden beklentilerine göre bu ilişkiler geliştirecek adımlar atmak” diye konuştu.

Bakan Tekin, Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov ve Bakan Amrullayev ile Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini eğitimle ilgili konularda geliştirmek için hızlı hareket etmek konusunda hemfikir olduklarını ifade ederek, “Bu sayede yıllara sari çözüm noktasında olan konuları çözdük. Bunlardan biri, bizim Bakü Anadolu Lisesi’nin kampüs konusuydu. Diğeri, bugün burada imzasını atacağımız mesleki ve teknik eğitimde iş birliği protokolü” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mesleki ve teknik eğitim konusunda gerçekten Türkiye’de çok farklı uygulamaları hayata geçirdik ve sonuç elde ettik. Bu, bizim tecrübemizi buradaki meslek eğitimde ilgili arkadaşlarla paylaşmak; Azerbaycan’daki gençlerimizin, çocuklarımızın bu tecrübelerden faydalanması için elimizden geleni yapacağımız bir protokol. Yeni gelişen bilgiye erişim konusundaki kolaylıklar sonrasında birçok mesleğin önümüzdeki dönemde yerini farklı şeylere bırakacağı ve teorik bilgilerden ziyade beceri odaklı hem istihdam hem sanayi hem de ekonomik altyapı oluşacağı aşikar. Dolayısıyla bizim de mesleki ve teknik eğitimde beceri odaklı bir mantıkla bir iş birliği geliştirmemiz gerektiğini inanıyorum.”

Türkiye Maarif Vakfı’na ilişkin de konuşan Tekin, “Orada da Bakanlığımızın, Azerbaycan hükümetinin çok ciddi katkısı var. Onun için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum çünkü yeni dönemde artık uluslararası arenada geçerli olan bir diploma programını belki Türk dünyası olarak inşa etmemiz gerekecek. Onun da adımlarından biri bu başlangıç noktası olabilir. Nahçıvan’da maarif okulumuzla ilgili süreç de zaten yürüyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in görüşmesi sonrasında Türkiye’nin Karabağ’da bir okul inşa edilmesi yönünde mutabakat sağlandığını belirten Bakan Tekin, Ağdam’da ya da uygun olacak başka bir yerde okul inşa edeceklerini bildirdi.

Bakan Tekin, Azerbaycan’a ev sahipliği için teşekkür ederek, protokolün hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Azerbaycan Eğitim Bakanı Amrullayev de iş birliği protokolünün önemini vurgulayarak, “Azerbaycan ile Türkiye arasında olan dostluk, kardeşlik ilişkileri eğitimde de en sıkı bir şekilde devam ediyor” dedi ve ziyaretleri için Bakan Tekin’e teşekkür etti.

İmzalanan ek protokol kapsamında, Azerbaycan’da açılacak mesleki eğitim kurumlarında bilişim teknolojileri, konaklama ve seyahat hizmetleri, mobilya ve iç mekan tasarımı, moda tasarım teknolojileri ile yiyecek içecek hizmetleri alanlarında eğitim verilmesi planlanıyor.

Bu adımın, mesleki eğitimin nitelik ve kapsamının genişletilmesine, genç nesillerin ortak kültür ve çağın ihtiyaçları doğrultusunda yetişmesine katkı sağlayacağı kaydedildi.

Etiketler: AzerbaycanEğitim
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sultangazi’de tartıştığı babasını boğazını keserek öldürdü

Sonraki Haber

Buğra Kavuncu’dan ABB’ye yönelik operasyona tepki

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

İletişim Başkanı Duran'dan Adana ve Osmaniye'deki depremler için 'geçmiş olsun' mesajı
Politika

İletişim Başkanı Duran’dan Adana ve Osmaniye’deki depremler için ‘geçmiş olsun’ mesajı

4 Ekim 2026
TBMM'de 'Türk Kızılay Kanunu' teklifi görüşülecek
Politika

TBMM’de ‘Türk Kızılay Kanunu’ teklifi görüşülecek

4 Ekim 2026
Bakan Yumaklı: Gıda güvenliği, milli güvenlik meselesidir
Politika

İbrahim Yumaklı gıda güvenliğine dikkat çekti: “Milli güvenlik meselesidir”

4 Ekim 2026
COP31 Başkanı Kurum, Pre-COP Zirvesi’ne başkanlık edecek
Politika

Murat Kurum COP31 öncesi Pre-Cop Zirvesi’ne başkanlık edecek

4 Ekim 2026
Cevdet Yılmaz'dan terör yorumu: "Kalıcı bir şekilde ülkemizin gündeminden çıkarmak istiyoruz"
Politika

Cevdet Yılmaz’dan terör yorumu: “Kalıcı bir şekilde ülkemizin gündeminden çıkarmak istiyoruz”

4 Ekim 2026
Riyad’da kritik savunma zirvesi: Türkiye’den üç önemli isim katılacak
Politika

Riyad’da kritik savunma zirvesi: Türkiye’den üç önemli isim katılacak

4 Ekim 2026
Sonraki Haber
Buğra Kavuncu'dan ABB'ye yönelik operasyona tepki

Buğra Kavuncu'dan ABB'ye yönelik operasyona tepki

En Güncel Haberler

İletişim Başkanı Duran'dan Adana ve Osmaniye'deki depremler için 'geçmiş olsun' mesajı
Politika

İletişim Başkanı Duran’dan Adana ve Osmaniye’deki depremler için ‘geçmiş olsun’ mesajı

4 Ekim 2026
Fenerbahçe, Çaykur Rizespor maçının hazırlıklarına devam etti
Spor Haberleri

Fenerbahçe, Çaykur Rizespor maçının hazırlıklarına devam etti

4 Ekim 2026
Adliyelerde menfaat karşılığı yargı süreçlerine müdahale ettiği belirlenen 8 şüpheli tutuklandı
Öne Çıkan

Adliyelerde menfaat karşılığı yargı süreçlerine müdahale ettiği belirlenen 8 şüpheli tutuklandı

4 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tokat’ta kediler için güzellik yarışması: ‘En Bakımlı’ ve ‘En Güzel’ kedi seçildi

4 Ekim 2026
Yaşam

Hatay’da uğursuz sanılıp vurulan puhu cinsi baykuş, tedaviye alındı

4 Ekim 2026
Yaşam

KPSS sınavına 1 dakika geç kalan aday, içeri alınmayınca sinir krizi geçirdi

4 Ekim 2026
Yaşam

Ardahan’ın yüksek kesimlerine kar yağdı

4 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Sivas'ta hayvanlar telef oldu: 16 büyükbaş, 2 metre yükseklikten düşerek öldü

Sivas’ta hayvanlar telef oldu: 16 büyükbaş, 2 metre yükseklikten düşerek öldü

- Haberton
4 Ekim 2026

Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde dere yatağından geçirilen 30 büyükbaş hayvandan 16'sı, 2 metre yükseklikten düşerek öldü. Olay, saat 11.00 sıralarında ilçeye...

Bir günlük değil, bir ömürlük sorumluluk

Çocuğunuzun ekranında ne var? Tek tıkla başlayan dijital riskler

Sonbaharda Vitamin D eksikliği neden artar? Güneş ışığı azaldığında ne yapmalı?

Emeklilerin birikimleri hedefte: Dolandırıcıların kullandığı yeni yöntemlere dikkat

Güncel Haber

İletişim Başkanı Duran'dan Adana ve Osmaniye'deki depremler için 'geçmiş olsun' mesajı

İletişim Başkanı Duran’dan Adana ve Osmaniye’deki depremler için ‘geçmiş olsun’ mesajı

4 Ekim 2026
Fenerbahçe, Çaykur Rizespor maçının hazırlıklarına devam etti

Fenerbahçe, Çaykur Rizespor maçının hazırlıklarına devam etti

4 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton