8 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türkiye-Suriye gümrük kapılarında 24 saat geçiş serbestleşecek

Türkiye-Suriye gümrük kapılarında 24 saat geçiş serbestleşecek

Haberton - Haberton
27 Ağustos 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye-Suriye gümrük kapılarında 24 saat geçiş serbestleşecek
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye-Suriye gümrük kapılarında transit ticarette 24 saat geçiş serbestleşecek” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Yarından itibaren iki gümrük kapısında, Türkiye’nin Cilvegözü ve Öncüpınar; Suriye’nin de Bab el-Hava ve Babüsselam Gümrük Kapılarında transit ticarette 24 saat geçiş serbestleşecek. Diğer 7 gümrükte de akşam 20.00’ye kadar hizmet verilmesi konusunda Suriye ile mutabık kaldık” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 62’nci Şam Uluslararası Fuarı’na katılmak üzere bulunduğu Suriye’de, ‘Türkiye-Suriye Ticaret Heyeti ve İkili İş Görüşmeleri’ kapsamında Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Muhammed Nidal Eş-Şaar ile bir araya geldi. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ve ekonomik iş birliklerini geliştirmek amacıyla düzenlenen toplantıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile Türk ve Suriyeli heyetler de yer aldı.

‘7 GÜMRÜKTE DE AKŞAM 20.00’YE KADAR HİZMET VERİLECEK’

İsrail’in bu sabah gerçekleştirdiği saldırıda hayatını kaybeden Suriyelilere başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Bakan Bolat, “Bu fuar katılımı vesilesiyle gelişimizde, Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı ve kurmay heyetiyle resmi düzeyde önemli, verimli bir toplantı yaptık. Ondan önce de, Suriye Kara- Hava- Deniz-Limanlar Gümrük Başkanı Doktor Bedevi ve ekibi ile de resmi görüşmeler yaptık. Ve bu kısa süre içinde dahi önemli mutabakatlara vardık. Ortak gümrük komitesi kurulması ve gümrüklerde iş birliği ve eğitim alanını kapsayan bir işbirliği anlaşması imzaladık. Bunun yanında özellikle Sayın Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı’nın 3 hafta önceki Ankara ziyaretinde iki ülke arasında ortak ticaret ve ekonomi komitesi kurulması anlaşmasını imzalamıştık. Ve bakanlıklar arasında karşılıklı iş birliği ve eğitim kurumsal kapasite geliştirme anlaşmasını imzalamıştık. Bunun yanında, iki ülke Ulaştırma Bakanları 28 Haziran’da sınırlarda, gümrüklerde, doldur- boşalt uygulamasının kaldırılması ve Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan’a uzanan transit geçiş serbestleşmesi anlaşmasını imzalamışlardı. Bugün mutabık kaldığımız üzere, yarından itibaren iki gümrük kapısında, Türkiye’nin Cilvegözü ve Öncüpınar; Suriye’nin de Bab el-Hava ve Babüsselam Gümrük Kapılarında transit ticarette 24 saat geçiş serbestleşecek. Diğer 7 gümrükte de akşam 20.00’ye kadar hizmet verilmesi konusunda mutabık kaldık” dedi.

‘TÜRKİYE VATANDAŞLARI PASAPORTLARIYLA, İZİN ALMADAN SURİYE’YE GİRİP ÇIKABİLECEKLER’

Bakan Bolat, 8 Aralık’tan bu yana, Türkiye açısından ihraç ürünleri ve ithalat ürünlerindeki, transit ticaretteki yasakların kaldırılması, gümrüklerin modernleştirilmesi ve genişletilmesi çalışmalarının hızlandığını belirtti. Bolat, enerji iş birliğinde de önemli bir mesafe alındığına değinerek, “Türkiye- Suriye Doğal Gaz Boru Hattı, 1 Ağustos’ta, Enerji Bakanlığımız ve Suriye Enerji Bakanlığı’nın iş birliği ile hizmete girdi. Suriye’ye doğal gaz akışı başladı ve elektrik tedariki güçlenmiş, artırılmış olacak. Sanayi Bakanlığımız ile Suriye Ekonomi Sanayi Bakanlığı arasında sanayi bölgelerinin geliştirilmesi ve yatırımlar konusunda iş birliği çalışmaları devam ediyor. Mersin-Tartus Feribot Hattı açıldı. Mersin-Laskiye Feribot Hattı’nın da işletmeci şirket bulunması durumunda hızlı bir şekilde açılması, feribot seferlerine başlaması konusunda da mutabık kaldık.

Karşılıklı ticaretimizde, bu yılın ilk 7 ayı itibariyle yüzde 55 civarında bir artış gerçekleşti ve 2 milyar dolar karşılıklı ticarete ulaştık. Suriye’nin ekonomik gelişmesinde ticaret, yatırım, gümrükler, serbest bölgeler, sanayi bölgeleri, ulaştırma, enerji ve tüm alanlarda tam bir iş birliği içinde çalışmalarımız devam ediyor. 29 Ekim’de, Suriye’nin Yeniden İmarı Fuarı yapılacak Şam’da, 1 Kasım’a kadar 4 gün boyunca açık kalacak. Ona da güçlü bir katılım göstereceğiz. İnsani geçişler konusunda da normalleşmeye doğru hızlı adımlar atıldı. Artık Türkiye vatandaşları, pasaportlarıyla, izin almadan, rahatlıkla Suriye’ye girip çıkabilecekler. Suriye vatandaşlarıyla alakalı olarak da, Göç İdaremiz, İçişleri Bakanlığımız zaten Suriyeli muhataplarıyla görüşmelerini devam ettiriyorlar. Bu konularda da normalleşme sürecine doğru hızla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÖZEL BİR SURİYE MASASI KURDUK’

TİM Başkanı Gültepe ise iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişte olduğu gibi güçlü ve karşılıklı faydaya dayalı şekilde gelişmesini istediklerini vurgulayarak, “Ticaretin yeniden canlanması için ihracatçılar ve sanayiciler olarak elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Suriye ile ilişkileri daha yakından takip edebilmek ve iş dünyamızın bölgede daha aktif rol almasını sağlamak amacıyla özel bir ‘Suriye Masası’ kurduk. Bu masa, karşılıklı iş birliği temelinde yeni projelere, ticari fırsatlara ve ortak çalışmalara zemin hazırlayacak” diye konuştu.

Etiketler: Suriye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı

Sonraki Haber

Trafikteki telefon profesyonelleri: Yaşam ve ölüm arasındaki iletişim

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

AK Parti'li Çelik: Hiçbir karanlık nokta kalmayacaktır
Politika

AK Parti’li Çelik: Hiçbir karanlık nokta kalmayacaktır

7 Ekim 2026
CHP’li Kılıç: İzmir kurultay hesaplarına meze edilmiştir
Politika

CHP’li Kılıç: İzmir kurultay hesaplarına meze edilmiştir

7 Ekim 2026
Yeni Partili Başarır: O yüzle İzmir sokaklarında gezemez
Politika

Yeni Partili Başarır: O yüzle İzmir sokaklarında gezemez

7 Ekim 2026
Mahmut Arıkan’dan fon soruşturması çıkışı: “Fon vurgunu örgütlü, organize bir yapının eseridir”
Politika

Mahmut Arıkan’dan fon soruşturması çıkışı: “Fon vurgunu örgütlü, organize bir yapının eseridir”

7 Ekim 2026
Bakan Uraloğlu: Türk sahipli deniz ticaret filosu 54,3 milyon detveyt tona ulaştı
Politika

Türk deniz ticaret filosu rekor kırdı: 2 bin 262 gemiye ulaştı

7 Ekim 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Recai Kutan'ı andı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Recai Kutan’ı andı

7 Ekim 2026
Sonraki Haber
Trafikteki telefon profesyonelleri: Yaşam ve ölüm arasındaki iletişim

Trafikteki telefon profesyonelleri: Yaşam ve ölüm arasındaki iletişim

En Güncel Haberler

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı
Yerel Haberler

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

8 Ekim 2026
Bandırma'da yağ fabrikasında yangın
Yerel Haberler

Bandırma’da yağ fabrikasında yangın

8 Ekim 2026
Aydın’da kazada yaralanan 2 kişi, 3 gün sonra hastanede hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Aydın’da kazada yaralanan 2 kişi, 3 gün sonra hastanede hayatını kaybetti

8 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Malatya’da otizmli bireyler için özel eğitim sınıfı açıldı

7 Ekim 2026
Yaşam

Gazze için Antalya’da sessiz yürüyüş; binlerce öğrenci tek yürek oldu

7 Ekim 2026
Yaşam

Kahramanmaraş’tan başlayan kutsal yolculuk: Yürüyerek ve otostop çekerek umreye gidiyor

7 Ekim 2026
Yaşam

Türk devletleriyle ortak uzay modülü hedefi

7 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

SPK'dan 21 kişi hakkında suç duyurusu

SPK’dan 21 kişi hakkında suç duyurusu

- Haberton
8 Ekim 2026

Sermaye piyasası işlemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Odine şirketi hisselerinde yapılan inceleme sonucunda, 21 kişi hakkında...

7 Ekim 2023’ten bugüne Gazze: Üç yılda on binlerce ölüm, büyük yıkım

Yapay zekâ etiği ve AI regülasyonu: Türkiye’de yapay zekâ için hukuki sorumluluk dönemi başlıyor mu?

Ahilikten e-ticarete: 800 yıllık esnaf kültürü dönüşüyor

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Güncel Haber

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

8 Ekim 2026
Bandırma'da yağ fabrikasında yangın

Bandırma’da yağ fabrikasında yangın

8 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton