29 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - 49 yılda biriktirdiği 4 bin parça koleksiyonunu, 15 metrekare dükkanda sergiliyor

49 yılda biriktirdiği 4 bin parça koleksiyonunu, 15 metrekare dükkanda sergiliyor

Haberton - Haberton
27 Ağustos 2026
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
49 yılda biriktirdiği 4 bin parça koleksiyonunu, 15 metrekare dükkanda sergiliyor

49 yılda biriktirdiği 4 bin parça koleksiyonunu, 15 metrekare dükkanda sergiliyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Edirne’de otel müdürü Cengiz Bulut (61), 49 yıldan bu yana biriktirdiği yaklaşık 4 bin parçadan oluşan antika ve eski eşya koleksiyonunu, 15 metrekare dükkanında sergiliyor.

Bulut, "Geçmişle gelecek arasında bir köprübaşı görevi yaptığımız bilinciyle bu işi yapıyoruz. Amacımız para kazanmak değil. Burada ağlayan insanları da görüyorum. Çocukluğunda kullandığı bir oyuncağı görüyor. Evde kullandığı babaannesinin bir benzer eşyasını görüyor" dedi.

Edirne’de bir otelde müdür olarak çalışan evli ve 2 kız babası Cengiz Bulut, dedesinin kendisine hediye ettiği kemik saplı çakıdan etkilenerek, 12 yaşından itibaren antika değeri taşıyan objeler toplamaya başladı. İlk dönemlerde Edirne’ye ait tapu, fotoğraf ve haritalar biriktiren Bulut, daha sonra bu hobisini genişletip, kullanılmayan eski eşyaları da almaya başladı. Geride kalan 49 yılda yaklaşık 10 bin parça antika ve eski eşya biriktiren Bulut, bunları açtığı dükkanda sergilemeye karar verdi. Kent merkezindeki tarihi Bedesten Çarşısı’nda, 15 metrekarelik dükkanda koleksiyonundan 4 bin parçayı halen sergileyen Bulut, amacının para kazanmak olmadığını söyledi.

Bulut, çocukluğundan beri Edirne tarihine meraklı olduğunu belirterek, "12 yaşında dedemin bana kemik saplı bir çakıyı hediye etmesiyle başladı bu merak. Halen saklarım o çakıyı. Babaannem de bakır maşrapa hediye etmişti. Bir de aile tarihini çok anlatırlardı. Bizim ailemiz 93 harbi dediğimiz Osmanlı-Rus savaşı sırasında Edirne'ye göç etmiş. Bu hikayelerle büyüdüğümüz için haliyle tarihe olan merakımız gün geçtikçe arttı. Mesela İtalya'da Edirne'yle ilgili belge bulduğumda buna 25 avro para ödüyoruz ama kargosuna 50 avro ödüyoruz. Bu bedellere bakmadan Edirne için önemliyse bu tür şeyler alıyoruz. Mesela Edirne fotoğrafları konusunda çok geniş bir arşivim var. Türkiye'deki Edirne'yle ilgili çalışma yapan bütün profesörler olsun, yazarlar olsun bize başvuruyorlar, bilgi belge desteği istiyorlar, fotoğraf desteği istiyorlar. Bunlara katkı yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Burada Ağlayan İnsanları Da Görüyorum

Dükkanında, antikaların yanı sıra, eski objelerin de çokça bulunduğunu belirten Bulut, "Burada genelde 'Vintage' dediğimiz insanların geçmişte kullandığı ürünleri toparlıyoruz. Tabelamız antikacı olmasına rağmen bunlar çok var. Bunlar eski kullandığımız, hepimizin elinde eskiden kullandığı ürünler. Gelen müşteriler çok güzel tepkiler veriyorlar. Daha önceki dükkanımız taşınmadan önce daha büyüktü, 45 metrekareydi. Daha geniş alana sergiliyorduk ve insanlar müze gibi ziyaret ediyorlardı. Devlet kademesindeki insanlarımız da ziyaret ediyorlardı. Geçmişe bir yolculuk yapıyor sanki. Mesela ben burada ağlayan insanları da görüyorum. Çocukluğunda kullandığı bir oyuncağı görüyor. Evde kullandığı babaannesinin bir benzer eşyasını görüyor" ifadelerinde bulundu.

Amacımız Para Kazanmak Değil

Amacının para kazanmak olmadığını dile getiren Bulut, "Biz burada aslında satıştan ziyade bu eşyaları sergiliyoruz. Beğenen, satın alan insanlar da var. Bir maddi beklentim yok. Bu iş aslında insanlarımız şu gözle bakmıyor.

Biz bir kültür işi yapıyoruz. Yani Edirne tarihine olsun, kültürüne olsun katkı yapıyoruz. Beş yıldır kirasıyla, vergisiyle, muhasebecisiyle, suyu bunlar hep benim desteğimle gidiyor. Yani dükkan kendini kurtarıyor mu?

Para kazandırıyor mu derseniz, bu işte böyle bir şey yok. Her şehirde bu tür bir yer olmalı. Geçmişle gelecek arasında bir köprübaşı görevi yaptığımız bilinciyle bu işi yapıyoruz. Amacımız para kazanmak değil” diye konuştu.

Geleceğe Miras Bırakmak İstiyorum

Dükkanı, pandemi döneminde açmaya karar verdiğini anlatan Bulut, "Aslında dükkanı açma sebebim, bu pandemi döneminde biliyorsunuz insanlar dışarı çıkamadı, edemedi. Benim de o kadar çok birikimim vardı. Çok samimi çevremden üç dört arkadaşım vefat etti. Eşim dedi ki; 'Bak ölüm var, bir gün sen ölür gidersen bunların biz kıymetini bilmiyoruz, dükkan aç sat' dedi. Zaten dükkan açmayı hep düşünüyordum. Açma sebebim para kazanmak değil. Bunları halkla buluşturmak. Topladığınızda yine şehrimize katkıda bulunmak ve geleceğe miras bırakmak. Bu amaçla açtık. İnsanlar geliyor, görüyor, beğendiğini alıyor" ifadelerini kullandı.

Etiketler: EdirneTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Meslek Fabrikası’nda yeni eğitim dönemi başlıyor

Sonraki Haber

Dağcılardan, Kocatepe’ye Zafer yürüyüşü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

'Türk Dünyası Gençleri Arası Öykü Yarışması' düzenlenecek
Kültür ve Sanat

‘Türk Dünyası Gençleri Arası Öykü Yarışması’ düzenlenecek

28 Ekim 2026
Demirci'de 98 yıl önceki Cumhuriyet karesi yeniden canlandırıldı
Kültür ve Sanat

Demirci’de 98 yıl önceki Cumhuriyet karesi yeniden canlandırıldı

28 Ekim 2026
Atakule’den 29 Ekim’e özel “Atatürk Collection” Panama Şapka sergisi
Kültür ve Sanat

Atakule’den 29 Ekim’e özel “Atatürk Collection” Panama Şapka sergisi

28 Ekim 2026
Türk dünyasının ezgilerini yaşatıyor
Kültür ve Sanat

Türk dünyasının ezgilerini yaşatıyor

28 Ekim 2026
2 yıl önce Film Forum'dan destek aldı, Altın Portakal'da yarışıyor
Kültür ve Sanat

2 yıl önce Film Forum’dan destek aldı, Altın Portakal’da yarışıyor

28 Ekim 2026
Hepsiburada’dan İlber Ortaylı’nın ‘Atatürk’ü Anlamak’ eğitimine ücretsiz erişim
Kültür ve Sanat

İlber Ortaylı’dan 29 Ekim’e Özel Atatürk Eğitimi! 13 Kasım’a Kadar Ücretsiz

28 Ekim 2026
Sonraki Haber
Dağcı sporculardan Kocatepe’ye Zafer yürüyüşü

Dağcılardan, Kocatepe’ye Zafer yürüyüşü

En Güncel Haberler

Beşiktaş, EuroLeague’de Olympiakos’a 81-73 mağlup oldu
Spor Haberleri

Beşiktaş, EuroLeague’de Olympiakos’a 81-73 mağlup oldu

29 Ekim 2026
Anadolu Efes, EuroLeague’de Hapoel Tel Aviv’e 118-88 Mağlup Oldu
Spor Haberleri

Anadolu Efes, EuroLeague’de Hapoel Tel Aviv’e 118-88 mağlup oldu

29 Ekim 2026
Bakan Çiftçi'den şehit polis memuru Tayfun Akalan için başsağlığı mesaj
Öne Çıkan

Bakan Çiftçi’den şehit polis memuru Tayfun Akalan için başsağlığı mesaj

28 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tilki minareye çıktı

28 Ekim 2026
Yaşam

110 yıl sonra ulaşılan belgeler, esir yüzbaşının torununa teslim edildi

28 Ekim 2026
Yaşam

Tunceli’de jandarmadan 29 metre derinlikte Türk bayraklı Cumhuriyet kutlaması

28 Ekim 2026
Yaşam

Malatya’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

28 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'dan Karadeniz için ortak bildiri

Türkiye, Bulgaristan ve Romanya’dan Karadeniz için ortak bildiri

- Haberton
28 Ekim 2026

Türkiye, Bulgaristan ve Romanya Savunma Bakanları tarafından yayımlanan ortak bildiride, Karadeniz'deki ticari gemilere yönelik tüm saldırılar şiddetle kınandı. Bildiride, bölgede...

Türkiye’de dijital kimlik cüzdanı dönemi başlıyor: Kimlik ve diploma tek sistemde buluşacak

Okullarda devamsızlık takibinde yeni dönem: Öğrencilerin okuldan kopması erken tespit edilecek

Kasım 2026 kira zammı için geri sayım: Kiracıları bekleyen yeni oran nasıl hesaplanacak?

2027 evlilik desteğinde yeni dönem hazırlığı: Genç çiftlerin merak ettiği şartlar ve kredi tutarları

Güncel Haber

Beşiktaş, EuroLeague’de Olympiakos’a 81-73 mağlup oldu

Beşiktaş, EuroLeague’de Olympiakos’a 81-73 mağlup oldu

29 Ekim 2026
Anadolu Efes, EuroLeague’de Hapoel Tel Aviv’e 118-88 Mağlup Oldu

Anadolu Efes, EuroLeague’de Hapoel Tel Aviv’e 118-88 mağlup oldu

29 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton