19 Ekim 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - 301 canımızın gittiği Soma faciasında karar!

301 canımızın gittiği Soma faciasında karar!

Haberton - Haberton
29 Nisan 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
301 canımızın gittiği Soma faciasında karar!
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Manisa’da 301 canımızın gittiği Soma faciasına ilişkin 28 kamu görevlisinin yargılandığı davada karar çıktı. Sanıklardan 10’u beraat ederken, 18’i hakkında ise 5 ay ile 6 ay 7 gün arasında değişen hapis cezaları verildi.

Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Sonraki süreçte 3 sanık tahliye edildi.

Yargılamaların ardından tutuklu sanıklar Can Gürkan 15 yıl, Ramazan Doğru 22,5 yıl, Akın Çelik ile maden mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9’ar ay, maden mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’e 11 yıl 8 ay, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık 10 yıl 10’ar ay, yönetim kurulu üyesi Haluk Evinç, çalışanlardan Hilmi Karakoç, Mehmet Eres, Hüseyin Alkan, Fuat Ünal Aydın 8 yıl 4’er ay, Murat Bodur 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildi. Şirketin patronu Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 sanık beraat etti.

YENİDEN YARGILAMADA CEZALAR DEĞİŞTİ

Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, ‘Olası kastla insan öldürme’ suçundan ceza alan Can Gürkan ile Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç’in de aralarında olduğu 4 kişinin ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan cezalandırılmalarını istedi. Bunun üzerine sanıklar, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti, ‘Bilinçli taksirle çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu’na 12 yıl 6’şar ay, hapis cezası verdi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç beraat etti.

Daha önceki kararda Can Gürkan’ın 15 yıl olan hapis cezası 20 yıla çıkarken, 8 yıl 4 ay hapis cezası alan Haluk Evinç beraat etmiş oldu. Daha önce beraat eden Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu ise yeni kararla 12 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

KAMU GÖREVLİSİ SANIKLARDAN 18’İNE HAPİS CEZASI

Faciaya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonunda ihmali bulunan 28 kamu görevlisi hakkında da 25 Aralık 2023’te ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan iddianame düzenlenerek dava açıldı. Soma 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugün 5’inci duruşması yapıldı. Duruşmaya; CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, madenci aileleri, sanık avukatları ve madenci yakınlarının avukatları katıldı.

Sanıklar ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Madenci aileleri ve avukatları bir önceki duruşmada sunulan mütalaaya karşı beyanlarda bulundu. Mütalaayı kabul etmeyen ailelerin avukatları, cezalandırılmanın ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan değil ‘Taksirle öldürme ve yaralama’dan uygulanması gerektiğini söyledi. Sanıkların duruşmaya katılmamasını eleştiren ailelerin avukatları, ‘Görevsizlik kararı’ talebini yineledi. Verilen aranın ardından savunmalarını yapan sanık avukatları, müvekkillerinin beraatini, değil ise zaman aşımı şartlarının oluştuğunu belirtip, davanın düşme kararı verilmesini talep etti. Savunmaların ardından hakim, sanıklardan 10’unun beraatine, diğer 18 sanığın ise 5 ay ile 6 ay 7 gün arasında değişen hapis cezaları verilmesine hükmetti.

‘ÇOK CÜZİ CEZALAR VERİLDİ’

Duruşma sonrası madenci aileleri ve avukatları açıklama yaptı. Ankara Barosu avukatlarından Murat Kemal Gündüz, “Mahkeme mütalaaya uygun olarak toplam 28 sanıktan 10’u hakkında beraat kararı verdi. 18 sanık hakkında ise 5 ay ile 6 ay 7 gün arasında değişen mahkumiyet kararı verdi. Soma Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan şirket sahiplerinin ilk başta kararları Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi’nce olumlu olarak bozulmuştur. Şöyle ki bu sanıkların olası kast hükümlerine göre birden fazla insanı öldürmekten ayrı ayrı cezalandırılması gerektiğine dair karar vermişti.

Her ne olduysa dışarıdan müdahaleyle Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi’nin heyeti değiştirildi ve yeni oluşturulan heyetle yeniden karar ele alınarak sanıkların ‘Olası kasttan’ değil, ‘Bilinçli taksirle öldürme’den yargılanması gerektiğine dair bozma kararı verildi. Yargıtay’ın bozma kararında o eleştirdiğimiz kararda dahi şu tespit vardı: ‘Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), Çalışma Bakanlığı, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü’ne bağlı bu sanıklar ocaktaki vahim eksikliklerle ilgili uyarmamışlar, zabıt tutmamışlar. Bu nedenle sivil sanıklar yönünden olası kast hükümleri uygulanamaz. Eğer zabıt tutsalardı, uyarsalardı, kamu görevlisi bu sanıkları olası kasttan yargılatacaktık’ dediler.

Böyle bir bozma kararı verdiler. Şimdi döndük, buraya geldik. Sanıklar hakkında görevi kötüye kullanmaktan dava açıldı. İtirazlarımıza karşın bugüne kadar görevsizlik kararı verilmedi ve bugün de görevi kötüye kullanma suçundan çok uyduruk, çok cüzi cezalar verildi. Yargı, resmen Soma katliamı ile ilgili ‘Ne şiş yansın ne kebap’ dedi. Sivil sanıkları kamusal sanıkları da kurtardı. Verilen karar çok ağırdır. Bu karar hiçbir şekilde adaleti sağlamayan bir karardır. Az önce içeride ‘Adalet enkazın altında kaldı’ dediler. Doğrudur” diye konuştu.

‘AYNI ACIYI BİZE TEKRAR YAŞATTILAR’

Maden şehidi Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak da “Aynı acıyı bize tekrar tekrar yaşattılar. Resmen bir film seyrettik. Yargı bundan sonra kendine ağlasın” diyerek, tepkisini dile getirdi.

Maden şehidi Erdoğan Köse’nin eşi Gülfidan Köse ise “Akhisar’daki Soma davasında bir adalet görmedik. Tiyatro oynandı. Buradaki süreçler de aynı oldu. İstediğimiz adaleti bulamadık. Ama bu adaletin de sonuna kadar arkasındayız, takipçisi olacağız” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İstanbul’da 2 bin 928 bina az hasarlı

Sonraki Haber

Aydın merkezli 8 ilde organize suç örgütüne operasyon; 38 tutuklama

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Murat Ağırel, Ömer Sarıgül ve Aylin Kotil tutuklandı!
Öne Çıkan

Murat Ağırel, Ömer Sarıgül ve Aylin Kotil tutuklandı!

19 Ekim 2026
SPK Başkanı Mahmut Sütçü istifa etti
Öne Çıkan

SPK Başkanı Mahmut Sütçü istifa etti

19 Ekim 2026
Sarıyer’de yıkılan Ayazağa Atatürk Stadı’nda çalışmalar havadan görüntülendi
Öne Çıkan

Sarıyer’de sel sonrası yıkılan Ayazağa Atatürk Stadı’nın enkazı kaldırılıyor

19 Ekim 2026
Fon mağdurlarına ara ödeme müjdesi mi? EKK'dan milyonları ilgilendiren açıklama
Öne Çıkan

Fon mağdurlarına ara ödeme müjdesi mi? EKK’dan milyonları ilgilendiren açıklama

19 Ekim 2026
Özgür Özel'den erken seçim çıkışı: Erdoğan ülkeyi yönetemiyor, seçim şimdi yapılmalı!
Öne Çıkan

Özgür Özel’den erken seçim çıkışı: “Erdoğan ülkeyi yönetemiyor, seçim şimdi yapılmalı!”

19 Ekim 2026
Selin vurduğu Ayazağa'da kentsel dönüşüm başlıyor! 2027 hedefi ve devlet destekleri açıklandı
Öne Çıkan

Selin vurduğu Ayazağa’da kentsel dönüşüm başlıyor! 2027 hedefi ve devlet destekleri açıklandı

19 Ekim 2026
Sonraki Haber
Aydın merkezli 8 ilde organize suç örgütüne operasyon; 38 tutuklama

Aydın merkezli 8 ilde organize suç örgütüne operasyon; 38 tutuklama

En Güncel Haberler

Murat Ağırel, Ömer Sarıgül ve Aylin Kotil tutuklandı!
Öne Çıkan

Murat Ağırel, Ömer Sarıgül ve Aylin Kotil tutuklandı!

19 Ekim 2026
İş Dünyası

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının 2027 bütçesindeki payı 1,2 trilyon lirayı aştı

19 Ekim 2026
Muhtar, muhtarlar gününde hayatını kaybetti
Gündem

Muhtar, muhtarlar gününde hayatını kaybetti

19 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Niğde’de berber çıraklarına şiddet iddiası! Demir sopayla dövülüp tuvalete kilitlendiler

19 Ekim 2026
Yaşam

İstanbul’da 3 ilçede silahlı saldırı ve kundaklama operasyonu! 15 şüpheli adliyeye sevk edildi

19 Ekim 2026
Yaşam

Erzurum’da kaybolan Alzheimer hastası Gülkız Kurt’tan acı haber! Cansız bedeni bulundu

19 Ekim 2026
Yaşam

Emekliye ayrılan öğretmene, 40 yıl görev yaptığı okulunda duygusal veda

19 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

2 çırağını dövdüğü iddia edilen berber, adli kontrolle serbest

Niğde’de berber çıraklarına şiddet iddiası! Demir sopayla dövülüp tuvalete kilitlendiler

- Haberton
19 Ekim 2026

Niğde'de berber çırakları 15 yaşındaki Y.E.D. ve arkadaşının, iş yeri sahibi S.G. tarafından demir sopa ve tahta süpürge sapıyla dövülüp,...

Türkiye’de hayvan deneyleri tartışması: Etik sorunlar, yasal düzenlemeler ve alternatif yöntemler

Tesla’nın uçan otomobili Türkiye’ye gelecek mi? İstanbul trafiğinde kullanılabilecek mi, fiyatı ne kadar olacak?

İkinci el araç alacaklar dikkat! Ekspertiz raporunda yazmayan kusur sonradan çıkarsa ne olur?

Evdeki bu belirtileri görmezden gelmeyin! Camlardaki buğulanma ve duvarlardaki küf neyin habercisi?

Güncel Haber

Murat Ağırel, Ömer Sarıgül ve Aylin Kotil tutuklandı!

Murat Ağırel, Ömer Sarıgül ve Aylin Kotil tutuklandı!

19 Ekim 2026

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının 2027 bütçesindeki payı 1,2 trilyon lirayı aştı

19 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton