24 Ağustos 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - 6 bin yıllık Kasrik Boğazı keşfedilmeyi bekliyor

6 bin yıllık Kasrik Boğazı keşfedilmeyi bekliyor

Haberton - Haberton
16 Ocak 2021 - Güncellenme Tarihi 20 Ağustos 2021
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
6 bin yıllık Kasrik Boğazı keşfedilmeyi bekliyor

6 bin yıllık Kasrik Boğazı keşfedilmeyi bekliyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Şırnak’taki 6 bin yıllık Kasrik Boğazı’nın, güzel manzarasıyla keşfedilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ‘kesin korunacak hassas alan‘ olarak tescil ve ilan Şırnak’taki Kasrik Boğazı’nın, güzel manzarasıyla keşfedilmesi bekleniyor. Huzur ve güvenlik ortamının sağlandığı Şırnak’ın artık terörle değil yaylalarıyla kanyonlarıyla doğal güzellikleriyle tarihi varlıklarıyla kültürel değerleriyle spor faaliyetleriyle anılan şehir olma yolunda ilerlediğini beirten Vali Ali Hamza Pehlivan, “Kasrik Beldemiz Dicle Nehri’ni selamlayan boğazı, kanyonu, tarihi kaya işlemeleri, mağaraları, kelaynakların doğal barınma alanları ve tarihi köprüsüyle kartpostallık bir görünüme sahiptir” dedi. 

Şırnak’ta adları sık sık terör olaylarıyla gündeme gelen Gabar ve Cudi dağlarını birbirinden ayıran ve tarihte ‘Krallar Geçidi’ olarak bilinen 6 bin yıllık Kasrik Boğazı, 4 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete’de ‘kesin korunacak hassas alan’ olarak tescil edildi. 6 bin yıllık geçmişi olan ve bölgede Asur, Pers, Roma imparatorluklarının hakimiyet için önemli bir vadi olan Kasrik’te çok sayıda tarihi kalıntılar bulunuyor. Kasrik Boğazı’nda tarihi su bentleri, heykeller ve kent kalıntıları varlıklarını halen koruyor.

6 bin yıllık Kasrik Boğazı keşfedilmeyi bekliyor
6 bin yıllık Kasrik Boğazı keşfedilmeyi bekliyor

‘ŞIRNAK TURİZMİNDE HAREKETLİLİK OLUŞTURACAK’

Şırnak Vaslisi Ali Hamza Pehlivan, huzur ve güvenlik ortamının sağlanmasıyla birlikte Şırnak’ın artık terörle değil yaylalarıyla kanyonlarıyla doğal güzellikleriyle tarihi varlıklarıyla kültürel değerleriyle spor faaliyetleriyle anılan bir şehir olma yolunda ilerlediğini söyledi. Vali Pehlivan, “Kasrik, Dicle Nehri’ni selamlayan boğazı, kanyonu, tarihi kaya işlemeleri, mağaraları, kelaynakların doğal barınma alanları ve tarihi köprüsüyle kartpostallık bir görünüme sahiptir. Kesin korunacak hassas alan olarak tescil edilen Kasrik Boğazı, turistik seyahate çıkanların ilimizi ziyaret etmesi için en önemli gerekçelerden biri olacak, bu bağlamda ilimizde turizm hareketliliğinin oluşmasında önemli katkılar sağlayacaktır” dedi. 

‘PERS, ROMA, ASUR İMPARATORLUKLARI BÖLGEDE HAKİMİYET KURMUŞ’

Şırnak Üniversitesi Turizm Yüksekokulu Müdürü ve Öğretim Üyesi Dr. Çağdaş Ertaş da Pers, Roma ve Asur imparatorluklarının bölgede hakimiyet kurduğuna dikkat çekerek, Kasrik Boğazı’nın görülmesi gereken bir yer olduğunu söyledi. Ertaş, “Şırnak’ın birçok alanı gibi Kasrik Boğazı da doğal güzellikleri ve tarihi özellikleriyle geçmişiyle herkesi kendine cezbediyor.

Ciddi bir potansiyele sahip. Kasrik normalde mesire alanı olarak bilinir. Ama Kasrik’i bir mesire alanı olarak değil tarihi geçmişiyle doğal güzellikleriyle bu bölgede hakimiyet kurmuş medeniyetleriyle daha büyük bir anlam ifade ediyor. Pers, Roma, Asur imparatorlukları bölgede hakimiyet kurmuştur. Büyük İskender’in Kasrik Boğazı’ndan geçtiği söylenir. Kasrik yine 2’si kritik olmak üzere 18 bitki türünü barındırmakta. Aynı zamanda yine 5’i koruma altına alınması gereken olmak üzere 141 tane hayvan çeşidi bu bölgede bulunmakta.

Gerek doğal yaşamıyla gerekse tarihi özellikleriyle çok mistik bir özelliğe sahip. Ve bu aynı zamanda çok büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Dağcılar için kaya tırmanışçıları için herkesi Kasrik kendisine çağırıyor. Artık Şırnak’ta uzun bir süredir çok güzel bir huzur ortamı hakim. Kasrik aynı zamanda ‘Krallar Geçidi’ olarak bilinmekte. Bu bölgenin 6 bin yıllık bir geçmişi söz konusu. Burada kaya kabartmaları bulunmakta. Kaleleri ile çok büyük bir geçmişe, binlerce yıllık bir geçmişe ev sahipliği yapmış. Bu anlamada da müthiş bir tarihi özelliği içerisinde barındırmakta” diye konuştu. 

Şırnak'taki 6 bin yıllık Kasrik Boğazı'nın, güzel manzarasıyla keşfedilmesi bekleniyor.
Şırnak’taki 6 bin yıllık Kasrik Boğazı’nın, güzel manzarasıyla keşfedilmesi bekleniyor.

‘ŞIRNAK’I GÖRDÜKTEN SONRA ŞIRNAK İLE İLGİLİ BÜTÜN ÖN YARGILARIM YIKILDI’

Niğde’den gelen Taner Nur, Kasrik Boğazı’nın tanıtılması gerektiğini belirterek, “Özellikle bu tip doğal güzelliklerle karşılaştıktan sonra Şırnak’ın gerektirdiği önemin aslında verilmediğini, tanıtım anlamında daha ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Şırnak dışarıdan gelen insanlar için ilk başta ön yargılı davranmalarına neden olmakta fakat burada yaşadıktan sonra bu ön yargıların kırıldığını herkesin göreceğini düşünüyorum.

Özellikle Şırnak’ın tanıtım ve doğal güzelliklerinin, tarihi güzelliklerinin ve Kasrik Boğazı gibi ender rastlanan tarihi güzelliklerinin tanıtılması gerektiğini düşünüyorum. Kasrik Boğazı’nı Nevşehir’deki Peribacaları ile karşılaştırıldığında ondan çok alta kalır bir yer olmadığını düşünüyorum. Bu konuda tanıtım çalışmaları yapılırsa Nevşehir’deki Peribacaları, Ürgüp Göreme kadar ciddi ziyaretçi çekecek ilginç doğa ve tarihi yapıları olduğunu düşünüyorum” dedi. 

BÜYÜK İSKENDER’İN KASRİK’TEN GEÇTİĞİ BİLİNİYOR

Kuzey ve Güney Mezopotamya arasındaki tek geçit olan Kasrik, özelikle krallar için konaklama yeri olarak da kullanılmış ve zaman içinde ‘Krallar Geçidi’ ismini almıştır. Aynı zamanda Cizre ve Finik Beyleri ise bu bölgeyi yazlık olarak kullanıyorlardı. Ksenofon ve Büyük İskender’in de Dicle Nehri’ni geçtikten sonra dağları ovalardan ayıran Kasrik’ten geçtiği biliniyor. Yüksek kayalıklar delinerek hazırlanan nöbetçi kulübeleri varlıklarını halen koruyor. Bölgede bulunan bir kaleden ise sadece yıkık duvarlardan oluşan kalıntılar kalmış durumda. Kasrik doğal sit alanı içerisinde 2’si kritik tür olmak üzere 18 bitki ve tehlike kategorilerine göre 4’ü, yayılım durumlarına göre 1’i kritik tür olmak üzere 141 hayvan çeşidinin belirlendiği Kasrik Boğazı, doğal ve tarihi güzellikleri ile ziyaretçilerini ilgi çekiyor.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

120 bin 28 kişi Safranbolu’da konakladı

Sonraki Haber

Gün batımında seyrine doyumsuz görüntü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Limak Filarmoni Orkestrası'ndan Bodrum'da unutulmaz gece
Kültür ve Sanat

Limak Filarmoni Orkestrası’ndan Bodrum’da unutulmaz gece

23 Ağustos 2026
Tutkusunun peşinden gidip, tespih tezgâhının başına geçti: Kültürel miras taşıyıcısı unvanı sahibi oldu
Kültür ve Sanat

Tutkusunun peşinden gidip, tespih tezgâhının başına geçti: Kültürel miras taşıyıcısı unvanı sahibi oldu

23 Ağustos 2026
Topkapı’da "Bir Milletin Zafer Günleri" etkinlikleri başladı
Kültür ve Sanat

Topkapı’da “Bir Milletin Zafer Günleri” etkinlikleri başladı

23 Ağustos 2026
Naht sanatını gelecek nesillere aktarmak için çalışıyor
Kültür ve Sanat

Naht sanatını gelecek nesillere aktarmak için çalışıyor

23 Ağustos 2026
Bakan Ersoy: Ankara'nın 2 bin 800 yıllık Frig mirasında yeni bir sayfa açıyoruz
Kültür ve Sanat

Daha önce hiç kazılmamıştı! Ankara’daki 2 bin 800 yıllık Frig tümülüsünde çalışmalar başladı

21 Ağustos 2026
Bayhan Müzik’ten İstanbul’a yeni konser noktası… Ataköy Marina Açık Hava sahnesi
Kültür ve Sanat

Bayhan Müzik’ten İstanbul’a yeni konser noktası… Ataköy Marina Açık Hava sahnesi

21 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Gün batımında seyrine doyumsuz görüntü

Gün batımında seyrine doyumsuz görüntü

En Güncel Haberler

Göztepe - Gençlerbirliği maçının ardından
Spor Haberleri

Göztepe – Gençlerbirliği maçının ardından

24 Ağustos 2026
Minibüs ile otomobil çarpıştı: 11 yaralı
Yerel Haberler

Minibüs ile otomobil çarpıştı: 11 yaralı

24 Ağustos 2026
Çankırı'da iki hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 9 kişi yaralandı
Yerel Haberler

Çankırı’da iki hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 9 kişi yaralandı

24 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Nikahtan sonra tribünde takımlarını destekleyen çift, maç sonunda sahada çiftetelli oynadı

24 Ağustos 2026
Yaşam

Çocuk sürücünün kullandığı traktör şarampole devrildi: 15 yaşında hayatını kaybetti

23 Ağustos 2026
Yaşam

Dron’lu denetimler, trafikte göz açtırmıyor: 58 gözaltı

23 Ağustos 2026
Yaşam

Patrik Bartholomeos, Erdek’te ayin yönetti

23 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Balıkesir yolunda 5 araçlı zincirleme kaza: 1 yaralı

Balıkesir yolunda 5 araçlı zincirleme kaza: 1 yaralı

- Haberton
24 Ağustos 2026

Bursa- Balıkesir karayolunun Gölkıyı mevkisinde 1’i çekici 5 aracın karıştığı zincirleme kazada 1 kişi yaralandı. Kaza, saat 18.00 sıralarında Bursa-...

Ayağa kalkınca neden başımız döner? Göz kararmasının arkasındaki gizli fizyolojik ve tıbbi nedenler

İstifa eden çalışan hangi haklarını kaybeder? İş Kanunu’na göre istifa ve fesih rehberi

e-Devlet’te bu ekranları kontrol edin! Adınıza kayıtlı borçları böyle öğrenebilirsiniz

WhatsApp’ta engellendiğinizi nasıl anlarsınız? Bu işaretler varsa dikkat

Güncel Haber

Göztepe - Gençlerbirliği maçının ardından

Göztepe – Gençlerbirliği maçının ardından

24 Ağustos 2026
Minibüs ile otomobil çarpıştı: 11 yaralı

Minibüs ile otomobil çarpıştı: 11 yaralı

24 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton