25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - 2’nci yerli yangın söndürme helikopteri de tamam

2’nci yerli yangın söndürme helikopteri de tamam

Haberton - Haberton
10 Haziran 2023
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
2'nci yerli yangın söndürme helikopteri de tamam

2'nci yerli yangın söndürme helikopteri de tamam

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından, yerli ve milli imkanlarla geliştirilerek Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) teslim edilen ve ‘Nefes’ adı verilen yerli yangın söndürme helikopterinin 2’ncisinin yapımı da tamamlandı.

TUSAŞ, 2016 yılında başlattığı proje kapsamında, Sikorsky S-70 helikopteri baz alarak yerli ve milli imkanlarla T-70 helikopterini geliştirdi. Genel maksat helikopteri sınıfında olan T-70’ler bugüne kadar; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na teslim edildi. Ardından OGM ile imzalanan sözleşme kapsamında, orman yangınlarıyla mücadelede kullanılmak üzere 3 T-70 helikopter için çalışmaya başlandı. Yangınlarla mücadele için geliştirilen ilk T-70, 30 Aralık 2022 tarihinde OGM’ye teslim edildi ve ilk helikoptere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Nefes’ ismi verildi. 

‘MOTORU, LİSANS ALTINDA TEI TARAFINDAN ÜRETİLDİ’

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen 2’nci T-70’in üretimi de tamamlandı. Helikopterin haziran ayı içinde OGM’ye teslim edileceği ve bu yangın sezonunda kullanılacağı belirtildi. T-70’in başmühendisi Dr. Duygu Barın, konuştu. Barın, helikopterin tamamen yerli imkanlarla geliştirildiğini belirterek, “Bu helikopter aslında Sikorsky tarafından geliştirilen S-70 helikopterini baz alarak oluşturuldu ve yurt içinde lisans altında üretiliyor.

Helikopteri özgün ürünlerle millileştirdik. Helikopterde bir kokpit modifikasyonu gerçekleştirdik. Bu kokpitte ASELSAN tarafından geliştirilen ve üretilen aviyonikler kullanıldı. Yine helikopterin iniş takımı ve dinamik sistemleri yerli olarak Alp Havacılık tarafından üretildi. Motoru da lisans altında TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) tarafından üretildi. Helikopterimizin tüm gövde üretimi yine Türk mühendisler tarafından TUSAŞ’ta yapıldı. Helikopterin nihai montaj, uçuş hattı, üretim doğrulama faaliyetleri, mühendislik testleri, kalifikasyon testleri ve kabul testleri TUSAŞ tarafından gerçekleştirilmekte. T70; yangınla mücadele, arama-kurtarma görevlerinde ve taşıma faaliyetlerinde görev yapmaktadır” diye konuştu.

2’nci yerli yangın söndürme helikopteri de tamam

‘BU AY İÇİNDE TESLİM EDİLECEK’

Barın, bugüne kadar OGM’ye 1 adet T-70 teslim edildiğini ve diğer 2’sinin de üretimine devam edildiğini söyleyerek, “2’nci helikopteri de haziran ayı içinde Orman Genel Müdürlüğümüze teslim edeceğiz. Normalde bu helikopter yıl sonunda teslim edilecekti. Ancak, yaz mevsiminin gelmesi ve orman yangınları sezonunun açılmasıyla helikopterimizi bu ay içerisinde hızlı bir şekilde tamamlayarak teslim edeceğiz. Toplamda 3 tane T-70 helikopteri teslim edilecek. 3’üncü helikopterimiz de 2024 yılı başı itibarıyla Orman Genel Müdürlüğümüzün envanterinde olacaktır” ifadelerini kullandı.

Barın, TUSAŞ’ın yerli helikopter çalışmalarının da devam ettiğini ve ileriki yıllarda her şeyiyle yerli genel maksat helikopterinin çalışmalarına devam edildiğini işaret ederek, “Geçtiğimiz günlerde TEI tarafından üretilen yerli motorlu Gökbey helikopterinin uçuş gerçekleştirildi. Yerli motorla yerli helikopter üretimi anlamında çalışmalarımız devam ediyor. Gökbey de T-70 de genel maksat helikopterler; yangın söndürme amacıyla, arama-kurtarma faaliyetlerinde ya da nakliye amaçlı da kullanabilirsiniz” dedi.

‘BURUK DA OLSA BİR GURUR YAŞADIK’

T-70’lerin ortaya çıkmasında büyük çaba sarf edildiğini belirten Barın, ekip arkadaşlarına da teşekkür ederek, “Gerçekten çok büyük bir özveriyle çalıştık, gece gündüz demedik. Gerektiğinde evimize gitmedik, ailelerimizi görmedik ve helikopter teslimatlarını gerçekleştirdik. Deprem bölgesinde de bu helikopterler kullandı. Bunu görünce de ekip olarak buruk da olsa bir gurur yaşadık. Bu bizi mutlu etti. ‘İyi ki çalışıp evimize gitmemişiz. İyi ki zamanında bu helikopterlerimizi teslim etmişiz’ dedik. Bu bizim yaşadığımız en büyük gururlardan bir tanesiydi” diye konuştu.

Barın ayrıca, Türk savunma sanayisinde kadın istihdamının diğer ülkelere göre iyi bir noktada olduğunu vurgulayarak, “Dünyanın birçok ülkesinde ve birçok firmasıyla karşılaştırdığımızda, kadın istihdamı konusunda onlarla rekabet edebilir durumdayız. Hatta ben daha önde olduğumuzu bile söyleyebilirim. İşimiz gereği Amerikalılarla, İtalyanlarla çok fazla çalıştık ve aslında bizim savunma sanayisindeki istihdamın o ülkelerde olmadığına birebir şahit olduk” ifadelerini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ezgi Alya Yiğit’in ölümünde sürücünün tahliyesine tepki

Sonraki Haber

Mardin’de inşaatta üzerine pano düşen işçi öldü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Öne Çıkan

Gülistan Doku’nın cansız bedenine ulaşmak için JAK ve JASAT ekiplerinden geniş çaplı arama

25 Nisan 2026
Öne Çıkan

Adalet Bakanlığı duyurdu: 638 faili meçhul dosya yeniden açıldı!

25 Nisan 2026
Öne Çıkan

25 Nisan 2026 hava durumu: Meteoroloji’den sağanak ve kuvvetli rüzgâr uyarısı!

25 Nisan 2026
Öne Çıkan

Resmi Gazete’de yayımladı: Milli Eğitim Bakanlığında üst düzey isim görevden alındı

25 Nisan 2026
Öne Çıkan

Gülistan Doku soruşturmasında Tunceli Devlet Hastanesi’nin 2 personeli gözaltına alındı

25 Nisan 2026
Kadın Güreş Milli Takımı, 122 puanla Avrupa ikincisi oldu
Öne Çıkan

Kadın Güreş Milli Takımı, 122 puanla Avrupa ikincisi oldu

24 Nisan 2026 - Güncellenme Tarihi 25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Mardin'de inşaatta üzerine pano düşen işçi öldü

Mardin'de inşaatta üzerine pano düşen işçi öldü

En Güncel Haberler

Bodrum FK, Amed Sportif deplasmanına çıkacak
Spor Haberleri

Bodrum FK, Amed Sportif deplasmanına çıkacak

25 Nisan 2026
Misafirliğe gitti, heyelandan kurtuldu
Yerel Haberler

Misafirliğe gitti, heyelandan kurtuldu

25 Nisan 2026
EGM: Aranan 278 kişi yakalandı
Yerel Haberler

EGM: Aranan 278 kişi yakalandı

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Arnavutköy Belediyesi sıfır atık çalışmalarıyla uluslararası alanda yerini aldığını duyurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Yeşilay’dan Vali Baydaş’a ‘Üstün Hizmet Madalyası’

25 Nisan 2026
Yaşam

İletişim Başkanı Duran: İstanbul’da 100 bin konutun hak sahipleri belirlenecek

25 Nisan 2026
Yaşam

Avcılar’da kamyondan telefon hırsızlığı kamerada

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Başakşehir'de pencereden sarkıttığı köpeği cama vurup kaydetti; alkollüydüm diyip özür diledi

Başakşehir’de pencereden sarkıttığı köpeği cama vurup kaydetti; alkollüydüm diyip özür diledi

- Haberton
25 Nisan 2026

Başakşehir'de evinde beslediği köpeği bacağından tutarak pencereden dışarı sarkıtan ve cama vuran kadın, o anları cep telefonuyla kaydederek arkadaşına gönderdi....

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Bodrum FK, Amed Sportif deplasmanına çıkacak

Bodrum FK, Amed Sportif deplasmanına çıkacak

25 Nisan 2026
Misafirliğe gitti, heyelandan kurtuldu

Misafirliğe gitti, heyelandan kurtuldu

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton