28 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - 2’nci nakille diyalizden kurtuldu

2’nci nakille diyalizden kurtuldu

Haberton - Haberton
7 Kasım 2025
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
2'nci nakille diyalizden kurtuldu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ankara’da böbrek yetmezliği tedavisi gören ve 15 yıl önce annesinin böbreği nakledilmesine rağmen doku reddi nedeniyle diyalize bağlanan Kerem Yiğit (34), 2’nci nakille diyalizden kurtuldu.

Bolu’da bir kamu kurumunda memur olan Kerem Yiğit’in, 9 yaşındayken böbrek yetmezliği hastalığı ortaya çıktı. Yiğit, 2001 yılında sol böbreğini aldırdı. 9 yıl boyunca diyaliz makinesine bağlanan Kerem Yiğit’e, 2010 yılında annesinden nakil yapıldı. Ancak doku reddi nedeniyle Kerem Yiğit, 2 yıl sonra tekrar diyalize bağlandı. Yiğit, 13 yıl boyunca haftanın 4 günü, günde 4 saat süren diyaliz tedavisiyle yaşamını sürdürdü.

Kerem Yiğit, ilk nakilden 15 yıl sonra trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen hastanın bağışlanan böbreğinin nakledilmesiyle hayata tutundu. Yiğit, 26 Eylül’de gerçekleştirilen böbrek nakli operasyonu sonrası diyalizden kurtularak, sağlığına kavuştu.

‘HERKES BAĞIŞ YAPMALI’

Kerem Yiğit, nakilden önce haftanın 4 günü diyalize girdiğini söyleyerek, “Hastaneden tanımadığım bir numara arayıp ‘Böbrek çıktı, ilk sıradasınız gelebilir misiniz’ dediklerinde donakaldım, telefonu kapatıp 5 dakika kendime gelemedim. Ondan sonra hemen arayıp, ‘ben hemen yola çıkıyorum geliyorum’ dedim. Bolu’daydım, 1 saatte hastaneye geldim. Bu haberi annemle paylaştım önce. Annemle ağladık biraz telefonda.

26 Eylül’de oldum ameliyatı. Diyalize girerken kalp rahatsızlıklarım, ritim bozuklukları ortaya çıkmıştı. Bu süreç vücudu çok yıpratıyor. Nakilden sonra direkt vücut kendini toparlamaya başlıyor. Herkes organ bağışı yapmalı. Bu organ toprağa gideceğine faydalı bir şey olsun. İnsanlar faydalanabilsin. Çünkü çok fazla bekleyen insan var. Ben 13 yıldır bekliyorum. Benim gibi daha binlercesi yüz binlercesi var. Makineyle devam edemeyen, kalp rahatsızlığı, karaciğer rahatsızlığı onlar canlıdan nakil de olamıyor. Mecbur kadavra bekliyorlar mecbur onlara bir umut olması gerekiyor” diye konuştu.

‘DİYALİZDEN KURTULDU’

Yiğit’in ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Siren Sezer ise “Kerem ilk naklini annesinden yine bizim hastanemizde gerçekleştirdi. Fakat daha sonra bazı problemler nedeniyle böbreğini kaybetti. Şehir dışındaydı ama ara ara bize takiplerine olup kadavra listesinde aktif olarak kalmaktaydı. 13 yıl sonra güzel bir sürpriz oldu. Bir böbrek haberi geldi. Genç bir hastamızın bir trafik kazası sonrası vefatından dolayı gelen bir böbrek bize sunuldu. İlk sırada Kerem vardı. Kendisine ulaştık. Geldi hemen genel durumunu değerlendirdik. Gerçekten haftada 4 diyaliz hem zor ve kalp problemleri giderek artmaktaydı ve sıkıntılı bir süreç yaşamış bu 13 yıl boyunca. Kendisine böbrek naklini gerçekleştirdik. Böbrek hızla çalıştı. Şu anda fonksiyonları tamamıyla normal. Artık diyalizden kurtuldu, aktif yaşamına döndü. Tabii ki nakil sonrası kullanması gereken ilaçları kullanıyor. Bu böbreğin de uzun ömürlü olmasını diliyoruz” dedi.

‘ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA DUYARLI OLALIM’

Prof. Dr. Sezer, böbrek nakillerinin belirli bir süresi olduğunu söyleyerek, “Canlıdan nakil yapıldığı zaman 25-30 yıla kadar aktif sağlam bir böbrek görebiliyoruz, kadavra nakillerinde bu 10-15 yıla kadar olabilmekte. Hastanın ilaç uyumu, kendisinin bağışıklık sistemine göre, böbreği bozan hastalığın nüksü durumu söz konusu olabiliyor. Bunlar, mevcut olan böbreğin ömrünü kısaltabilmekte. Ama tam tersi uyumlu bir hasta, genç hasta, şekeri yok, ek hastalığı önüne nüksetmeyecek bir hastalık ise ve tedavi uyumu iyiyse 25-30 yıl, 35 yıl kadar da o böbrek hastada kalabilmekte. Biz böbrek naklinde verici hastalarımızın canlı değil kadavra olmasını isteriz.

Türkiye’deki kadavra nakil oranı yaklaşık yüzde 8; 3 bin 500 böbrek naklinden, 3 bin 100’ü canlıdan olmakta. En büyük problem az olması. Eğer iyi şartlarda alınmış bir böbrekse ve veren kişinin kronik hastalığı yok ise, örneğin bir trafik kazası gibi, bir ani beyin kanaması gibi böyle bir kronik hastalık olmadan beyin ölümü gerçekleşmişse daha iyi bir böbrek, kaliteli bir böbrek sahibi olabiliyoruz. Organ bağışı sıralamasında dünyanın en az sıralarındayız. Maalesef 30 binin üzerinde organ bekleyen vatandaşımız var. Gençler var, çocuklar var, ölmek üzere olan bebekler var. Lütfen bu konuda duyarlı olalım” ifadelerini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Fatih’te 50 milyon lira değerinde kaçak oyuncak ele geçirildi

Sonraki Haber

BMGK, Suriye Cumhurbaşkanı Şara’ya uygulanan yaptırımları kaldırdı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Samsun’da 17 yaşındaki hastanın göğsü ameliyatla düzeltildi
Sağlık Haberleri

Samsun’da 17 yaşındaki hastanın göğsü ameliyatla düzeltildi

27 Ekim 2026
Deriner Barajı'nda 'meme kanserinde erken tanı' mesajı
Sağlık Haberleri

Deriner Barajı’nda ‘meme kanserinde erken tanı’ mesajı

27 Ekim 2026
Sağlık Haberleri

‘Konuşma bozukluğu inme belirtisi olabilir’

27 Ekim 2026
Edirne'de Meme kanseri farkındalığı için ‘Pembe Dostluk Maçı’
Sağlık Haberleri

Edirne’de Meme kanseri farkındalığı için ‘Pembe Dostluk Maçı’

27 Ekim 2026
Hastanelerde kağıt onam devri bitti: e-Nabız ve SMS ile onam dönemi başladı
Sağlık Haberleri

Hastanelerde kağıt onam devri bitti: e-Nabız ve SMS ile onam dönemi başladı

27 Ekim 2026
Böbrekleri koruyarak bacak damarlarındaki tıkanıklığı açtılar
Sağlık Haberleri

Böbrekleri koruyarak bacak damarlarındaki tıkanıklığı açtılar

27 Ekim 2026
Sonraki Haber
BMGK, Suriye Cumhurbaşkanı Şara'ya uygulanan yaptırımları kaldırdı

BMGK, Suriye Cumhurbaşkanı Şara'ya uygulanan yaptırımları kaldırdı

En Güncel Haberler

Beyoğlu'nda 5 katlı metruk bina çöktü -1
Yerel Haberler

Beyoğlu’nda 5 katlı metruk bina çöktü -1

28 Ekim 2026
Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı
Yerel Haberler

Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

28 Ekim 2026
Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
Yerel Haberler

Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

27 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da su altı ekosistemini koruma projesi: ‘Üç Adalar’ saha ziyareti gerçekleştirildi

27 Ekim 2026
Yaşam

Datça’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

27 Ekim 2026
Yaşam

‘Polisiz’ deyip 1,2 kilo altını alarak dolandıran 3 şüpheli tutuklandı: “14 yıllık emeğimizi istiyorum”

27 Ekim 2026
Yaşam

Bingöl’de 7 büyüklüğünde deprem senaryolu tatbikat

27 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”

- Haberton
27 Ekim 2026

Süper Lig'in 9’uncu haftasında dün evinde Fenerbahçe'yi 2-1 mağlup eden Galatasaray, karşılaşmanın ardından meydana gelen olaylara ilişkin kulübün resmi internet...

Okulda akran zorbalığı, tehdit ve şiddet varsa ne yapılmalı? Veliler nereye şikâyet edebilir, öğrencilere hangi cezalar uygulanır?

Sonbaharda zihninizi dinlendiren 7 farkındalık egzersizi! Doğada mindfulness ile stresten uzaklaşmanın yolları

Kasım indirimleri öncesi e-ticarette büyük hareketlilik bekleniyor! Gözler yılın en yoğun alışveriş döneminde

Türkiye’de saatler neden geri alınmıyor? Kalıcı yaz saati uygulamasının günlük yaşama etkileri

Güncel Haber

Beyoğlu'nda 5 katlı metruk bina çöktü -1

Beyoğlu’nda 5 katlı metruk bina çöktü -1

28 Ekim 2026
Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

28 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton