6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - 50 milyar dolar ile Türkiye turizmde rekor gelir elde etmiş oldu

50 milyar dolar ile Türkiye turizmde rekor gelir elde etmiş oldu

Haberton - Haberton
31 Ekim 2025
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
50 milyar dolar ile Türkiye turizmde rekor gelir elde etmiş oldu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “50 milyar dolar ile Türkiye turizmde rekor gelir elde etmiş oldu” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘İlk 9 aylık gerçekleşmeler geçen sene 47.3 milyar dolardı bu sene 50 milyar dolar rakamını yakaladık. Bu da yüzde 5.7’lik bir artışa tekabül ediyor. İlk 9 aylık dönemler itibarıyla 50 milyar dolar ile Türkiye turizmde rekor gelir elde etmiş oldu. Bütün bu olumlu gelişmeler neticesinde yılsonu hedefimiz 64 milyar doları gerçekleştireceğimizi tutturacağımızı artık söyleyebiliyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen ‘2025 yılı ilk 9 aylık Turizm Verileri Değerlendirme’ toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye’yi dünya turizm pastasından ilk 5’in içine kalıcı olarak yerleştirdik. 2024 yılında İtalya’yı geride bırakarak turizm liginde 4’üncü sıraya yükseldik. Ziyaretçi sayılarıyla başlamak gerekirse ilk 9 ayda biliyorsunuz 2017’de 30 milyon 518 bin ziyaretçiyle kapatmıştık. Geçen yıl bu sayıyı 49 milyon 181 bine çıkarttık. İlk 9 aylık genel son veri ise 49 milyon 993 bin oldu. Geçen seneyle kıyasladığımızda yüzde 1.6’lık ziyaretçi sayısında artış gerçekleştirdik. 2025 yılı 3. çeyreğinde ziyaretçi sağlayan sayısını etkileyen bazı önemli faktörler oldu. Bunların başında çok iyi bir sezona başlamış olsak da 23 Nisan’da İstanbul depremi çok önemli bir etki yaptı. Tam Paskalya tatilinde denk geldi biliyorsunuz. Paskalya tatilinin ilk gününde İstanbul’daki deprem bazı kayıplarımıza sebebiyet verdi rezervasyon kayıplarına. İkinci önemli etken ise bölgesel savaşlar. 24 Nisan’da hemen depremden sonra Hindistan-Pakistan savaşı başladı. Daha sonra da Haziran’ın ikinci yarısına denk gelen 12-24 Haziran 12 günlük İsrail-İran savaşı oldu. Tabi burada İsrail- İran savaşında en önemli etken nükleer tesislerin vurulacak olması endişesi ve buradan doğabilecek nükleer serpinti endişesi. Bu da özellikle kıyı bölgelerinde çok olumsuz sonuçlar doğuyor. Aile ağırlıklı bir tatil planlandığı için kıyı bölgelerinde nükleer serpinti riskiyle buralarda belli iptallerle rezervasyon azalmalarıyla karşılaşabiliyorsunuz” dedi.

‘TÜM DÜNYAYI HEDEF TURİZM KAYNAK PAZARI OLARAK PLANLADIK’

Bakan Ersoy, “2018’de yaptığımız strateji değişikliğiyle iki önemli etkinliği hayata geçirdik. Bir tanesi ürün çeşitlendirmesi. Eskiden sadece deniz, kum, güneşle gündeme gelirken artık 60’a yakın hatta 60’tan fazla ürünle turizm piyasasında boy gösteriyoruz. İkinci önerimle yaptığımız çalışmada kaynak destinasyon dediğimiz kaynak pazarların çeşitlendirilmesi. Eskiden belli pazarlardan yoğun rezervasyon alırken şimdi özellikle THY’nin tüm uçuş noktalarının tamamını baz alarak 330 şehirden biliyorsunuz direk uçuş sağlıyor. Tüm dünyayı hedef turizm kaynak pazarı olarak planladık ve yoğun tanıtım yaptık. Yaptığımız strateji değişikliği iki önemli etkinliği hayata geçirdik. Bir tanesi ürün çeşitlendirilmesi. Eskiden sadece deniz, kum, güneşle gündeme gelirken artık 60’a yakın hatta 60’dan fazla ürünle turizm piyasasında boy gösteriyoruz. İkinci önlemle yaptığımız çalışmada kaynak destilasyon dediğimiz kaynak pazarların çeşitlendirilmesi. Eskiden belli pazarlardan yoğun rezervasyon alırken, şimdi özellikle bayrak taşıyıcımız Türk Havayollarının (THY) uçuş noktalarının tamamını baz alarak 330 şehirden biliyorsunuz direkt uçuş sağlıyor. Tüm dünyayı hedef turizm kaynak pazarı olarak planladık. Yoğun tanıtım yaptık. Çok yoğun tanıtım kampanyalarını hayata geçirdik. Ağustos ayı itibariyle tekrar azalan rezervasyon ivmesini hızlandırdık. Eylül-Ekim verilerine bunların olumlu yansımalarını gördük. Hızlı bir şekilde kayıpları telafi ederek tekrar pozitif sayılara geçmesini sağladık. Üçüncü önemli faktör kalıcı bir faktör geçici bir faktör değil. Küresel ısınma sonucu mevsim kayması. Nisan-Mayısta bu bize negatif bir etki yaratsa da ekim ve kasım aylarında da pozitif etki yaratıyor. 1 Kasım 1 Nisan tarihleri arasında uygulanan, özellikle resort bölgelerimizde uygulanan Antalya, Bodrum, Dalaman havalimanları için vergi sübvansiyonu vardı havalimanlarımızda. Bunu tekrar hayata geçirdik ve 1 Nisan’ı da 1 Haziran’a kadar Nisan ve Mayıs ayını dahil ederek süresini de uzattık. Aynı şekilde hem havalimanı işletmecilerimizle hem de havalimanı tedarik firmalarımızla da görüşerek onların da fiyatlamalarında bazı sübvanseyeler yapmasını talep ettik. El birliğiyle yaptığımız sübvanseler sonucu havayollarımızda bu yıl itibariyle yurt dışı uçuşlarında Antalya, Bodrum ve Dalaman havalimanlarına yönelik Nisan-Mayıs uçuşlarında minimum yüzde 5 olmak üzere uçuş fiyatlarında indirime gideceklerini bu hafta itibariyle ilan ediyorlar. Bunun Nisan-Mayıs’ta ki hareketlenmeyi hızlandıracağını umuyoruz” dedi.

‘YILSONU HEDEFİMİZ 64 MİLYAR DOLARI GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZİ ARTIK SÖYLEYEBİLİYORUZ’

Bakan Ersoy, “Ziyaretçi sayılarında ilk 3’e baktığımız zaman aslında yılbaşındaki hedeflerimiz uyumlu olduğunu görüyoruz. Rusya Federasyonu yine 5.53 milyonla ilk sırada yer aldı. Onu 5,22 bin, 5.320 bin ziyaretçi sayısıyla Almanya ve 3 milyon 540 bin sayısıyla Birleşik Krallık izledi. Ortalama kalış sürelerine baktığımız zaman bunun hedeflerle uyumlu gittiğini görüyoruz. Geçen sene 10.6’ydı. İlk 9 ayda 10.3 olarak gerçekleşti. Yıl sonu hedefimizde 10.3, yıl sonu hedefimizde paralel bir şekilde gittiğini görüyoruz. Hatta bir süre belki beklentimiz üzerinde 10.32 gibi gerçekleşeceğini ummaktayız. Bu da bir pozitif ayrışma söz konusu. En önemli konu biliyorsunuz Kişi Başı Gecelik Harcama.

2018’de strateji değişikliğine gittiğimizde özellikle vurguladığımız iki konu var. Bir tanesi sadece nicelik değil artık nitelik de bizim için önemli. Nitelik derken konaklama dışı harcaması yüksek, gelir durumu yüksek, turistleri de artık hedefliyor olacağız demiştik. İkincisi de esas olan verilerde hep düzeltme olarak veriyoruz. Kişi başı gelir değildir, kişi başı gecelik gelirdir demiştik. Bu strateji değişikliklerinin olumlu yansımalarını rakamlarımızla da görmeye devam ediyoruz. Biliyorsunuz bu stratejiden önce bizde iki türlü gecelik gelir oluyor. Bir yabancı turist, iki yurt dışındaki yerleşik vatandaşlarımızın yaptığı harcamalar. Esas olan yabancı gelirlere baktığımız zaman 2017’de strateji değişiklikler öncesi 83 dolar kişi başı gelir elde ettiğimizi görüyoruz. 2024’te geçen sene bu rakamı 107 dolara taşımıştık. 2025’de ilk 9 ayda 116 dolara geldiğimizi görüyoruz. Bu da yüzde 9’luk bir artış demektir. Tüm ziyaretçiler ortalama gelir olarak, yurt dışı yerleşik vatandaşları da dahil ettiğimizde hedefimiz 103 dolardı biliyorsunuz. 103 dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz ilk 9 ayda. Bu da yüzde 7’lik bir artış. Bu 103 doların yıllık hedef ortalaması neydi bizim planlamamızda bir baktığımızda? 101 dolar. Yıllık ortalama hedefimizin üstünde gerçekleşmeye devam ediyor.

Yüzde 5 olan büyüme hedefinin yüzde 7’ye çıktığını, 2 puan yukarıda gerçekleştiğini görüyoruz. Tabii tüm bunlara baktığımız zaman bunun olumlu yansımalarını toplam gelirde de görüyoruz. Tüm bunlara baktığımızda bunun olumlu yansımalarını toplam gelirde de görüyorsunuz. İlk 9 aylık gerçekleşmeler geçen sene 47.3 milyar dolardı. Bu sene 50 milyar dolar rakamını yakaladık. Bu da yüzde 5.7’lik bir artışa tekrar deniyor. İlk 9 aylık dönemleri itibariyle 50 milyar dolar ile Türkiye rekor turizmde rekor gelir elde etmiş oldu. Ekim verileri de oldukça geçici veriler var şu anda elimizde. Kasım veriler biliyorsunuz Kasım sonu itibariyle açıklanacak. Ama geçici verilere baktığımızda Ekim verilerin de oldukça iyi gerçekleştiğini görebiliyoruz. Bunda tabii demin belirttiğim mevsimsel kaymanın da olumlu etkisi var. Nisan-Mayıs’ta negatif sonuçlarını göreceğiz ama 2 Kasım’da da pozitif sonuçlarını göreceğiz demiştik. Hakikaten bu pozitif yansımalar ekim verilerinde kendini göstermeye başladı. Bütün bu olumlu gelişmeler neticesinde yılsonu hedefimiz 64 milyar doları gerçekleştireceğimizi tutturacağımızı artık söyleyebiliyoruz” dedi.

Etiketler: Turizm
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

4 milyon lira dolandırıldığını iddia etti, ‘Paramın dilencisi oldum’ dedi

Sonraki Haber

Sudan’daki çatışma daha da kötüleşti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Milletvekilleri İstanbul’un nabzını sahada tutuyor
Politika

Milletvekilleri İstanbul’un nabzını sahada tutuyor

6 Haziran 2026
Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir
Politika

Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
Dervişoğlu: Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır
Politika

Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır

5 Haziran 2026
Özgür Özel'den CHP'lilere çağrı; "Öfke yerine iktidar diye bağırın"
Politika

Özgür Özel’den CHP’lilere çağrı; “Öfke yerine iktidar diye bağırın”

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik
Politika

Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

5 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir / Geniş haber
Politika

Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Sudan'daki çatışma daha da kötüleşti

Sudan'daki çatışma daha da kötüleşti

En Güncel Haberler

Altay'da Teknik Direktör Karagöz kalacak
Spor Haberleri

Altay’da Teknik Direktör Karagöz kalacak

6 Haziran 2026
DEAŞ'a 39 ilde operasyon; 361 şüpheli yakalandı
Yerel Haberler

DEAŞ’a 39 ilde operasyon; 361 şüpheli yakalandı

6 Haziran 2026
Bingöl’de ‘Kasten yaralama’ şüphelilerinin yakalanma anı kamerada
Yerel Haberler

Bingöl’de ‘Kasten yaralama’ şüphelilerinin yakalanma anı kamerada

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Atık yağları boyaya dönüştürüp, yaptıkları tabloları sergilediler

6 Haziran 2026
Yaşam

ASELSAN’ın İHA karşıtı sistemleri hedefleri imha etti

6 Haziran 2026
Yaşam

Müzik tutkunu görme engelli Nil, Bakan Tekin’i ziyaret etti

6 Haziran 2026
Yaşam

Haşhaş tarlalarında mor ve beyaz güzellik

6 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Sarıyer’de kız arkadaşını kurtarmak için denize giren Fırat, boğuldu

Sarıyer’de kız arkadaşını kurtarmak için denize giren Fırat, boğuldu

- Haberton
6 Haziran 2026

Sarıyer’de Kurban Bayramı’nın 3’üncü gününde cankurtaran bulunmayan halk plajında denize giren Ayşe S. (19) boğulma tehlikesi geçirdi. İddiaya göre kız...

Dijital kumar bağımlılığı nedir? Fark edilmeden büyüyen tehlike

Sürekli kulak çınlaması neyin habercisi olabilir?

Yaz aylarında en sık yapılan gıda zehirlenmesi hataları

Sessiz susuzluk belirtileri: Vücut su kaybını nasıl haber veriyor?

Güncel Haber

Atık yağları boyaya dönüştürüp, yaptıkları tabloları sergilediler

Atık yağları boyaya dönüştürüp, yaptıkları tabloları sergilediler

6 Haziran 2026
Altay'da Teknik Direktör Karagöz kalacak

Altay’da Teknik Direktör Karagöz kalacak

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton