6 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Rüzgar gücümüz Avrupa’da 5’inci sırada

Rüzgar gücümüz Avrupa’da 5’inci sırada

Haberton - Haberton
8 Kasım 2023
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Rüzgar gücümüz Avrupa'da 5'inci sırada

Rüzgar gücümüz Avrupa'da 5'inci sırada

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Rüzgar gücümüz dünyada 12, Avrupa’da 5’inci sırada” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’ne katıldı. Programda konuşan Kacır, “2002’de rüzgâr enerjisi kurulu gücümüz sadece 19 megavattı.  Şimdi ise 12 Gigavat’lık rüzgâr gücü ile Dünya’da 12’inci Avrupa’da 5’inci sıradayız. 100’ün üzerinde yerli ve yabancı yatırımcıyla birlikte inşa ettiğimiz 280 santraldeki 4 bini aşkın türbin ile ülkemizin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 11’ini rüzgârdan sağlıyoruz. Aynı zamanda Avrupa’nın en önemli tedarikçilerinden biri olarak önümüzdeki 8 yıl içinde Avrupa’da kurulu rüzgar gücü kapasitesinin 250 Gigavat’tan 550 Gigavat’a çıkacağı bu dönemde, ülkemizin ihracatına da sektörümüzle birlikte muazzam bir katkı sunacağımıza inanıyoruz” dedi. 

12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi “Rüzgarın Yüzyılı” sloganıyla gerçekleştirildi. Şişli’de özel bir otelde düzenlenen kongrenin ikinci gününe, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı İbrahim Erden, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen ile çok sayıda yabancı ve yerli iş insanı katıldı. Bakan Kaçır programın açılış konuşmasında katılımcılara seslendi. 

Rüzgar gücümüz Avrupa'da 5'inci sırada
Rüzgar gücümüz Avrupa’da 5’inci sırada

“RÜZGÂR ENERJİSİ TEKNOLOJİLERİ ALANINDA 118 PROJEYE 405 MİLYON LİRA DOĞRUDAN KAYNAK SAĞLADIK”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Ülkelerin yeşil enerji teknolojilerinde yatırım ve imalatta yarış halinde oldukları bir dönemden geçiyoruz. Batarya, güneş, hidrojen, rüzgar enerjisi teknolojileri gibi birçok alanda kıyasıya bir rekabet söz konusu. Yenilenebilir enerji kaynakları içinde ise rüzgâr enerjisi önemli bir paya sahip. Geçtiğimiz yıl yüzde 9 büyüyerek 906 Gigavat’a ulaşan Dünya rüzgâr enerjisi kapasitesinin, 2030 yılına geldiğimizde 2 katına, 2 Teravat’a erişmesi öngörülüyor. Bakanlık olarak bugüne denk; Teşvik sistemimiz kapsamında Rüzgâr Enerji Santrali (RES) yatırımlarına bugüne kadar toplam 388 teşvik belgesi düzenledik.

Bu kapsamda 233 milyar lirayı aşan sabit yatırımın önünü açtık. Bu yatırımların yanında türbin kulesi, makine ve bağlantı ekipmanı imalatı yatırımları için de toplam 53 teşvik belgesi ile 8 milyar liralık yatırımı harekete geçirdik. TÜBİTAK destek ve burs programları kapsamında rüzgâr enerjisi teknolojileri alanında 118 projeye 405 milyon lira doğrudan kaynak sağladık. TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen Rüzgârdan Üretilen Elektriksel Güç İzleme ve Tahmin Sistemi Projesi (RİTM) ile ülkemizdeki tüm rüzgâr santrallerini anlık olarak izleme ve üretim tahminlerini sistem operatörlerine dinamik olarak sunma yetkinliğini kazandık” dedi. 

“ÜRETİCİLERİMİZİN AVRUPA’NIN ÖNEMLİ TEDARİKÇİLERİ ARASINDA YERLERİNİ ALMASINI SAĞLADIK”

Bakan Kacır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, katma değerli üretimin artırılması amacıyla Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nı hayata geçirdik.  Program kapsamında, rüzgâr türbinlerinde kullanılan bağlantı ekipmanlarının, ileri döküm teknolojisi kullanılarak yerli ve milli imkânlarla üretilmesini sağlayacak bir projeyi destekledik. 425 milyon lira bütçeli yatırımın önünü açtık. Kalkınma Ajanslarımız bölgelerinde; kara ve deniz üstü rüzgâr enerjisi fizibilite çalışmaları yürütmekte ayrıca sektöre yönelik eğitim, yol haritası, kümelenme projeleri gerçekleştirmekte. Bugüne denk kalkınma ajanslarımızla; rüzgâr enerjisi alanında yürütülen 158 projeye 575 milyon liralık finansman sunduk. İnovasyon ekosistemimizin kurumsal altyapıları olan Teknoparklarımızda 40 yenilikçi girişim, rüzgâr enerjisi alanında 700’den fazla Ar-Ge projesi yürütüyor.

12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Rüzgar gücümüz dünyada 12, Avrupa'da 5'inci sırada" dedi.
12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Rüzgar gücümüz dünyada 12, Avrupa’da 5’inci sırada” dedi.

Bu girişimlere, bugüne denk yaklaşık 1,5 milyar lira destek sağladık. Ülkemizde rüzgâr enerjisi alanında 25 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi var. Bu kurumsal desteklerle birlikte, rüzgâr enerjisi ekipmanı imal eden 76 KOBİ’mize, 13 milyon lirayı aşan finansman desteği sunduk ve bu KOBİ’lerimizi de ana tedarikçileri haline getirdik. Devletimizin sağladığı tüm bu destek ve teşviklerle yerli rüzgâr enerjisi sanayimizin gelişmesini ve üreticilerimizin Avrupa’nın önemli tedarikçileri arasında yerlerini almasını sağladık” diye konuştu. 

“DÜNYA’DA 12’İNCİ AVRUPA’DA 5’İNCİ SIRADAYIZ”

Mehmet Fatih Kacır, “Yenilenebilir enerji alanında kaynak çeşitliliği oluşturmak, enerji bağımsızlığımızda kilit rol taşıyor. Bu doğrultuda ülkemizin hem karasal hem de deniz üstü rüzgâr potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek adına önemli adımlar attık. 2002’de rüzgâr enerjisi kurulu gücümüz sadece 19 megavattı.  Şimdi ise 12 Gigavat’lık rüzgâr gücü ile Dünya’da 12’inci Avrupa’da 5’inci sıradayız.

100’ün üzerinde yerli ve yabancı yatırımcıyla birlikte inşa ettiğimiz 280 santraldeki 4 bini aşkın türbin ile ülkemizin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 11’ini rüzgârdan sağlıyoruz. Aynı zamanda Avrupa’nın en önemli tedarikçilerinden biri olarak önümüzdeki 8 yıl içinde Avrupa’da kurulu rüzgar gücü kapasitesinin 250 gigavattan 550 gigavata çıkacağı bu dönemde ülkemizin ihracatına da sektörümüzle birlikte muazzam bir katkı sunacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler: Ihracat
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bundan sonra kimseye kefil olmayız

Sonraki Haber

Ukrayna Büyükelçiliği’nden Zelenski’nin sözlerine dair açıklama

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Işıkhan: İşsizliği daha aşağı çekmek için yeni politika araçlarını devreye alıyoruz
Politika

Çalışma hayatında yeni dönem: Bakan Işıkhan’dan “yeni nesil çalışma modelleri” açıklaması

6 Ekim 2026
AK Parti'li Zengin: Görüntüyü çeken ve paylaşanlar yaptırımla karşılaşacaktır
Politika

Özlem Zengin’den Mersin operasyonu görüntüleri için açıklama

6 Ekim 2026
Bakan Çiftçi, Avusturyalı mevkidaşı Karner ile bir araya geldi
Politika

Bakan Çiftçi, Avusturyalı mevkidaşı Karner ile bir araya geldi

6 Ekim 2026
Bakan Uraloğlu, 'ulaştırma koridorları' konulu konferans verdi
Politika

Bakan Uraloğlu, ‘ulaştırma koridorları’ konulu konferans verdi

6 Ekim 2026
Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilcisi'ni kabul etti
Politika

Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilcisi’ni kabul etti

6 Ekim 2026
COP31 Başkanı Kurum: Tuvalu’nun sesini Antalya’ya taşıyacağız
Politika

COP31 Başkanı Murat Kurum: “Tuvalu’nun sesini Antalya’ya taşıyacağız”

6 Ekim 2026
Sonraki Haber
Ukrayna Büyükelçiliği'nden Zelenski'nin sözlerine dair açıklama

Ukrayna Büyükelçiliği'nden Zelenski'nin sözlerine dair açıklama

En Güncel Haberler

Ataşehir Belediyesi'nde Başkan Vekili seçimi 10 Ekim'de yapılacak
Öne Çıkan

Ataşehir Belediyesi’nde Başkan Vekili seçimi 10 Ekim’de yapılacak

6 Ekim 2026
KKTC'de cesedi bulunan 2 kişinin kimlikleri belirlendi
Öne Çıkan

KKTC’de cesedi bulunan 2 kişinin kimlikleri belirlendi

6 Ekim 2026
Eyüpsultan’da başkan vekili seçimi 10 Ekim’de yapılacak
Öne Çıkan

Eyüpsultan’da başkan vekili seçimi 10 Ekim’de yapılacak

6 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakanlıktan kimyasal risk taşıyan masa tenisi takımı için yasak kararı

6 Ekim 2026
Yaşam

Hatay’da ak pelikanların geçişi seyirlik manzara oluşturdu

6 Ekim 2026
Yaşam

Seyir halindeki cenaze nakil aracından yola tabut düştü

6 Ekim 2026
Yaşam

Mardin’de park halindeki otomobile yorgun mermi isabet etti

6 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakanlıktan kimyasal risk taşıyan masa tenisi takımı için yasak kararı

Bakanlıktan kimyasal risk taşıyan masa tenisi takımı için yasak kararı

- Haberton
6 Ekim 2026

Ticaret Bakanlığı, kimyasal risk taşıdığı belirlenen masa tenisi takımı ürününün piyasaya arzının yasaklanmasına ve piyasadan toplatılmasına karar verildiğini açıkladı. Bakanlıktan...

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Anayasa ve şehircilik kesişiminde kamusal alan: Haklar, sınırlar ve yetkiler

Filizlenmiş patates yenir mi? Ne zaman atılmalı?

Şarj aletini prizde bırakanlar dikkat: Telefon bağlı olmasa bile elektrik harcıyor mu?

Güncel Haber

Ataşehir Belediyesi'nde Başkan Vekili seçimi 10 Ekim'de yapılacak

Ataşehir Belediyesi’nde Başkan Vekili seçimi 10 Ekim’de yapılacak

6 Ekim 2026
KKTC'de cesedi bulunan 2 kişinin kimlikleri belirlendi

KKTC’de cesedi bulunan 2 kişinin kimlikleri belirlendi

6 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton