18 Temmuz 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - 23 katlık gelir uçurumu bir felaket tablosudur

23 katlık gelir uçurumu bir felaket tablosudur

Haberton - Haberton
2 Ocak 2026
- Politika
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
23 katlık gelir uçurumu bir felaket tablosudur
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, “23 katlık gelir uçurumu bir felaket tablosudur” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye’de gelir adaletsizliğinin her geçen gün daha da derinleştiğini, orta sınıfın hızla eridiğini, zenginin katlanarak zenginleştiğini ve toplumun geniş kesimlerinin giderek yoksullaştığını vurguladı.

Gelir makası kapanmıyor, aynı genişlikte duruyor

Ekonomik büyümenin ücret baskısı ve gelir adaletsizliği üzerinden şekillendiğini belirten Ekmen, “2014’ten bu yana derinleşen bir eşitsizlik katsayısı ile karşı karşıyayız ve bu gerçek, TÜİK’in verilerinde dahi tüm çıplaklığıyla karşımıza çıkıyor. Büyümenin emeğe yansımadığı, aksine ücret baskısı ve gelir adaletsizliği üzerinden şekillendiği bu tabloyu iktidar görmek bile istemiyor. Oysa rakamlar son derece açıktır: En yüksek gelire sahip %20’lik kesimin toplam gelirden aldığı pay bugün %48’e ulaşmış durumda. Aynı dönemde en düşük gelire sahip %20’lik grubun payı ise sadece %6,4’e yükselmiş; yani yalnızca 0,1 puanlık bir artış yaşanmıştır. Türkiye’de üst ve alt gelir grupları arasındaki makas korkutucu seviyededir” dedi.

Halkın değil zenginin geliri artıyor

Ekmen, “TÜİK hane halkı gelirini 662 bin 414 TL olarak ifade ediliyor ancak bu tablonun sahadaki gerçekliği yansıtmadığını hepimiz biliyoruz. Asgari ücretle geçinen dört kişilik bir ailenin yıllık geliri, ara zam yapılsa bile ancak bu seviyenin yarısına yaklaşabilmektedir. Gelir gruplarına göre dağılıma baktığımızda ise bu ortalama değerin toplumun büyük çoğunluğunu temsil etmediği apaçık ortaya çıkıyor. İddia edilen ortalama gelir, vatandaşlarımızın çok büyük bir kısmı için ulaşılması mümkün olmayan bir rakama dönüşmüş durumdadır. Bu tablo bize şunu göstermektedir: Türkiye’de gelir artışları geniş toplumsal kesimlere yayılmamakta, aksine üst gelir gruplarında birikerek ortalama gelir göstergesini yanıltıcı hale getirmektedir. Ülke nüfusunun yarısından fazlasının açıklanan ortalama gelirin altında bir gelirle yaşamaya çalışması, sorunun gelirin seviyesinden çok, gelirin nasıl paylaşıldığıyla ilgili olduğunu açık biçimde ortaya koyuyor. Toplumun en yoksul %5’lik kesiminin yıllık ortalama geliri yalnızca 129 bin TL iken, en zengin %5’lik grubun geliri 2 milyon 993 bin TL’ye ulaşmış durumda. İstanbul’da gökdelenlerin, rezidansların yanı başında hâlâ gecekondular varsa ve o rezidanslarda yaşayanlar o mahalleleri görmüyorsa, biz artık toplumsal bir çöküşün sosyolojik fotoğrafıyla da karşı karşıyayız” açıklamasında bulundu.

En zengin %10 ile en yoksul %10 arasında 14 kat fark var

Artan gelirin kimlerde toplandığını vurgulayan Ekmen, “Veriler açıkça göstermektedir ki gelirin en tepesinde yer alan dar bir kesim, en alttaki kesime kıyasla yaklaşık 23 kat daha fazla gelir elde etmektedir. Gelir dağılımını %10’luk dilimler üzerinden incelediğimizde de benzer bir adaletsizlik karşımıza çıkıyor: En yoksul %10’un yıllık ortalama geliri 158 bin TL’de kalırken, en zengin %10’un geliri 2 milyon 170 bin TL’yi aşmaktadır. Yani bu iki grup arasındaki fark yaklaşık 14 kata ulaşmış durumdadır. Ancak asıl dikkat çeken sadece bu uçurum değil; paranın kimlerde toplandığıdır. Toplam gelirden en yüksek payı alan grup en üst %10 olsa da bu kesimin içindeki ilk %5’lik dilim gelirin asıl toplandığı çekirdek grubu oluşturmaktadır. Başka bir ifadeyle, gelir artışının büyük kısmı bu çerçevenin içindeki daha dar bir kesime, yani en üst %5’e aktarılmaktadır. Bu tablo bize şunu söylüyor: Türkiye’de mesele yalnızca gelirin artıp artmadığı değildir; asıl sorun artan gelirin kimlerin cebine girdiğidir. Gelir eşitsizliği artık sadece ‘zengin-yoksul’ ayrımıyla açıklanamaz hale gelmiş, zenginler arasında bile yukarı doğru bir yoğunlaşma oluşmuştur. Bu sonuç, ekonomik büyümenin toplumun geneline yayılmasını engelleyen yapısal bir adaletsizliğin kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Drone tehdidi artık varsayım değil bir güvenlik sorunudur

Sonraki Haber

Bitlis’te araçlar 1,5 metreyi aşan kara gömüldü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Gürlek duyurdu; 6 cinayet dosyası aydınlatıldı
Politika

Bakan Gürlek duyurdu; 6 cinayet dosyası aydınlatıldı

18 Temmuz 2026
Vatandaş neden Kızılay'a değil de Ahbap'a güvendi?
Politika

Vatandaş neden Kızılay’a değil de Ahbap’a güvendi?

17 Temmuz 2026
Bakan Ersoy, TİBU Rektörü Görmez ile bir araya geldi
Politika

Bakan Ersoy, TİBU Rektörü Görmez ile bir araya geldi

17 Temmuz 2026
CHP’li Sarıbal: Sürdürülebilir tarım politikası için yeni anlayışa ihtiyaç var
Politika

Sürdürülebilir tarım politikası için yeni anlayışa ihtiyaç var

17 Temmuz 2026
Arıcıya 140 lira verip 100 lirasını geri almak Deli Dumrul'un bile aklına gelmez
Politika

Arıcıya 140 lira verip 100 lirasını geri almak Deli Dumrul’un bile aklına gelmez

17 Temmuz 2026
AB'nin ülkemize yönelik değerlendirmeleri objektiflikten uzaktır
Politika

AB’nin ülkemize yönelik değerlendirmeleri objektiflikten uzaktır

17 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Bitlis’te araçlar 1,5 metreyi aşan kara gömüldü

Bitlis’te araçlar 1,5 metreyi aşan kara gömüldü

En Güncel Haberler

Fırının kasasından 10 bin lira çaldılar; o anlar kamerada
Yerel Haberler

Fırının kasasından 10 bin lira çaldılar; o anlar kamerada

18 Temmuz 2026
Göztepe'den Gökdeniz harekatı
Spor Haberleri

Göztepe’den Gökdeniz harekatı

18 Temmuz 2026
Manisa FK, Vargas ile sözleşme yeniledi
Spor Haberleri

Manisa FK, Vargas ile sözleşme yeniledi

18 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

AK Partili Yazıcı: Yeni anayasayı referanduma sunmak suretiyle gerçekleştireceğiz

18 Temmuz 2026
Yaşam

Cilo Sat Dağı’nda kaybolan dağcıyı arama çalışmaları 4’üncü gününde

18 Temmuz 2026
Yaşam

Jandarmadan animasyon bilgi yarışması

18 Temmuz 2026
Yaşam

Çevreyi kirleten işletmelere 2 milyar 43 milyon lira ceza

18 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Prof. Dr. Sözbilir: Malatya’daki sarsıntı, ‘tetiklenmiş’ bir deprem

Uzmandan Malatya depremi değerlendirmesi: “Bu deprem tetiklenmiş bir deprem”

- Haberton
18 Temmuz 2026

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya'da meydana gelen 5...

Erkeklerde unutkanlık neden artıyor? Uzmanlar yaş fark etmeksizin hafızayı etkileyen nedenleri açıkladı

Aracın motoru neden hararet yapar? Uzmanlar sürücülerin en sık yaptığı hataları ve dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı

Sürekli üşümek hangi hastalığın belirtisi olabilir? Uzmanlar ciddiye alınması gereken nedenleri sıraladı

Dolar yükselirse en çok hangi ürünlerin fiyatı artar? Zam riskinin en yüksek olduğu kalemler açıklandı

Güncel Haber

Fırının kasasından 10 bin lira çaldılar; o anlar kamerada

Fırının kasasından 10 bin lira çaldılar; o anlar kamerada

18 Temmuz 2026
Göztepe'den Gökdeniz harekatı

Göztepe’den Gökdeniz harekatı

18 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton