5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - 7 milyar 749 milyonluk kaçak eşya yakalamasına imza attık

7 milyar 749 milyonluk kaçak eşya yakalamasına imza attık

Haberton - Haberton
10 Ocak 2022
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
7 milyar 749 milyonluk kaçak eşya yakalamasına imza attık

7 milyar 749 milyonluk kaçak eşya yakalamasına imza attık

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Yıl boyunca hız kesmeden devam eden çalışmalar sayesinde bir önceki yıla göre yüzde 76 artışla, 7 milyar 749 milyon TL değerinde kaçak eşya yakalamasına imza attık” dedi.

7 milyar 749 milyonluk kaçak eşya yakalamasına imza attık
7 milyar 749 milyonluk kaçak eşya yakalamasına imza attık

Muş, “Bu ele geçirdiğimiz kaçak eşyaların önemli bir bölümünü uyuşturucu maddeler oluşturmaktadır. 2021 yılında toplamda 10,8 ton uyuşturucu madde ele geçirilmiştir” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bakanlıkta, 2021 yılı kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Muş, salgın koşullarının olumsuz etkilerine rağmen gümrük muhafaza teşkilatı ve ilgili tüm bakanlık personelinin, başta sınır kapıları olmak üzere, ülkenin tamamında  büyük fedakarlıklar ile çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “Nitekim, yıl boyunca hız kesmeden devam eden çalışmalar sayesinde bir önceki yıla göre yüzde 76 artışla, 7 milyar 749 milyon TL değerinde kaçak eşya yakalamasına imza attık.

Bu ele geçirdiğimiz kaçak eşyaların önemli bir bölümünü uyuşturucu maddeler oluşturmaktadır. 2021 yılı boyunca, başta kokain, eroin, likit eroin, metamfetamin ve captagon cinsi uyuşturucu maddelerin yurdumuza girişini engelleyerek büyük başarılara imza attık. 2021 yılında gümrük muhafaza ekiplerimizce, saymış olduğum bu uyuşturucu türlerinde toplamda 10,8 ton uyuşturucu madde ele geçirilmiştir. Geçtiğimiz yıl ele geçirdiğimiz uyuşturucu maddelerden kokain ve eroinde 2’şer tonun üzerinde yakalama yaparken, captagon yakalamamız 1,5 tonu, esrar ve khat yakalamalarımız ise 1’er tonu aşmıştır” dedi.

‘EN BÜYÜK 3 OPERASYON GÜRBULAK GÜMRÜK KAPISINDA’

Bakan Muş, yıl içinde yapılan operasyonlara ilişkin de bilgi vererek, “Bildiğiniz üzere Mersin’de bir limanda bulunan muz yüklü konteynerler içerisinde 1,7 ton kokain; İskenderun’da ise bina taşları arasında 6,2 milyon adet captagon cinsi uyuşturucu madde yakalamıştık. Bununla birlikte, İstanbul’da 469,2 kilogram khat cinsi uyuşturucu ele geçirilmesi de, bu alanda ülkemizde gerçekleştirilen dikkat çekici operasyonlarımız arasında yer almıştır. Diğer taraftan, 2021’deki büyük çaplı uyuşturucu madde ele geçirmelerimizden 3’ü de Gürbulak Gümrük Kapısında gerçekleşmiştir.

Bu sahada farklı tarihlerde gerçekleştirilen operasyonlarda, 808 kilo eroin, 462 kilo likit eroin ve 462,5 kilo metamfetamin cinsi uyuşturucu ele geçirilmiştir. Yıl genelinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla ticari eşya kaçakçılık girişimlerinin üzerine de kararlılıkla giderek bu alanda da önemli başarılar elde ettik. 2021 yılındaki operasyonlarda, 3,7 milyon paket sigara ile; kaçak sigara üretiminde kullanılan 26,1 milyon adet makarona el koyduk. Toplam 52,7 bin litre alkollü içki ile 1778 ton akaryakıt ele geçirdik.  Ayrıca, 5 bin 895 kilo bal, 1 milyon 684 bin adet oto yedek parça ve 265 ton çay, 2021 yılında yakaladığımız ticari ürünlerden bazılarıdır” diye konuştu.

‘5,5 MİLYAR TL KAMU ZARARINA SEBEP OLDULAR’

Bakan Muş, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelenin de kararlılıkla sürdürüldüğünü vurgulayarak, “2021 yılında, akaryakıt özel ekibince ülke genelinde yapılan incelemeler ve riskli olduğu değerlendirilen toplam 930 firmaya yönelik yürütülen çalışmalar neticesinde 14 milyar TL değerinde sahte fatura düzenlendiği ve yaklaşık 5.5 milyar TL kamu zararına sebep olunduğu tespit edilmiştir. Bu tür yasa dışı işlere tevessül edenler, hangi yöntemleri kullanırlarsa kullansınlar gümrük muhafaza ekiplerimizce tespit edileceklerdir.

Rakamlardan da anlaşılacağı üzere bakanlığımız, gümrüklerimiz ve sınır kapılarımızda kaçakçılıkla mücadele çalışmalarına sıkı bir şekilde devam etmektedir. Ancak şunun altını çizmeliyim ki; bakanlığımız kaçakçılıkla mücadele stratejilerini belirlerken vizyoner projeler ortaya koymaya, bu alanda faydalandığımız teknik ve beşeri kapasitemizin sürekli gelişimine büyük önem vermektedir” ifadelerini kullandı.

‘YERLİ IRK KÖPEKLER BU YIL HİZMET VERMEYE BAŞLADI’

Bakan Muş ayrıca, kaçakçılıkla mücadele kullanılan dedektör köpeklere yerli ırkları da ilave ettiklerini kaydederek, “Henüz yavru iken özenle eğitmeye başladığımız yerli ırk köpeklerimiz, ilk defa bu yıl teşkilatımızın bünyesinde hizmet vermeye başladılar. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele için yetiştirilen köpeklerimizden yakın zamanda canlı arama köpeği olarak da istifade edeceğiz. Köpek Eğitim Merkezimizde; narkotik, tütün, patlayıcı-mühimmat, nakit ve asayiş branşlarında eğitim alan 230 dedektör köpeğimiz tüm yurtta hizmet vermiştir.

Geçtiğimiz yıl uzman ekiplerimizin de yer aldığı yaklaşık 6 bin gümrük muhafaza personeli ile; 74,5 milyon yolcu, 7,7 milyon konteyner, 474 bin uçak, 85 bin gemi, 4,4 milyon TIR ve 2,6 milyon binek aracın gümrük kontrol işlemlerini tamamladığımızı belirtmek isterim. Tıpkı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2022 yılında da yasal ticareti kolaylaştırırken yasa dışı ticarete göz açtırmayacağımızı özellikle ifade etmek istiyorum” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi görüşmeleri başladı

Sonraki Haber

Fatih Terim Galatasaray’dan ayrıldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
Bakan Tekin Rami Kütüphanesi'nde açılan 'Geleceğin Yazarları' fuarında öğrencilerle biraraya geldi
Politika

Yusuf Tekin, ‘Geleceğin Yazarları’ fuarında öğrencilerle biraraya geldi

5 Haziran 2026
Bakan Kacır: 2030'a kadar 5 milyar avronun üzerinde sanayi karbonsuzlaştırma yatırımını desteklemeyi hedefliyoruz
Politika

2030’a kadar 5 milyar avronun üzerinde sanayi karbonsuzlaştırma yatırımını destekleyeceğiz

5 Haziran 2026
Cemil Çiçek: Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz
Politika

Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz

5 Haziran 2026
Politika

İletişim Başkanı Duran’dan ‘Dünya Çevre Günü’ mesajı

5 Haziran 2026
Bakan Gürlek, Nevşehir'de
Politika

Akın Gürlek, Nevşehir’de

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Fatih Terim Galatasaray'dan ayrıldı

Fatih Terim Galatasaray'dan ayrıldı

En Güncel Haberler

Kapıkule'de 840 kilogram canlı kum midyesi ele geçirildi
Yerel Haberler

Kapıkule’de 840 kilogram canlı kum midyesi ele geçirildi

5 Haziran 2026
Gençlerbirliği Başkanı Çakmak: Kulübün toplam borcu ortalama 5 milyon euro
Spor Haberleri

Gençlerbirliği’nin toplam borcu ortalama 5 milyon euro

5 Haziran 2026
Beykoz Cam ve Billur Müzesi'nde Kompost Üretim Merkezi'nin tanıtımı yapıldı
İş Dünyası

Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nde Kompost Üretim Merkezi’nin tanıtımı yapıldı

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

60 kişilik bölümünün tek kadın öğrencisi Bahar’ın mezuniyet sevinci

5 Haziran 2026
Yaşam

Kağıthane’de ambulans devrildi; 4 yaralı

5 Haziran 2026
Yaşam

Ablasıyla aynı kaderi paylaşan motosiklet sürücüsü, yaşam mücadelesini kaybetti

5 Haziran 2026
Yaşam

Seyyar satıcı, esnaf çifti silahla yaralayıp, yaşamına son verdi

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Seyyar satıcı, esnaf çifti silahla yaralayıp, yaşamına son verdi

Seyyar satıcı, esnaf çifti silahla yaralayıp, yaşamına son verdi

- Haberton
5 Haziran 2026

Ankara'da seyyar tezgahta canlı tavuk satan Sancak Karıksız (52), pide-kebap salonu işleten Rıfat ve Zemzem Kaleli çiftini, tabanca ve tüfekle...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

60 kişilik bölümünün tek kadın öğrencisi Bahar'ın mezuniyet sevinci

60 kişilik bölümünün tek kadın öğrencisi Bahar’ın mezuniyet sevinci

5 Haziran 2026
Kağıthane'de ambulans devrildi; 4 yaralı

Kağıthane’de ambulans devrildi; 4 yaralı

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton