18 Temmuz 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - 70 noktada yüzey kırığı oluştu

70 noktada yüzey kırığı oluştu

Haberton - Haberton
27 Şubat 2023
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
70 noktada yüzey kırığı oluştu

70 noktada yüzey kırığı oluştu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Meydana gelen depremler sonrasında 70 noktada yüzey kırığı oluştuğunu söyleyen Adıyaman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzaktan Algılama Merkez Müdürü Doçent Doktor Senem Tekin, açıklamalarda bulundu.

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde 2018 yılında 5.4 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili Adıyaman Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu ve Proje Koordinatörü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ulaş İnan Sevimli ve Müdürü Doç. Dr. Senem Tekin’in yer aldığı çalışmada 6 yıl içerisinde 5’ten büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 90’nın üzerinde söylenmişti. Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük depremle büyük kayıplar yaşanırken, bölgede yeni bir deprem riski tartışmaları da başladı.

Türkiye’de 534 fay hattının bulunduğunu belirten Doçent Doktor Senem Tekin, “Ülkemiz maalesef yıkıcı depremlerin yaşandığı, büyük depremler üretme potansiyeli olan aktif fay hatlarının bulunduğu bir alanda bulunmakta olup 534 tane aktif fay yer almaktadır. Bunların bir çoğu 6 ve üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip faylar bu bölgenin depremselliğine baktığımız zaman Adıyaman ve civarında bulunan  aktif faylarda meydana gelmesi muhtemel depremlerin tekrarlanma periyotlarını doldurduğu bilinmekteydi. Paleosismoloji çalışmalarıyla fay hatları üzerinde detaylı araştırmalar yapılarak, her bir fay hattına ait detaylı çalışmalar yapılmakta ve yapılmaya devam etmektedir.

Çalışmalar kapsamında veya ampirik denklemler ile bizler zaten hangi fay hattı kaç büyüklüğünde deprem üretebilir bunları biliyoruz.  Enerji sıkışmalarına baktığımız zaman bu bölgede zaten çok uzun zamandan beri beklenen bir deprem vardı. Aslında beklenen bir olay yaşandı. Tabii ki iki depremin peş peşe olması dünyada rastlanabilir bir olay değil. Fakat 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen ilk depremin özellikle çok uzun süre gerçekleşmiş olması peş peşe 3 tane depremin gerçekleşmiş olması başlangıcından bitişine hem büyüklük hemde şiddeti herhangi bir düşüş olmaması sebebiyle çok fazla hasara, yıkıma ve can kaybına yol açtı.

Bölgede dediğim gibi Adıyaman tekeline baktığın zaman 100 kilometrelik tampon bölgede birçok büyük deprem üretme potansiyeli olan aktif fay hattı bulunmakta fakat gerçekleşen depremler ile büyük bir enerji boşalması yaşandı. Doğu Anadolu fay zonu yine Erkenek, Pazarcık segmenti, Sürgü fayı, Amanos Ölü Deniz fay zonu burada bulunan Bozova fay hattı gibi aktif fayların, Besni fayının 6 üzerinde deprem üretmesi de zaten muhtemeldi”dedi.

70 noktada yüzey kırığı oluştu

70 NOKTADA YÜZEY KIRIĞI OLUŞTU

Meydana gelen depremler sonrasında 70 noktada yüzey kırığı oluştuğunu söyleyen Tekin,”Bu yaşanan deprem jeoloji mühendisleri olarak bizleri aslında şaşırtan bir deprem değil. Dediğim gibi çok uzun zamandan beri tekrarlanan periyodunu doldurmuş faylardı. Bu fayların tek parçada kırılması, deprem üretmesi ve dediğim gibi 2 tane depremin peş peşe gerçekleşmesi maalesef çok büyük oranda ölümcül sonuçlara sebep oldu. Büyük oranda yüzey kırığı olarak baktığımız zaman yaklaşık 70 noktada yüzey kırığı oluşmuş durumda bu depremlerden sonra yine 300 kilometrelik bölgeye baktığımız zaman yüzey kırığına çok net bir şekilde görünüyor “dedi .

Aletsel ve tarihsel deprem kayıtlara bakıldığında 580 yıl önce bu şekilde deprem meydana geldiğini aktaran Senem Tekin, “Büyük bir enerji boşalması var noktada baktığımız zaman bu boşalma bu bölgelerde yine deprem olur veya olmaz tartışmaları yaratıyor. Bu kadar büyük enerji boşalmasının bizler jeoloji mühendisleri olarak 6, 6.5 ve daha üzerinde bir depreme artık bu bölgelerde uzun süre yaşanmayacağını düşünüyoruz. En son bu şekilde deprem 580 yıl önce meydana gelmiş ve tüm aletsel  ve tarihsel deprem kayıtlarımıza baktığımız zaman bu bölgede bu şekilde büyük yıkımlara yol açan depremler yaklaşık 600 yıllık periyotlarda kendini tekrardan oluşturuyor.

Çok sık şununla karşılaşıyoruz bu bölgede artık tüm faylar aktivitesini doldurdu mu? Her fay kendi mekanizmasına göre çalışır. Çalışmayan faylarımız aktivitesini tamamlamamış faylar var. Bölge yaşanan enerji boşalmasından dolayı en azından çok uzun yıllar nefes alacağını düşünüyorum ama Sürgü fayı olsun Malatya fayı olsun yine Bozova faylarımız olsun veya Güneydoğu Anadolu bindirmesi Narince segmenti gibi sekmenlerimizin kendi başına 6 ve üzeri deprem üretme potansiyeli bulunmakta ama bunları bugünlerde birkaç yıl içerisinde beklemiyoruz” dedi.

‘SONUÇLAR BUGÜN MAALESEF HİÇ ŞAŞIRTMADI’

Son olarak Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem sonrası yapılan analiz sonuçlarını açıklayan Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“8 üzerindeki durumlarda şiddet değerlendirmesine baktığımız zaman yıkımları tabii ki bekleriz. Düzgün şekilde doğru yerlere yerleşmiş olsaydık, bina kat sayılarımızı düzgün belirlemiş olsaydık, binaların altındaki marketlerde kolonların kesintileri yapılmasaydı sonuçlar farklı olabilirdi. Bu şekilde eylemler yapılmamış olsaydı ‘başımıza gelmez değil de ya başımıza gelirse ne yaparız’ diye yapmış olsaydın bunları yaşamayacaktık. Bundan 3 ay önce Adıyaman Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz konferansta merkez ilçede bulunan 33 binlik bina envanteri üzerinde bizler risk analizlerini gerçekleştirmiştik. Yaptığımız risk analizlerinde binaların yüzde 70’ine yakınının yıkılacağını 6.5 üzerinde gerçekleşecek bir depremde ya da büyük oranda ağır hasarlı çıkacağını belirledik. Yaptığımız sonuçlar bugün maalesef hiç şaşırtmadı. “

Etiketler: Deprem
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Tokat’ta 2 katlı evde yangın; 3 ölü 1 yaralı var

Sonraki Haber

6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi davasında protesto

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Yerel Haberler

Sigorta şirketleri, kazada ölen Emirhan’ın ailesine tazminat ödeyecek

18 Temmuz 2026
Otomobil apartmanın bahçesine uçtu; 1 yaralı
Yerel Haberler

Otomobil apartmanın bahçesine uçtu; 1 yaralı

18 Temmuz 2026
Fırının kasasından 10 bin lira çaldılar; o anlar kamerada
Yerel Haberler

Fırının kasasından 10 bin lira çaldılar; o anlar kamerada

18 Temmuz 2026
1'i polis, 11 kişinin yaralandığı kavgaya ilişkin 18 gözaltı
Yerel Haberler

1’i polis, 11 kişinin yaralandığı kavgaya ilişkin 18 gözaltı

18 Temmuz 2026
Çaya düşen kardeşlerden biri öldü, diğeri aranıyor
Yerel Haberler

Çaya düşen kardeşlerden biri öldü, diğeri aranıyor

18 Temmuz 2026
Beylikdüzü'nde baygınlık geçiren kadın hastaneye götürülürken yolda öldü
Yerel Haberler

Beylikdüzü’nde baygınlık geçiren kadın hastaneye götürülürken yolda öldü

18 Temmuz 2026
Sonraki Haber
6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi davasında protesto

6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi davasında protesto

En Güncel Haberler

Mardin 1969 Spor, kaleci Erce Kardeşler’i kadrosuna kattı
Spor Haberleri

Mardin 1969 Spor, kaleci Erce Kardeşler’i kadrosuna kattı

18 Temmuz 2026
Karşıyaka'dan amatör takviyeler
Spor Haberleri

Karşıyaka’dan amatör takviyeler

18 Temmuz 2026
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bini aştı
Dış Haberler

Venezuela’daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bini aştı

18 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Riyad’daki yangında Hataylı 4 işçi hayatını kaybetti

18 Temmuz 2026
Yaşam

SMA hastası Halil İbrahim, mimar olup depreme dayanıklı binalar inşa etmek istiyor

18 Temmuz 2026
Yaşam

Tekirdağ’da yavru yunus yüzenlerin yanına geldi

18 Temmuz 2026
Yaşam

Annesinin tekerlekli sandalyeyle okula getirip götürdüğü Abdulsamet, üniversiteyi dereceyle bitirdi

18 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nde hak sahiplerinden anahtarlı eylem

Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nde hak sahiplerinden anahtarlı eylem

- Haberton
18 Temmuz 2026

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 3 ve 4'üncü etaplarındaki dairelerin teslim edilmediğini öne süren hak sahipleri, şantiye alanı...

Erkeklerde unutkanlık neden artıyor? Uzmanlar yaş fark etmeksizin hafızayı etkileyen nedenleri açıkladı

Aracın motoru neden hararet yapar? Uzmanlar sürücülerin en sık yaptığı hataları ve dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı

Sürekli üşümek hangi hastalığın belirtisi olabilir? Uzmanlar ciddiye alınması gereken nedenleri sıraladı

Dolar yükselirse en çok hangi ürünlerin fiyatı artar? Zam riskinin en yüksek olduğu kalemler açıklandı

Güncel Haber

Riyad'daki yangında Hataylı 4 işçi hayatını kaybetti

Riyad’daki yangında Hataylı 4 işçi hayatını kaybetti

18 Temmuz 2026
SMA hastası Halil İbrahim, mimar olup depreme dayanıklı binalar inşa etmek istiyor

SMA hastası Halil İbrahim, mimar olup depreme dayanıklı binalar inşa etmek istiyor

18 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton