Yorgancıoğlu atlarla “Yorgalama”dan geliyor… Adeta gelin, tırıs gidin , rahvan gelin, kenter (eşkin) dönün, dörtnal yürüyüşlerle gelin atlayın gelin…
Geride bıraktığımız 2021 senesi Aralık Ayı Humanist Kitabevi etkinliği sonrası Yorgancıoğlu ile Atlar yeniden dörtnala koşar adımlarla size yaklaşıyor.
Atın tabiatından yaşadığı habitata, ata dair sizi şaşırtan, atları araştırmaya ve atların dünyasına girmeye, onları anlamaya ilham veren bilgilerden felsefi bakış açısına, at edebiyatından at sanatına, teferruatlı ve şaşırtıcı, yaratıcı ve zihni çevik kılan, hayat boyu hatıralarınızdan silinmeyecek heyecanlı ,aklı bilinci zinde tutan bir deneyimle tanışmaktır bu “at” laboratuvarı formasyon programı.
Bazen dörtnala bir şehri gezmek bazen bir filmin içinde rahvan atlarla iletişime geçmektir belki de. At teması üzerinden yaratıcı drama, felsefe, hareket ve edebiyat hatta sanat ürünlerini geliştirmeniz için size coşkulu ,bilgi ve merak uyandırıcı, ezbere dayanmayan hafızayı güçlendirici, beyninizin her iki yarımküresini birlikte, etkin verimli kullanmanızı sağlayacak bir macera tecrübesinin çayırlarına açılan bir kapı aralar ilk deneyiminiz . Ve Yaratıcı Yazarlık yolunda da Atlar sayesinde yeni bir teknikle daha sizi buluşturmamızın vakti geldi ise “eyer” …. yok yok vakti geldi ise “eğer”; .
Satranç tahtası üzerine at yazılabilir mi, bir anne –çocuk öyküsü oluşturulabilir mi ? atlarla bir şehrin tarihi hikayesi anlatılabilir mi ? Atlar panik atak yaşar mı nelerden korkarlar nelerden ürkerler, Ata nasıl seslenmelisiniz? Atlar biliyor ama hayat yuları kısa tutmanın, ya da dizginler elinizde diye sürekli çekelemenin bir öğrenme biçimi olmadığını bize de öğretir mi ? Atı temizlerken tazyikli su püskürtünce atın kulağına su kaçar mı ?Karakış günlerinde ata soğuk gem takarsanız e olur ? Alzheimer, Otizm tedavilerinde Regresyon terapilerinde bu sezgi gücü yüksek ve yüz ifadelerinizi bile okuyabilen toynaklı memelilere bu denli rastlamamız acaba bir tesadüf müdür? kalp damar sisteminizi atlarla korumak mümkün müdür? At ve tango dansının bağlantısı nedir ? Atla nasıl yazacağım , bu yazılar hem yaratıcı hem de nasıl oulipo tekniğine uyacak … bu sorular yetmez. Sol ayak üzengiye takıldı mı ..sözler aklınıza takıldı mı ? Kendisine binek hayvanı denmesi de atın aklına takılıyor. Ciddi mi yoksa Şakayla karışık takılıyor mu ?
O zaman antrenör Yorgancıoğlu’ndan eğitimlerin formasyonuna ve atlara dair bir kaç söz ve ipucu. Sürpriz ata oynarsınız ve o at finish çizgisine kolaylıkla varır bu eğitimde … şayet siz ata binmeden dahi kan dolaşımınıza ve nefesinize , solunum sisteminize harika bir iyilik hali kazandırmaya ve atlarla böylesi deneyimlerine hazırsanız.
DEH
İngiliz Atçılık Kulübü Dresaj Kurallarına göre dört çeşit yürüyüş, altı çeşit tırıs, beş çeşit sıçrama çeşidi kabul edilmektedir. Atın tabi yürüyüş şekilleri bakımından adeta, tırıs, rahvan, kenter (eşkin) ve dörtnaldan bahsedebiliriz. . At şayet durduğu yerde durmuyor kıpırdayıp bir adım atıyorsa yani ilk yürüyüş hareketine arka ayaklarından birisi ile başlayıp kuvveti öne aktardıktan sonra at yürüyüşü tabir edeceğimiz bir tempodan bahsetmemiz gerekir.
Gait olarak anılan dört temel yürüyüş biçimi açısından ;adeta/walk (4 vuruş), tırıs/trot (2 vuruş) yani çapraz ayaklar yere aynı anda basar., kenter/canter (3 vuruş) ve dörtnala/gallop (4 vuruş). Rahvan yürüyüş, tırıstan hızlı olup dörtnaldan daha yavaştır. Bir taraftaki iki ayak aynı anda havaya kalktığı anda, öteki taraftaki iki ayağın yere bastığı, atın tabiatında olmayan bir yürüyüş şekli olduğu ve tayın bu yürüyüşü , annesine bakarak, sonradan öğrendiği düşünülmektedir. Kenterde ise bir ön ayak yere bastıktan sonra diğer ön ayakla aynı anda çapraz arka ayak yere basar, ve en nihayetinde diğer arka ayak bağımsız olarak yere basar.
Dörtnal yürüyüşe gelirsek üç vuruşlu bir yürüyüş olup ayakların basış sırası ön sol, arka sağ, arka sol ve ön sağ şeklindedir ama ön sol çok kısa bir ara ile ön sağdan sonra yere basmaktadır. Çoğu atın sadece bu dört temel yürüyüşü olmakla birlikte bazı ırklar bunlara ilaveten özel yürüyüşler yapma yeteneği ile doğarlar. Bunlara “yürüyen” atlar denir. Atlarda yürüyüş bakımından belirli cinse bağlı olarak, diğer varyasyonların yanı sıra tempo (2 vuruş), raf veya tölt (4 vuruş) ve foxtrot (4 vuruş) da olabilir.
Adeta yürüyüşü “Ağır aksak” olarak da bilinmektedir ve atın en yavaş, doğal aheste beste fıstiki makam uzun mesafe kat etmeye de müsait yavaş ve düz yürüyüşüdür. Herhangi bir yürüyüş şeklinde yorulan at, adetaya geçirilerek dinlendirilebilir. Ayak hareketleri bakımından dört zamanlı ve çapraz sıra ile hareketten söz edilebilir. .Eğitim formasyonunun ilerleyen dönemlerinde yaratıcı çalışmalar ve yazarlık çalışmaları dışında bu yürüyüşler de hareket atölyeleri drama ritim çalışmaları esnasında incelenecektir.
MİNERAL İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN AT DONDURMASI – TUZ YALAMA
Atların diyetlerini tamamlamak için bazı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Bunlar atın günlük tahılında sağlanabilir veya atın istediği zaman yalayacağı bir “tuz bloğu” olarak sunulabilir. Peki tuzun atlar ve hayatımız için anlamı ne …. Merak etmeli bu yaratıcı yazarlık deneyimini derken “Gelato” öyküsü diyerek kar suyu kaçıralım biraz kulağınıza
AT KONAKLAMA TESİSİ –BİLDİĞİMİZ AT AHIRI
Hafif eğimli geçirgen topraklı arazilerde ahırlar düşleyin şimdi.. Bazen atları gece veya günün bir bölümünde ahıra box tabir edilen kutularına getirerek beslemek ve yönetmek daha kolaydır. Bir ahırın içinde, her atın, tipik olarak 12 fit x 12 fit ölçülerinde ve ata dönüp kıpırdanması saman veya odun talaşı üzerinde uzanması için bolca alan sağlayan ayrı bir ahırı vardır. Peki ne yer bu atlar? Otoburdur, yani sadece bitkileri yerler. Bununla birlikte, tüm bitkiler atların yemesi için güvenli de değildir. Ahırlar, düzenli olarak binilen atların biraz daha temiz kalmasını sağlar, aşırı kilolu atların çok fazla yemesini önler ve açgözlü atların yumuşak başlı atlardan yiyecek çalmasını engeller.
AT KOZMETİĞİ
Atlar banyo yapabilir ve saçlarını kestirebilir. Tipik olarak, atlar bir gösteriye gitmeden önce çok daha fazla şımartılır, böylece en iyi şekilde görünmeleri sağlanır.
Grooming denilen tımara, manikür , pediküre saç bakım ve tasarımına dair de bir kaç söz
Yönetimi sipahiye bırakılmış verimli toprakların Osmanlıdaki toprak-vergi sistemi değil kastımız. Onun adı Tımar sistemi. Bizim tımara gelince ; tımar, bir atın kostümünü ceketini temiz ve parlak tutar ve eyer takıldığında tahrişi önler. Tımar yapılan bir at spa dan çıkmış bir insan kadar iyi hissetmesini sağlar atın.
Toynaklar düzenli olarak temizlenmezse, bu artıklar topallık veya enfeksiyon gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca günlük bir tımar rutini, at sahiplerinin atın aldığı küçük ya da büyük çapta yaralar, kesikler veya şişmiş alanlar gibi tıbbi sorunları ,sorun büyümeden yakalamasına da yardımcı olabilir. Tipik bakım, kiri ve kılları yüzeye çıkaran bir tarak ile başlatmalı süreci. Ardından, gevşek kiri ve tüyleri paltodan çıkarmak için başka bir fırça kullanılır. Ekstra bir parlaklık için atın her yerinde yumuşak hareketlerle yumuşak bir vücut fırçası kullanabilirsiniz. Her birinin bir ismi var bu edevat ve gereçlerin, su kovası ,havlular ve süngerin yanı sıra kıl fırçası, yele fırçası ,kaşağı, gebre, maya demiri, tarak, , kauçuk kaşağı.
Atın yelesini ve kuyruğunu da fırçalamak gerekir yoksa onun da saçları dolaşır. Uzun bir yele ve kuyruğu örmek, onu temiz ve dolaşıklıktan uzak tutmanın renkli ve eğlenceli bir yolu olabilir. Ama atın kuyruğuna bir denizci düğümü de atmayız değil mi? Peki tüm bunları yaratıcı bir şekilde nasıl yazabilir ve yaratıcı düşünce geliştirebiliriz.
Hepsi Atölyede gündüz matinesinde . Atla gel, at la gel